Luettelo kielitoimistoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo kielitoimistoista sisältää eri maissa toimivia laitoksia, jotka harjoittavat kielenhuoltoa.

kieli kielitoimisto valtio/alue
afrikaans Die Taalkommissie[1] Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka
albanian kieli Akademia e Shkencave e Shqipërisë[2] Albanian lippu Albania
arabian kieli Arabiankielen korkein neuvosto Algerian lippu Algeria
Arabiankielen akatemia Egyptin lippu Egypti
Irakin tiedeakatemia Irak
Jordanian arabiankielen akatemia Jordania
Arabiankielen akatemia Libya
Marokon lippu. Marokko
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Somalian lippu Somalia
Sudanin lippu Sudan
Syyrian lippu Syyria
Israelin lippu Israel
Palestiinan lippu Palestiina
Beit Al-Hikma säätiö Tunisian lippu Tunisia
aragonian kieli Academia de l'Aragonés[3] Aragonia Aragonia
armenian kieli Armenian tiedeakatemia[4] Armenian lippu Armenia
asturian kieli Academia de la Llingua Asturiana[5] Asturia Asturia
assamin kieli Asam Sahitya Sabha Intia
azerin kieli Azerbaidžanin tiedeakatemia[6] Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan
bengalin kieli Bangla-akatemia (Dhaka)[7] Bangladeshin lippu Bangladesh
Paschimbanga Bangla Akadem (Kolkata) Intia
baskin kieli Euskaltzaindia[8] Baskimaa Baskimaa
Navarra Navarra
valkovenäjän kieli Valko-Venäjän tiedeakatemia[9] Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä
berberikielet Institut Royal de la Culture Amazighe [10] Marokon lippu. Marokko
Haut Commissariat à l'Amazighité[11] Algerian lippu Algeria
bulgarian kieli Bulgarian tiedeakatemia[12] Bulgarian lippu Bulgaria
burman kieli Myanmarinkielen komissio Myanmarin lippu Myanmar
bosnian kieli Sarajevon yliopisto Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina
katalaani Institut d'Estudis Catalans[13] Katalonian lippu Katalonia
Acadèmia Valenciana de la Llengua[14] Valencia Valencia
kantoninkiina Hong Kongin virallisen kielten osaston virkamiestoimisto Hongkong
Departamento dos Assuntos Linguísticos Macaon lippu Macao
cebun kieli Visayan taideteollinen akatemia Filippiinit
cebuanon kieli Akademyang Bisaya
keskibikol Academia Bicolana
cherokeen kieli Cherokee-maan neuvosto Flag of the Cherokee Nation.svg Cherokeemaa
mandariinikiina Kansallisen kielen sääntelykomitea[15] Kiina
Kansallisten kielten komitea[16] Kiinan tasavalta
Mandariinin edistämisneuvosto [17] Singaporen lippu Singapore
Malesian kiinankielen standardointikomitea[18] Malesian lippu Malesia
korni Cornish language Partnership[19] Cornwall Cornwall
kroatian kieli Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje[20] Kroatia
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina
tšekin kieli Ústav pro jazyk česka[21] Tšekin lippu Tšekki
tanskan kieli Dansk Sprognævn[22] Tanskan lippu Tanska
darin kieli Afganistanin tiedeakatemia [23] Afganistanin lippu Afganistan
hollannin kieli Nederlandse Taalunie [24] Alankomaiden lippu Alankomaat
Belgian lippu Belgia
Surinamen lippu Suriname
dzongkhan kieli Dzongkhan kehittämiskomissio[25] Bhutanin lippu Bhutan
viron kieli Eesti Keele Instituut[26] Viron lippu Viro
fäärin kieli Føroyska málnevndin[27] Färsaaret
filipino Filipinonkielen komissio [28] Filippiinit
suomen kieli Kotimaisten kielten keskus[29] Suomen lippu Suomi
tataarin kieli Tatarstanin tiedeakatemien kielen, kirjallisuuden ja taiteen instituutti [30] Tatarstan Tatarstan
ketšua Ketšuankielen akatemia[31] Perun lippu Peru
grönlannin kieli Oqaasileriffik [32] Grönlannin lippu Grönlanti
ranskan kieli Ranskan akatemia [33] Ranskan lippu Ranska
Office québécois de la langue française[34] Flag of Quebec.svg Quebec
divehin kieli Dhivehi-akatemia[35] Malediivien lippu Malediivit
akanin kieli Akanin ortografiakomitea[36] Ghana
friulin kieli Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane[37] Friuli-Venezia Giulia Friuli-Venezia Giulia
galego Real Academia Galega[38] Galicia Galicia
saksan kieli Rat für deutsche Rechtschreibung[39] Saksan lippu Saksa
Itävalta
Sveitsin lippu Sveitsi
Liechtenstein
Belgian saksankielinen yhteisö Belgian saksankielinen yhteisö
Etelä-Tiroli Etelä-Tiroli
singaleesin kieli Hela Havula Sri Lankan lippu Sri Lanka
haitin kreoli Akademi Kreyòl Ayisyen [40] Haiti
heprea Hepreankielen ja kirjallisuuden akatemia[41] Israelin lippu Israel
ladino Autoridad Nasionala del Ladino[42]
hindi Hindin keskusjohtokunta [43] Intia
unkarin kieli Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete[44] Unkarin lippu Unkari
islannin kieli Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum[45] Islannin lippu Islanti
igbon kieli Igbokielen ja kulttuurin edistämiseura Nigerian lippu Nigeria
indonesian kieli Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa[46] Indonesia
iiri Foras na Gaeilge[47] Irlanti
Pohjois-Irlannin lippu Pohjois-Irlanti
italian kieli Accademia della Crusca[48] Italia
San Marinon lippu San Marino
Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio
japanin kieli Japanin opetusministeriö (de facto)[49][50] Japani
kazakin kieli Kazakstanin kulttuuriministeriö Kazakstan
kannada Karnatakan osavaltion hallitus Intia
kašubi Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka [51] Puolan lippu Puola
khmerin kieli Kambodžan kulttuuri- ja kuvataideministeriö Kambodža
kveenin kieli Kainun institutti[52] Norjan lippu Norja
korean kieli Koreankielen kansallinen instituutti[53] Korean tasavalta
Sahoe Kwahagwon Ŏhak Yŏnguso Korean demokraattinen kansantasavalta
Kiinan koreankielen sääntelykomissio Kiina
kirgiisin kieli Valtion kielen kansallinen komitea Kirgisian tasavallan presidentin alaisuudessa Kirgisia
kreikan kieli Kreikankielen keskus[54] Kreikka
Kypros
latina Pontificia Academia Latinitatis [55] Pyhä istuin Pyhä istuin
guarani Guarani Ñe’ ẽ Rerekuapavẽ Paraguayn lippu Paraguay
hakka Hakka-asioiden neuvosto Hongkong
latvian kieli Valsts Valodas Centrs[56] Latvia
liettuan kieli Valstybinė lietuvių kalbos komisija[57] Liettua
makedonian kieli Institut za makedonski jazik [58] Makedonian lippu. Makedonia
malaijin kieli Dewan Bahasa dan Pustaka[59][60] Malesian lippu Malesia
Brunein lippu Brunei
maltan kieli Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti[61] Maltan lippu Malta
malajalam Kerala Sahitya Akademi Intia
sogan kieli Lusogan kieliviranomainen Ugandan lippu Uganda
manksin kieli Coonceil ny Gaelgey[62] Mansaaren lippu Mansaari
maorin kieli Māorinkielen komissio [63] Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti
mirandeesi Anstituto de la Lhéngua Mirandesa Portugalin lippu Portugali
nepalin kieli Nepalinkielen akatemia Nepalin lippu Nepal
norjan kieli (bokmål) Norjan akatemia[64] Norjan lippu Norja
norjan kieli (nynorsk) Norjan kielikeskus
oksitaani Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana[65] Ranskan lippu Ranska
Espanjan lippu Espanja
Monacon lippu Monaco
Italia
paštun kieli Afganistanin tiedeakatemia[66] Afganistanin lippu Afganistan
Paštu -akatemia[67] Pakistanin lippu Pakistan
persian kieli Persian kielen ja kirjallisuuden akatemia [68] Iran
Tadžikistanin lippu Tadžikistan
Afganistanin lippu Afganistan
Uzbekistanin lippu Uzbekistan
puolan kieli Rada Języka Polskiego[69] Puolan lippu Puola
portugalin kieli Brasilian kirjallisuuden akatemia[70] Brasilian lippu Brasilia
Academia das Ciências de Lisboa[71] Portugalin lippu Portugali
romanian kieli Academia Româna[72] Romanian lippu Romania
Academia de Ştiinţe a Moldovei[73] Moldovan lippu Moldova
venäjän kieli Venäjän tiedeakatemia[74] Venäjän lippu Venäjä
skotin kieli Scots Tung[75] Skotlannin lippu Skotlanti
gaeli Bòrd na Gàidhlig[76]
serbian ja montenegron kieli Serbian standardisointilautakunta[77] Serbian lippu Serbia
Montenegron lippu Montenegro
sindhin kieli Sindhinkielen viranomainen,[78] Pakistanin lippu Pakistan
slovakian kieli Slovakian tiedeakatemia [79] Slovakian lippu Slovakia
somalin kieli Somaliankielen alueellinen akatemia Somalian lippu Somalia
Djiboutin lippu Djibouti
Etiopia
sloveenin kieli Slovenian taide-ja tiedeakatemia[80] Slovenian lippu Slovenia
sorbi Serbski institut[81] Saksan lippu Saksa
Puolan lippu Puola
Tšekin lippu Tšekki
espanjan kieli Asociación de Academias de la Lengua Española[82] Espanjan lippu Espanja
Kolumbia
Ecuadorin lippu Ecuador
Meksikon lippu Meksiko
El Salvadorin lippu El Salvador
Venezuelan lippu Venezuela
Chilen lippu Chile
Perun lippu Peru
Guatemala
Costa Rican lippu Costa Rica
Filippiinit
Panaman lippu Panama
Kuuba
Paraguayn lippu Paraguay
Bolivian lippu Bolivia
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
Nicaraguan lippu Nicaragua
Argentiinan lippu Argentiina
Uruguayn lippu Uruguay
Honduras
Puerto Ricon lippu Puerto Rico
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea
Israelin lippu Israel
swahilin kieli Baraza la Kiswahili la Taifa Tansanian lippu Tansania
Chama cha Kiswahili cha Taifa Kenia
ruotsin kieli Språkrådet[83] Ruotsin lippu Ruotsi
Kotimaisten kielten keskus[84] Suomen lippu Suomi
tamili Thanjavur Tamil yliopisto[85] Intia
Virallisten kielten laitos Sri Lankan lippu Sri Lanka
telugu Telugu-akatemia [86] Intia
tetumin kieli Itä-Timorin yliopisto Itä-Timor
thain kieli Ratchabandittayasapha[87] Thaimaan lippu Thaimaa
tiibetin kieli Tiibetinkielen standardisointikomitea Tiibetin lippu Tiibet
turkin kieli Türk Dil Kurumu[88] Turkin lippu Turkki
Kypros
Pohjois-Kyproksen lippu Pohjois-Kypros
urhobo Urhobo opintoyhdistys Nigerian lippu Nigeria
waray-waray Sanghiran san Binisaya ha Samar ug Leyte Filippiinit
ukrainan kieli Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny[89] Ukrainan lippu Ukraina
urdu Kansallinen kieliviranomainen[90] Pakistanin lippu Pakistan
Urdu-kielen kansallinen edistämisneuvosto[91] Intia
võro Võron instituutti[92] Viron lippu Viro
kymri Walesinkielen komissaariaatti[93] Walesin lippu Wales
länsifriisin kieli Fryske- akatemia[94] Frisian flag.svg Friisinmaa
wolofin kieli Centre de linguistique appliquée de Dakar[95] Senegalin lippu Senegal
jiddiš Yidisher Visnshaftlekher Institut[96] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
joruban kieli Joruba- akatemia Nigerian lippu Nigeria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taalkommissie akademie.org.za. Die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns. Viitattu 3.3.2012.
  2. akad.edu.al Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Viitattu 3.3.2012.
  3. akad.edu.al Academia de l'Aragonés. Viitattu 3.3.2012.
