Luettelo Raahen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikael Balt, Raahen vanhan kirkon puuveistoksia, noin 1669-1673.

Luettelo Raahen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Raahen pysyvät julkiset taideteokset ja muistomerkit sekä muistolaatat. Raaheen on liitetty Saloisten, Pattijoen ja Vihannin kunnat.

Pormestari Henrik Corte kutsui kuvaintekijä Mikael Baltin Turusta Raaheen valmistamaan uuteen kirkkoon saarnatuolin. Sen ohella Balt teki Raahen kirkkoon myös puuveistokset vuosina 1669–1673. Kirkon tuhouduttua tulipalossa sen tapulissa säilyneet puuveistokset siirrettiin Raahen museoon vuonna 1912.[1]

Raahen patsaista keskeisin ja näkyvin on Pekkatorilla oleva Pehr Brahen patsas (1888). Kaupungissa ovat myös muun muassa Rodin-vaikutteinen Johannes Haapasalon Puolustaja vuodelta 1908, Ensio Seppäsen Lähtö (1973), Kari Juvan Tuulta purjeisiin (1982) ja Matti Peltokankaan Urho Kekkosen muistomerkki (2008).[2]

Tässä luettelossa ei mainita erikseen Raahen Kari Juvan veistopuiston teoksia. Puisto perustettiin Raatihuoneenpuistoon kesällä 2008. Siellä on 19 Kari Juvan veistosta.[3][4]

Raahen Pattijoella on myös Matti Lepistön veistospuisto.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Jääkärimuistomerkki Raahen kirkon kirkkotarha Vanha Raahe 64.6886°N, 24.4786°E 1975 Raahe Jääkärien muistomerkki.JPG
Leikkivä poika Raahen lukion piha 64.6832°N, 24.4702°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1961 Eino Räsänen Leikkivä poika 1961.jpg
M. A. Myhrbergin patsas Soveliuksen talon lähellä, Myhrbergin puistossa Vanha Raahe 64.688°N, 24.4727°E Porila, EvertEvert Porila 1931 Evert Porila M A Myhrbergin patsas 1931.jpg
Merimiesten muistomerkki Rantapuisto Rantakatu 64.688°N, 24.472°E Tuikkala, PenttiPentti Tuikkala 1956 Pentti Tuikkala Merimiesten muistomerkki 1956 .jpg
Nuori Anna Pääkirjaston edessä Rantakatu 64.6846°N, 24.473°E Juva, KariKari Juva 2010 Kari Juva Nuori Anna 2010.jpg
Pehr Brahe Pekkatori Vanha Raahe 64.6877°N, 24.4783°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1888 Per Brahe Raahe 1888.jpg
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen patsas Itsenäisyydenpuisto Keskusta 64.6854°N, 24.4728°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2008 Matti Peltokangas Presidentti Urho Kaleva Kekkosen patsas 2008.jpg
Puolustaja Härkätorin puisto Keskusta 64.6846°N, 24.4813°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1908/1946 Johannes Haapasalo Puolustaja 1908 (1932).jpg
Runoratsu ja muusa Pääkirjaston edessä Rantakatu 64.6846°N, 24.473°E Juva, KariKari Juva 2014 Kari Juva Runoratsu ja muusa 2014.jpg
Salon (Saloinen) kirkon v.1249 muistomerkkilähde? Ristikari, Öljysatamankatu 34 Lapaluoto 64.6647°N, 24.4246°E Salon kirkon muistomerkki.jpg
Sankarimuistomerkki, Pattijoki[5] Pattijoen kirkon sankarihautausmaa 64.6928°N, 24.5687°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1949 Pattijoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Lähtö, Raahe Raahen kirkon sankarihautausmaa Vanha Raahe 64.6888°N, 24.4786°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1973 Ensio Seppänen Lähtö 1973.jpg
Sankarimuistomerkki Sotilaan rukous, Saloinen[6] Saloisten kirkon sankarihautausmaa Saloinen 64.65°N, 24.4512°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1971 Saloinen sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki Suomi äiti, Vihanti[5] Vihannin kirkon sankarihautausmaa Vihanti 64.4847°N, 24.9881°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1957 Vihanti sankarimuistomerkki.JPG
Suomen Sota 1808 muistomerkki, Pattijoki[5] Pattijoen kirkon kirkkotarha 64.6929°N, 24.5691°E Pattijoki Suomensota.JPG
Tuulikellot[7] Lapaluodon kalasatama, Helmilaiturintie Lapaluoto 64.6672°N, 24.4078°E Jatkola, MinnaMinna Jatkola 2015 Minna Jatkola Tuulikellot 2015.jpg
Tuulta purjeisiin Pääkirjaston edessä Keskusta 64.6846°N, 24.4732°E Juva, KariKari Juva 1982 Kari Juva Tuulta purjeisiin 1982.jpg
Täysikuu Rautatalon edessä Keskusta 64.6844°N, 24.4755°E Cudan, Antonio daAntonio da Cudan 1996 Antonio da Cudan Täysikuu 1996.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Pattijoki[8] Pattijoen kirkon kirkkotarha Pattijoki 64.692°N, 24.568°E 1919 Pattijoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Raahe[8] Raahen kirkon kirkkotarha Vanha Raahe 64.6887°N, 24.4788°E 1921 Raahe 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Saloinen[8] Saloisten kirkon kirkkotarha Saloinen 64.6887°N, 24.4788°E 1920 Saloinen sankarimuistomerkki.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Vihanti[8] Vihannin kirkon kirkkotarha Vihanti 64.4847°N, 24.9884°E 1920 Vihanti 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michel Sigfredsson Balt Kirjastovirma. Viitattu 22.4.2015.
  2. Muistomerkit ja patsaat Raahen. Raaheen Matkailuoppaat ry. Viitattu 22.4.2015.
  3. Kari Juvan veistospuisto Hyvän Tuulen Raahe. Raahen kaupunki. Viitattu 22.4.2015.
  4. Kari Juvan veistospuisto Raahen. Raahen matkailuoppaat ry. Viitattu 22.4.2015.
  5. a b c Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 67,288. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  6. Saloisten hautausmaa; Raahenseurakunta.fi
  7. Aino Baas: Kelloissa soi Raahen historia – Kaupungin ääni julkistettiin Lapaluodossa Raahen Seutu. 27.9.2015. Alma. Viitattu 28.9.2015.
  8. a b c d Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 144,151,156. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]