Malaijin kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malaiji
Oma nimi melayu/بهاس ملايو
Muu nimi Bahasa Melayu
Tiedot
Alue Kaakkois-Aasia
Virallinen kieli  Malesia
 Brunei
 Singapore
 Indonesia (muodossa indonesia)
Puhujia yli 300 miljoonaa
Kirjaimisto latinalainen
jawi
Kielenhuolto Dewan Bahasa dan Pustaka[1][2]
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta austronesialaiset kielet
Kieliryhmä malaijilais-polynesialaiset kielet
malaijilaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 ms
ISO 639-2 may
ISO 639-3 zlm

Malaijin kieli (Bahasa Melayu) on länsi-malaiji-polynesialaiseen kieliryhmään kuuluva austronesialainen kieli, jota puhutaan Malaijan niemimaan lähettyvillä Kaakkois-Aasiassa.

Malaiji on ainoa virallinen kieli Malesiassa ja Bruneissa. Malesiassa malaiji tunnetaan myös nimellä Bahasa Malaysia eli malesian kieli, tarkoituksen ollen korostaa kyseessä olevan kaikkien malesialaisten yhteinen (eikä siis yksinomaan etnisten malaijien) kieli. Singaporessa malaiji on yksi neljästä virallisesta kielestä mutta ainoa kansallinen kieli, ja muun muassa Singaporen kansallislaulu Majulah Singapura on malaijia. Käytännössä lingua francana käytetään kuitenkin englantia. Itä-Timorissa malaiji on perustuslaillinen 'työkieli', muttei virallinen kieli.

Malaiji on erittäin läheistä sukua indonesian kielelle, mutta eroaa hieman lausumiseltaan ja melko paljon lainasanastoltaan. Malaijissa näkyy vahvana siirtomaa-ajoilta peräisin oleva englannin vaikutus, kun taas indonesiasta löytyy vastaavasti enemmän hollannin lainoja. Kirjakielessä on samasta syystä ollut pieniä eroja, mutta indonesian vuoden 1972 uudistusten jälkeen nekin ovat pitkälti identtisiä.

Malaijia kirjoitettiin aikaisemmin arabian aakkostolla eli malaijiksi jawi-kirjoituksella. Sekä Malesiassa että Indonesiassa on siirrytty lähes täysin latinalaiseen aakkostoon, mutta Bruneissa opetetaan edelleen jawia koulussa, ja epävirallisissa yhteyksissä jawia näkee edelleen erityisesti Malesian vanhoillisissa pohjoisosissa.

Kielioppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malaiji ei tunne olla-verbiä (kopulaa). Esimerkiksi lause: "Nama saya Pekka." kääntyy suoraan: "Nimi minä Pekka."

Substantiivien monikko ilmaistaan toistamalla sana. Esimerkiksi: lapsi - anak, lapset - anak anak.

Koska malaiji on saanut latinalaisen kieliasunsa melko hiljan, on sen lausunta foneettista eli sanat lausutaan kuten ne kirjoitetaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. dbp.gov.my Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  2. dbp.gov.bn Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
Wikipedia
Malaijinkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja