Thomas Stamford Raffles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sir Stamford Raffles

Thomas Stamford Bingley Raffles (6. heinäkuuta 1781 Port Morant, Jamaika5. heinäkuuta 1826 Lontoo) oli vaikutusvaltainen englantilainen brittiläisen imperiumin virkamies, Salmisiirtokuntien perustaja ja lintutieteilijä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raffles syntyi Ann-laivassa Port Morantin satamassa. Hänen isänsä oli kapteeni Benjamin Raffles ja äitinsä hollantilainen. Kapteeni Benjamin Raffles sekaantui Karibianmeren orjakauppaan ja kuoli pojan täytettyä 14 vuotta. Thomas Raffles ryhtyi Itä-Intian komppanian kirjuriksi Lontoossa. Vuonna 1805 hänet lähetettiin Penangiin Malesiaan kuvernööri Philip Dundasin alaiseksi. Saatuaan ylennyksen Penangin kuvernöörin apulaissihteeriksi hän avioitui Olivia Mariamne Devenishin kanssa, joka oli apulaislääkäri Jacob Cassivelaun Fancourtin leski. Samoihin aikoihin hän tutustui myös Thomas Otho Traversiin, jonka kanssa hän teki yhteistyötä seuraavien parinkymmenen vuoden ajan.

Raffles oppi malaijin kielen hyvin ja paljolti tämän vuoksi lähetti Intian kuvernööri lordi Minto hänet Malakkaan. Vuonna 1811 Napoleon Bonaparten asettaman Hollannin kuningaskunnan nukkehallitus miehitti Malakan ja Rafflesin oli pakko poistua maasta. Hän varusti armeijan ja hyökkäsi hollantilaisia ja ranskalaisia vastaan Jaavalla Indonesiassa. Brittiarmeija löi vastustajansa 45 päivässä ja lordi Minto nimitti Rafflesin alueen varakuvernööriksi. Raffles valitsi hallituspaikakseen Bogorin, silloin nimeltään Buitenzorg. Kuvernöörikautensa aikana Raffles muun muassa lopetti orjakaupan, kehitti alueen itsehallintoa ja vastusti oopiumikauppaa asettaen sen tuonnille rajoituksia.

Olivia kuoli vuonna 1814 ja Raffles palasi Englantiin 1816. Täällä hän kirjoitti kirjan Jaavan historiasta History of Java. Hänet aateloitiin 1817. Samana vuonna hän lakkasi käyttämästä etunimeään Thomas ja avioitui Sophia Hullin kanssa.

Raffles komennettiin Bengkulun kenraalikuvernööriksi 15. lokakuuta 1817, ja hän saapui sinne 19. maaliskuuta 1818. Alkuvuodesta 1819 hän matkusti Malakan niemimaan kärjessä sijaitsevalle Singapuran eli Singaporen saarelle, ja perusti sinne asemapaikkansa, mistä sai alkunsa nykyinen Singapore. Raffles palasi sairaana miehenä Englantiin 22. elokuuta 1824 ja asettui Lontooseen saman vuoden lopulla.

Raffles tutki sekä kasveja että eläimiä. Hän oli perustamassa Zoological Society of London-seuraa 1825 ja toimi seuran puheenjohtajana 1826. Raffles kuvaili ja nimesi lukuisia lintulajeja, muun muassa sundanhuuhkajan (Bubo sumatranus).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.