Borobudur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borobudurin pyhäkkö
Yleiskuva Borobudurin pyhäköstä
Yleiskuva Borobudurin pyhäköstä
Sijainti Magelang, Keski-Jaava, Indonesia
Koordinaatit 7°36′29″S, 110°12′14″E
Rakennustyyppi porraspyramidi
Valmistumisvuosi 700-luku jaa. – 800-luku jaa.
Rakennuttaja Sailendra-dynastia
Käyttäjä buddhalaiset
Runkorakenne andesiitti
Korkeus 32 metriä
Kerrosluku 9 tasannetta

1 600 000 kaiverrettua kiveä, 504 Buddhan patsasta, 72 stupaa, 1500 pienoisstupaa. 1 240 reliefiä, joiden yhteispituus 2,5 km.

Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Borobudur on buddhalainen pyhäkkö Jaavan saaren keskiosassa, 10 kilometriä Yogyakartasta. Se on yli 30 metriä korkea neliömäinen porraspyramidi. Se liittyy lähinnä mahayana-buddhalaisuuteen ja on maailman suurin buddhalainen monumentti ja samalla Indonesian merkittävimpiä turistikohteita. Se on rakennettu Sailendra-dynastian valtakauden aikana vuosien 778 ja 856 välillä[1]. Borobudur on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Pyhäkkö muodostuu 32 metriä korkeasta pyramidista, jota koristavat yli 500 Buddhan patsasta sekä lukuisat stupat (eräänlaiset hauta- ja muistomerkit) sekä matalat reliefit, jotka kiertävät tasanteiden sivuja. Erikoisen muotoilunsa ja runsaan koristelunsa ansiosta Borobudur on ainutlaatuinen buddhalaisuuden muistomerkki Kaakkois-Aasiassa. Monumentin perusta on neliö, jonka sivut ovat 118 metriä pitkät. Pyramidi kohoaa yhdeksän kerroksen korkeuteen; alimmat ovat neliömäisiä ja ylimmät ympyränmuotoisia. Borobudurin pyhäkön huipulla on 72 pientä stupaa keskusstupan ympärillä. Borobudurin pääasiallinen rakennusmateriaali on andesiitti ja se koostuu noin 1,6 miljoonasta kivilohkareesta.[2]

Rakennus on pystytetty ilman laastia. Sen keskeiset perustat on kiilattu kiinni toisiinsa kivikiiloilla. Ylemmissä kerroksissa käytettiin tämän sijasta ulkonevia pontteja tai tappiliitoksia. Vaikka työtä tehtiin tarkasti, oli rakennuksen kallistumille luotu mahdollisuus jo valmistumisvaiheessa: seinän ja lattian liitos ei ollut tiivis ja rakenteen sisään kertyi vettä. Pyhäkköä entistettiin vuosina 1908–1911 kallistuneiden seinien ja painuneiden lattioiden suoristamiseksi. Kallistuminen ei ole kuitenkaan loppunut. On todettu, että rakennuksen perustuksena olevaa kukkulaa on rakennusvaiheessa muokattu, jotta sen huokoinen kivi saataisiin kantavammaksi. Rakentajatkin ovat siis kamppailleet kallistumista vastaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkilä-Horn, Marja-Leena: Kaakkois-Aasia eilen ja tänään, s. 32. Helsinki: Yliopistopaino, 1991. ISBN 951-570-084-1.
  2. a b Chris Scarre: Maailman seitsemänkymmentä ihmettä, s. 136-139. Otava, 2000. ISBN 951-1-16713-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.