Luettelo Kokkolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kokkolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kokkolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kokkolan kaupunkiin on liitetty Kaarlelan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kunnat, lisäksi Kaarlelaan liitettiin aiemmin Öjan kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Anders Chydeniuksen patsas Isonkadun ja Rantakadun välissä 63.838°N, 23.1314°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1903 Anders Chydenius statue.jpg
Baltija[1] Suntin länsiranta 63.8398°N, 23.1323°E Deltuva, PetrasPetras Deltuva 1980
Baltija Kokkola.jpeg
Ernst Viktor Knapen[2] patsas Englanninpuisto 63.8423°N, 23.1302°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1938
Ernst Viktor Knapen patsas.jpeg
Halkokarin kahakan muistomerkki[3] Kaustarviken Halkokari 63.86°N, 23.1182°E Visanti, MattiMatti Visanti 1934 Halkokarin kahakan muistomerkki.jpg
Hukkuneiden kalastajien muistomerkki[4] Ohtakari Lohtaja 64.0893°N, 23.4095°E 1978
J. V. Snellmanin muistomerkki[5] Kokkokivi Keskusta 63.8393°N, 23.1374°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2006 J. V. Snellmanin muistomerkki.jpg
Jalkaväkirykmentti 29:n[6] muistomerkki Katariinan puisto 63.8379°N, 23.1207°E Jalkaväkirykmentti 29 muistomerkki.jpg
Jääkärimuistomerkki, Kokkola Suntin länsiranta, Rantakatu 35 kohdalla 63.8414°N, 23.1312°E Kokkola Jääkärien muistomerkki.JPG
Kaukon sillan taistelujen[7] muistomerkki Pohjanlahdentie 224 Kauko 63.8557°N, 23.2216°E 20190609 183230.jpg
Kokkolan lukuseuran kirjaston[8] muistolaatta Maxim, Isokatu 8 63.837°N, 23.1312°E
Kokkolan lukuseuran kirjaston muistolaatta.jpeg
Lotta Svärdin[9] muistolaatta Talon seinä, Läntinen kirkkokatu 22 63.8393°N, 23.1273°E
Lotta Svärdin muistolaatta.jpeg
Maalla ja merellä[10] -veistos Suntin länsiranta Puurokarin kohdalla 63.8441°N, 23.1293°E Merikanto, UkriUkri Merikanto 1994
Maalla ja merellä.jpg
Pohjanmaan rykmentin muistopatsas "Rumpalipoika", Lohtaja[11] 64.021°N, 23.49°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1980 Lohtaja Suomensota.JPG
Puolustusvoimien Pikiruukin varikkoalueen muistolaatta Meritullintie Pikiruukki 63.8516°N, 23.1177°E Pikiruukki muistolaatta.jpg
Sankarimuistomerkki, Kaarlela[12] Kaarlelan kirkon sankarihautausmaa 63.8279°N, 23.1288°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Kokkola sankarimuistomerkki 1.JPG
Sankarimuistomerkki Vapauden liekki, Kälviä[13] Kälviän kirkon sankarihautausmaa, Hautausmaantie Kälviä 63.8621°N, 23.4475°E Visanti, MattiMatti Visanti 1949 Kälviä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Lohtaja[14] Lohtajan kirkon sankarihautausmaa, Karhintie 143 64.0216°N, 23.5019°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen ja Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Lohtaja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Marian hautausmaa[15] Marian hautausmaa, Laajalahdentie 63.8282°N, 23.0979°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1954 Kokkola sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Ullava[16] Ullavan kirkon sankarihautausmaa, Ullavantie 665 63.7078°N, 23.8927°E Vionoja, VeikkoVeikko Vionoja 1953 Ullava sankarimuistomerkki.JPG
Satamatyöläisten muistomerkki[17] Ykspihlajan satamakonttori
Snellman-kodin laatta[18] Talon seinä, Rantakatu 27 63.84°N, 23.1316°E
Snellman-kodin laatta.jpg
Tarharannan kahakan muistolaatta[19] Kirkonmäki, kokkokivi seurakuntatalon takana 63.8263°N, 23.1288°E
Tarharannan kahakan muistolaatta.jpg
Vaivaisukko, Kaarlela Kaarlelan kirkon sisäänkäynnin vieressä Kaarlela 63.8274°N, 23.129°E Kaarlela Church, Poor man statue from 1847 C IMG 9826.JPG