  4. sci.am Armenian National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  5. academiadelallingua.com Academia de la Llingua. Viitattu 3.3.2012.
  6. science.gov.az Azerbaijan National Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  7. banglaacademy.org.bd Bangla Academy. Viitattu 3.3.2012.
  8. euskaltzaindia.net Euskaltzaindia. Viitattu 3.3.2012.
  9. nasb.gov.by National Academy of Sciences of Belarus. Viitattu 3.3.2012.
  10. ircam.ma Institut Royal de la Culture Amazighe. Viitattu 3.3.2012.
  11. hcamazighite.org Haut Commissariat à l'Amazighité. Viitattu 3.3.2012.
  12. bas.bg Bulgarian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  13. iec.cat Institut d'Estudis Catalans. Viitattu 3.3.2012.
  14. avl.gva.es Acadèmia Valenciana de la Llengua. Viitattu 3.3.2012.
  15. china-language.gov.cn National Language Regulating Committee. Viitattu 3.3.2012.
  16. edu.tw. National Language Committee. Viitattu 3.3.2012.
  17. mandarin.org Promote Mandarin Council. Viitattu 3.3.2012.
  18. yufan.net.my Chinese Language Standardisation Council of Malaysia. Viitattu 3.3.2012.
  19. magakernow.org.uk Cornish language Partnership. Viitattu 3.3.2012.
  20. ihjj.hr Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Viitattu 3.3.2012.
  21. ujc.cas.cz Ústav pro jazyk český. Viitattu 3.3.2012.
  22. dsn.dk Dansk Sprognævn. Viitattu 3.3.2012.
  23. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  24. taalunieversum.org Nederlandse Taalunie. Viitattu 3.3.2012.
  25. dzongkha.gov.bt Dzongkha Development Commission. Viitattu 3.3.2012.
  26. portaal.eki.ee Eesti Keele Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  27. fmn.fo Føroyska málnevndin. Viitattu 3.3.2012.
  28. WikangFilipino.gov.ph Commission on the Filipino Language. Viitattu 3.3.2012.
  29. kotus.fi Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.3.2012.
  30. www.ijil.antat.ru Тел, әдәбият һәм сәнгать институты. Viitattu 08.01.2013.
  31. www.mcultura.gob.pe Academia Mayor de la Lengua Quechua - Ministerio de Cultura Peru. Viitattu 08.01.2013.
  32. www.oqaasileriffik.gl Oqaasileriffik. Viitattu 08.01.2013.
  33. academie-francaise.fr Académie française. Viitattu 3.3.2012.
  34. oqlf.gouv.qc.ca Office québécois de la langue française. Viitattu 3.3.2012.
  35. dhivehiacademy.edu.mv Dhivehi Academy. Viitattu 3.3.2012.
  36. www.akan.org Akan Orthography Committee. Viitattu 3.3.2012.
  37. arlef.it Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane. Viitattu 3.3.2012.
  38. realacademiagalega.org Real Academia Galega. Viitattu 3.3.2012.
  39. rechtschreibrat.com Rat für deutsche Rechtschreibung. Viitattu 3.3.2012.
  40. men.public.lu Ministère de l'éducation nationale et de la formation professionnelle. Viitattu 3.3.2012.
  41. hebrew-academy.huji.ac.il Academy of the Hebrew Language. Viitattu 3.3.2012.
  42. aki-yerushalayim.co.il Autoridad Nasionala del Ladino. Viitattu 3.3.2012.
  43. hindinideshalaya.nic.in Central Hindi Directorate. Viitattu 3.3.2012.
  44. nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete. Viitattu 3.3.2012.
  45. www.arnastofnun.is Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum. Viitattu 08.01.2013.
  46. pusatbahasa.kemdiknas.go Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa. Viitattu 3.3.2012.
  47. forasngaeilge.ie Foras na Gaeilge. Viitattu 3.3.2012.
  48. accademiadellacrusca.it Accademia della Crusca. Viitattu 3.3.2012.
  49. mext.go.jp Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  50. bunka.go.jp Agency for Cultural Affairs. Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. Viitattu 5.7.2012.
  51. kaszubi.pl Radzëzna Kaszëbsczégò Jãzëka. Viitattu 3.3.2012.
