Kokkolan yliopistokeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kokkolan yliopistokeskus

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius (engl. Kokkola University Consortium Chydenius) sijaitsee Kokkolassa ja on yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Toiminnallisesti Kokkolan yliopistokeskus on Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen yhteinen yksikkö. Hallinnollisesti Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on Jyväskylän yliopiston alainen erillislaitos.

Aikuiskoulutukseen erikoistuneessa yliopistokeskuksessa tarjotaan maisterin ja tohtorin tutkintoihin johtavaa koulutusta, täydennyskoulutusta ja avoimen yliopiston opintoja. Tutkimus- ja kehittämishankkeet sekä yhteistyö lähialueiden toimijoiden kanssa ovat keskeinen osa yliopistokeskuksen toimintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistokeskuksen edeltäjiä ovat 1965 perustettu Keski-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys sekä 1977 perustettu Chydenius-Instituutti. Jyväskylän yliopisto perusti Kokkolaan vuonna 1985 Keski-Pohjanmaan täydennyskoulutusyksikön, joka järjesti avointa yliopisto-opetusta, ammatillista täydennyskoulutusta ja opettajien poikkeuskoulutusta. Kannatusyhdistyksen ylläpitämä Chydenius-Instituutti-niminen tutkimuslaitos liitettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1991. Yhdistetyn yksikön nimeksi tuli Jyväskylän yliopiston Chydenius-instituutti. Vuonna 1997 Chydenius-instituutti irtosi Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen alaisuudesta yliopiston erillislaitokseksi ja vuonna 2004 Chydenius-instituutista tuli yliopistokeskus.

Yliopistokeskuksen uudet tilat valmistuivat vuonna 2007 Kokkolan Torkinmäen kampusalueelle Eteläväylän (VT8) läheisyyteen. Samana vuonna Chydenius-instituutti - Kokkolan yliopistokeskus muutti nimensä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseksi.

Koulutus- ja tutkimusalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutusta ja tutkimusta järjestetään seuraavilla aloilla, suluissa järjestävä(t) yliopisto(t).

  • Informaatioteknologia (JY)
  • Kauppatieteet (VY)
  • Kasvatustieteet (JY)
  • Sosiaalityö (JY)
  • Soveltava kemia (OY)

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius järjestää maisterin tutkintoon johtavaa koulutusta, avointa yliopisto-opetusta ja täydennyskoulutusta. Maisterin tutkinto on mahdollista suorittaa kasvatustieteessä (luokanopettajien aikuiskoulutus), sosiaalityössä, tietotekniikassa, kemiassa ja kauppatieteissä (liiketoiminnan kehittäminen). Kaikki maisteriopinnot ovat aikuisopintoja, joihin hakemiseksi edellytetään aiempia opintoja esimerkiksi avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kemian alan tutkinto suoritetaan Oulun yliopistoon, kauppatieteet Vaasan yliopistoon ja kasvatustieteet, tietotekniikka sekä sosiaalityö Jyväskylän yliopistoon.

Yliopistokeskus tarjoaa täydennyskoulutusta mm. opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden esimiestehtävissä toimiville. Yliopistokeskuksessa toimii Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto, joka tarjoaa Kokkolassa lähiopetusta sekä etäopetusta useilta tieteenaloilta. Avoin yliopisto tekee lisäksi yhteistyötä useiden Keski-Pohjanmaan yhteistyöoppilaitosten kanssa avoimen yliopisto-opetuksen järjestämisessä. Yliopistokeskuksen kanssa samoissa tiloissa toimiva Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto tuo Kokkolaan myös Oulun ja Vaasan yliopistojen opintoja avoimena yliopisto-opetuksena.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistokeskuksen tutkimustoiminta tarttuu globaaleihin ongelmiin alueen lähtökohdista. Monitieteisen tutkimuksen fokusalueet ovat teollisuuden ja elinkeinoelämän uudistuminen, osallisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi sekä muuttuva oppiminen ja opettajuus.

  • Teollisuuden ja elinkeinoelämän uudistuminen: osaaminen muodostuu kestävän kemian, erityisesti akkukemikaalien sekä hiili- ja biomassatutkimuksen, langattomien sensoriverkkojen ja sulautettujen järjestelmien soveltavasta tutkimuksesta sekä liiketoiminnan kehittämisen tutkimuksesta.
  • Osallisuus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi: osaaminen muodostuu yhtäältä sosiaalityön ja osallisuutta tukevan johtamisen tutkimuksesta, toisaalta fyysisen aktiivisuuden ja sen vaikutusten mittaamisesta sekä informaatioteknologian sovellusten tutkimuksesta ja kehittämisestä.
  • Muuttuva oppiminen ja opettajuus: osaaminen muodostuu aikuispedagogiikan sekä koulutus- ja informaatioteknologian monitieteisestä hyödyntämisestä. Keskeisiä teemoja ovat oppimisen, ohjaamisen ja ammatillisen kehittymisen sekä opetusteknologian ja oppimisympäristöjen tutkimus.

Pääosa tutkimushankkeista toteutetaan projektimuotoisesti ulkoisella rahoituksella.

Yliopistokeskuksen yhteydessä järjestetään myös jatko-opintoseminaareja tohtorin tutkintoon tähtääville.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]