Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Vaasan pysyvät julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Vaasaan on liitetty Vähänkyrön kunta vuonna 2013 ja osa Sulvan kuntaa vuonna 1973. Muistolaatat ovat omassa kappaleessaan.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
A. A. Levónin pronssinen rintakuva[1][2][3] Kaupungintalon puisto Vaasanpuistikon puoleisessa reunassa Kantakaupunki 63.0944°N, 21.6122°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1949 1. A.A. Levón, Kaupungintalon puisto, kuva 14,8, 2017.jpg
A. A. Levónin pronssinen rintakuva[1][2][4] Vaasan yliopisto, entisen Puuvilla-osakeyhtiön pääkonttorin edessä, Puuvillakuja 5 Palosaari 63.1043°N, 21.594°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1956 2. A.A. Levón, Palosaari, kuva 23.9. 2017.jpg
Antiikkipatsasjäljennös 1. Borghesialainen miekkailija[5][6][7] Setterbergin puisto, Leikkikentän reunassa Koulukadun puolella Kantakaupunki 63.097°N, 21.6044°E 1929-1936 5. Borghesialainen miekkailija, antiikkipatsasjäljennös, kuva 24.5.2010.jpg
Antiikkipatsasjäljennös 2. Apollo Setterbergin puisto, Suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.603°E 1929-1936 6. Apollo, Antiikkipatsasjäljennös, kuva 17.7.2016.jpg
Antiikkipatsasjäljennös 3. Venus miekkoineen Setterbergin puisto, Suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6031°E 1929-1936 7. Venus, antiikkipatsasjäljennös, Setterberginpuisto, kuva 26.10.2017.jpg
Antiikkipatsasjäljennös 4. Lepäävä Merkurius Setterbergin puisto, Puiston reunassa Rantakadun puolella Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6024°E 1929-1936 8. Lepäävä Merkurius, Setterbergin puisto.jpg
Antiikkipatsasjäljennös 5. Poika ja hanhi Setterbergin puisto, Puiston reunassa Rantakadun puolella Kantakaupunki 63.0966°N, 21.6025°E 1929-1936 9. Poika ja hanhi, antiikkipatsasjäljennös, 1929-1936, kuva 17.7.2016.jpg
Antiikkipatsasjäljennösten vieressä puutarhauurnat 2 kpl Setterbergin puisto, Apollon ja Venuksen vieressä suihkulähteen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0967°N, 21.6032°E 1929-1936 10. Antiikkipatsajäljennöksr, uurnat 2 kpl, kuva 26.10.2017.jpg
Artturi Leinosen muistomerkki[8][9][10][11] Hovioikeudenpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0935°N, 21.6044°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1981 11. Artturi Leinonen, Hovioikeuden puisto kuva 13.8. 2011.jpg
Auringon lapsi[12] Yliopistonranta, ylioppilastalon edustalla Palosaari 63.1026°N, 21.5935°E Leimu, HannuHannu Leimu 2010 12. Auringon lapsi, Yliopistonranta, kuva 30.12. 2016.jpg
C. A. Setterbergin muistomerkki[13] Kirkkopuistikon ja Kasarminkadun risteys Kantakaupunki 63.0913°N, 21.6133°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1996 15. C.A. Setterberg, Kasarminkadun ja kirkkop risteys, kuva 7.8. 2017.jpg
Cyclus-tilateos[14] Pohjanmaan museon etupiha, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0994°N, 21.6024°E Lindfors, StefanStefan Lindfors 1995 17. Cyclus, Museokatu 3, 29.7. 2017.jpg
Edvinin taidepuisto ja korsukylä[15] Aleksis Kiventie 59, polun varrella luonnossa Asevelikylä 63.1047°N, 21.6601°E Hevonkoski, EdvinEdvin Hevonkoski 1980–2000-luku 18. Edvinin taidepuisto ja korsukylä, 1980-2000, kuva 26.5.2017.jpg
Elämän tie, Venny Kontturin muistomerkki[16] Onkilahden keskuspuisto, Onkilahdenkatu 7 Palosaari 63.1069°N, 21.6037°E Perttula, MaritaMarita Perttula 1998 20. Elämän tie, Venny Konturi, Onkilahden puisto, kuva 28.5. 2017.jpg
Erik Mandelinin reliefi[17][18] Malmöntalon julkisivu, Vöyrinkatu 2 Vöyrinkaupunki 63.1053°N, 21.6168°E Hyppönen, LauriLauri Hyppönen 1956 21. Erik Mandelin, reliefi, Malmöntalo, 20.5. 2017.jpg
Gridlock[19] Hovioikeudenpuistikko, Rewell Centerin pääty Kantakaupunki 63.0958°N, 21.6128°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2006 Gridlock by Jaakko Niemelä 1.JPG
Hartmanin talon korkokuvat[20][21] Hovioikeudenpuistikko 15, Kauppatorin kulma Kantakaupunki 63.0964°N, 21.6149°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1913 25. Hartmanin talon korkokuvat, hovioikeudenpuistikko 15.jpg
Heikki Klemetti[22][23] Vaasan lyseon tontti, Vaasanpuistikon reuna, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0937°N, 21.6098°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1980 26. Heikki Klemetti, Vaasanpuistiko 8, 18.9. 2017.jpg
Hiljaiset päivät[24][25] Vaasan Ammattiopiston pääsisäänkäynti, Ruutikellarintie 2 Hietalahti 63.0843°N, 21.6433°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1984 (1976) 27. Hiljaiset päivät, Ruutikellarintie 2, kuva 22.8. 2017.jpg
Illuusio maisemapylväs[26][27] Vaasan Sähkön piha Kantakaupunki 63.1013°N, 21.6029°E Valkama, JormaJorma Valkama, Ari Jääskö 2007 Illuusio maisemapylväs Vaasa.JPG
Inhimilli[28][29] Valtion virastotalon aukio, Wolffintie 35 Palosaari 63.1054°N, 21.5979°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1984 31. Inhimilli, Wolffintie 35, kuva 17.7. 2016.jpg
Inkeri-patsas eli liikenteessä kuolleiden lasten muistomerkki[30][31] Hietalahden mäki, Inkerinpuisto Hietalahti 63.0881°N, 21.6233°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1955 32. Inkeri, Inkerinpuisto, kuva 10.5. 2017.jpg
Isänmaa, lasimaalaus Pohjanmaan museon Muistohallin ikkuna Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6012°E Ericsson, HenryHenry Ericsson 1930 33. Isänmaa Isanmaa 22.3. 17 w n.jpg
Jarl Hemmerin muistomerkki Lintunainen[32] Rantapuistossa Rauhankadun kohdalla, Rantakatu 13–15 Sokeri 63.0914°N, 21.6069°E Lilius, Carl-GustafCarl-Gustaf Lilius 1993 36. Jarl Hemmerin muistomerkki, Lintunainen, Rantakatu 13 -15, kuva 6.12. 2015.jpg
J. L. Runebergin muistomerkki[33][34] Vaasan triviaalikoulu, raunioalueella Vanha Vaasa 63.0744°N, 21.7236°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1952 J. L. Runebergin muistomerkki Vaasa 1.JPG
Joachim Kurten'in rintakuva[35][36] Kaupungintalon puisto, Hovioikeudenpuistikon puoleinen pää, Senaatinkatu 2 Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6111°E Wikström, EmilEmil Wikström 1908 39. Joachim Kurten, Kaupungintalon puisto, kuva 16.5. 2017.jpg
Joukko-osastojen perinnemuuri[17][37] Kasarmintori, Korsholmanpuistikon reuna, Korsholmanpuistikko 7 Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6143°E Nurminen, AnnikkiAnnikki Nurminen 1976 40. joukko-osastojen perinnemuuri, Kasarmintori, Kuva 20.10.2017.jpg
Jääkärimuistomerkki [38] Vanha hautausmaa Vöyrinkaupunki 63.1084°N, 21.6142°E 1995 Vaasa Jääkärien muistomerkki.JPG
Jääkäripatsas[9][39][40] Hovioikeudenpuiston reuna, Vaasanpuistikon pää Kantakaupunki 63.0931°N, 21.6038°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1958 Jääkäripatsas by Leppänen 1.JPG
Jäätie (Kultainen vastaanottava käsi)[41] Tiklaspuisto, lähellä Tiklaslampea Vöyrinkaupunki 63.1058°N, 21.6192°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2000 42. jäätie Tiklaspuisto kuva 17.12. 2015.jpg
Kaarle IX, korkokuva[42][43] Kaupungintalon julkisivun Vaasanpuistikon puoleinen pää Kantakaupunki 63.0948°N, 21.6118°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1924 Kaarle IX 3.jpg
Kaks purje[44][45][46] Hietalahden Villan edustan Pärnu-puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0829°N, 21.6265°E Pärg, RaitRait Pärg 2011 121. Kaks purje, pärnupuisto Hietalahti, kuva 5.7. 2017.jpg
Karhu[47][48] Koivupuisto, Koulukatu 38:n ja 40:n välissä Kantakaupunki 63.0911°N, 21.6088°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920-luvun alku 45. Karhu 1, koulukatu 38, koivupuisto.jpg
Karhu, Pikkuveli[49] Pohjanmaan museon edustan portailla, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6016°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920-luku 46. Karhu 2, pikkuveli, Pohjanmaan museo, koulukatu 0.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Rauniokannel[50][51] Vanha hautausmaa Vöyrinkaupunki 63.1082°N, 21.6155°E Lähteenkorva, ArmasArmas Lähteenkorva 1962 47. Karjalaan jääneiden vainajien mm. Rauniokannel, Vanha hautausmaa, kuva 29.7. 2017.jpg
Karl ja Elin Hedmanin uurnahauta[52] Pohjanmaan museon merenpuoleinen kivijalka, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6011°E Thesleff, ThomThom Thesleff 1954 48. Karl ja Elin Hedman, Pohjanmaanmuseon seinä, kuva 24.6. 2017.jpg
Kirkas askel[14] Vaasan hotelli- ja ravintolaoppilaitos Silverian etupiha, Ruutikellarintie 4 Hietalahti 63.0861°N, 21.645°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 1994 49. Kirkas askel, Silveria, kuva 10.9. 2017.jpg
Kirkkosaaren muistomerkki, seurakunnan ensimmäisen kirkon paikalla[53] Kirkkolammin ja Kyrönjoen välissä metsässä, Kaavontönkän päässä Vähäkyrö 63.0552°N, 22.1147°E 1959
Korttitalo[54] Vaasan asuntomessualueen aukio, Liito-oravankatu 1 Suvilahti 63.0761°N, 21.646°E Gripenberg, SimonSimon Gripenberg 2008 51. korttitalo, Suvilahti, asuntomessualue, 14.8. 2011.jpg