  52. kvenskinstitutt.no Kainun institutti. Viitattu 24.3.2012.
  53. korean.go.kr National Institute of the Korean Language. Viitattu 3.3.2012.
  54. korean.go.kr Κέντρον Ελληνικής Γλώσσας. Viitattu 08.01.2013.
  55. vatican.va Opus Fundatum Latinitas. Viitattu 3.3.2012.
  56. vcc.gov.lv Valsts Valodas Centrs. Viitattu 3.3.2012.
  57. vlkk.lt Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Viitattu 3.3.2012.
  58. ukim.edu.mk Institut za makedonski jazik. Viitattu 3.3.2012.
  59. dbp.gov.my Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  60. dbp.gov.bn Dewan Bahasa dan Pustaka. Viitattu 3.3.2012.
  61. kunsilltalmalti.gov.mt Il-Kunsill Nazzjonali tal-Ilsien Malti. Viitattu 3.3.2012.
  62. manxheritage.org Coonceil ny Gaelgey. Viitattu 3.3.2012.
  63. tetaurawhiri.govt.nz Māori language Commission. Viitattu 3.3.2012.
  64. sprakrad.no Norsk språkråd. Viitattu 3.3.2012.
  65. aporloc.free.fr Associacion de Prefiguracion de l'Entitat de Regulacion de la Lenga Occitana. Viitattu 3.3.2012.
  66. interacademies.net Academy of Sciences of Afghanistan. Viitattu 3.3.2012.
  67. persianacademy.edu.pk Pashto Academy. Viitattu 3.3.2012.
  68. persianacademy.ir Academy of Persian Language and Literature. Viitattu 3.3.2012.
  69. rjp.pan.pl Rada Języka Polskiego. Viitattu 3.3.2012.
  70. academia.org.br Academia Brasileira de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  71. acad-ciencias.pt Academia das Ciências de Lisboa, Classe de Letras. Viitattu 3.3.2012.
  72. acad.ro Academia Româna. Viitattu 3.3.2012.
  73. asm.md Academia de Ştiinţe a Moldovei. Viitattu 3.3.2012.
  74. Russian Language Institute Russian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  75. scotslanguage.com Scots Tung. Viitattu 3.3.2012.
  76. savegaelic.org Bòrd na Gàidhlig. Viitattu 3.3.2012.
  77. rastko.rs Board for Standardization of the Serbian Language. Viitattu 3.3.2012.
  78. sindhila.org Sindhi language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  79. Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenská akadémia vied. Viitattu 3.3.2012.
  80. sazu.si Slovenian Academy of Sciences and Arts. Viitattu 3.3.2012.
  81. serbski-institut.de Serbski institut. Viitattu 3.3.2012.
  82. asale.org Asociación de Academias de la Lengua Española. Viitattu 3.3.2012.
  83. sprakradet.se Språkrådet. Viitattu 3.3.2012.
  84. kotus.fi Institutet för de inhemska språken. Viitattu 3.3.2012.
  85. tamiluniversity.ac.in Thanjavur Tamil University. Viitattu 3.3.2012.
  86. telguacademy.net Telugu Academy. Viitattu 3.3.2012.
  87. royin.go.th Ratchabandittayasathan. Viitattu 3.3.2012.
  88. tdk.gov.tr Türk Dil Kurumu. Viitattu 3.3.2012.
  89. nas.gov.ua Natsional’na akademiya nauk Ukrayiny. Viitattu 3.3.2012.
  90. nla.gov.pk National Language Authority. Viitattu 3.3.2012.
  91. urducouncil.nic.in National Council for Promotion of Urdu language. Viitattu 3.3.2012.
  92. wi.ee Võro Instituut. Viitattu 3.3.2012.
  93. byig-wlb.org.uk Bwrdd yr Iaith Gymraeg. Viitattu 3.3.2012.
  94. fryske-akademy.nl Fryske Akademy. Viitattu 3.3.2012.
  95. clad.ucad.sn Centre de linguistique appliquée de Dakar. Viitattu 3.3.2012.
  96. yivoinstitute.org Yidisher Visnshaftlekher Institut. Viitattu 3.3.2012.