Luettelo Säkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Säkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Säkylän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Säkylään on liitetty Köyliön kunta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Halkivahankiven muistolaatta[1] Valtatie 12:a varrella 61.1707°N, 22.4803°E Halkivahankivi (07).jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Köyliö[2] Köyliön hautausmaa, Kirkkosaarentie 217 (karttalinkki likimääräinen) Köyliö 61.1196°N, 22.3484°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Säkylä[3] Säkylän kirkon hautausmaa, Rantatie 312 (karttalinkki likimääräinen) 61.0482°N, 22.3373°E
Kekkosen tammi[4] Apetit Ruoka Oy:n edustalla, Maakunnantie 61.0769°N, 22.2571°E
Kristinuskon Suomeen saapumisen muistomerkki[5] Kirkkokari (karttalinkki likimääräinen) Köyliönjärvi, Köyliö 61.1473°N, 22.3256°E 1955 Kirkkokari.JPG
Kuninkaanlähde, muistokivi[6] Kuninkaanlähde Köyliö, Kankaanpää 61.079°N, 22.3909°E Kuninkaanlähde Köyliössä, muistokivi elokuussa 2017.jpg
Kuninkaanmänty, muistolaatta[7][8][9] Yhdystie 2140, Ilmiinjärvi Köyliö 61.1904°N, 22.276°E Väisänen, HermanHerman Väisänen (?) 1940-luku Kuninkaanmänty (Köyliö).jpg
Köyliönjärven laskun vaiheet, muistokivi[10] Köyliönjärvi, Kankaanpään uimaranta Köyliö, Kankaanpää 61.0773°N, 22.3823°E 2005 Köyliönjärven laskun vaiheet, muistokivi Köyliön Kankaanpäässä.jpg
Köyliön vankilapalon uhrien muistomerkki[2] Köyliön hautausmaa, Kirkkosaarentie 217 (karttalinkki likimääräinen) Köyliö 61.1196°N, 22.3485°E
Lallin asumus, muistokivi[11][12][13][14][1] Lallin asumus, Lootinnummi Köyliö 61.2018°N, 22.2454°E Nummisto, VäinöVäinö Nummisto 1979 Lallin asumus 3.JPG
Lallin patsas[15][16] Kirkkosaarentie 1 Köyliö, Kepola 61.1187°N, 22.308°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1989 Aimo Tukiainen Lallin patsas 1989.JPG
Lentolaivue 28:n muistokivi[17][18] Haapsaarentie 21 61.0485°N, 22.3143°E Nurmi, IlpoIlpo Nurmi 1990 Ilpo Nurmi Lentolaivue 28 n muistokivi 1990.JPG
Maakuntien kivi[19][3] Maakunnantien ja Rantatien risteyksen itäpuolella Iso-Vimma 61.0752°N, 22.2508°E Maakuntien kivi Sakyla.jpg
Myllynkivenhakkaajien muistomerkki[17][20][3] Maakunnantie 4 Iso-Vimma 61.0774°N, 22.2561°E 1962 Myllynkivenhakkaajien muistomerkki 1962.JPG
Pentti Perttulin muistomerkki Maakunnantien ja Rantatien risteyksen itäpuolella Iso-Vimma 61.0753°N, 22.2509°E Pentti Perttulin muistomerkki.JPG
Piispa Henrikin muistokivi[21][22][23] Köyliönjärvi, Kirkkokari Köyliö 61.1474°N, 22.3255°E 1955 Kirkkokari.JPG
Punaisten hautamuistomerkki, Köyliö[24][2] Köyliön hautausmaa, Kirkkosaarentie 217 Köyliö 61.1189°N, 22.3495°E 1948 Köyliö Red Guard Memorial (01).jpg
Pyhän Henrikin saaton muistoreliefi[25][1] Polsun riihen seinä Köyliö, Polsu 61.123°N, 22.3377°E Nummisto, VäinöVäinö Nummisto 1976 Vaino Nummisto Pyhan Henrikin saaton muistoreliefi 1976.JPG
Pyhän Henrikin tien muistolaatta[23][9] Lallinhaara Köyliö, Yttilä 61.1051°N, 22.3706°E Eloranta, HeikkiHeikki Eloranta 1979 Heikki Eloranta Pyhan Henrikin tien muistolaatta 1979.JPG
Sankarimuistomerkki, Köyliö[26][1] Köyliön kirkon sankarihautausmaa, Kirkkosaarentie 217 Köyliö 61.1196°N, 22.3483°E Tollet, ArvidArvid Tollet 1950 Köyliö sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Säkylä[27][3] Säkylän kirkon sankarihautausmaa, Rantatie 312 61.0482°N, 22.3372°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1970 Säkylä sankarimuistomerkki.JPG
Rumpalit Seututie 204:n kiertoliittymä[28] Vähä-Säkylä 61.0465°N, 22.3592°E Savia, NiiloNiilo Savia 2013 Rumpalit Säkylä 1.JPG
Säkylän yrittäjien muistomerkki[4] Kunnantalon itäpuolella 61.0451°N, 22.3445°E 1987
Tuhatvuotinen kalmisto[29][22][2] Tuhkanummi Köyliö, Järvenpää 61.1671°N, 22.3032°E Väisänen, HermanHerman Väisänen 1901 Tuhkanummi muistomerkki 1 AB.JPG
Ukko-Pekan Säkylän vierailun muistomerkki[4] Arena, Rantatie 1054 (siirretty Honkalasta) 61.0848°N, 22.2294°E
Ullan risti[1] Kakkurinsuo, Ullantie 65 61.1083°N, 22.4809°E
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[30][3] Säkylän hautausmaa 61.048°N, 22.3371°E Säkylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Venäläisten sotavankien muistomerkki[31][1] Köyliön varavankila, Vankilantie 515 Köyliö 61.1031°N, 22.4628°E Venalaisten sotavankien muistomerkki Koylio.jpg
