Kaisu Koivisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaisu Koivisto
Syntynyt 1962 (ikä 55–56)
Kansallisuus Suomen lippu Suomi
Ala kuvataide, kuvanveisto, installaatio
Palkinnot Vuoden nuori taiteilija 1996

Kaisu Koivisto (s. 1962) on suomalainen kuvataiteilija. Helsingissä asuva ja työskentelevä Koivisto on tullut tunnetuksi ennen kaikkea eläinmateriaaleista tekemistään installaatioista. Hänen työskentelyssä on kaksi juonnetta – kierrätysmateriaalien ja esineiden fyysisyys ja toisaalta valokuvan ja videon etäännyttävä ominaisuus. Näiden kahden piirteen yhdistäminen kiehtoo Koivistoa.lähde? Hän käyttää usein valokuva- ja videoteosten aineksina materiaaleja, joita on konkreettisesti hänen installaatioissaan ja esineteoksissaan. Tunnusomaista niille on ihmisen ja eläimen tai luonnon suhteen pohtiminen.

Koiviston teoksissa on surrealistinen pohjavire: esineet eivät olekaan sitä, miltä ensi silmäyksellä näyttää. Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ja ambivalentti kauneus ovat leimallisia Koiviston teoksille:kenen mukaan? samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, henkisyys ja materiaalien korostunut fyysisyys. ”Elämme esineiden ja materiaalien maailmassa. Kasvun ja hajoamisen prosessit näkyvät materiaaleissa, joita käytän teoksissani: naarmut, tahrat ja kulumat. Kierrätettyjä ja löydettyjä materiaaleja kuten vanhoja nahkatakkeja työstäessäni niihin tulee yksi elinkaaren osa lisää,” kertoo Koivisto.lähde?

Kaisu Koivisto valittiin vuonna 1996 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, jolloin hänellä oli Tampereen taidemuseossa laaja näyttely. Koiviston teoksia on useissa merkittävissä kokoelmissa. Hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa (TaM).

Koiviston teoksia on ollut esillä muun muassa Venetsian biennaalissa, taidemuseo Kumussa, Kiasmassa, Wäinö Aaltosen museossa ja Turun taidemuseossa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Galleria Brondassa, Galleria Heinossa ja Galleria Sculptorissa. Hänen näyttelynsä New Yorkin lehmät: lajin palauttaminen (Cows in New York City: Reintroducing the Species) kiersi muun muassa New Yorkissa, Australiassa ja Porin taidemuseossa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaisu Koivisto. Vuoden nuori taiteilija 1996 -näyttelyn katalogi. Tampereen taidemuseo, 1996.
  • Kaisu Koivisto. Äänekäs hiljaisuus. Åboa Vetus & Ars Nova. Turku, 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.