Aragonian kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aragonian kieli
Aragonian kielen levinneisyys Aragonian maakunnassa.
Aragonian kielen levinneisyys Aragonian maakunnassa.
Oma nimi Aragonés
Tiedot
Alue  Aragonia ( Espanja)
Virallinen kieli  Aragonia
Puhujia Eri arvioitten mukaan 10 000[1] - 54 500[2]
Sija ei 100 suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielenhuolto Academia de l'Aragonés[3]
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä romaaniset kielet
länsiromaaniset kielet
iberoromaaniset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 an
ISO 639-2 arg
ISO 639-3 arg
ISO 639-3 arg

Aragonian kieli (aragonés) on romaaninen kieli, jolla on eri arvioiden mukaan noin 10 000–54 500 puhujaa Koillis-Espanjassa Aragonian itsehallintoalueella. Kieltä puhutaan pääasiassa Uescan maakunnan alueella sijaitsevissa Pyreneitten laaksoissa (Aragón-joen laakso, Sobrarbe ja läntinen Ribagorza). Sillä ei aiemmin ollut Aragoniassa tai Uescassa virallisen kielen asemaa, mutta 2000-luvulla kielen asemaan on alettu kiinnittää huomiota. Vuonna 2006 perustettiin Aragonian kielen akatemia (aragoniaksi Academia d'a Luenga Aragonesa, esp. Academia de la Lengua Aragonesa) kehittämään ja edistämään kielen käyttöä. Vuonna 2009 säädettiin Aragonian kielilaki, jossa aragonian kieli tunnustetaan alueen alkuperäiskieleksi. Laissa muun muassa turvataan oikeus käyttää aragonian kieltä suullisesti ja kirjallisesti asioitaessa Aragonian julkisen hallinnon kanssa.[4]

Aragonian lähimmät sukulaiskielet ovat espanja ja katalaani. Puhuma-alueensa itäosissa aragonian kieli muuttuu asteittain lähemmäksi katalaania, ja joissakin kylissä puhuttavista kielimuodoista kielitieteilijöittenkin on vaikea yksiselitteisesti sanoa, onko kielimuoto lähempänä aragoniaa vai katalaania.[5] Tällainen kielimuoto on esimerkiksi Benásissa puhuttu benaskeesi. Aragonian kieli on vaikuttanut myös Aragoniassa puhuttavan espanjan kielen murteen eli aragonianespanjan kehittymiseen, kun espanjan kieli on levittäytynyt alueille, joilla aiemmin on puhuttu aragoniaa.

Suhteutettuna puhujamäärään aragoniankielinen Wikipedia on suurin luonnollisella kielellä ylläpidettävä Wikipedia.[6]

Kirjakieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtenäisen aragonian kirjakielen kehittäminen sai alkunsa vuonna 1987 sovitusta ortografiasta (Grafía de Uesca de 1987), jonka mukaan esimerkiksi jokaista foneemia merkitään säännöllisesti samalla kirjaimella toisin kuin espanjan kielessä, jossa samaa foneemia voidaan merkitä eri sanoissa eri kirjaimella sanan etymologiasta riippuen. Esimerkiksi kirjaimia b ja v käytetään espanjassa saman foneemin kirjoittamiseen, mutta vuoden 1987 normin mukaan aragonian kielessä tätä foneemia merkittäisiin aina kirjaimella b. Aragonian kielen lautakunta (Consello d'a Fabla Aragonesa) on pyrkinyt vakiinnuttamaan vuoden 1987 ortografiaan pohjautuvaa kirjakieltä, mutta vuonna 2004 perustettu Aragonialaisen kielitieteen seura (Sociedat de Lingüistica Aragonesa) on esittänyt kritiikkiä sitä kohtaan ja luonut kilpailevan ortografian, joka esimerkiksi sisältää b:n lisäksi v-kirjaimen. Vuonna 2010 Aragonian kielen akatemia julkaisi kolmannen ehdotuksen oikeinkirjoituksen pohjaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aragonese Ethnologue. Viitattu 8.7.2010. (englanniksi)
  2. http://www.iec.cat/recull/fitxers/15/11/04/001MDG75.pdf[vanhentunut linkki]
  3. akad.edu.al Academia de l'Aragonés. Viitattu 3.3.2012.
  4. boa.aragon.es (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://www.euskaltzaindia.eus/dok/ikerbilduma/75274.pdf
  6. List of Wikipedias by speakers per article - Meta meta.wikimedia.org. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia
Wikipedia
Aragoniankielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.