Grönlannin kieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Grönlanti
Oma nimi kalaallisut
Muu nimi kalaallisut, grönlannineskimo, inuit
Tiedot
Alue Grönlannin lippu Grönlanti
Tanskan lippu Tanska
Virallinen kieli Grönlanti
Puhujia noin 54 000
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta eskimo-aleuttilaiset kielet
Kieliryhmä eskimokielet
inuiittikielet
Kielikoodit
ISO 639-1 kl
ISO 639-2 kal
ISO 639-3 kal

Grönlanti eli kalaallisut on kieli, jota puhutaan Grönlannissa. Se kuuluu eskimo-aleuttilaisen kielikunnan eskimokielten ryhmään ja tämän inuittikielten alaryhmään.

Kieli jakautuu kolmeen päämurteeseen: pohjoiseen, läntiseen ja itäiseen. Läntistä grönlantia, murteista puhutuinta, kutsutaan myös nimellä kalaallisut. Pohjoista murretta, inuktunia puhutaan Qaanaaqin (Thule) ympäristössä ja se on lähimpänä Kanadan inuktitutia. Kieltä puhuu noin 54 000 ihmistä eli sillä on puhujia enemmän kuin kaikilla muilla eskimo-aleuttilaisilla kielillä yhteensä.

Kielioppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grönlanti on polysynteettinen kieli. Yhdyssanoja ei juurikaan ole vaan ilmaukset rakennetaan erilaisten johdinten avulla. Kielessä on kaksi sanaluokkaa: substantiivit ja verbit. Kumpikin niistä jakautuu transitiiviseen ja intransitiiviseen luokkaan. Persoonia on neljä: ensimmäinen, toinen, kolmas ja refleksiivinen. Kieliopillisia lukuja kaksi: yksikkö ja monikko. Kaksikkoa ei ole kuten inuktitutissa. Verbeillä on kahdeksan tapaluokkaa: indikatiivi, partisipiaali, imperatiivi, optatiivi, subjunktiivin preesens, subjunktiivin futuuri ja habituaalinen subjunktiivi. Sijamuotoja on kymmenen: nominatiivi, akkusatiivi, absolutiivi, ergatiivi, ekvatiivi, instrumentaali, lokatiivi, allatiivi, ablatiivi ja perlatiivi. Transitiivisilla substantiiveilla on possesiivinen taivutus.

Tanskalainen kielitieteilijä Rasmus Rask on esittänyt, että Grönlannin kieli on sukua uralilaisille kielille, mutta tämä ei ole kiistatta osoitettu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia
Grönlanninkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja