Kopula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kopula (lat. copula, 'side', 'yhdysside') on kielitieteessä käytetty käsite, jolla tarkoitetaan lauserakenteessa subjektin ja predikatiivin yhdistävää sanaa (yleensä verbi "olla").

Kopula on luonteeltaan huomaamaton ja se voidaan useissa kielissä jättää pois merkityksen muuttumatta. Suomessa se jää helposti pois retorisen toiston yhteydessä ("Elämmekö tietämättämme aikaa, jossa sota on rauhaa, vapaus orjuutta ja tietämättömyys voimaa?"), uutisten otsikoinnissa ("Bagdad raunioina") ja monissa muissa vakiintuneissa ilmaisuissa ("edessä loistava tulevaisuus").

Joissakin kielissä kopulaa ei käytetä joko ollenkaan (malaijin kieli, thai), tai vain tietyissä aikamuodoissa (venäjä). Englannissa kopulana käytetään tavallisesti verbiä "be", mutta myös muita sidossanoja on käytössä, kuten "become", "seem" ja "feel".

Suomeen kopulan käyttö on tullut indoeurooppalaisten kielten vaikutuksesta. Sen käytön voi usein korvata muokkaamalla predikatiivista verbin, esimerkiksi "Minulla on jano" > "Minua janottaa".

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.