Luettelo kielitoimistoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo kielitoimistoista sisältää eri maissa toimivia laitoksia, jotka harjoittavat kielenhuoltoa.

kieli kielitoimisto valtio/alue
afrikaans Die Taalkommissie[1]  Etelä-Afrikka
albanian kieli Akademia e Shkencave e Shqipërisë[2]  Albania
arabian kieli Arabiankielen korkein neuvosto  Algeria
Arabiankielen akatemia  Egypti
Irakin tiedeakatemia  Irak
Jordanian arabiankielen akatemia  Jordania
Arabiankielen akatemia  Libya
 Marokko
 Saudi-Arabia
 Somalia
 Sudan
 Syyria
 Israel
Palestiinan lippu Palestiina
Beit Al-Hikma säätiö  Tunisia
aragonian kieli Academia de l'Aragonés[3]  Aragonia
armenian kieli Armenian tiedeakatemia[4]  Armenia
asturian kieli Academia de la Llingua Asturiana[5]  Asturia
assamin kieli Asam Sahitya Sabha  Intia
azerin kieli Azerbaidžanin tiedeakatemia[6]  Azerbaidžan
bengalin kieli Bangla-akatemia (Dhaka)[7]  Bangladesh
Paschimbanga Bangla Akadem (Kolkata)  Intia
baskin kieli Euskaltzaindia[8]  Baskimaa
 Navarra
valkovenäjän kieli Valko-Venäjän tiedeakatemia[9]  Valko-Venäjä
berberikielet Institut Royal de la Culture Amazighe [10]  Marokko
Haut Commissariat à l'Amazighité[11]  Algeria
bulgarian kieli Bulgarian tiedeakatemia[12]  Bulgaria
burman kieli Myanmarinkielen komissio  Myanmar
bosnian kieli Sarajevon yliopisto  Bosnia ja Hertsegovina
katalaani Institut d'Estudis Catalans[13]  Katalonia
Acadèmia Valenciana de la Llengua[14]  Valencia
kantoninkiina Hong Kongin virallisen kielten osaston virkamiestoimisto  Hongkong
Departamento dos Assuntos Linguísticos  Macao
cebun kieli Visayan taideteollinen akatemia  Filippiinit
cebuanon kieli Akademyang Bisaya
keskibikol Academia Bicolana
cherokeen kieli Cherokee-maan neuvosto Flag of the Cherokee Nation.svg Cherokeemaa
mandariinikiina Kansallisen kielen sääntelykomitea[15]  Kiina
Kansallisten kielten komitea[16] Kiinan tasavalta
Mandariinin edistämisneuvosto [17]  Singapore
Malesian kiinankielen standardointikomitea[18]  Malesia
korni Cornish language Partnership[19] Cornwall Cornwall
kroatian kieli Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje[20]  Kroatia
 Bosnia ja Hertsegovina
tšekin kieli Ústav pro jazyk česka[21]  Tšekki
tanskan kieli Dansk Sprognævn[22]  Tanska
darin kieli Afganistanin tiedeakatemia [23]  Afganistan
hollannin kieli Nederlandse Taalunie [24]  Alankomaat
 Belgia
 Suriname
dzongkhan kieli Dzongkhan kehittämiskomissio[25]  Bhutan
viron kieli Eesti Keele Instituut[26]  Viro
fäärin kieli Føroyska málnevndin[27]  Färsaaret
filipino Filipinonkielen komissio [28]  Filippiinit
suomen kieli Kotimaisten kielten keskus[29]  Suomi
tataarin kieli Tatarstanin tiedeakatemian kielen, kirjallisuuden ja taiteen instituutti [30]  Tatarstan
ketšua Ketšuankielen akatemia[31]  Peru
grönlannin kieli Oqaasileriffik [32]  Grönlanti
ranskan kieli Ranskan akatemia [33]  Ranska
Office québécois de la langue française[34]  Quebec
divehin kieli Dhivehi-akatemia[35]  Malediivit
akanin kieli Akanin ortografinen komitea[36]  Ghana
friulin kieli Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane[37]  Friuli-Venezia Giulia
galego Real Academia Galega[38]  Galicia
saksan kieli Rat für deutsche Rechtschreibung[39]  Saksa
 Itävalta
 Sveitsi
 Liechtenstein
 Belgian saksankielinen yhteisö
Etelä-Tiroli Etelä-Tiroli
singaleesin kieli Hela Havula  Sri Lanka
haitin kreoli Akademi Kreyòl Ayisyen [40]  Haiti
heprea Hepreankielen ja kirjallisuuden akatemia[41]  Israel
ladino Autoridad Nasionala del Ladino[42]
hindi Hindin keskusjohtokunta [43]  Intia
unkarin kieli Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete[44]  Unkari
islannin kieli Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum[45]  Islanti
igbon kieli Igbokielen ja kulttuurin edistämiseura  Nigeria
indonesian kieli Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa[46]  Indonesia
iiri Foras na Gaeilge[47]  Irlanti
 Pohjois-Irlanti
italian kieli Accademia della Crusca[48]  Italia
 San Marino
 Vatikaanivaltio
japanin kieli Japanin opetusministeriö (de facto)[49][50]  Japani
kazakin kieli Kazakstanin kulttuuriministeriö  Kazakstan
kannada Karnatakan osavaltion hallitus  Intia
kašubi Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka [51]  Puola
khmerin kieli Kambodžan kulttuuri- ja kuvataideministeriö  Kambodža
kveenin kieli Kainun institutti[52]  Norja
korean kieli Koreankielen kansallinen instituutti[53] Korean tasavalta
Sahoe Kwahagwon Ŏhak Yŏnguso Korean demokraattinen kansantasavalta
Kiinan koreankielen sääntelykomissio  Kiina
kirgiisin kieli Valtion kielen kansallinen komitea Kirgisian tasavallan presidentin alaisuudessa  Kirgisia
kreikan kieli Kreikankielen keskus[54]  Kreikka
 Kypros
latina Pontificia Academia Latinitatis [55] Pyhä istuin Pyhä istuin
guarani Guarani Ñe’ ẽ Rerekuapavẽ  Paraguay
hakka Hakka-asioiden neuvosto  Hongkong
latvian kieli Valsts Valodas Centrs[56]  Latvia
liettuan kieli Valstybinė lietuvių kalbos komisija[57]  Liettua
makedonian kieli Institut za makedonski jazik [58]  Pohjois-Makedonia
malaijin kieli Dewan Bahasa dan Pustaka[59][60]  Malesia
 Brunei
maltan kieli Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti[61]  Malta
malajalam Kerala Sahitya Akademi  Intia
sogan kieli Lusogan kieliviranomainen  Uganda
manksin kieli Coonceil ny Gaelgey[62]  Mansaari
maorin kieli Māorinkielen komissio [63]  Uusi-Seelanti
mirandeesi Anstituto de la Lhéngua Mirandesa  Portugali
nepalin kieli Nepalinkielen akatemia    Nepal
norjan kieli (bokmål) Norjan akatemia[64]  Norja
norjan kieli (nynorsk) Norjan kielikeskus
oksitaani Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana[65]  Ranska
 Espanja
 Monaco
 Italia
paštun kieli Afganistanin tiedeakatemia[66]  Afganistan
Paštu akatemia[67]  Pakistan
persian kieli Persian kielen ja kirjallisuuden akatemia [68]  Iran
 Tadžikistan
 Afganistan
 Uzbekistan
puolan kieli Rada Języka Polskiego[69]  Puola
portugalin kieli Brasilian kirjallisuuden akatemia[70]  Brasilia
Academia das Ciências de Lisboa[71]  Portugali
romanian kieli Academia Româna[72]  Romania
Academia de Ştiinţe a Moldovei[73]  Moldova
venäjän kieli Venäjän tiedeakatemia[74]  Venäjä
skotin kieli Scots Tung[75]  Skotlanti
gaeli Bòrd na Gàidhlig[76]
serbian ja montenegron kieli Serbian standardisointilautakunta[77]  Serbia
 Montenegro
sindhin kieli Sindhinkielen viranomainen,[78]  Pakistan
slovakian kieli Slovakian tiedeakatemia [79]  Slovakia
somalin kieli Somaliankielen alueellinen akatemia  Somalia
 Djibouti
 Etiopia
sloveenin kieli Slovenian taide-ja tiedeakatemia[80]  Slovenia
sorbi Serbski institut[81]  Saksa
 Puola
 Tšekki
espanjan kieli Asociación de Academias de la Lengua Española[82]  Espanja
 Kolumbia
 Ecuador
 Meksiko
 El Salvador
 Venezuela
 Chile
 Peru
 Guatemala
 Costa Rica
 Filippiinit
 Panama
 Kuuba
 Paraguay
 Bolivia
 Dominikaaninen tasavalta
 Nicaragua
 Argentiina
 Uruguay
 Honduras
 Puerto Rico
 Yhdysvallat
 Päiväntasaajan Guinea
 Israel
swahilin kieli Baraza la Kiswahili la Taifa  Tansania
Chama cha Kiswahili cha Taifa  Kenia
ruotsin kieli Språkrådet[83]  Ruotsi
Kotimaisten kielten keskus[84]  Suomi
tamili Thanjavur Tamil yliopisto[85]  Intia
Virallisten kielten laitos  Sri Lanka
telugu Telugu-akatemia [86]  Intia
tetumin kieli Itä-Timorin yliopisto  Itä-Timor
thain kieli Ratchabandittayasapha[87]  Thaimaa
tiibetin kieli Tiibetinkielen standardisointikomitea  Tiibet
turkin kieli Türk Dil Kurumu[88]  Turkki
 Kypros
Pohjois-Kyproksen lippu Pohjois-Kypros
urhobo Urhobo opintoyhdistys  Nigeria
waray-waray Sanghiran san Binisaya ha Samar ug Leyte  Filippiinit
ukrainan kieli Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny[89]  Ukraina
urdu Kansallinen kieliviranomainen[90]  Pakistan
Urdun kielen kansallinen edistämisneuvosto[91]  Intia
võro Võron instituutti[92]  Viro
kymri Walesinkielen komissaariaatti[93]  Wales
länsifriisin kieli Fryske- akatemia[94] Frisian flag.svg Friisinmaa
wolofin kieli Centre de linguistique appliquée de Dakar[95]  Senegal
jiddiš Yidisher Visnshaftlekher Institut[96]  Yhdysvallat
joruban kieli Joruba- akatemia  Nigeria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taalkommissie akademie.org.za. Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns. Viitattu 3.3.2012.
