Luettelo Ilmajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ilmajoen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ilmajoen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
III/KTR10 9. patterin perustamispaikan muistolaatta[1] Luoman koulu Luomankylä 62.7134°N, 22.5026°E 2001
III/KTR10 7. ja 8. patterin perustamispaikan muistolaatta[2] Etelä-Pohjanmaan Opisto Luomankylä 62.7201°N, 22.5093°E 1997
III/KTR10 esikunnan ja esikuntapatterin perustamispaikan muistolaatta[3] Ilmajoen maatalousoppilaitos Peurala 62.7179°N, 22.536°E 1999
Aallon patteriston muistokivi[4] Aallon patteriston perinnetalon nurmikenttä, Ilmajoen museon piha Ilmajoen kirkonkylä 62.7319°N, 22.5696°E Aallon patteriston muistokivi Ilmajoki.JPG
Erkki Ala-Könnin muistomerkki[4] Ilkan kenttä, kunnantalon vieressä Ilmajoen kirkonkylä 62.7325°N, 22.5691°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja[5], peruskivessä oleva mitali Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1988, mitali 1981[6] ErkkiAlaKonninMuistomerkki.jpg
Ilkan patsas[4] Ilkan kenttä Ilmajoen kirkonkylä 62.7326°N, 22.5706°E Visanti, MattiMatti Visanti 1924 Ilkan patsas 2009.jpg
Ilmajoen kirkkoherrojen muistomerkki[4] Vanha hautausmaa, Ilkan kentän lähellä Ilmajoen kirkonkylä 62.7323°N, 22.5716°E Nandor Mikolalähde? 1958lähde? Ilmajoen kirkkoherrojen muistomerkki by Nándor Mikola.JPGIlmajoen kirkkoherrojen muistomerkki kappalaiset by Nándor Mikola.JPG
Jaakko Ilkan talon muistomerkki[4] Vesikon tienhaarassa tien 7000 varrella, Ilmajoentie 195 Koskenkorva 62.7019°N, 22.4841°E 1993 Jaakko Ilkan talon muistomerkki.jpg
Kaatuneiden muistomerkki[4] Ilmajoen kirkon sankarihautausmaa Ilmajoen kirkonkylä 62.7276°N, 22.5636°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen[7] 1949[8][9] Ilmajoki sankarimuistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistoristi[4] Ilmajoen kirkon pihamaa Ilmajoen kirkonkylä 62.7273°N, 22.5624°E Nandor Mikola 1963lähde? Karjalaan jääneiden vainajien muistoristi by Nándor Mikola.JPG
Nuijamiesten muistomerkki (Santavuoren taistelun muistomerkki)[10][4] Kapalankangas Koskenkorva 62.6674°N, 22.4461°E Visanti, MattiMatti Visanti 1925 Nuijamiesten muistomerkki by Matti Visanti 1.JPG
Nälkävuosien uhrit[4] Ilmajoen kirkon pihamaa Ilmajoen kirkonkylä 62.7277°N, 22.5629°E Haapamäki, PenttiPentti Haapamäki Nälkävuosien uhrit by Pentti Haapamäki.JPG
Raivaajapatsas[4] Ilkan kenttä Ilmajoen kirkonkylä 62.733°N, 22.5702°E Kallio, KalervoKalervo Kallio[7] 1954[5]
Samuel Rinta-Nikkolan paasi[4] Nikkolan sillan itäpäässä Nikkola 62.7575°N, 22.591°E
Sankarihauta-alueen opastepatsas[7] Ilmajoen kirkon sankarihautausmaa Ilmajoen kirkonkylä 62.7274°N, 22.5634°E Jääskeläinen, AulisAulis Jääskeläinen 2007 Ilmajoki 0239.JPG
Sonni-patsas[4] Ilmajoen maatalousoppilaitoksen pihamaa Peurala 62.718°N, 22.5358°E Mikola, NandorNandor Mikola
Sotaan lähteneiden muistokivi[4] Ilmajoen museon piha Ilmajoen kirkonkylä 62.7321°N, 22.5697°E Sotaan lähteneiden muistokivi Ilmajoki.jpg
Sotasairaalan muistolaatta[11] Etelä-Pohjanmaan Opisto Luomankylä 62.72°N, 22.5092°E
Suomen vanhin osuuskauppa -muistokivi[4] Pitkänmäentien varrella, Nopankylän kaupanmäeltä puolisen kilometriä Huissin suuntaan Nopankylä 62.7209°N, 22.2818°E 1993[12]
Vaivaisukkolähde? Ilmajoen kirkon edustalla, kellotapulin seinustalla Ilmajoen kirkonkylä 62.7276°N, 22.5626°E Lahti, ErkkiErkki Lahti Church, Ilmajoki, 20090618-05.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[4] Vanha hautausmaa Ilkan kentän vieressä Ilmajoen kirkonkylä 62.7324°N, 22.571°E Vanhan kirkon muistomerkki Ilmajoki.JPG
Vapaussodan sankaripatsas[4] Ilmajoen kirkon hautausmaa Ilmajoen kirkonkylä 62.727°N, 22.563°E Aaltonen, PauliPauli Aaltonen 1924 Vapaussodan sankaripatsas by Pauli Aaltonen.jpg
Viestipataljoona 5:n muistolaatta[13] Ilmajoen lukion vanhan rakennuksen seinä Ilmajoen kirkonkylä 62.7314°N, 22.5677°E Viestipataljoona 5n muistolaatta Ilmajoki.jpg
Voima ja vastavoima (Voima-Vastavoima -monumentti)[4][14] Koskenkorvan tehtaiden pääportti Koskenkorva 62.685°N, 22.4644°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1988 Voima ja vastavoima by Heikki Häiväoja.JPG
Värkkilän muistokivi ja -risti[4] Kalajaismaa, tien 6880 varrella Nopankylä 62.7303°N, 22.233°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. III/KTR10 9. patterin perustamispaikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  2. III/KTR10 7. ja 8. patterin perustamispaikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  3. III/KTR10 esikunnan ja esikuntapatterin perustamis-paikan muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Museo- ja muistomerkkireitti 2015. Ilmajoen museot. Viitattu 3.12.2017.
  5. a b Laitinen, Heikki: Erkki Ala-Könnin kivinen kantele Kantele 4/2006. 30.11.2006. Kanteleliitto. Viitattu 3.12.2017.
  6. Ilkan kentän nähtävyydet 2017. Ilmajoen Musiikkijuhlat ry. Viitattu 3.12.2017.
  7. a b c Ilmajoki matkailijoille 2017. Ilmajoen kunta. Viitattu 3.12.2017.
  8. Aimo Tukiainen; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  9. Ilkka 14.6.1949
  10. Nuijamiesten muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  11. Sotilassairaalan muistolaatta) Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  12. Valokuva muistolaatasta Ilmajoen Nopankylä - Aikansa Suomen suurin hevosajokalujen käsiteollisuus! Jarinhotelli-blogi. Jari Laurila. Viitattu 3.12.2017.
  13. Viestipataljoona 5 muistolaatta Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit tutuiksi -sivusto. Viitattu 3.12.2017.
  14. Heikki Häiväoja: Voima-Vastavoima -monumentti 1988, Altian Koskenkorvan tehdas, Ilmajoki; Kuvataiteilijamatrikkeli.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]