Veteraanien muistokivi, Köyliö[32][1] Pyhän Henrikin tie, Lallintalon piha Köyliö, Yttilä 61.1128°N, 22.3803°E 1990 Sotien muistokivi Lallintalolla.jpg
Veteraanien muistokivi, Säkylä[33] Säkylän kirkko, Kirkkoaukio 61.0472°N, 22.3379°E 1990 Säkylä veterans memorial stone.jpg
Ystävykset[34] Köyliön kunnantalon piha, Köyliöntie 9 Köyliö, Kepola 61.1161°N, 22.3093°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz Emil Cedercreutz Ystavykset.JPG

Huovinrinteen muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huovinrinteen varuskunnan alueella on yli 15 eri joukko-osastojen muistokiveä. Muistokivet ovat Porin prikaatin esikuntarakennuksen lähipuistokossa Kunnianpolun varrella. Merkittävin taideteos lienee kuvanveistäjä Niilo Savian vuonna 1988 paljastettu Porilaispatsas. Se on toisinto Turun Tuomaanpuistossa, entisen Turun kasarmin alueella vuonna 1966 paljastetusta Rumpalit-veistoksesta. Huovinrinteen Porilaispatsaasta on tehty toisinto Säkylän keskustan lähelle seututie 204:n kiertoliittymään vuonna 2013.[35][36] Varuskunnan alueelle ei ole vapaata pääsyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Länsisyrjä, Erkki: Legendan jälki maisemassa. Pyhän Henrikin tien historiaa ja tätä päivää. Pro Gradu -tutkielma, Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Turku: Turun yliopisto, 2014. Opinnäytteen verkkoversio Turun yliopiston verkkopalvelussa.
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  • Marko Onnela, et al.: Suomen muistomerkit. Osa II: Satakunta. 95 sivua. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. ISBN 951-97134-1-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Suomen muistomerkit, s. 31
  2. a b c d Suomen muistomerkit, s. 29
  3. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 83
  4. a b c Suomen muistomerkit, s. 84
  5. Suomen muistomerkit, s. 28
  6. Teksti muistolaatassa: "Kuninkaanlähde"
  7. Pala aitoa Kuninkaanmäntyä Köyliö-Seura. Viitattu 15.12.2017.
  8. Rintakoski, Hannu: Kuninkaan männyn kelolle lisävuosia Köyliön Ilmijärvellä. Turun Sanomat, 13.9.2005. Artikkelin verkkoversio Viitattu 15.12.2017.
  9. a b Suomen muistomerkit, s. 30
  10. Teksti muistolaatassa: "Köyliönjärven laskun vaihet", "Kankaanpään kyläyhdistys 26.3.2005"
  11. Säkylä Lallin maja Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  12. Lallin asumus Kansalaisen karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 15.12.2017.
  13. Muistolaatan teksti: "Lallin asumus - Lallis boolstad"
  14. Länsisyrjä 2014: 59.
  15. Talonpoika Lalli (Tallennettu versio Archive.is-palvelussa osoitteesta http://www.koylio.fi/lalli.htm)+Köyliön kunta. Viitattu 15.12.2017.
  16. Suomen muistomerkit, s. 32
  17. a b Matkailunähtävyydet Säkylä. Viitattu 14.12.2017.
  18. Tuomisto 1998: 184.
  19. Iso-Vimman kylä lannenkylayhdistys.net. Viitattu 12.4.2019.
  20. Säkylä raumakuvasto.fi. Viitattu 12.4.2019.
  21. Säkylä Kirkkokari Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  22. a b Uusi-Seppä, Niina: Köyliönjärven valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen hoito ja käyttösuunnitelma. Luonnos 30.7.2017., s. 64. Satakunnan museo, 2017. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 14.12.2017).
  23. a b Länsisyrjä 2014: 58.
  24. Punaisten muistomerkki, Köyliö; Punaisten muistomerkit
  25. Länsisyrjä 2014: 44, 58.
  26. Säkylä, Kirkkomaa, Köyliö Sotasampo. Viitattu 14.12.2017.
  27. Säkylä, Säkylän kirkkomaa Sotasampo. Viitattu 14.12.2017.
  28. Jorma Pihlaja: Rumpalit alkoivat isännöidä Säkylän uutta kiertoliittymää Turun Sanomat. 2013. Viitattu 14.12.2017.
  29. Säkylä Tuhkanummi Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  30. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 14.12.2017.
  31. Ihamäki, Niilo: Puna-armeijan kenraalilla oli sotavankileirillä oma parakki Hiidenkivi. Viitattu 14.12.2017.
  32. Tuomisto 1998: 314.
  33. Tuomisto 1998: 318.
  34. Nähtävyyksiä (Sivun arkistoitu versio Archive.is-palvelussa osoitteesta http://www.koylio.fi/nahtavyyksia.htm)+ 10.9.2012. Köyliön kunta. Viitattu 14.12.2017.
  35. Kunniapolku. Porilainen-lehti, 2013, nro 2, s. 31–34. Porin prikaati ja Porin Rykmentin — Porin Prikaatin Kilta. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 26.4.2021.
  36. Uusi Porilaispatsas 9.12.2013. Porin prikaatin kilta ry. Viitattu 26.4.2021.