Grönlannin kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grönlanti
Oma nimi kalaallisut
Muu nimi kalaallisut, grönlannineskimo, inuit
Tiedot
Alue Grönlanti Grönlanti
Tanska Tanska
Virallinen kieli Grönlanti
Puhujia noin 54 000
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielenhuolto Oqaasileriffik [1]
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta eskimo-aleuttilaiset kielet
Kieliryhmä eskimokielet
inuiittikielet
Kielikoodit
ISO 639-1 kl
ISO 639-2 kal
ISO 639-3 kal

Grönlanti on kieli, jota puhutaan Grönlannissa. Se kuuluu eskimo-aleuttilaisen kielikunnan eskimokielten ryhmään ja tämän inuittikielten alaryhmään.

Kieli jakautuu kolmeen päämurteeseen: pohjoiseen, läntiseen ja itäiseen. Läntistä grönlantia, murteista puhutuinta, jota kutsutaan nimellä kalaallisut, käytetään Grönlannin virallisena kielenä. Pohjoista murretta, inuktunia puhutaan Qaanaaqin (Thule) ympäristössä ja se on lähimpänä Kanadan inuktitutia. Grönlantia puhuu noin 54 000 ihmistä eli sillä on puhujia enemmän kuin kaikilla muilla eskimo-aleuttilaisilla kielillä yhteensä.

Äännerakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vokaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grönlannin länsimurteen vokaalikaavio[2]

Grönlannin eskimo-aleuttilaisille kielille tyypillinen vokaalijärjestelmä sisältää kolme vokaalia: /a/, /i/ ja /u/. Ainoa diftongi on /ai/, joka esiintyy vain sanan lopussa.[3] Ennen uvulaarikonsonanttia /q ʁ/ /i/ ääntyy [e~ɛ~ɐ] ja /u/ ääntyy [o~ɔ]. /a/ takaistuu [ɑ]:ksi samassa ympäristössä. /i/ pyöristyy [y]:ksi ennen labiaaleja. /u/ edistyy [ʉ]:ksi koronaalien välissä.[4]

/i/:n ja /u/:n allofoninen väljistyminen osoitetaan oikeinkirjoituksessa; esimerkiksi /ui/, 'aviomies', ääntyy [ui], ja siitä johdettu /uiqarpuq/, 'hänellä on aviomies', ääntyy [ueqɑʁpɔq] ja kirjoitetaan ⟨ueqarpoq⟩.

Konsonantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labiaalit Alveolaarit Palataalit Velaarit Uvulaarit
Klusiilit p ⟨p⟩ t ⟨t⟩ k ⟨k⟩ q ⟨q⟩
Frikatiivit v ⟨v⟩ s ⟨s⟩ (ʃ) ɣ ⟨g⟩ ʁ ⟨r⟩
Nasaalit m ⟨m⟩ n ⟨n⟩ ŋ ⟨ng⟩ ɴ ⟨rn⟩
Likvidat l ⟨l⟩ ~ ɬ ⟨ll⟩ ʀ ⟨r⟩
Puolivokaalit j ⟨j⟩

/ʃ/ esiintyy ainoastaan joissakin murteissa ja ääntyy muuten /s/:nä.[5] /t/ ääntyy [ts] ennen vokaalia /i/. Soinnittomia klusiileja ei ole; tanskalaisten lainasanojen ⟨b d g⟩ pidetään oikeinkirjoituksessa sellaisinaan mutta äännetään soinnittomina.[6]

Fonotaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grönlannin tavun rakenne on (K)(V)V(K), jossa K on konsonantti, V on vokaali ja V on kaksoisvokaali tai sananloppuinen /ai/.[7] Omaperäiset sanat voivat alkaa ainoastaan vokaalilla tai konsonanteilla /p t k q s m n/; loppua ne taas voivat konsonantteihin /p t k q/ tai harvoin /n/. Konsonanttiklustereita esiintyy ainoastaan sanansisäisesti tavurajan yli; tällöin kaikki konsonanttiklusterin konsonantit ovat soinnittomia nasaaleja lukuun ottamatta.[8]

Kielioppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grönlanti on polysynteettinen kieli. Yhdyssanoja ei juurikaan ole, vaan ilmaukset rakennetaan erilaisten johdinten avulla. Kielessä on kaksi produktiivista sanaluokkaa: substantiivit ja verbit. Kumpikin niistä jakautuu transitiiviseen ja intransitiiviseen luokkaan. Persoonia on neljä: ensimmäinen, toinen, kolmas ja refleksiivinen. Kieliopillisia lukuja on kaksi: yksikkö ja monikko. Toisin kuin inuktitutissa, kaksikkoa ei ole. Verbeillä on kahdeksan tapaluokkaa: indikatiivi, partisipiaali, imperatiivi, optatiivi, konditionaali, interrogatiivi, kausatiivi ja kontemporatiivi. Useita näistä käytetään vain sivulauseissa, mutta muotonsa puolesta ne ovat finiittisiä verbimuotoja. Sijamuotoja on kahdeksan: absolutiivi, ergatiivi (jolla on myös genetiivin funktio), ekvatiivi, instrumentaali, lokatiivi, allatiivi, ablatiivi ja prolatiivi. Transitiivisilla substantiiveilla on possesiivinen taivutus.

Tanskalainen kielitieteilijä Rasmus Rask on esittänyt, että grönlannin kieli on sukua uralilaisille kielille, mitä ei ole kuitenkaan kyetty todistamaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. www.oqaasileriffik.gl Oqaasileriffik. Viitattu 08.01.2013.
  2. Fortescue, Michael:: Basic Structures and Processes in West Greenlandic (PDF) (Collins, Dirmid R. F.: Arctic Languages: An Awakening) 1990. Pariisi: UNESCO. Viitattu 7.8.2018. (englanniksi)
  3. Bjørnum, Stig: Grønlandsk grammatik. Nuuk: Atuagkat, 2003. ISBN 978-87-90133-14-6. (tanskaksi)
  4. Hagerup, Asger: A Phonological Analysis of Vowel Allophony in West Greenlandic. 2011, NTNU. (englanniksi)
  5. Rischel, Jørgen: Topics in West Greenlandic Phonology. Kööpenhamina: Akademisk Forlag, 1974. ISBN 87-500-1438-2. (englanniksi)
  6. Rischel, Jørgen. Grønlandsk sprog. Den Store Danske Encyklopædi Vol. 8, Gyldendal (tanskaksi)
  7. Fortescue, Michael: West Greenlandic. Routledge, 1984. ISBN 0-7099-1069-X. (englanniksi)
  8. Sadock, Jerrold: Noun incorporation in Greenlandic: A case of syntactic word-formation. Language, 1980, 57. vsk, nro 2, s. 300–319. doi:10.1353/lan.1980.0036. JSTOR 413758. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia
Grönlanninkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja