Hakka-kiina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakka-kiina
Oma nimi 客家話 / 客家话
Tiedot
Alue Kiina, Malesia, Taiwan, Japani, Singapore, Filippiinit, Indonesia, Mauritius ja seudut, minne hakka-kiinalaiset ovat muuttaneet.
Virallinen kieli Taiwan
Puhujia 40 miljoonaa
Kirjaimisto Kiinalainen kirjaimisto (hanzi)
Kielenhuolto Guangdongin maakunnan opetusvirasto
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta Sinotiibetiläiset kielet
Kieliryhmä Kiinalaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 zh
ISO 639-2 chi (B), zho (T)
ISO 639-3 hak
Wikipedia
Hakkankielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja

Hakka-kiina (perinteisillä merkeillä: 客家話, yksinkertaistetuilla merkeillä: 客家话) on kieli, jota puhuvat pääasiallisesti hakka-kiinalaiset eteläisessä Kiinassa ja heidän maanpaossa asuvat jälkeläisensa Itä- ja Kaakkois-Aasian alueella. Sitä puhuu noin 40 miljoonaa ihmistä.[1] Heidän joukossaan on noin seitsemän miljoonaa maastamuuttajaa, ja huomattavia hakka-kiinaa puhuvien yhteisöjä on muun muassa Thaimaassa, Malesiassa, Indonesiassa,[2] Yhdysvalloissa, Ranskan Guayanassa, Mauritiuksella ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hakka-kiinaa puhutaan myös osissa Taiwania,[1] ja se sai siellä virallisen kielen aseman vuoden 2017 lopulla.[3]

Hakka-kiinasta on useita eri muunnoksia ja murteita, joita puhutaan Guangdongin, Fujianin, Jiangxin, Guangxin, Sichuanin, Hunanin ja Guizhoun maakunnissa sekä Hainanin saarella ja Taiwanissa. Mandariinikiinaa, kantoninkiinaa, min-kiinaa ja muita kiinan kielen päämuunnoksia puhuvat ja hakka-kiinaa puhuvat eivät ymmärrä toisiaan.

Hakka-kiinan murteista Guangdongin maakunnan koillisosassa Meixianissa puhuttua murretta pidetään hakka-kiinan standardimurteena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hakka (客家话 [客家話]) Omniglot. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
  2. Hakka language Encyclopædia Britannica. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
  3. Cheng Hung-ta & Chung, Jake: Hakka made an official language 30.12.2017. Taipei Times. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.