Lento[55] Variskan koulu, monitoimitalon piha, Vanhan Vaasan katu 20 Vanha Vaasa 63.0856°N, 21.7243°E Halme, AskoAsko Halme 1991 53. Lento, Variskan koulu, kuva 1.5. 2017.jpg
Lotta-patsas[56] Kasarmintori, Korsholmanpuistikon puoli, Korsholmanpuistikko 7 Kantakaupunki 63.0897°N, 21.6138°E Helenelund, TeaTea Helenelund 2005 54. Lottapatsas, Kasarmintori, kuva 10.5. 2017.jpg
Luotsi-suihkukaivo[57][58] Kirkkopuisto, Kaupungintalon pääovea vastapäätä Kantakaupunki 63.0949°N, 21.6111°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1956 Luotsi by W Aaltonen.JPG
Maasta ja auringosta[59][60] Vaasan teknillisen oppilaitoksen pääty, Wolffintien reuna Palosaari 63.106°N, 21.5941°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1982 56. Maasta ja auringosta, Palosaari VAMK.jpg
Mannerheim-ratsastajapatsas, pienoismallilähde? Kaupungintalo Kantakaupunki Aimo Tukiainen 1990 132. Mannerheim-ratsastajapatsas pienoismalli, Kaupungintalo, kuva 26.10.2017.jpg
Martta-yhdistyksen muistokivi[61] Hietalahden puisto, Helsingörin ystävyyskaupunkipuisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0835°N, 21.6265°E 1999 57. Marttayhdistyksen muistolaatta, kuva 25.6. 2017.jpg
Matkakuume[62] Hovioikeudenpuistikko, kävelykadulla, Vaasan kauppatorin koilliskulmassa Kantakaupunki 63.0965°N, 21.6157°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2005 Matkakuume by Erkki Kannosto.JPG
Max[63][25] Kappelinmäen ala-asteen piha (Nummen koulu), Eräpolku 4 Kappelinmäki 63.0957°N, 21.7174°E Mether-Borgström, ErnstErnst Mether-Borgström 1985 60. Max, Kappelinmäen koulu, kuva 20.5. 2017.jpg
Meander[64] Kuntsin modernin taiteen museon aukio, Sisäsatama Kantakaupunki 63.0959°N, 21.6006°E Halme, AskoAsko Halme 1996 61. Meander, Sisäsatama Kuntsin pääty.jpg
Meri ja veden muisti[65][66] Patterinniementien ja Hevosenpolun välisellä nurmikolla Suvilahti 63.0699°N, 21.6601°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2011 63. Meri ja veden muisti.jpg
Merituuli-suihkukaivo[67][68] Palosaaren tori, Kapteeninkatu 21 Palosaari 63.109°N, 21.5939°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1979 64. Merituuli -suihkukaivo, Palosaaren tori, kuva 7.12. 2015.jpg
Mussorin pitäjä 600 vuotta[42][69] Mustasaaren kirkon piha, pitäjäntuvan edusta Vanha Vaasa 63.0712°N, 21.7318°E Schalin, TeodorTeodor Schalin 1958 Mussori 600 v 1.JPG
Mustasaaren koulun sankarivainajat[70][71] Koulutilan vanhan päärakennuksen edessä olevan aukion reuna, uuden asuntolan pääty (Korsholman kuninkaankartanon alue), Kuninkaankartanontie 31 Vanha Vaasa 63.0645°N, 21.7189°E 1925 66. Mustasaaren koulun sankarivainajat, 1925, Mustasaaren Kuninkaankartanon pihalla koulun vanhan päärakennuksen edessä.jpg
Mustasaaren seurakunnan sankarihauta
1918, 1939–1940 ja 1941–1944[72][73]
Mustasaaren kirkon edustalla Kustaan torilla, Adelcrantzinkuja 1 Vanha Vaasa 63.0705°N, 21.7309°E Visanti, MattiMatti Visanti 1920 Mustasaaren sankarimuistomerkki 1.JPG
Myötätuuli Koulukatu 46, taloyhtiön piha Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6102°E Ketonen, KalervoKalervo Ketonen 2008 68. Myötätuuli, koulukatu , kuva 7.1. 2017.jpg
Napuen taistelun muistomerkki[74] Vähänkyrön kirkkomaalla, Kirkonsilta 2 Vähäkyrö 63.0573°N, 22.1069°E Välimäki, ErkkiErkki Välimäki 1979 Napuen taistelun mm Vähäkyrö.JPG
Nuijasodan 400-v. muistomerkki Vähänkyrön kotiseutumuseon edustalla, Kirkonsilta 4 Vähäkyrö 63.0571°N, 22.1074°E 1986 Gudgel war 400 years Vähäkyrö 1.jpg
Nuoruudenlähde[75] Vaasan keskussairaalan pääsisäänkäynnin edustalla Helenelund-Suominen, TeaTea Helenelund-Suominen 1986, 2019
Paloaseman muraali[76] Vaasan paloaseman torni Klemettilä 63.0992°N, 21.6378°E Hem, AndrewAndrew Hem 2016 71. Paloaseman muraali, kuva 22.9. 2017.jpg
Parabolarenan[77] Academill sisäpiha, Rantakatu 2 Kantakaupunki 63.0981°N, 21.6017°E Braun, AlbertAlbert Braun 2008 72. Parabolarenan, Academill.jpg
Partiotyön alkaminen[78] Vaasan lyseon lukion Vaasanpuistikon puoleinen seinä, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0938°N, 21.6105°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1977 73. Partiotyön alkaminen, Vaasanpuistikko 8, kuva 1.3. 2017.jpg
Peikko ja Impi[79][80] Tiklaspuisto Vöyrinkaupunki 63.1062°N, 21.6194°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1959 (1917 Frihiof Tikanojan kesäasunnolla) 74. Peikko ja Impi, Tiklaspuisto.jpg
Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi[81][82] Kasarmintori Kantakaupunki 63.0898°N, 21.6144°E Penttilä, PenttiPentti Penttilä 1964 75. Pohjanmaan jääkäripataljoonan muistokivi, Kasarmin tori, kuva 13.7. 2017.jpg
Pohjanmaan museon pronssiovet[83] Marianpuisto, Museokatu 3 Kantakaupunki 63.0996°N, 21.6015°E Wikström, EmilEmil Wikström 1930 76. Pohjanmaan museon pronssiovet, kuva 19.5. 2017.jpg
Pystykierre[64] Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskuksen entiset tilat, Runsorintie 1 Runsor 63.0619°N, 21.7286°E Halme, AskoAsko Halme 1997 77. Pystykierre Runsor, kuva 3.9. 2017.jpg
Rauhanpuu ja muistokivi[9][84] Hovioikeudenpuisto, Vaasanpuistikon puoli (paikkalinkki likimääräinen) Kantakaupunki 63.0935°N, 21.604°E 1981 79. Rauhanpuu ja muistokivi, Hovioikeudenpuisto, kuva 27.7. 2014.jpg
Rauhansilta[85] Jukolanpuisto Asevelikylä 63.1009°N, 21.6597°E Hevonkoski, EdvinEdvin Hevonkoski 1991 128. Rauhansilta, Jukolanpuisto, kuva 12.6. 2017.jpg
Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 vuotta[70][86] VR:n konepajan seinusta, Pitkäkatu 20 Vöyrinkaupunki 63.0999°N, 21.6155°E Luomanen, VoittoVoitto Luomanen 1982 80. Rautatien konepaja Vaasassa 100 v, Pitkälatu 20, kuva 28.5. 2017.jpg
Rest in stillness like sky mountain lake[87][88][89] Hartmaninkuja 2 Vöyrinkaupunki 63.0974°N, 21.6125°E Gordon, Ricky LeeRicky Lee Gordon 2017 133. Hartmaninkujan muraali. kuva 22.9. 2017.jpg
Risti Korsholman valleilla[90][91] Korsholman valleilla, vastapäätä Mustasaaren kirkkoa Vanha Vaasa 63.0696°N, 21.7211°E Schjerfbeck, MagnusMagnus Schjerfbeck 1894 Cross on Korsholm rampart 1.jpg
Sailing City[92] Matkustajaterminaalin edusta Vaskiluoto 63.0878°N, 21.5588°E Halme, AskoAsko Halme 2006 83. Sailin City, satama Vaskiluoto, kuva 3.9. 2017.jpg
Sibylla[93][94] Kuntsin modernin taiteen museon veistospuisto Sisäsatama 63.0966°N, 21.5998°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 2017 (2003) 84. Sibylla, Sisäsatama, kuva 14.9. 2017.jpg
Sopimus[29] Vaasan yliopiston pää- ja hallintorakennusten ympäristö Palosaari 63.1049°N, 21.5931°E Alho, AnneAnne Alho 1997 85. sopimus, Yliopiston lirjaston edessä, kuva 7.9. 2017.jpg
Sri Chinmoy - A dreamer of Peace -patsas[95] Hietalahden puisto Hietalahti 63.0826°N, 21.6258°E Torpy, KaivalyaKaivalya Torpy 2010 86. Sri Chinmoy, Hietalhden Villan puisto, kuva 31.5. 2017.jpg
Sundomin kylä 600 vuotta[70][96] Sundomin museoalue, tuulimyllyn ja Myrgrundintien välissä, Myrgrundintie 473 Sundom 63.043°N, 21.5574°E Backholm, BörjeBörje Backholm 1977 87. Sundomin kylä 600 v, kuva 2.6. 2017.jpg
Suomen ilmailun muistomerkki, Merikotka[97][98] Vaskiluodon sillan penger Halkokari 63.0921°N, 21.6002°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1969 Ilmailumuistomerkki merikotka.JPG
Suomen Pankin korkokuvat[20][99] Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon kulma, pankkitalon seinä Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6093°E Filén, EmilEmil Filén ja Yrjö Rosola 1951 89. Suomen pankintalon korkokuvat, hobioikeudfenpuistikko.jpg
Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki[100][101] Postikadun varrella raunioalueella Vanha Vaasa 63.0737°N, 21.7254°E Serenius, E. I.E. I. Serenius ja Yrjö Sundqvist 1935 Suomen sodan muistomerkki Vaasa 1.JPG
Suomen Vapaudenpatsas[102][103] Kauppatori Keskusta 63.0962°N, 21.6156°E Liipola, YrjöYrjö Liipola ja Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1938 Suomen Vapaudenpatsas by Liipola 1.JPG
Svinhufvud ja Mannerheim, Valtionhoitajien korkokuva[42][104] Kaupungintalon julkisivun Hovioikeudenpuistikon puoleinen pää Kantakaupunki 63.0952°N, 21.6115°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1924 Svinhufvud ja Mannerheim 3.jpg
Syvä jano[62] Hovioikeudenpuistikko, kävelykadulla, Vaasan kauppatorin luoteiskulmassa Kantakaupunki 63.0963°N, 21.615°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2005 Syvä jano by Erkki Kannosto.JPG
Tiedon portaat[56] Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0934°N, 21.6106°E Halme, AskoAsko Halme 2000 95. Tiedon portaat, Vaasan luseon piha, kuva 17.5. 2017.jpg
Toivo Kuulan patsas[105][106] Kaupungintalon puisto Kantakaupunki 63.0955°N, 21.6123°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1963 Toivo Kuulan patsas by Wäinö Aaltonen.JPG
Totikivi[107][84] Hietalahden Villan kaakkoispuoli (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0834°N, 21.6265°E 98. Totikivi, Hietalahden Villan puisto, kuva 2.2. 2016.jpg
