Wu-kiina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
wu-kiina
Oma nimi 吳語 /wuny/
Tiedot
Alue Kiina
Puhujia 85 miljoonaa
Kirjaimisto kiinalainen kirjaimisto
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta Sinotiibetiläiset kielet
Kieliryhmä kiinalaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-3 wuu
Wu-kiinan puhuma-alue on merkitty turkoosilla.

Wu-kiina on Kiinan toiseksi puhutuin kieli mandariinikiinan jälkeen. Se on eräs kiinalaisista kielistä, jotka käyttävät samaa kiinalaista kirjoitusta, mutta eivät ole puhuttuna keskenään ymmärrettäviä.

Wu-kiinaa puhutaan enemmistökielenä Shanghain itsehallinnollisessa kunnassa ja Zhejiangin maakunnassa. Lisäksi sitä puhutaan ympäröivällä alueella Jiangsun, Anhuin ja Fujianin maakunnissa. Vuoden 1991 väestönlaskennan mukaan wu-kiinan puhujia oli 87 miljoonaa, jonka jälkeen luku kasvoi väestönkasvun myötä 90–95 miljoonaan. 2000-luvun alussa puhujia oli 85 miljoonaa, noin kahdeksan prosenttia Kiinan väestöstä[1].

Wu-kiina on tonaalinen kieli muiden kiinalaisten kielten tapaan, mutta siinä sävelkululla ei ole merkitystä vaan ainoastaan sävelkorkeudella. Wu-kiinassa on kaksi sävelkorkeutta: korkea ja matala. Sävelkorkeus on erottamaton osa jokaista tavua. Näin ollen sanan merkitys muuttuu, mikäli se lausutaan eri äänenkorkeudella. Esimerkiksi sana "mo" tarkoittaa matalalla sävelkorkeudella sulkaa (毛) ja korkealla äänenkorkeudella kissaa (猫).

Soinnillisten konsonanttien käyttö on toinen tekijä, joka erottaa wu-kiinan muista kiinalaisista kielistä, joissa niitä ei ole lainkaanlähde?. Wu-kiinassa on kolmenlaisia konsonantteja: soinnillisia, soinnittomia ja aspiroituja soinnittomia eli niin sanotusti H:n päältä puhuttuja konsonantteja.

Äänteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsonantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

labiaali labiodentaali alveolaari palataali velaari glottaali
klusiili b p pʰ d t tʰ g k kʰ
nasaali m n ŋ
hankausäänne v f z s ʒ ʃ ɦ h
affrikaatta ts tsʰ dʒ tʃ tʃʰ
lateraali l

Vokaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu-kiinassa vokaaleiden ääntäminen vaihtelee murteittain. Vaihtoehtoiset ääntämykset on merkitty kautta-viivalla.

Etinen Keskinen Takainen
Suppea i y u/v
Puolisuppea ø ɵ/ɤ o/ʊ
Puoliväljä ɛ ə/ɐ ɔ
Väljä a

Murteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wu-kiinan pohjoiset murteet eroavat merkittävästi eteläisistä murteista.

Murteista tärkein on Taihun murre, jota puhutaan Jangtse-joen alajuoksun ja rannikon suurissa kaupungeissa. Sen alamurteista suurin ja arvovaltaisin on Kiinan suurimmassa kaupungissa, Shanghaissa puhuttu shanghainkiina, jota käsitteleviä oppikirjoja on saatavilla sekä kiinaksi että länsimaisilla kielillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wu language Encyclopædia Britannica. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)