Kokkolan yliopistokeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kokkolan yliopistokeskus

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius (engl. Kokkola University Consortium Chydenius) sijaitsee Kokkolassa ja on yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Toiminnallisesti Kokkolan yliopistokeskus on Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen yhteinen yksikkö. Hallinnollisesti Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on Jyväskylän yliopiston alainen erillislaitos.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistokeskuksen edeltäjiä ovat 1965 perustettu Keski-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys sekä 1977 perustettu Chydenius-Instituutti. Jyväskylän yliopisto perusti Kokkolaan vuonna 1985 Keski-Pohjanmaan täydennyskoulutusyksikön, joka järjesti avointa yliopisto-opetusta, ammatillista täydennyskoulutusta ja opettajien poikkeuskoulutusta. Kannatusyhdistyksen ylläpitämä Chydenius-Instituutti-niminen tutkimuslaitos liitettiin Jyväskylän yliopistoon vuonna 1991. Yhdistetyn yksikön nimeksi tuli Jyväskylän yliopiston Chydenius-instituutti. Vuonna 1997 Chydenius-instituutti irtosi Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen alaisuudesta yliopiston erillislaitokseksi ja vuonna 2004 Chydenius-instituutista tuli yliopistokeskus.

Yliopistokeskuksen uudet tilat valmistuivat vuonna 2007 Kokkolan Torkinmäen kampusalueelle Eteläväylän (VT8) läheisyyteen. Samana vuonna Chydenius-instituutti - Kokkolan yliopistokeskus muutti nimensä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseksi.

Koulutus- ja tutkimusalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutusta ja tutkimusta järjestetään seuraavilla aloilla, suluissa järjestävä(t) yliopisto(t).

  • Kasvatustieteet (JY)
  • Informaatioteknologia (JY, OY, VY)
  • Sosiaalityö (JY)
  • Kauppatieteet (VY, JY)
  • Soveltava kemia (OY, JY)

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius järjestää maisterin tutkintoon johtavaa koulutusta, avointa yliopisto-opetusta ja täydennyskoulutusta. Maisterin tutkinto on mahdollista suorittaa kasvatustieteessä (luokanopettajien aikuiskoulutus), sosiaalityössä, tietotekniikassa, kemiassa ja kauppatieteissä (liiketoiminnan kehittäminen). Kaikki maisteriopinnot ovat aikuisopintoja, joihin hakemiseksi edellytetään aiempia opintoja esimerkiksi avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kemian alan tutkinto suoritetaan Oulun yliopistoon, kauppatieteet Vaasan yliopistoon ja kasvatustieteet, tietotekniikka sekä sosiaalityö Jyväskylän yliopistoon.

Yliopistokeskus tarjoaa täydennyskoulutusta mm. opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden esimiestehtävissä toimiville. Yliopistokeskuksessa toimii Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto, joka tarjoaa Kokkolassa lähiopetusta sekä etäopetusta useilta tieteenaloilta. Avoin yliopisto tekee lisäksi yhteistyötä useiden Keski-Pohjanmaan yhteistyöoppilaitosten kanssa avoimen yliopisto-opetuksen järjestämisessä. Yliopistokeskuksen kanssa samoissa tiloissa toimiva Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto tuo Kokkolaan myös Oulun ja Vaasan yliopistojen opintoja avoimena yliopisto-opetuksena.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistokeskuksen edeltäjä Chydenius-Instituutti harjoitti alue- ja yhteiskuntatutkimusta. Ala on edelleenkin edustettuna yliopistokeskuksen tutkimustoiminnassa liitettynä kauppatieteelliseen alaan. Uudempia tutkimusaloja ovat kasvatustiede, tietotekniikka, sosiaalityö, kauppatieteet ja soveltava kemia. Vuoteen 2020 saakka yliopistokeskuksessa tehtiin myös terveystieteiden tutkimusta.

Pääosa tutkimushankkeista toteutetaan projektimuotoisesti ulkoisella rahoituksella.

Yliopistokeskuksen yhteydessä järjestetään myös jatko-opintoseminaareja tohtorin tutkintoon tähtääville.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]