Luettelo Säkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Säkylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Säkylän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Säkylään on liitetty Köyliön kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Kuninkaanlähde, muistokivi[1] Kuninkaanlähde Köyliö, Kankaanpää 61.079°N, 22.3909°E Kuninkaanlähde Köyliössä, muistokivi elokuussa 2017.jpg
Kuninkaanmänty, muistolaatta[2][3] Yhdystie 2140, Ilmiinjärvi Köyliö 61.1904°N, 22.276°E Väisänen, HermanHerman Väisänen (?) 1940-luku Kuninkaanmänty (Köyliö).jpg
Köyliönjärven laskun vaiheet, muistokivi[4] Köyliönjärvi, Kankaanpään uimaranta Köyliö, Kankaanpää 61.0773°N, 22.3823°E 2005 Köyliönjärven laskun vaiheet, muistokivi Köyliön Kankaanpäässä.jpg
Lallin asumus, muistokivi[5][6][7][8] Lallin asumus, Lootinnummi Köyliö 61.2018°N, 22.2454°E Nummisto, VäinöVäinö Nummisto 1979 Lallin asumus 3.JPG
Lallin patsas[9] Köyliö, Kepola 61.1187°N, 22.308°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1989
Lentolaivue 28:n muistokivi[10][11] Haapsaarentie 21 61.0481°N, 22.3137°E Nurmi, IlpoIlpo Nurmi 1990
Myllynkivenhakkaajien muistomerkki[10] Maakunnantie 4, Iso-Vimma 61.0761°N, 22.2521°E
Piispa Henrikin muistokivi[12][13][14] Köyliönjärvi, Kirkkokari Köyliö 61.1474°N, 22.3255°E 1955
Pyhän Henrikin saaton muistoreliefi[15] Polsun riihen seinä (karttalinkki likimääräinen) Köyliö, Polsu 61.1242°N, 22.3378°E Nummisto, VäinöVäinö Nummisto 1976
Pyhän Henrikin tien muistolaatta[14] Lallinhaara (karttalinkki likimääräinen) Köyliö, Yttilä 61.112°N, 22.3793°E Eloranta, HeikkiHeikki Eloranta 1979
Sankarimuistomerkki, Köyliö[16] Köyliön kirkon sankarihautausmaa, Kirkkosaarentie 217 Köyliö 61.1196°N, 22.3483°E Tollet, ArvidArvid Tollet 1950 Köyliö sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Säkylä[17] Säkylän kirkon sankarihautausmaa, Veteraanikuja 61.0482°N, 22.3372°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1970 Säkylä sankarimuistomerkki.JPG
Rumpalit[18] Huovinrinteen varuskunta-alue Huovinrinne 61.04°N, 22.4263°E Savia, NiiloNiilo Savia 1988
Rumpalit Seututie 204:n kiertoliittymä[19] Vähä-Säkylä 61.0465°N, 22.3592°E Savia, NiiloNiilo Savia 2013 Rumpalit Säkylä 1.JPG
Rauhanturvaajien muistomerkki[20] Porin prikaati (karttalinkki likimääräinen) 61.0434°N, 22.4277°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2016
Tuhatvuotinen kalmisto[21][13] Tuhkanummi Köyliö, Järvenpää 61.1671°N, 22.3032°E Väisänen, HermanHerman Väisänen 1901
Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[22] Hautausmaa 61.048°N, 22.3371°E ? Säkylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Venäläisten sotavankien muistomerkki[23] Köyliön varavankila Köyliö 61.1031°N, 22.4628°E ?
Veteraanien muistokivi, Köyliö[24] Pyhän Henrikin tie, Lallintalon piha Köyliö, Yttilä 61.1128°N, 22.3803°E 1990
Veteraanien muistokivi, Säkylä[25] Säkylän kirkko, Kirkkoaukio 61.0472°N, 22.3379°E 1990 Säkylä veterans memorial stone.jpg
Ystävykset[26] Köyliön kunnantalon piha - karttalinkki likimääräinen Köyliö, Kepola 61.1161°N, 22.3086°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz ajoittamaton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teksti muistolaatassa: "Kuninkaanlähde"
  2. Pala aitoa Kuninkaanmäntyä Köyliö-Seura. Viitattu 15.12.2017.
  3. Rintakoski, Hannu: Kuninkaan männyn kelolle lisävuosia Köyliön Ilmijärvellä. Turun Sanomat, 13.9.2005. Artikkelin verkkoversio Viitattu 15.12.2017.
  4. Teksti muistolaatassa: "Köyliönjärven laskun vaihet", "Kankaanpään kyläyhdistys 26.3.2005"
  5. Säkylä Lallin maja Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  6. Lallin asumus Kansalaisen karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 15.12.2017.
  7. Muistolaatan teksti: "Lallin asumus - Lallis boolstad"
  8. Länsisyrjä 2014: 59.
  9. Talonpoika Lalli (Tallennettu versio Archive.is-palvelussa) Köyliön kunta. Viitattu 15.12.2017.
  10. a b Matkailunähtävyydet Säkylä. Viitattu 14.12.2017.
  11. Tuomisto 1998: 184.
  12. Säkylä Kirkkokari Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  13. a b Uuusi-Seppä, Niina: Köyliönjärven valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen hoito ja käyttösuunnitelma. Luonnos 30.7.2017., s. 64. Satakunnan museo, 2017. Julkaisun verkkoversio (pdf) (viitattu 14.12.2017).
  14. a b Länsisyrjä 2014: 58.
  15. Länsisyrjä 2014: 44, 58.
  16. Säkylä, Kirkkomaa, Köyliö Sotasampo. Viitattu 14.12.2017.
  17. Säkylä, Säkylän kirkkomaa Sotasampo. Viitattu 14.12.2017.
  18. Kunniapolku taistelujen tiellä; Porilainen 2/2013, sivut 31-34
  19. Jorma Pihlaja: Rumpalit alkoivat isännöidä Säkylän uutta kiertoliittymää Turun Sanomat. 2013. Viitattu 14.12.2017.
  20. Rauhanturvaajille muistomerkki Säkylään Ruotuväki. 2016. Viitattu 14.12.2017.
  21. Säkylä Tuhkanummi Kulttuuriympäristön palveluikkuna. Museovirasto. Viitattu 15.12.2017.
  22. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 14.12.2017.
  23. Ihamäki, Niilo: Puna-armeijan kenraalilla oli sotavankileirillä oma parakki Hiidenkivi. Viitattu 14.12.2017.
  24. Tuomisto 1998: 314.
  25. Tuomisto 1998: 318.
  26. Nähtävyyksiä 10.9.2012. Köyliön kunta (Sivun arkistoitu versio Archive.is-palvelussa). Viitattu 14.12.2017.