Varakuvernööri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varakuvernööriksi kutsutaan korkea-arvoista valtion virkamiestä, joka on yleensä vastuussa valtion osa-alueesta kuten provinssi tai osavaltio ja on korkeamman tahon, kuten hallitsijan virkaansa nimittämä.

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiassa varakuveröörit nimittää presidentti. He ovat vastuussa territorioiksi kutsutuista alueista.[1][2]

Australia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian varakuvernöörit olivat vastuussa pienemmistä hallinnollisista alueista, mutta heidän tehtävänsä on pääsääntöisesti siirretty muille virkamiehille. Varakuvernööriksi voidaan nimittää henkilö erikoistapauksissa, esimerkiksi jos alueen kuvernööri eroaa tai kuolee kesken virkakauden.[3]

Kanada[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadan varakuvernöörit ovat provinssien korkeimpia johtohenkilöitä, jotka virallisesti edustavat Ison-Britannian kuningashuonetta. Heidät nimittää Kanadan pääministerin avustuksella Kanadan kenraalikuvernööri. He keskustelevat nimityksestä kyseisen provinssin päämiehen ('Premier') kanssa. Kanadan jokaisella provinssilla on oma varakuvernööri, mutta territorioilla on vain komissaari ('Comissionaire').[4]

Britannian kruununalusmaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerseyn, Guernseyn ja Mansaaren varakuvernööri on valtionpäämies ja toimii yhdysmiehenä emämaa Britanniaan.

Uusi-Seelanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden-Seelannin varakuvernöörinä toimi vuosien 1839–1841 välillä kuninkaallisen laivaston kapteeni William Hobson. Vuonna 1848 maa jaettiin kolmeen uuteen provinssiin, New Ulster, New Munster ja New Leinster, joilla jokaisella oli oma varakuvernöörinsä.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen viidestäkymmenestä osavaltiosta neljässäkymmenessäkahdessa on vaaleilla valittu varakuvernööri, joka on suoraan vastuussa osavaltion kuvernöörille. Kuvernöörin kuoltua tai erottua virasta varakuvernööri perii hänen virkansa, lukuun ottamatta Massachusettsin osavaltiota, jossa varakuvernööri toimii kuvernöörinä ainoastaan väliaikaisesti.

Hongkong[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hongkongin varakuvernööri oli Brittiläisen vallan aikana 1843–1902 toiseksi korkea-arvoisin henkilö, mutta hänellä ei ollut käytännössä poliittista sananvaltaa maan asioissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Punjab tenancy act (englanniksi)
  2. Tuoko Aceh Ahtisaarelle Nobelin?. Global Finland (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Constitution of Queensland (englanniksi)
  4. List of Lieutnant Governors (Arkistoitu – Internet Archive) Canadian heritage (englanniksi), (ranskaksi)