Tongan kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonga
Tiedot
Alue  Tonga
Virallinen kieli  Tonga
Puhujia 100 000
Sija ei sadan suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta austronesialaiset kielet
Kieliryhmä malaijilaispolynesialaiset kielet
ISO 639-3 ton

Tongan kieli on austronesialainen kieli, jota puhutaan pääasiassa Tongassa. Tongaa puhuu äidinkielenään 100 000 ihmistä ja se on Tongassa virallinen kieli. Sana tabu tulee tongan kielen sanasta tapu (pyhä).

Luokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tonga kuuluu austronesialaisten kielten malaijilaispolynesialaiseen kieliryhmään. Sen läheisimpiin sukulaiskieliin kuuluvat muun muassa niue, jonka kanssa tonga muodostaa tongalaisen kieliryhmän.

Aakkoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tongaa kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla. Sen aakkosissa on 17 kirjainta. Tongaa kirjoittivat alun perin lähetyssaarnaajat 1800-luvun alussa. Silloin tongalle ei kuitenkaan ollut vielä vakiintunut mitään tiettyä kirjoitusjärjestelmää. Nykyiset aakkoset otettiin käyttöön vuonna 1943.

Tongassa on 12 konsonanttia /p t k m n ng s l f v h ' / sekä viisi lyhyttä vokaalia /i e a o u/ ja viisi pitkää vokaalia /i: e: a: o: u:/. ' tarkoittaa glottaaliklusiilia ja kaksoiskirjain ng äng-äännettä.

Sanoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamai tarkoittaa isää tai setää. Isän sisko on mehekitanga. Äiti tai äidin sisko on fa'ē, eno on tu'asina tai fa'ē tangata. Paikallinen vene on popao (englanniksi outrigger canoe). Lukusanoja: taha (1), ua (2), tolu (3), hongofulu (10). Muita sanoja: aka juuri, Finilani Suomi, haka tanssiliike tai keittää, hele veitsi, mennä sisään, hui luut, la'ā aurinko, lao laki tai sääntö, pasikala polkupyörä, ponga saniainen, pulū sininen, pupu tiheä, pupū piippu, pūpū kurlata tai huuhtoa suu, pusi kissa, tahi meri, telinga korva, Tohi Tapu Raamattu, toto veri, 'uto aivot, vao fihifihi viidakko, vāsua simpukka.

Murteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tongan pohjois- ja eteläosien välillä on murrevaihtelua. Kaikki tongan puhujat kuitenkin ymmärtävät toisiaan ongelmitta.

Kielioppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tongan sanajärjestys on VSO (verbi-subjekti-objekti).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgar Tu'inukuafe: A Simplified Dictionary of Modern Tongan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]