Shiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hindulaisuuden jumalaa. Juutalaisten suruviikosta katso šiva.
Shiva
Ominaisuudet
Tuntomerkit Kolmisilmäinen ja nelikätinen ihmismäinen hahmo, jolla on sinertävä iho
Esiintyminen Etelä-Aasia, erityisesti Intia
Kansanperinne
Kansanperinteen
alkuperä
Hindulainen tarusto
Suhteet
Vanhemmat Brahma
Puoliso(t) Parvati
Meditoivaa Shivaa esittävä patsas
Shiva-patsas meditaatioasennossa Rishikeshissä, Intiassa

Shiva (usein Šiva, devanagari: शिव, IAST: Śiva) on hindulaisuuden jumaluuden kolmiopin luova ja tuhoava jumala (Brahma on luojajumala, Vishnu ylläpitävä). Shivaa palvoo hindulaisuuden shaivistinen suuntaus.

Shivaa kuvataan monissa hahmoissa, mutta usein häntä palvotaan abstraktissa muodossa: palvonnan kohteena on linga, kivipaaden esittämä fallossymboli, joka seisoo yonin, feminiinisen periaatteen (eli voiman), päällä.

Shivan tunnusmerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shivan tärkein tunnusesine on kolmikärki, joka edustaa kolmea olemisen tasoa ja kolminaisuusjumalia Brahmaa, Vishnua sekä Rudraa (joka usein hieman harhaanjohtavasti samaistetaan myös suoraan Shivaan). Shivalla on myös usein askeettinuttura ja sininen kaula, ja hänen seurassaan on härkä. Shiva pitelee usein kapeaa rumpua, joka edustaa rytmin ja tanssin lisäksi maailman luomista ja on taiteellisuuden vertauskuva. Shiva kuvataan usein tanssivana, ja häntä pidetäänkin kosmisen tanssin tai joogan herrana. Yksi Shivan muodoista on jumala, joka on puoliksi mies ja puoliksi nainen.

Shiva on kaikkien (jumal)ilmentymien taustalla – puhdas tietoisuus, joka suuntautuu joko "ulospäin" tai "sisäänpäin". Tästä syystä hänet kuvataan "kolmas silmä" puoliksi suljettuna, sillä kun hän avaa sen, maailmankaikkeus tuhoutuu. Tarinan mukaan Shivan puoliso Parvati hiipi salaa Shivan selän taakse ja laittoi kätensä tämän silmien eteen. Maan päälle levisi pimeys kun jumala oli sulkenut silmänsä. Siksi Shivan otsasta leimahti liekki, jonka takaa paljastui kolmas silmä. Se toi valon takaisin maan päälle.

Shivan puoliso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shivan puoliso ja hänen feminiininen energiansa on Parvati, jonka pahaa vastaan sotiva muoto on nimeltään Durga. Durgan suusta syntynyt raivoisa ilmenemismuoto on Kali, joka edustaa kaikkeuden voimaa vapautettuna täydessä voimassaan valmiina tappamaan kaiken tietämättömyyden. Shivan ja Parvatin poika on tunnettu elefantinpäinen Ganesha.

Shivan inkarnaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chola dynastian aikainen patsas tanssivasta Shivasta Nataraja-asennossa.

Sanotaanlähde? että Shiva ei inkarnoidu avataaraksi, koska hän on kaiken tuolla puolen. Sen sijaan hänen feminiininen puolensa tai periaatteensa inkarnoituu esimerkiksi Devin muodossa. Vishnun inkarnaatio Rama puolestaan palvoi Shivaa.

Shiva on sekä luoja, ylläpitäjä että tuhoaja. Shaivismin mukaan kaikki hindujen jumalat ja jumalattaret ovat osa Shivaa. Shivalla on viisi roolia:

  1. luoja
  2. säilyttäjä
  3. pahan tuhoaja
  4. syntien karkottaja
  5. siunaaja

Näistä siunaajan rooli katsotaan merkityksellisimmäksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shiva.
  • Lal, Vinay: Hindulaisuus vasta-alkaville ja edistyville. (Introducing hinduism: A graphic guide, 2005.) Kuvittanut Borin Van Loon. Toimittanut Richard Appignanesi. Suomennos: Virpi Hämeen-Anttila. Helsinki: Jalava, 2006. ISBN 951-887-367-4.