Luettelo Tuusulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Tuusulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tuusulan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aleksis Kiven äidin syntymäkodin muistomerkki Nahkelantien ja Seutulantien risteyksen lähellä, muistokivi Seutulantien varrella valkean muuntajarakennuksen vieressä[1] Lahela (Nahkela) 60.4007°N, 24.9241°E ?
Anna Pakalénin patsas[2][3] Annanpuiston ruusutarha, Toimelantie 1 (paikkalinkki alustava) Kellokoski 60.5348°N, 25.111°E Mikans, OskarsOskars Mikans 1998
Annanpuiston karhut[2] Annanpuiston suihkulähde, Toimelantie 1(paikkalinkki alustava) Kellokoski 60.5347°N, 25.1109°E
Eino Leinon muistolaatta[4] Jokelan rautatieaseman seinä Jokela 60.5527°N, 24.9705°E 2017
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[5] Tuusulan kirkon vieressä, luoteen puolella , Kirkkotie 34 Hyrylä 60.4131°N, 25.0328°E
Erkki Lähteen 60-vuotismetsän muistomerkki Paratiisimäki, Ruotsinkylän tutkimusmetsä, Maisalantie 230 (lähtö Paratiisinmäen metsäpolulle; koordinaatti muistomerkille karkea, suuntaa-antava: tutkimusmetsään vievän polun alkuun; Huom. pysäköinti ja toinen opaste: Maisalantie 209, Professorinpytinki) Ruotsinkylä 60.3615°N, 24.9862°E ?
Hautamuistomerkki mannerheimritari Ilmari Juutilainen Tuusulan kirkon hautausmaa Hyrylä 60.4127°N, 25.0323°E Tuusula Juutilainen.jpeg
Helsingin olympialaisten 50 km kävelyn muistomerkki Riihikallion ja Hyrylän rajamailla, noin 250 metriä Sulan teollisuusalueelta etelään, Tuusulantien varressaselvennä 60°N, 25°E ?
Helsingin olympialaisten maratonin muistomerkki Vanhan Tuusulantien varressa, Marathon-nimisen linja-autopysäkin vieressä, Maratontie 2 (paikkalinkki alustava) Maantiekylä 60.3473°N, 25.0044°E ?
Lotta Svärd[6][7] Lottamuseon puutarhassa, Rantatie 39 Krapi 60.4267°N, 25.0498°E Sailo, NinaNina Sailo 2001 Nina Sailo Lotta Svärd Tuusula 1.JPG
Mannerheim[8] Lottamuseon puutarhassa, Rantatie 39 Krapi 60.4268°N, 25.0496°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 2000 Mannerheim Tukiainen Tuusula.JPG
Metsän poika[9] Jääkärin puisto Hyrylä Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1984
Prinsessa-veistos [2][3][10] Kellokosken sairaalan juhlakenttä/ puisto, Toimelantie 2 Kellokoski 60.5338°N, 25.1075°E Liukko, RauniRauni Liukko 1995
Sankarimuistomerkki, Kellokoski Kellokosken sankarihautausmaa Kellokoski 60.5381°N, 25.096°E Kellokoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Paluuton tie[11] Tuusulan kirkon sankarihautausmaa Hyrylä 60.4133°N, 25.0328°E Koivisto, RakelRakel Koivisto 1953 Tuusula sankarimuistomerkki.JPG
Terijoelle haudattujen sankarivainajien muistomerkki[12] Paijalan hautausmaa (paikkalinkki likimääräinen) Hyrylä 60.408°N, 25.009°E Tuusula Terijoki.jpg
Torsten Carlander-Reuterfeltin muistomerkki[13][2] Ruukin puiston keskellä, Ruukinpolku {paikkalinkki suuntaa-antava, yleisesti Ruukinkirkonpuistoon) Kellokoski 60.5313°N, 25.1025°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 2000
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[14][12] Paijalan hautausmaa (paikkalinkki likimääräinen) Hyrylä 60.408°N, 25.009°E Tuusula 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuusulan karttapalvelu: Aleksis Kiven äidin syntymäkodin muistomerkin todennäköinen sijainti (Pohjakartassa muistomerkin symboli), tuusula.fi
  2. a b c d Kellokosken polku (pdf) Virtuaali-Tuusula. 2006. Viitattu 7.10.2018.
  3. a b Kellokosken polku Virtuaali Tuusula, virtuaalituusula.fi. Viitattu 7.11.2018.
  4. Muistomerkit, väliotsikko Leinolle muistolaatta Jokelan asemalle Kainuun Eino Leino seura ry., kainuuneinoleinoseura.fi. Viitattu 8.11.2018.
  5. Tuusulan kirkko; Tuusulanseurakunta.fi
  6. Lottapatsas Turun Seuden Lottaperinneyhdistys ry. Viitattu 1.5.2018.
  7. Lotta-patsas Lottamuseo. Viitattu 1.5.2018.
  8. Mannerheim-patsas Lottamuseo. Viitattu 1.5.2018.
  9. http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi/inspiroiva-kivi/veistokset/
  10. Palomäki Paula: Kellokosken Prinsessa sai muistomerkin (maksumuuri) Helsingin Sanomat, hs.fi. 16.6.1995. Viitattu 7.10.2018.
  11. Kirkon historia: Sankarihautausmaa Tuusulan seurakunta. Viitattu 28.11.2017.
  12. a b Paijalan hautausmaa, muistomerkit (pdf) Tuusulan seurakunta, tuusulanseurakunta.fi. Viitattu 17.10.2018.
  13. Ruukin kasarmit ja puisto (kuvasarjan kuva 6/8) Virtuaali-Tuusula. Viitattu 13.12.2017.
  14. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Tuusula; Punaisten muistomerkit