Pidgin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kieltä. Pikaviestinohjelmasta katso Pidgin (pikaviestin).

Pidgin (joskus pidžin, pidšin tai pidsin) on kieli, joka syntyy äkillisestä tarpeesta kommunikoida yksinkertaisista asioista toisen kielen puhujien kanssa. Erityisen paljon pidgin-kieliä syntyi eurooppalaisten kolonialismin aikana, kun siirtomaissa tai muissa satamissa tarvittiin yhteistä kieltä kaupankäyntiin. Pidgin-kieliin lainataan yleensä sanastoa sosiaalisesti merkittävimmistä kielistä ja se, samoin kuin kielioppi, jäävät hyvin yksinkertaiselle tasolle, sillä puhujat eivät ehdi oppia niitä kunnolla. Pidgin-kielet ovat kuitenkin omia kieliään eivätkä väärin opittua toista kieltä. Syntyäkseen pidginit vaativat pitkittyneitä ja säännöllisiä kontakteja kahden erikielisen ryhmän välillä, joilla ei ole jo olemassa olevaa yhteistä kieltä.

Mikäli pidginistä tulee sen verran merkittävä, että ihmiset alkavat puhua sitä äidinkielenään ja opettavat sen lapsilleen, se on muuttunut kreolikieleksi (ns. kreolisaatio). Tällöin kielen sanasto ja kielioppi ovat täydentyneet täydelliseksi kieleksi, joka ei välttämättä vastaa rakenteiltaan mitään vaikuttajakieltä. Usein pidginit kuitenkin kuolevat pois ennen kuin niistä syntyy kreoleita.

Sana pidgin on todennäköisimmin johdettu kiinan kielen lausuntatavasta englannin sanalle business eli liiketoiminta. 1700- ja 1800-luvulla Kantonissa puhuttu kiinasta, englannista ja portugalista vaikutteita ottanut sekoituskieli sai nimekseen Pidgin English, pidgin-englanti.

Joitakin tunnettuja pidgineitä ovat muun muassa russenorsk, jota norjalaiset ja venäläiset kauppiaat käyttivät yhteisenä kielenään 1700- ja 1800-luvuilla ja naija. Naija tai Nigerian pidgin on englantiin pohjautuva kreolikieli, jolla on arvioiden mukaan jopa 40 miljoonaa puhujaa, ja kieli on lingua francan asemassa Nigeriassa. Esimerkiksi BBC julkaisee nimellä BBC Pidgin jonkin verran lyhyitä ajankohtaisia teemoja ja viihdettä käsitteleviä uutisia naijan kielellä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Velupillai, Viveka: Pidgins, creoles and mixed languages : an introduction. Amsterdam ; Philadelphia: John Benjamins Publishing Company, 2015. ISBN 978-90-272-5271-5. (englanniksi)lähde tarkemmin?

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC News Pidgin - Domot BBC, bbc.com. Viitattu 30.7.2021. naija (Nigerian pidgin)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]