Vishnu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vishnu

Vishnu (hindiksi विष्‍णु, IAST: Viṣṇu) on hindulaisuuden jumaluuden kolmiopin rakkautta ja elämää ylläpitävä jumala (Brahma on luojajumala ja Shiva on luova ja tuhoava).[1] Vishnu tunnetaan myös nimellä Narayana. Vishnua ja hänen ruumiillistumiaan palvoo hindulaisuuden vaishnalainen (vishnulaisuus) suuntaus. Se on yksi hindulaisuuden pääsuuntauksista.

Vishnu kuvataan usein nelikätisenä ja sinisenä. Hänen tunnuksiaan ovat kiekonmuotoinen chakra/chakram ja kotilo. Vishnun puoliso on rikkauden, valon ja tiedon jumalatar Lakshmi. Vishnulaisten uskonnollisia harjoitteita kutsutaan nimellä Bhakti. Sana on johdettu juuresta "bhaj" ja se tarkoittaa "palvoa". Uushindulainen Krishna-liike on Vishnun ruumiillistumia palvovista traditioista länsimaissa tunnetuin. Krishna on Vishnun kahdeksas ruumiillistuma.[1]

Hindulaisuuden mukaan Vishnu on ilmestynyt maan päälle kymmenessä erilaisessa ruumiillistumassa eli avataroissa. Nämä ovat:

 1. Matsya, kala
 2. Kurma, kilpikonna
 3. Varaha, villikarju
 4. Narasimha, ihmisleijona
 5. Vamana, kääpiö
 6. Parashurama, Rama kirveen kanssa
 7. Rama, Sri Ramachandra, Ayodhyan prinssi ja kuningas
 8. Krishna, huilua soittava sininen jumalhahmo
 9. Buddha tai Balarama
 10. Kalki, joka ilmestyy Kali Yuga -kauden lopussa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Terhart Franjo, Schulze Janina: Nykymaailman uskonnot: alkuperä, historia, usko, maailmankuva, s. 143. Helsingin Kirjatukku, 2007. ISBN 978-1-4075-1183-2.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.