Toivo Jaatinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Toivo Jaatinen (1. elokuuta 1926 Sortavalan maalaiskunta14. marraskuuta 2017 Nurmijärvi[1]) oli suomalainen kuvanveistäjä, joka tunnettiin parhaiten mitaleistaan.

Jaatinen opiskeli kuvataidetta Helsingissä Taideteollisessa keskuskoulussa ja Taideakatemian koulussa. Jaatisen ensimmäinen mitali oli vuonna 1962 Rautatiehallitukselle toteutettu Kontiomäki – Taivalkoski. Tämän jälkeen hän suunnitteli useita mitaleita ja voitti neljä kertaa Suomen Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun (1965, 1967, 1973 ja 1994). Kilta myös valitsi Jaatisen teoksen Pisanello kaikkien aikojen suomalaiseksi mitaliksi.

Jaatinen asui Nurmijärvellä, jossa on esillä useita hänen töitään vuodesta 1964 lähtien. Muun muassa Nurmijärven kirjaston edustalla oleva teos Seitsemän veljeksen tie ja seurakuntakeskuksessa oleva reliefi Vuorisaarna ovat Jaatisen tekemiä.

Jaatinen toimi lisäksi taideopettajana Valtion hammasteknikkokoulussa, opettajana Teknillisessä korkeakoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa. Hänet palkittiin vuonna 2002 Pro Finlandia -mitalilla ja Amerikan numismaatikkojen seuran J. Sanford Saltus -palkinnolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus, Helsingin Sanomat 17.12.2017 s. C 18

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.