Vaivaisukko, Kälviä Kälviän kirkon kellotapulin seinä Kälviä Lassila, ErkkiErkki Lassila Kälviän kirkon vaivaisukko.jpg
Vaivaisukko, Lohtaja Lohtaja Juho Koski 1825
Vaivaisukko, Ullava Ullavan kirkon kellotapulin seinä Ullava 63.7076°N, 23.8928°E
Ullavan vaivaisukko.jpeg
Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[20] Marian hautausmaa, Laajalahdentie 63.828°N, 23.099°E 1968 Kokkola 1918 muistomerkki 2.jpg
Vapaudenpatsas[21] Mannerheiminaukio Keskusta 63.8386°N, 23.1304°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Vapaudenpatsas (Kokkola).JPG
Vapaussodan muistomerkki, Kälviä[12] Kälviän kirkon sankarihautausmaa, Hautausmaantie Kälviä 63.8621°N, 23.4476°E Visanti, MattiMatti Visanti 1921 Kälviä 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Lohtaja[12] Lohtajan kirkon sankarihautausmaa, Karhintie 143 64.0215°N, 23.5016°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921 Lohtaja 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Marian hautausmaa[12] Marian hautausmaa, Laajalahdentie 63.8286°N, 23.0997°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Kokkola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ullava[12] Ullavan kirkon sankarihautausmaa, Ullavantie 665 63.7078°N, 23.8928°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1920 Ullava 1918 muistomerkki 1.jpg
Varuskunta-alueella 1932-2006 toimineiden joukko-osastojen muistomerkki[22] Pohjoisväylä 516 Haukioja 63.84°N, 23.0793°E Kokkola lakkautetun varuskunnan mmerkki.jpg
Wladimir Froloffin patsas[23] Kirjaston piha 63.8359°N, 23.131°E Kontulainen, KaijaKaija Kontulainen 2017 Wladimir Froloffin patsas.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Baltija-patsas Suntin varressa kokkolakarleby.blogspot.com. 1.8.2011. Viitattu 11.6.2019.
  2. Kokkolan kaupunki : Ernst V. Knape, meren ja tasangon laulaja www.kokkola.fi. Viitattu 9.7.2019.
  3. Solja, Mikko: Halkokarin kahakan muistomerkki Retkipaikka. 20.1.2014. Viitattu 3.9.2018.
  4. Hieman historiaa; Lohtajan Kalastajainseura
  5. Pekka Jylhälle professoriapuraha Yle Uutiset. 10.8.2011. YLE Keski-Pohjanmaa. Viitattu 28.11.2017.
  6. Kiviminna: Kokkola Karleby Finland: Jalkaväkirykmentin muistomerkin äärellä Kokkola Karleby Finland. torstai 10. marraskuuta 2011. Viitattu 27.7.2019.
  7. Kiviminna: Kokkola Karleby Finland: Kaukon sillan taistelut Kokkola Karleby Finland. sunnuntai 25. maaliskuuta 2012. Viitattu 27.7.2019.
  8. Lukuseuran kirjasto pikkupojan aarrekammiona | J. V. Snellmanin kootut teokset snellman.kootutteokset.fi. Viitattu 9.7.2019.
  9. Lotta Svärd kokkola.fi. Kokkola. Viitattu 9.7.2019.
  10. Maalla ja merellä kokkolakarleby.blogspot.com. Kokkola. Viitattu 9.7.2019.
  11. Rumpalipoika kokkolakarleby.blogspot.fi. Kokkola. Viitattu 25.3.2018.
  12. a b c d e Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 63,64,71,78,105. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  13. Kokkola, Kälviän hautausmaa; Sotasampo.fi
  14. Kokkola, Lohtajan hautausmaa; Sotasampo.fi
  15. Kokkola, Marian hautausmaa; Sotasampo.fi
  16. Kokkola, Ullavan hautausmaa; Sotasampo.fi
  17. Keski-Pohjanmaan IV vaiheen maakuntakaava, Liite 2, sivu 21; Keski-Pohjanmaan liitto 2014
  18. [http://snellmankoti.fi/
  19. [https://www.kokkola.fi/meresta_noussut_kaupunki/varhaisvaiheet/nuijasota_kaarlelan_alueella/tarharannan_kahakka/fi_FI/tarharannan_kahakka/
  20. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  21. Vapaudenpatsas takaisin kotipaikalleen; Yle 22.6.2010
  22. Kokkola entisen varuskunnan joukko-osastot asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  23. Hanna Kauppinen: Herrasmies sai ansaitsemansa paikan Keskipohjanmaa. Viitattu 8.2.2018.