Kohokuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persialainen kohokuva Qajar-kaudelta Tangeh Savashissa Iranissa.

Kohokuva eli korkokuva eli reliefi on taideteos, jossa kuvan hahmon muodot liittyvät yhtenäiseen taustapintaan, josta ne joko työntyvät ulospäin (pintareliefi) tai on koverrettu sen sisään (upotettu reliefi). Kohokuva on yleinen kuvanveiston muoto, jota tavataan ympäri maailmaa. Kohokuvia on käytetty temppeleiden ja muiden rakennusten koristeluun. Metalliin tai muuhun materiaaliin tehdyt pakotukset ovat reliefejä. Mitalitaiteen teokset ovat usein kohokuvia, kuten myös kolikot.

Kohokuvat voivat kuvata vain yhtä aihetta tai olla kertovia kuvasarjoja. Kohokuvat voi luokitella sen mukaan, mikä on kuvan suhde pintaan.

Tyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reliefityypit.
Yksityiskohta antiikin kreikkalaisista Elginin marmoreista. Osa hahmoista on kokonaan taustapinnan ulkopuolella, kun taas kentaurin vasen takajalka on matala pintareliefi.

Kohokuvat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin, jotka ovat korkea ja matala pintareliefi sekä upotettu reliefi. Ero korkean ja matalan pintareliefin välillä ei kuitenkaan ole tarkka, ja usein sama teos on osittain kumpaakin tyyppiä.

Pintareliefit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matala pintareliefi (engl. bas-relief, ital. basso relievo) on tasopinnalle tehty kuva, josta kuvattavat hahmot kohoavat jonkin verran esiin. Paitsi rakennusten koristelussa, käytetään tällaisia myös kolikoissa ja mitaleissa, joissa olevat kuvat ja tekstit ovat useimmiten matalia pintareliefejä.

Yksityiskohta Lorenzo Ghibertin suunnittelemasta pronssisesta reliefistä "Paratiisin portti" Firenzen Battistero di San Giovanni-kastekappelissa. Suurin osa kuvista on matalia pintareliefejä, mutta päähahmot on kuvattu korkeina pintareliefeinä.

Matalia pintareliefejä tehdään kaikista materiaaleista ja kaikilla teknisillä menetelmillä, joita kuvanveistossa käytetään, tavallisimmin kuitenkin kivestä kaivertamalla tai metallista valamalla.

Korkea pintareliefi (engl. high relief, ital. alto relievo) on kohokuva, jossa ainakin tärkeimmät hahmot ovat selvästi taustapinnan ulkopuolella. Sellaisia on käytetty huomattavien rakennusten koristeluun kaikissa kulttuureissa kaikkina aikakausina, jolloin on tehty suuria veistoksia.

Upotettu reliefi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upotettu reliefi eli intaglio on kuva, joka on tehty kaivertamalla siten, että kuvattavia hahmoja vastaa taustapinnan sisään työntyvä kuoppa. Tällaiset ovat erityisen tyypillisiä muinaisen Egyptin taiteelle, mihin vaikutti se, että Egyptin kirkkaassa auringonvalossa tällaiset kuvat näkyvät erityisen selvästi. Monissa kulttuureissa, muun muassa Euroopassa, upotettuja reliefejä on käytetty ennen kaikkea tekstien kaivertamiseen muistomerkkeihin ja -laattoihin sekä koriste-esineissä.

Huomattavia kohokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavia kohokuvia ja kohokuvilla koristettuja rakennuksia ovat esimerkiksi:

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: reliefi.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta reliefi.