  2. akad.edu.al Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Viitattu 3.3.2012.
  3. akad.edu.al Academia de l'Aragonés. Viitattu 3.3.2012.
  4. sci.am Armenian National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  5. academiadelallingua.com Academia de la Llingua. Viitattu 3.3.2012.
  6. science.gov.az Azerbaijan National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  7. banglaacademy.org.bd Bangla Academy. Viitattu 3.3.2012.
  8. euskaltzaindia.net Euskaltzaindia. Viitattu 3.3.2012.
  9. nasb.gov.by National Academy of Sciences of Belarus. Viitattu 3.3.2012.
  10. ircam.ma Institut Royal de la Culture Amazighe. Viitattu 3.3.2012.
  11. hcamazighite.org Haut Commissariat à l'Amazighité. Viitattu 3.3.2012.
  12. bas.bg Bulgarian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  13. iec.cat Institut d'Estudis Catalans. Viitattu 3.3.2012.
  14. avl.gva.es Acadèmia Valenciana de la Llengua. Viitattu 3.3.2012.
  15. china-language.gov.cn National Language Regulating Committee. Viitattu 3.3.2012.
  16. edu.tw. National Language Committee. Viitattu 3.3.2012.
  17. mandarin.org Promote Mandarin Council. Viitattu 3.3.2012.
  18. yufan.net.my Chinese Language Standardisation Council of Malaysia. Viitattu 3.3.2012.
  19. magakernow.org.uk Cornish language Partnership. Viitattu 3.3.2012.
  20. ihjj.hr Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Viitattu 3.3.2012.
  21. ujc.cas.cz Ústav pro jazyk český. Viitattu 3.3.2012.
  22. dsn.dk Dansk Sprognævn. Viitattu 3.3.2012.
  23. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  24. taalunieversum.org Nederlandse Taalunie. Viitattu 3.3.2012.
  25. dzongkha.gov.bt Dzongkha Development Commission. Viitattu 3.3.2012.
  26. portaal.eki.ee Eesti Keele Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  27. fmn.fo Føroyska málnevndin. Viitattu 3.3.2012.
  28. WikangFilipino.gov.ph Commission on the Filipino Language. Viitattu 3.3.2012.
  29. kotus.fi Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.3.2012.
  30. www.ijil.antat.ru Тел, әдәбият һәм сәнгать институты. Viitattu 08.01.2013.
  31. www.mcultura.gob.pe Academia Mayor de la Lengua Quechua - Ministerio de Cultura Peru. Viitattu 08.01.2013.
  32. www.oqaasileriffik.gl Oqaasileriffik. Viitattu 08.01.2013.
  33. academie-francaise.fr Académie française. Viitattu 3.3.2012.
  34. oqlf.gouv.qc.ca Office québécois de la langue française. Viitattu 3.3.2012.
  35. dhivehiacademy.edu.mv Dhivehi Academy. Viitattu 3.3.2012.
  36. www.akan.org Akan Orthography Committee. Viitattu 3.3.2012.
  37. arlef.it Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane. Viitattu 3.3.2012.
  38. realacademiagalega.org Real Academia Galega. Viitattu 3.3.2012.
  39. rechtschreibrat.com Rat für deutsche Rechtschreibung. Viitattu 3.3.2012.
