Battistero di San Giovanni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kahdeksankulmaisen rakennuksen ulkopuoli.
Paratiisin portit

Battistero di San Giovanni (suom. Pyhän Johanneksen kaste) Firenzessä on ilmeisesti Firenzen vanhin kirkko, jonka paikalla kerrotaan olleen Marsin temppeli. 1900-luvun kaivaukset paljastivat paikalla olleen roomalaisen kaupunkitalon ensimmäiseltä vuosisadalta. Sen jäänteistä on ilmeisesti rakennettu kristittyjen kastekappeli 300-ja 400-lukujen vaihteessa. Se oli kaupungin ensimmäinen tuomiokirkko ennen Santa Reparatan valmistumista.

Uusi kastekappeli rakennettiin samalle paikalle romaaniseen tyyliin noin vuonna 1059, kun Firenze oli vaurastunut merkittäväksi talousmahdiksi. Tuohon aikaan kasteita suoritettiin vain kaksi kertaa vuodessa, ja kasvavassa kaupungissa tarvittiin suuri kastekappeli.[1]

Rakennus on muodoltaan kahdeksankulmainen.[1] Kupolin sisäpuolelle 1200-luvulla tehdyt bysanttilaistyyliset mosaiikit kertovat maailman luomisesta, Johannes Kastajan elämästä ja viimeisestä tuomiosta.

Battistero on tunnettu sinne rakennettujen kolmen pronssisen oviparin takia. Andrea Pisano teki 1300-luvulla kirkon eteläiset ovet ja pohjois- ja itäpuolen ovet teki 1400-luvulla Lorenzo Ghiberti.[2] Michelangelo ylisti näitä ovia Paratiisin porteiksi.

Näkymä kupolin keskiosasta sisäpuolelta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Baptistery of San Giovanni Museums in Florence. Viitattu 27.3.2017.
  2. Battistero di San Giovanni Lonely Planet. Viitattu 27.3.2017.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Battistero di San Giovanni.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.