Kannada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kannada
Oma nimi ಕನ್ನಡ
Muu nimi  
Tiedot
Alue Karnataka, Intia
Virallinen kieli karnataka, Intia
Puhujia 45 miljoonaa
Kirjaimisto kannadalainen kirjaimisto
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta dravidakielet
Kieliryhmä  
Kielikoodit
ISO 639-1 kn
ISO 639-2 kan
ISO 639-3 kan

Kannada on yksi vanhimmista dravidakielistä. Sitä puhuu 45 miljoonaa ihmistä pääasiassa Karnatakan osavaltiossa Intiassa. Kannada on yksi Intian kansallisista kielistä[1].

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse kannadan kielen historia ulottuu 2 500 vuoden ja kirjoitusjärjestelmänkin 1 900 vuoden taakse. Kannadassa on kolme kieliopillista sukua. Sanoja taivutetaan myös luvussa (yksikkö ja monikko). Kirjoitetun ja puhuttujen varianttien välillä on suuria eroja. Siinä missä kielen kirjoitettu muoto on suhteellisen samankaltainen eri alueilla, puhuttu kieli vaihtelee suurestikin.

Puhuma-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa puhujista asuu Karnatakassa, Intiassa, mutta heitä on myös viereisissä osavaltioissa. Yhdysvalloissa ja Englannissa on myös suhteellisen merkittäviä kannadankielisiä yhteisöjä.lähde?

Kirjaimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannadan kieltä tienvarsikyltissä.

Kannadan foneemisessa kirjaimistossa on 52 kirjainta, mutta merkkien kokonaismäärä on suurempi sillä kannadassa on paljon ns. yhdistettyjä kirjaimia sekä kirjaimiin liitettäviä pienempiä merkkejä. Se polveutuu Intian muiden pääkielien kirjaimistojen tavoin muinaisesta brahmi-kirjaimistosta ja on suhteellisen monimutkainen. Jokainen kirjoitussymboli vastaa yhtä tavua kun esimerkiksi suomessa se vastaa yhtä foneemia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhteiskunta, kulttuuri ja media : Kielet 22.7.2010. Suomen suurlähetystö, New Delhi. Viitattu 17.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]