Triviaalikoulun muistopylväs[70][108] Vanhan torin laidassa oleva kumpare Vanha Vaasa 63.0743°N, 21.7231°E Kivenhakkaamo K. G.Rehn 1911 Schola Trivialis Vaasa memorial 1.jpg
Tuulipinta[109][110] Teeriniemen päiväkodin piha, Joutsenenkatu 8 Teeriniemi 63.0977°N, 21.6877°E Ruutsalo, EinoEino Ruutsalo 1983 100. Tuulipinta. teeriniemen alakoulu, kuva 29.7. 2017.jpg
Vaasan Jaakoon muistomerkki[111] Pitkänkadun ja Hietasaarenkadun risteys, Hietasaarenkatu 22 Kantakaupunki 63.0986°N, 21.6172°E Aitoaho, HeikkiHeikki Aitoaho ja Hyppönen, LauriLauri Hyppönen 2015 103. Vaasan Jaakkoo, Pitkänkadun ja Hietasaaren risteys.jpg
Vaivaisukko, Vähäkyrö Vähänkyrön kirkko, tapulin seinällä Vähäkyrö 63.0569°N, 22.1059°E Vähäkyrö poor man.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneet
(Työläisten ja torpparien muistomerkki)[112]
Hautausmaan vieressä oleva puisto, pääportin lähellä Vöyrinkaupunki 63.1067°N, 21.6165°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1962 106. Vakaumuksensa puolesta kaatuneet, Malmöntalon takana, kuva 7.12. 2015.jpg
Valon synty[113][86] ABB:n konttorin edusta, Sähkömäki Huutoniemi 63.0856°N, 21.6715°E Haupt, MattiMatti Haupt 1974 107. Valon synty, Sähkömäki ABB, kuva 7.10. 2017.jpg
Varjoja metsässä[62] Hovioikeudenpuistikko 13-15, kävelykadulla Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6137°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 2006 Varjoja metsässä by Erkki Kannosto.JPG
Veera[16] Onkilahden keskuspuisto, Palosaaren sillan puoleinen pää Palosaari 63.1044°N, 21.6011°E Arend, Lucien denLucien den Arend 1999 110. Veera, Onkilahden puisto, kuva 17.9. 2016.jpg
Venäläisten sotavankien hauta-alue (75 sotilaan hautamuistomerkki)[114] Ortodoksinen hautausmaa Kappelinmäki 63.0926°N, 21.7293°E 116. Venäläisten sotavankien hauta-alue, , ortodoksisella hautausmaalla, Kappelinmäellä.jpg
Virstanpylväs[115] Vaasan lyseon piha, Vaasanpuistikko 8 Kantakaupunki 63.0934°N, 21.6105°E 1990 131. Virstanpylväs, Vaasan lyseo, kuva 6.3. 2017.jpg
Vuoden 1918 muistokivi (Runsorin muistokivi)[33][116] Runsorintien varressa, Runsorintie 2 Runsor 63.0656°N, 21.7248°E Kull, EvertEvert Kull (teksti) 1931 111. Vuoden 1918 muistokivi, Runsor.jpg
Vuoden 1918 sankarihaudat, Vanha hautausmaa[117] Vanha hautausmaa, Vaasan ev. lut. srk Vöyrinkaupunki 63.1076°N, 21.6154°E Ortela, ArtturiArtturi Ortela 1920 113. Vuoden 1918 sankarihaudat, kuva 31.5. 2017.jpg
Vuoden 1918 sankarihaudat, Ruotsinmaalaiset vapaaehtoiset[118][119][50] Vanha hautausmaa, Ruotsinmaalaisten vapaaehtoisten hauta Vöyrinkaupunki 63.1097°N, 21.6155°E Wadsjö, HaraldHarald Wadsjö 1921 114. v. 1918 sankarihauta, ruotsinm. vap eht, kuva 20.5. 2017.jpg
Vuosien 1939–1944 sotien sankarihaudat[120][50] Vanha hautausmaa, Vaasan ev.lut. seurakunta Vöyrinkaupunki 63.1085°N, 21.6148°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1953 115. Vuosien 39-44 sotien sankarihaudat, hautausmaa, kuva 20.5. 2017.jpg
Vuoripuro, Koivupuiston suihkulähde ja maisemapuro[121] Koivupuistossa, Koulukadun ja Rantakadun välissä Kantakaupunki 63.0909°N, 21.608°E Meyers, KurtKurt Meyers 1988 117. Vuoripuro-suihkulähde, Koivupuisto, kuva 17.10.2017.jpg
White Open[122] Langensteinin aukio, Kirjastonkatu 13 Kantakaupunki 63.0988°N, 21.6116°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2014 118. White open, Langensteinin aukio, Kirjastonkatu 13, kuva 3.12. 2015.jpg
Vähänkyrön sankaripatsas[74] Vähänkyrön kirkkomaalla, Kirkonsilta 2 Vähäkyrö 63.0571°N, 22.1069°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1922 Ilmari Wirkkala Vähänkyrön sp.JPG
Yrittäjäpatsas[123][124] Wasaborginkuja, Vaasanpuistikon reuna Kantakaupunki 63.0947°N, 21.6153°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1981 Yrittäjäpatsas by Toivo Kultti.JPG
Ystävyyskaupunkipuisto Kiel[45] Hietalahden puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0833°N, 21.6265°E 1993 129. Ankkuri, Hietalahden Villa, kuva 5.7. 2017.jpg
Ystävyyskaupunkipuisto Uumaja[45][125] Hietalahden puisto (paikkalinkki likimääräinen) Hietalahti 63.0831°N, 21.6265°E 1989 122.Uumajan ystävyyskaupunkipuisto, 1989, Hietalahden Villan puisto.jpg
Zachris Topeliuksen patsas[126][127] Kirkkopuistikon ja Hovioikeudenpuistikon risteys Kantakaupunki 63.0956°N, 21.6094°E Wikström, EmilEmil Wikström 1915 123. Z. Topelius Kirkko- ja Hovioikeudenpuistikon risteys, 19.9. 2015.jpg
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alma Skogin muistolaatta[128] Koulukatu 7 rakennuksen seinässä Kantakaupunki 63.0991°N, 21.603°E 2001 3. Alma Skog, Koulukatu 7, kuva 10.1. 2017.jpg
Alpo Kullervo Marttisen muistolaatta[129] Kasarmintori, talon seinä, Itäinen kasarmintori 1 Kantakaupunki 63.0904°N, 21.6158°E 2008 4. A.K. Marttinen Kasarmintorilla Kuva 29.5. 2017.jpg
Artur Reinhold Saarmaan muistolaatta[130] Villa Grönroos, Niemeläntie 18 Vaskiluoto 63.0951°N, 21.5814°E 2017 130. A.R. Saarmaa, muitolaatta, 2017, Vaskiluodon Niemeläntiellä.jpg
A. W. Stenforsin muistolaattalähde? Kauppahallin julkisivu, Vaasanpuistikko 18 Kantakaupunki 63.0952°N, 21.6175°E Perttula, MaritaMarita Perttula 2002 A.W.Stenfors 1.jpg
C. A. Setterbergin muistolaatta[20][131] Vaasan kirkon torniosan seinä, Lyseonkadun puoli Kantakaupunki 63.0949°N, 21.6098°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1978 14. C.A. Setterberg, muistolaatta, kirkon seinä, 3.10. 2017.jpg
C. G. Wolffin muistolaatta[132] Sundin ranta, Merimuseon seinä, Salmikatu 27 Palosaari 63.1069°N, 21.5854°E Kantokorpi, VoittoVoitto Kantokorpi 2006 16. C.G. Wolff, Salmikatu 27, Merimuseo, kuva 26.9. 2017.jpg
Einari Uusikylän muistolaatta[133] Kaupunginkatu 6 Kotiranta 63.1065°N, 21.6356°E Nousiainen, RaimoRaimo Nousiainen 1975 19. Einari Uusikylä, Kotiranta, Kaupunginkatu 6, kuva 5.1.2017.jpg
Eino Wenäläinen, muistolaatta Ajurinkatu 17 Kantakaupunki 63.094°N, 21.6242°E 2006 125. Eino Wenäläinen, Ajurinkatu 18, kuva 25.3.2017.jpg
Hovioikeuden muistolaattalähde? Entisen hovioikeudentalon,
nykyisen Mustasaaren kirkon portinpylväässä
Vanha Vaasa 63.0726°N, 21.7223°E ? Vaasa court of appeal memorial plaque 1.jpg
Harald Boucht, muistolaatta Hovioikeudenpuistikko 1 Kantakaupunki 63.0946°N, 21.6047°E 2000 127. Harald Boucht, Hovioikeudenpuistikko 1, kuva 22.3. 2017.jpg
Jacob Tegengrenin muistolaatta[17][134] Hietalahden Villan merenpuoleinen pääty Hietalahti 63.083°N, 21.6268°E 1953 34. Jacob Tegengren, Hietalahden Villa, kuva 11.9. 2017.jpg
J.F. Aurénin talon muistolaatta[135] Vanhan Vaasan museon vieressä, Kauppiaankatu 8 Vanha Vaasa 63.0726°N, 21.7223°E Kultti, ToivoToivo Kultti 1957 Great Vasa fire memorial plaque JF Auren house 1.jpg
Korsholman sotilassoitto-opiston muistolaatta[20][136] Mustasaaren koulutila, vanhan opettaja-asunnon ulkoseinä (Korsholman kuninkaankartanon alue), Kuninkaankartanontie 31 Vanha Vaasa 63.0642°N, 21.7184°E 1981 50. Korsholman sotilassoitto-opiston muistolaatta, 1981, Vanha Vaasa.jpg
Lars Vilhelm Torohwein muistolaatta[137][20][138] Kasarmi, Korsholmanpuistikko 8 sisäpiha (lähellä Raastuvankadun kulmaa olevan portin sisäpuolella, kivi maassa lastenpäiväkoti Pikku kasarmin piha-alueella) Kantakaupunki 63.0899°N, 21.6176°E 1979 52. Lars Vilhelm Torohwei, 1979, Kasramin alueella Korsholmanpuistikko 8.jpg
Matilda Wreden muistolaatta[17][139] Setterbergin talo, Rantakatu 6 Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6028°E Nyman, GretelGretel Nyman, suunnitelma 1971 58. Matilda Wrede, Rantakatu 6, kuva 4.5. 2017.jpg
Matti Varstala, muistolaatta Rauhankatu 4 Kantakaupunki 63.092°N, 21.6092°E 2006 124. Matti Varstala, Rauhankatu 4, kuva 30.3. 2017.jpg
Nandor Mikolan muistolaatta[140] As oy Merilintu, Rantakatu 11A Kantakaupunki 63.0938°N, 21.6049°E Heino, RaimoRaimo Heino 2012 69. Nandor mikola, Rantakatu 11, kuva 3.11. 2012.jpg
Oskar Peltokangas, muistolaatta Onkilahdenkatu 4 Palosaari 63.1063°N, 21.6019°E 2003 70. Oskar Peltokangas, Palosaari, onkilahdenkatu 4, kuva 26.8. 2017.jpg
Päämajan muistolaatta[17][139] Maaherrantalon (Wasastjernan palatsin) pääoven vieressä, Koulukatu 2 Kantakaupunki 63.0991°N, 21.603°E Hannus, VidarVidar Hannus 1968 78. Päämajan muistolaatta, Koulukatu 2, kuva 10.1.2017.jpg
Reino Ilmari Ignatius, reliefi[141] Entinen sokeritehtaan alue, johtajan asunnon pihassa, Saaristokatu 6 Vaskiluoto 63.0934°N, 21.5598°E Heino, RaimoRaimo Heino 1989 81. Reino Ignatius, Saaristokatu Vaskiluoto.jpg
Sotalapsi muistolaatta[142] Vaasan lentoaseman ulkoseinässä, Lentokentäntie 160 63.0432°N, 21.7606°E 2000 Lentoasema sotalapsi muistolaatta.jpg
Suomen yleiset kirjastot 200 vuotta -muistolaatta[143] Entisen hovioikeudentalon,
nykyisen Mustasaaren kirkon portinpylväässä
Vanha Vaasa 63.0705°N, 21.7299°E ? Public libraries 200 years in Finland plaque 1.jpg
Toivo Kuulan syntymän muistolaatta[17][144] Kasarmialue, pääporttia vastapäätä olevan rakennuksen päädyssä, Itäinen kasarmintori 5 Kantakaupunki 63.089°N, 21.6169°E Lappalainen, HeimoHeimo Lappalainen 1953 96. Toivo Kuulan syntymän ml, Ent. kasarmin alue, kuva 13,5, 2017.jpg
Vaasan 400-vuotismuistolaatta sekä Kasvun ja Tiedon puu Academillin edustalla Rantakadun päässä, Rantakatu 3 Kantakaupunki 63.0979°N, 21.6002°E 2006 101. Vaasan 400-vuotismuistolaatta ja Kasvun ja teidon puu, academillin edessä.jpg
Vaasan työväenyhdistyksen perustaminen 1883, muistolaatta[17][145] Vaasanpuistikko 19-21, talon pylväikössä Kantakaupunki 63.0961°N, 21.6208°E 1973 105. Vaasan työväenyhdistyksen perustaminen 1883, kuva 27.10.2017.jpg
Vienan karjalaisten liitto -muistolaatta Kauppapuistikko 31 Kantakaupunki 63.0913°N, 21.6203°E 2016 126. Vienan karjalaisten liitto, Kauppapuistikko 31, kuva 17.7. 2016.jpg
Wasa fruntimmersskola / Wasa Svenska Flickskola / Wasa Svenska Flicklyceum -muistolaatta[146] Kirkkopuistikko 12 63.0979°N, 21.6069°E 2004 Wasa fruntimmersskola plaque.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 15. August Alexander Levón Kävelyopas. 2016. Folkhälsan. Viitattu 24.7.2017.
  2. a b Suomen muistomerkit, sivu 144
  3. Paakki, sivu 26
  4. Paakki, sivut 32–33
  5. Antiikkipatsasjäljennökset Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  6. Suomen muistomerkit, sivu 167–169
  7. Paakki, sivut 16–17
  8. Artturi Leinonen Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  9. a b c Piispala, Eija: Hovioikeuden puistot ja ryytimaat: Vihreää arkkitehtuuria Pohjanmaalla, sivu 34; Länsi-Suomen ympäristökeskus 2004
  10. Suomen muistomerkit, sivu 155
  11. Paakki, sivut 58–59
  12. Auringon lapsi Visit Vaasa Finland. Vaasan Seudun Matkailu Oy. Viitattu 24.7.2017.
  13. Paakki, sivut 70–71
  14. a b Paakki, sivut 68–69
  15. Edvinin taidepuisto ja korsukylä; Turisti-info.fi
  16. a b Paakki, sivut 74–75
  17. a b c d e f g Suomen muistomerkit, sivu 175
  18. Paakki, sivu 106–107
  19. Paakki, sivu 83
  20. a b c d e Suomen muistomerkit, sivu 176
  21. Paakki, sivu 121
  22. Suomen muistomerkit, sivu 153
  23. Paakki, sivu 56
  24. Suomen muistomerkit, sivu 148
  25. a b Paakki, sivut 62–63
  26. Kytölä, Anne: Vaasa saa uuden maamerkin. Nette-lehti, 2007, nro 3, s. 8-9. Vaasan Sähkö Oy. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 26.4.2012.
  27. Nyberg, Aimo: Ei pelkkä sähköpylväs (asukasyhdistyksen blogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och ny. 4.1.2017. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 16.4.2017.
  28. Suomen muistomerkit, sivu 159
  29. a b Paakki, sivut 94–95
  30. Suomen muistomerkit, sivu 145
  31. Paakki, sivut 30–31
  32. Paakki, sivut 66–67
  33. a b Suomen muistomerkit, sivu 161
  34. Paakki, sivu 27
  35. Suomen muistomerkit, sivu 164
  36. Paakki, sivut 8–9
  37. Paakki, sivut 48–51
  38. Vaasa ennen ja nyt VAASA ennen ja nyt Vasa förr och nu. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry.. Viitattu 12.2.2018.
  39. Suomen muistomerkit, sivu 172
  40. Paakki, sivut 34–35
  41. Paakki, sivut 76–77
  42. a b c Suomen muistomerkit, sivu 163
  43. Paakki, sivut 96–97
  44. Piltuudis: „Kaks purje“ sai Vaasas tuule tiibadesse; Pärnu Postimees 4.10.2011
  45. a b c Paakki, sivu 86
  46. Viljanen, sivu 52
  47. Suomen muistomerkit, sivu 166
  48. Paakki, sivut 14–15
  49. Kapsäkki 2015, sivu 7; Pohjanmaan museo
  50. a b c Vaasan Vanha hautausmaa; Museovirasto
  51. Paakki, sivu 131
  52. Paakki, sivu 105
  53. Kirkon historia Vähänkyrön seurakunta. Viitattu 20.7.2018.
  54. Vaasan asuntomessuilla panostetaan viherrakentamiseen; Rakentaja.fi 26.3.2008
  55. Paakki, sivu 65
  56. a b Paakki, sivut 78–79
  57. Suomen muistomerkit, sivu 147
  58. Paakki, sivut 36–37
  59. Suomen muistomerkit, sivu 157
  60. Paakki, sivu 60
  61. Paakki, sivu 77
  62. a b c Paakki, sivut 80–81
  63. Suomen muistomerkit, sivu 149
  64. a b Paakki, sivut 72–73
  65. Suvilahden suurin pisara paljastui, sivu 6; Pikipruukkilainen 1/2012
  66. Meri ja veden muisti; Ympäristötaiteen säätiö
  67. Suomen muistomerkit, sivu 152
  68. Paakki, sivu 54–55
  69. Paakki, sivut 90–91
  70. a b c d Suomen muistomerkit, sivu 156
  71. Paakki, sivut 88–89
  72. Nyberg, Aimo: Mustasaaren seurakunnan sankarihauta, 24. kesäkuuta 1920 24.6.2017. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf.. Viitattu 24.7.2017.
