Luettelo Kokkolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kokkolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kokkolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kokkolan kaupunkiin on liitetty Kaarlelan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Anders Chydeniuksen patsas Isonkadun ja Rantakadun välissä Runeberg, WalterWalter Runeberg 1903 Anders Chydenius statue.jpg
Baltija Deltuva, PetrasPetras Deltuva 1980
Halkokarin kahakan muistomerkki[1] Kaustarviken Halkokari 63.86°N, 23.1182°E Visanti, MattiMatti Visanti 1934 Halkokarin kahakan muistomerkki.jpg
Hukkuneiden kalastajien muistomerkki[2] Ohtakari 1978
J. V. Snellmanin muistomerkki[3] Kokkokivi Keskusta 63.8393°N, 23.1374°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2006 J. V. Snellmanin muistomerkki.jpg
Jääkärimuistomerkki, Kokkola 63.8441°N, 23.1292°E Kokkola Jääkärien muistomerkki.JPG
Pohjanmaan rykmentin muistopatsas "Rumpalipoika", Lohtaja[4] 64.021°N, 23.49°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 1980 Lohtaja Suomensota.JPG
Sankarimuistomerkki, Kaarlela[5] Kaarlelan kirkon sankarihautausmaa 63.8279°N, 23.1288°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Kokkola sankarimuistomerkki 1.JPG
Sankarimuistomerkki Vapauden liekki, Kälviä[6] Kälviän kirkon sankarihautausmaa, Hautausmaantie Kälviä 63.8621°N, 23.4475°E Visanti, MattiMatti Visanti 1949 Kälviä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Lohtaja[7] Lohtajan kirkon sankarihautausmaa, Karhintie 143 64.0216°N, 23.5019°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen ja Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Lohtaja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Marian hautausmaa[8] Marian hautausmaa, Bredviksvägen 63.8282°N, 23.0979°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1954 Kokkola sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Ullava[9] Ullavan kirkon sankarihautausmaa, Ullavantie 665 63.7078°N, 23.8927°E Vionoja, VeikkoVeikko Vionoja 1953 Ullava sankarimuistomerkki.JPG
Satamatyöläisten muistomerkki[10] Ykspihlajan satamakonttori
Vaivaisukko, Kaarlela Kaarlelan kirkon sisäänkäynnin vieressä Kaarlela Kaarlela Church, Poor man statue from 1847 C IMG 9826.JPG
Vaivaisukko, Kälviä Kälviän kirkon kellotapulin seinä Kälviä Lassila, ErkkiErkki Lassila Kälviän kirkon vaivaisukko.jpg
Vaivaisukko, Lohtaja Lohtaja Juho Koski 1825
Vaivaisukko, Ullava Ullavan kirkon kellotapulin seinä Ullava
Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[11] Marian hautausmaa, Bredviksvägen 63.828°N, 23.099°E 1968 Kokkola 1918 muistomerkki 2.jpg
Vapaudenpatsas[12] Mannerheiminaukio Keskusta Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Vapaudenpatsas (Kokkola).JPG
Vapaussodan muistomerkki, Kälviä[5] Kälviän kirkon sankarihautausmaa, Hautausmaantie Kälviä 63.8621°N, 23.4476°E Visanti, MattiMatti Visanti 1921 Kälviä 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Lohtaja[5] Lohtajan kirkon sankarihautausmaa, Karhintie 143 64.0215°N, 23.5016°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921 Lohtaja 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Marian hautausmaa[5] Marian hautausmaa, Bredviksvägen 63.8286°N, 23.0997°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1920 Kokkola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ullava[5] Ullavan kirkon sankarihautausmaa, Ullavantie 665 63.7078°N, 23.8928°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1920 Ullava 1918 muistomerkki 1.jpg
Varuskunta-alueella 1932-2006 toimineiden joukko-osastojen muistomerkki[13] Pohjoisväylä 516 Haukioja 63.84°N, 23.0793°E Kokkola lakkautetun varuskunnan mmerkki.jpg
Wladimir Froloffin patsas[14] Kirjaston piha Kontulainen, KaijaKaija Kontulainen 2017 Wladimir Froloffin patsas.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]