Luettelo Tuusulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tuusulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tuusulan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue[1] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aleksis Kiven äidin syntymäkodin muistomerkki Nahkelantien ja Seutulantien risteyksen lähellä, muistokivi Seutulantien varrella valkean muuntajarakennuksen vieressä[2] Lahela (Nahkela) 60.4007°N, 24.9241°E Aleksis Kivis mothers birth home memorial 1.jpg
Anna Pakalénin patsas[3][4] Annanpuiston ruusutarha, Toimelantie 1 (paikkalinkki alustava) Kellokoski 60.5348°N, 25.111°E Mikans, OskarsOskars Mikans 1998 Oskars Mikans - Anna Pakalénin patsas - 1998 -Annanpuiston ruusutarha, Toimelantie 1 - Kellokoski, Tuusula - 1.jpg
Oskars Mikans - Anna Pakalénin patsas - 1998 -Annanpuiston ruusutarha, Toimelantie 1 - Kellokoski, Tuusula - 2.jpg
Annanpuiston karhut[3] Annanpuiston suihkulähde, Toimelantie 1(paikkalinkki alustava) Kellokoski 60.5347°N, 25.1109°E Annanpuiston karhut - Annanpuiston suihkulähde, Toimelantie 1 - Kellokoski, Tuusula.jpg
Eino Leinon muistolaatta[5] Jokelan rautatieaseman seinä Jokela 60.5527°N, 24.9705°E 2017 Eino Leinon ml Jokela.JPG
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[6] Tuusulan kirkon vieressä, luoteen puolella , Kirkkotie 34 Hyrylä 60.4131°N, 25.0328°E Ensimmäisen kirkon muistomerkki - Tuusulan kirkon vieressä luoteenspuolella - Hyrylä, Tuusula.jpg
Erkki Lähteen 60-vuotismetsän muistomerkki Paratiisimäki, Ruotsinkylän tutkimusmetsä, Maisalantie 230 (lähtö Paratiisinmäen metsäpolulle; koordinaatti muistomerkille karkea, suuntaa-antava: tutkimusmetsään vievän polun alkuun; Huom. pysäköinti ja toinen opaste: Maisalantie 209, Professorinpytinki) Ruotsinkylä 60.3615°N, 24.9862°E
Helsingin olympialaisten 50 km kävelyn muistomerkki (kävelyn kääntöpaikka) Tuusulanväylän itäpuolella, kallioleikkauksessa, noin 900 m Tuusulan Itäväylän risteyksestä pohjoiseen Sula 60.3805°N, 25.0249°E 2002 (kyltissä) 50 km race walk 1952 Olympics memorial 1.jpg
Helsingin olympialaisten maratonin muistomerkki (juoksun kääntöpaikka) Vanhan Tuusulantien ja Maratontien risteyksessä, Marathon-nimisen linja-autopysäkin takana, Maratontie 2 Maantiekylä 60.3475°N, 25.0046°E Helsingin olympialaisten maratonin muistomerkki - Maratontie 2, Vanhan Tuusulantien vieressä - Maantiekylä, Tuusula.jpg
Josefine[7] Lottamuseona toimivan Syvärannan puisto; Rantatie 39 Rantatie 60.4265°N, 25.0493°E Josefine Tuusula.JPG
Liekkikukko[8][9] Keravan ja Tuusulan paloasema, Palokulmankuja 2 (keramiikkateos paloaseman sisääntulotien vieressä, alustavat koordinaatit paloaseman länsipäätyyn) Mattila 60.3956°N, 25.0659°E Kurtze, TainaTaina Kurtze 2018 (1981) Taina Kurtze - Liekkikukko - 1981 - Keravan ja Tuusulan paloasema, Palokulmankuja 2 - Mattila, Tuusula.jpg
Lotta Svärd[10][11] Lottamuseon puutarhassa, Rantatie 39 Rantatie 60.4267°N, 25.0498°E Sailo, NinaNina Sailo 2001 Nina Sailo Lotta Svärd Tuusula 3.JPG
Luonnonvoimat[12] puistossa Tuusulan uimahallin lounaispuolella Hyrylä 60.4008°N, 25.0285°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo (1991)
"Maija", Kellokosken tehtaan ensimmäinen polttomoottori[3] Kellokosken kirkon ja ruukin välissä Kellokoski 60.5316°N, 25.1045°E Maija, Kellokosken tehtaan ensimmäinen polttomoottori - Kellokosken ruukin kirkon ja ruukin välissä - Kellokoski, Tuusula.jpg
Mannerheim[13] Lottamuseon puutarhassa, Rantatie 39 Rantatie 60.4268°N, 25.0496°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 2000 Mannerheim Tukiainen Tuusula.JPG
Mannerheim-ristin ritari Ilmari Juutilaisen hautamuistomerkki Tuusulan kirkon hautausmaa Hyrylä 60.4127°N, 25.0323°E Tuusula Juutilainen.jpeg
Metsän poika[14] Jääkärin puisto Hyrylä 60.4011°N, 25.026°E Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1984
Muistomerkki niille joiden hautaa ei enää ole merkitty[15] Paijalan hautausmaa, Paijalannummentie 11, osasto 5 eteläpuolella, rautamuistomerkkien alueella Hyrylä 60.4081°N, 25.0093°E
Muualle haudattujen muistomerkki[15] Paijalan hautausmaa, Paijalannummentie 11, Muistelupaikka 1, noin 45 metriä kappelin lounaisseinästä lounaaseen Hyrylä 60.4103°N, 25.0091°E
Nimikirja - Pro Patria -muistomerkki Kirkkotie 34, Tuusulan kirkon pysäköintipaikasta pohjoiseen Hyrylä 60.4129°N, 25.0341°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1999 Erkki Eronen - Nimikirja - Pro Patria muistomerkki - 1999 - Tuusulan kirkon pysäköintialueen pohjoispuolella - Kirkkotie 34 - Hyrylä, Tuusula.jpg
Prinsessa-veistos [3][4][16] Kellokosken sairaalan juhlakenttä/ puisto, Toimelantie 2 Kellokoski 60.5338°N, 25.1075°E Liukko, RauniRauni Liukko 1995 Rauni Liukko - Prinsessa-veistos -1995 - Kellokosken sairaalan puisto, Vanha Valtatie 198 - Kellokoski, Tuusula.jpg
Sankarimuistomerkki, Kellokoski Kellokosken sankarihautausmaa Kellokoski 60.5381°N, 25.096°E Kellokoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Paluuton tie[17] Tuusulan kirkon sankarihautausmaa Hyrylä 60.4133°N, 25.0328°E Koivisto, RakelRakel Koivisto 1953 Tuusula sankarimuistomerkki.JPG
Terijoelle haudattujen sankarivainajien muistomerkki[15] Paijalan hautausmaa, osasto 2:n itäreunalla Hyrylä 60.4085°N, 25.0123°E Tuusula Terijoki.jpg
Torsten Carlander-Reuterfeltin muistomerkki[18][3] Ruukin puiston keskellä, Ruukinpolku Kellokoski 60.5314°N, 25.1029°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 2000 Eila Hiltunen - Torsten Carlander-Reuterfeltin muistomerkki - 2000 - Ruukin puiston keskellä, Ruukinpolku -Kellokoski, Tuusula.jpg
Tuulten tarinat[19] Vaunukankaan koulun piha, Vaunukankaantie 3-5 Vaunukangas 60.406°N, 24.9956°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1989
Tyhjän sylin muistomerkki [15] Paijalan hautausmaa, Paijalannummentie 11, kappelin kaakkoiskulmalta luokkaa 20 m itään Hyrylä 60.4105°N, 25.0106°E
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[20][15] Paijalan hautausmaa, osasto 3 ja 4 välissä Hyrylä 60.4084°N, 25.0104°E Tuusula 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuusulan karttapalvelu (Vasemmalta Näytä kartalla: Aluejaot-Kunnanosat) Tuusulan kunta, tuusula.fi. Viitattu 1.6.2019.
  2. Tuusulan karttapalvelu: Aleksis Kiven äidin syntymäkodin muistomerkin todennäköinen sijainti (Pohjakartassa muistomerkin symboli), tuusula.fi
  3. a b c d e Kellokosken polku (pdf) Virtuaali-Tuusula. 2006. Viitattu 7.10.2018.
  4. a b Kellokosken polku Virtuaali Tuusula, virtuaalituusula.fi. Viitattu 7.11.2018.
  5. Muistomerkit, väliotsikko Leinolle muistolaatta Jokelan asemalle Kainuun Eino Leino seura ry., kainuuneinoleinoseura.fi. Viitattu 8.11.2018.
  6. Tuusulan kirkko; Tuusulanseurakunta.fi
  7. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-07487-3, viitattu 4 kesäkuuta 2019), s. 232 Tuusulan taiteilijasiirtola (Osa 1: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  8. Kaisto, Kimmo: Vihdoinkin: Keravan ja Tuusulan uusi paloasema vihittiin käyttöön Pelastustieto. 1.2.2018. Viitattu 31.5.2019.
  9. Keravan taiderastit (PDF) (s. 34-35) 2015. Keravan Taidemuseon ystävät ry. Viitattu 31.5.2019.
  10. Lottapatsas Turun Seuden Lottaperinneyhdistys ry. Viitattu 1.5.2018.
  11. Lotta-patsas Lottamuseo. Viitattu 1.5.2018.
  12. Galleria 1 maasalo.fi. Viitattu 6.6.2019.
  13. Mannerheim-patsas Lottamuseo. Viitattu 1.5.2018.
  14. http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi/inspiroiva-kivi/veistokset/
  15. a b c d e Paijalan hautausmaa, muistomerkit (pdf) Tuusulan seurakunta, tuusulanseurakunta.fi. Viitattu 17.10.2018.
  16. Palomäki Paula: Kellokosken Prinsessa sai muistomerkin (maksumuuri) Helsingin Sanomat, hs.fi. 16.6.1995. Viitattu 7.10.2018.
  17. Kirkon historia: Sankarihautausmaa Tuusulan seurakunta. Viitattu 28.11.2017.
  18. Ruukin kasarmit ja puisto (kuvasarjan kuva 6/8) Virtuaali-Tuusula. Viitattu 13.12.2017.
  19. Galleria 3 maasalo.fi. Viitattu 5.6.2019.
  20. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Tuusula; Punaisten muistomerkit

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]