  73. Paakki, sivut 126–127
  74. a b Vähänkyrön sankarihautausmaa Vähänkyrön seurakunta. Viitattu 19.7.2018.
  75. Nyberg, Aimo: Nuoruudenlähde (asiantuntijablogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. 28.6.2019. Viitattu 28.6.2019.
  76. Andrew Hem upeart.com. Viitattu 9.4.2019.
  77. Parabolarena invigdes vid Academill; YLE 15.10.2008
  78. Metsäveikkosanomat 1/2009, sivu 11; Vaasan Metsäveikot
  79. Suomen muistomerkit, sivu 170
  80. Paakki, sivut 38–39
  81. Suomen muistomerkit, sivu 146
  82. Paakki, sivut 44–45
  83. Paakki, sivut 100–101
  84. a b Paakki, sivu 87
  85. Aino Siltanen: Lukijoilta - Rauhansilta Asevelikylässä; Pohjalainen 20.3.2017
  86. a b Paakki, sivut 92–93
  87. Ricky Lee Gordon upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  88. Finland rickyleegordon.com. Viitattu 10.4.2019.
  89. Nyt ne ovat valmiita! 21 upeaa seinämaalausta eri puolilla Suomea - mikä on suosikkisi?; Iltalehti 9.10.2017
  90. Suomen muistomerkit, sivu 151
  91. Paakki, sivut 6–7
  92. Paakki, sivut 82–83
  93. Laila Pullisen veistos Vaasan Sisäsatamaan 13.9.2017. Vaasan kaupunki. Viitattu 21.9.2017.
  94. Laila Pullisen veistos Vaasan Sisäsatamaan ePressi. 13.9.2017. Viitattu 21.9.2017.
  95. Statue of Sri Chinmoy Dedicated in Vaasa, Finland; Sri Chinmoy Centre – News and Features 17.6.2010
  96. Paakki, sivut 52–53
  97. Suomen muistomerkit, sivu 173
  98. Paakki, sivut 46–47
  99. Paakki, sivut 122–123
  100. Suomen muistomerkit, sivu 160
  101. Paakki, sivut 20–21
  102. Suomen muistomerkit, sivu 143
  103. Paakki, sivut 22–25
  104. Paakki, sivut 98–99
  105. Suomen muistomerkit, sivu 171
  106. Paakki, sivut 42–43
  107. Viljanen, sivu 7
  108. Paakki, sivut 10–11
  109. Suomen muistomerkit, sivu 158
  110. Paakki, sivu 61
  111. Jarmo Panula, Jenni Mäkelä: Vaasan Jaakoon muistomerkki paljastettiin – Katso video Pohjalainen. 19.9.2015. Viitattu 11.11.2017.
  112. Paakki, sivut 40–41
  113. Suomen muistomerkit, sivu 174
  114. Paakki, sivu 130
  115. VaLEO 60 vuotta: juhlakirja Valeon toiminnasta 1947-2007, Vaasan Lyseon Entiset Oppilaat (VaLEO ry) 2007lähde tarkemmin?
  116. Paakki, sivut 18–19
  117. Paakki, sivut 124–125
  118. Paakki, sivu 128
  119. Pasi Lindroos: Ruotsalaiset vapaaehtoiset; Vaasa nyt 21.8.2015
  120. Paakki, sivu 129
  121. Paakki, sivut 84–85
  122. Jaakko Niemelän White Open taideteoksen julkistamistilaisuus; Pohjanmaan tapahtumakalenteri
  123. Suomen muistomerkit, sivu 154
  124. Paakki, sivu 57
  125. Viljanen, sivu 52
  126. Suomen muistomerkit, sivu 165
  127. Paakki, sivut 12–13
  128. Alma Skog, 16. toukokuuta 2001 (yhdistyksen blogi) Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. 16.5.2008. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 24.7.2017.
  129. A.K. Marttinen, muistolaatta 4. kesäkuuta 2008 Vaasa ennen ja nyt Vasa förr och nu. Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry. Viitattu 24.7.2017.
  130. Syksyn 1917 salainen vastaanotinasema sai muistolaatan Vaasan Vaskiluodossa; Pohjanmaan Maanpuolustaja, sivut 14-15, lokakuu 2017
  131. Paakki, sivut 118
  132. Paakki, sivut 112–113
  133. Paakki, sivu 117
  134. Paakki, sivu 104
  135. Paakki, sivut 28–29
  136. Paakki, sivu 119
  137. Kersantti Lars Torohwein muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939 -1945
  138. Paakki, sivut 110–111
  139. a b Paakki, sivut 108–109
  140. Taloyhtiö hankki entisen asukkaan kunniaksi muistolaatan; Pohjalainen 6.9.2012
  141. Paakki, sivu 64
  142. Muistomerkit sotalapset.fi.
  143. Rintala, Erkki: Muistomerkki Langensteinin aukiolle Pohjalainen-verkkolehti. 28.4.2011. Viitattu 25.7.2017.
  144. Paakki, sivut 102–103
  145. Paakki, sivu 116
  146. Kävelyopas, pohjoinen reitti; sivu 12; Folkhälsan 2016

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]