Gayatri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumalatar Gayatri ja Gayatri mantra
Jumalatar Gayatri ja Gayatri-mantra (Raja Ravi Varma, 1848–1906)

Gayatri (sanskritiksi गायत्री, gāyatri) on feminiinimuoto sanskritinkielisestä laulua tai hymniä tarkoittavasta sanasta gāyatra. Se voi tarkoittaa:

Gayatri-mantra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Gayatri-mantra

Gayatri-mantra on hindulaisuuden vanhimpia mantroja. Gayatri-mantra koostuu Yajur-vedasta peräisin olevasta alkusäkeestä oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ (devanagari: ॐ भूर्भुवस्वः) ja Rigvedan (gyatri-mittaisesta) säkeistöstä 3.62.10. Perinteen mukaan Gayatri-mantraa tulisi lausua usein ja antaumuksella niin kauan, että se vakiintuu mielen perustaksi.

Jumalatar Gayatri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mantran alkuperäistä henkilöitymää jumalatar Gayatria pidetään veda matana eli kaikkien Vedojen äitinä ja luojajumala Brahman toisena puolisona sekä myös kaikkeuden perimmäisen olemuksen Brahmanin henkilöitymänä.

Gayatri kuvataan perinteisesti istumassa rikkautta symboloivalla punaisella lootuskukalla. Hän ilmestyy jommassakummassa näistä muodoista:

  • viisipäisenä katsoen kymmenellä silmällään kaikkiin ilmansuuntiin sekä maahan ja taivaalle, kymmenessä kädessään kaikki Vishnun aseet, symboloiden kaikkia jälleensyntymiään, tai
  • joutsenen seurassa, kirja toisessa ja lääke toisessa kädessään, kasvatuksen jumalattarena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]