Luettelo Ilmajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ilmajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ilmajoen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
II/KTR10 9. patterin perustamispaikan muistolaatta[1] Luoman koulu Luomankylä 2001
III/KTR10 7. ja 8. patterin perustamispaikan muistolaatta[2] Etelä-Pohjanmaan Opisto Luomankylä 1997
III/KTR10 esikunnan ja esikuntapatterin perustamispaikan muistolaatta[3] Ilmajoen maatalousoppilaitos Peurala 1999
Aallon patteriston muistokivi[4] Aallon patteriston perinnetalon nurmikenttä, Ilmajoen museon piha Ilmajoen kirkonkylä
Erkki Ala-Könnin muistomerkki[4] Ilkan kenttä, kunnantalon vieressä Ilmajoen kirkonkylä Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja[5], peruskivessä oleva mitali Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1988, mitali 1981[6]
Ilkan patsaslähde? Ilkan kenttä Ilmajoen kirkonkylä 62.7327°N, 22.5706°E Visanti, MattiMatti Visanti 1924 Ilkan patsas 2009.jpg
Ilmajoen kirkkoherrojen muistomerkki[4] Vanha hautausmaa, Ilkan kentän lähellä Ilmajoen kirkonkylä
Jaakko Ilkan talon muistomerkki[4] Vesikon tienhaarassa tien 7000 varrella, Ilmajoentie 195 Koskenkorva 62.7019°N, 22.4841°E 1993 Jaakko Ilkan talon muistomerkki.jpg
Kaatuneiden muistomerkki[4] Ilmajoen kirkon sankarihautausmaa Ilmajoen kirkonkylä Tukiainen, AimoAimo Tukiainen[7] 1951[7] Ilmajoki sankarimuistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistoristi[4] Ilmajoen kirkon pihamaa Ilmajoen kirkonkylä Nandor Mikola
Nuijamiesten muistomerkki[8] Kapalankangas Koskenkorva Visanti, MattiMatti Visanti 1925
Nälkävuosien uhrit[4] Ilmajoen kirkon pihamaa Ilmajoen kirkonkylä Haapamäki, PenttiPentti Haapamäki
Raivaajapatsas[4] Ilkan kenttä Ilmajoen kirkonkylä Kallio, KalervoKalervo Kallio[7] 1954[5]
Samuel Rinta-Nikkolan paasi[4] Nikkolan sillan itäpäässä Nikkola
Sankarihauta-alueen opastepatsas[7] Ilmajoen kirkon sankarihautausmaa Ilmajoen kirkonkylä Jääskeläinen, AulisAulis Jääskeläinen 2007 Ilmajoki 0239.JPG
Sonni-patsas[4] Ilmajoen maatalousoppilaitoksen pihamaa Peurala Mikola, NandorNandor Mikola
Sotaan lähteneiden muistokivi[4] Ilmajoen museon piha Ilmajoen kirkonkylä
Sotasairaalan muistolaatta[9] Etelä-Pohjanmaan Opisto Luomankylä
Suomen vanhin osuuskauppa -muistokivi[4] Pitkänmäentien varrella, Nopankylän kaupanmäeltä puolisen kilometriä Huissin suuntaan Nopankylä 1993[10]
Vaivaisukkolähde? Ilmajoen kirkonkylä 62°N, 22°E Lahti, ErkkiErkki Lahti ? Church, Ilmajoki, 20090618-05.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[4] Vanha hautausmaa Ilkan kentän vieressä Ilmajoen kirkonkylä
Vapaussodan sankaripatsas[4] Ilmajoen kirkon hautausmaa Ilmajoen kirkonkylä Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1924
Viestipataljoona 5:n muistolaatta[11] Ilmajoen lukion vanhan rakennuksen seinä Ilmajoen kirkonkylä
Voima ja vastavoima[4] Koskenkorvan tehtaiden pääportti Koskenkorva Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1988
Värkkilän muistokivi ja -risti[4] Kalajaismaa, tien 6880 varrella Nopankylä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. II/KTR10 9. patterin perustamispaikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  2. III/KTR10 7. ja 8. patterin perustamispaikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  3. III/KTR10 esikunnan ja esikuntapatterin perustamis-paikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p Museo- ja muistomerkkireitti 2015. Ilmajoen museot. Viitattu 3.12.2017.
  5. a b Laitinen, Heikki: Erkki Ala-Könnin kivinen kantele Kantele 4/2006. 30.11.2006. Kanteleliitto. Viitattu 3.12.2017.
  6. Ilkan kentän nähtävyydet 2017. Ilmajoen Musiikkijuhlat ry. Viitattu 3.12.2017.
  7. a b c d Ilmajoki matkailijoille 2017. Ilmajoen kunta. Viitattu 3.12.2017.
  8. Nuijamiesten muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  9. Viestipataljoona 5 muistolaatta (sic, po. Sotilassairaalan muistolaatta) Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  10. Valokuva muistolaatasta Ilmajoen Nopankylä - Aikansa Suomen suurin hevosajokalujen käsiteollisuus! Jarinhotelli-blogi. Jari Laurila. Viitattu 3.12.2017.
  11. Viestipataljoona 5 muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.