  40. men.public.lu Ministère de l'éducation nationale et de la formation professionnelle. Viitattu 3.3.2012.
  41. hebrew-academy.huji.ac.il Academy of the Hebrew Language. Viitattu 3.3.2012.
  42. aki-yerushalayim.co.il Autoridad Nasionala del Ladino. Viitattu 3.3.2012.
  43. hindinideshalaya.nic.in Central Hindi Directorate. Viitattu 3.3.2012.
  44. nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete. Viitattu 3.3.2012.
  45. www.arnastofnun.is Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum. Viitattu 08.01.2013.
  46. pusatbahasa.kemdiknas.go Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa. Viitattu 3.3.2012.
  47. forasngaeilge.ie Foras na Gaeilge. Viitattu 3.3.2012.
  48. accademiadellacrusca.it Accademia della Crusca. Viitattu 3.3.2012.
  49. mext.go.jp Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  50. bunka.go.jp Agency for Cultural Affairs. Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  51. kaszubi.pl Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka. Viitattu 3.3.2012.
  52. kvenskinstitutt.no Kainun institutti. Viitattu 24.3.2012.
  53. korean.go.kr National Institute of the Korean Language. Viitattu 3.3.2012.
  54. korean.go.kr Κέντρον Ελληνικής Γλώσσας. Viitattu 08.01.2013.
  55. vatican.va Opus Fundatum Latinitas. Viitattu 3.3.2012.
  56. vcc.gov.lv Valsts Valodas Centrs. Viitattu 3.3.2012.
  57. vlkk.lt Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Viitattu 3.3.2012.
  58. ukim.edu.mk Institut za makedonski jazik. Viitattu 3.3.2012.
  59. dbp.gov.my Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  60. dbp.gov.bn Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  61. kunsilltalmalti.gov.mt Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti. Viitattu 3.3.2012.
  62. manxheritage.org Coonceil ny Gaelgey. Viitattu 3.3.2012.
  63. tetaurawhiri.govt.nz Māori language Commission. Viitattu 3.3.2012.
  64. sprakrad.no Norsk språkråd. Viitattu 3.3.2012.
  65. aporloc.free.fr Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana. Viitattu 3.3.2012.
  66. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  67. persianacademy.edu.pk Pashto Academy. Viitattu 3.3.2012.
  68. persianacademy.ir Academy of Persian Language and Literature. Viitattu 3.3.2012.
  69. rjp.pan.pl Rada Języka Polskiego. Viitattu 3.3.2012.
  70. academia.org.br Academia Brasileira de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  71. acad-ciencias.pt Academia das Ciências de Lisboa, Classe de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  72. acad.ro Academia Româna. Viitattu 3.3.2012.
  73. asm.md Academia de Ştiinţe a Moldovei. Viitattu 3.3.2012.
  74. Russian Language Institute Russian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  75. scotslanguage.com Scots Tung. Viitattu 3.3.2012.
  76. savegaelic.org Bòrd na Gàidhlig. Viitattu 3.3.2012.
  77. rastko.rs Board for Standardization of the Serbian Language. Viitattu 3.3.2012.
  78. sindhila.org Sindhi language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  79. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenská akadémia vied. Viitattu 3.3.2012.
  80. sazu.si Slovenian Academy of Sciences and Arts. Viitattu 3.3.2012.
  81. serbski-institut.de Serbski institut. Viitattu 3.3.2012.
  82. asale.org Asociación de Academias de la Lengua Española. Viitattu 3.3.2012.
  83. sprakradet.se Språkrådet. Viitattu 3.3.2012.
  84. kotus.fi Institutet för de inhemska språken. Viitattu 3.3.2012.
  85. tamiluniversity.ac.in Thanjavur Tamil University. Viitattu 3.3.2012.
  86. telguacademy.net Telugu Academy. Viitattu 3.3.2012.
  87. royin.go.th Ratchabandittayasathan. Viitattu 3.3.2012.
  88. tdk.gov.tr Türk Dil Kurumu. Viitattu 3.3.2012.
  89. nas.gov.ua Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny. Viitattu 3.3.2012.
  90. nla.gov.pk National Language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  91. urducouncil.nic.in National Council for Promotion of Urdu language. Viitattu 3.3.2012.
  92. wi.ee Võro Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  93. byig-wlb.org.uk Bwrdd yr Iaith Gymraeg. Viitattu 3.3.2012.
  94. fryske-akademy.nl Fryske Akademy. Viitattu 3.3.2012.
  95. clad.ucad.sn Centre de linguistique appliquée de Dakar. Viitattu 3.3.2012.
  96. yivoinstitute.org Yidisher Visnshaftlekher Institut. Viitattu 3.3.2012.