Kaisu Koivisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaisu Koivisto, Maalla merella ilmassa 2015, Vuores Tampere.
Kaisu Koivisto
Henkilötiedot
Syntynyt8. kesäkuuta 1962 (ikä 61) [1]
Kansalaisuus  Suomi
Taiteilija
Ala kuvataide, kuvanveisto, installaatio, valokuva, video
Palkinnot

Vuoden nuori taiteilija 1996

Koivisto: Territory (1999).

Kaisu Koivisto (s. 8. kesäkuuta 1962 Seinäjoki[1]) on suomalainen kuvataiteilija. Helsingissä asuva ja työskentelevä Koivisto on tullut tunnetuksi ennen kaikkea eläinmateriaaleista tekemistään installaatioista. Hänen työskentelyssään on kaksi juonnetta – kierrätysmateriaalien ja esineiden fyysisyys ja toisaalta valokuvan ja videon etäännyttävä ominaisuus. Näiden kahden piirteen yhdistäminen kiehtoo Koivistoa.lähde? Hän käyttää usein valokuva- ja videoteosten aineksina materiaaleja, joita on konkreettisesti hänen installaatioissaan ja esineteoksissaan. Tunnusomaista niille on ihmisen ja eläimen tai luonnon suhteen pohtiminen.lähde?

Koivisto käsittelee teoksissaan aiheita, jotka liikkuvat historian, ekologian, turismin ja estetiikan rajapinnoilla. Hän tarkastelee luonnon ja kulttuurin liitoskohtia: tapoja, joilla ihminen pyrkii valjastamaan luontoa omiin tarpeisiinsa.[2]

Sarjasta Vaihdokkaat, 2007, Helsinki

Koiviston teoksissa on surrealistinen pohjavire: esineet eivät olekaan sitä, miltä ensi silmäyksellä näyttää. Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ja ambivalentti kauneus ovat leimallisia Koiviston teoksille:kenen mukaan? samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, henkisyys ja materiaalien korostunut fyysisyys. ”Elämme esineiden ja materiaalien maailmassa. Kasvun ja hajoamisen prosessit näkyvät materiaaleissa, joita käytän teoksissani: naarmut, tahrat ja kulumat. Kierrätettyjä ja löydettyjä materiaaleja kuten vanhoja nahkatakkeja työstäessäni niihin tulee yksi elinkaaren osa lisää,” kertoo Koivisto.lähde?

Kaisu Koivisto valittiin vuonna 1996 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, jolloin hänellä oli Tampereen taidemuseossa laaja näyttely. Koiviston teoksia on useissa merkittävissä kokoelmissa.

Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1982 ja Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2009[1].

Koiviston teoksia on ollut esillä muun muassa Venetsian biennaalissa, taidemuseo Kumussa, Kiasmassa, Wäinö Aaltosen museossa ja Turun taidemuseossa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Galleria Brondassa, Galleria Heinossa ja Galleria Sculptorissa. Hänen näyttelynsä New Yorkin lehmät: lajin palauttaminen (Cows in New York City: Reintroducing the Species) kiersi muun muassa New Yorkissa, Australiassa ja Porin taidemuseossa.lähde?

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Satakunnan kansan palkinto 1991[1]
  • Porin kulttuuripalkinnot 1991 ja 1992[1]
  • Tampereen taidemuseon Vuoden nuori taiteilija 1996.[1]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaisu Koivisto. Vuoden nuori taiteilija 1996 -näyttelyn katalogi. Tampereen taidemuseo, 1996.
  • Kaisu Koivisto. Äänekäs hiljaisuus. Åboa Vetus & Ars Nova. Turku, 2012.
  • Kaisu Koivisti / Claudia Peill. Intersezioni / Intersections. Palombi Editori, Roma 2013
  • Kaisu Koivisto. Jossain muualla / Elsewhere. Parvs publishing, Helsinki 2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.