Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hattulan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Hattulaan on liitetty Tyrvännön kunta.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Isänmaan puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[1] Hattulan hautausmaan keskivaiheilla, Kirkkotie 29 Parola 61.0681°N, 24.3875°E ? Isanmaan puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki Hattula.jpg
Jaakko Juteinin patsas[2][3] Hattulan pääkirjaston edusta, Juteininpuisto, Kauppatie 3 Parola 61.0556°N, 24.3737°E Heino, RaimoRaimo Heino 2010 Raimo Heino Jaakko Juteinin patsas 2010.JPG
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki[4] Tyrvännön kirkon hautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3352°E Tyrväntö 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][5] Hattulan uuden kirkon pääsisäänkäynnin oikealla puolella puistossa, Kirkkotie 29 Parola 61.0681°N, 24.3892°E ? Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Hattula.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Tyrväntö[5] Tyrvännön kirkon pohjoispuolella (karttalinkki likimääräinen) Tyrväntö 61.1536°N, 24.3354°E ?
Luottamus[6] Petäyksen piha Tyrväntö 61.159°N, 24.3216°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1981
Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkki[7] Parolannummen urheilukentän (Lippukentän) itälaita, Pyhätie (100 m Parolannummentien itäpuolella) Parolannummi 61.0336°N, 24.3561°E Grönvall, Claes-JohanClaes-Johan Grönvall 2002
Muistomerkki 3 (täsmennettävä)[8] Parolannummen urheilukentän itälaita, Pyhätie (100 m Parolannummentien itäpuolella) Parolannummi 61.0343°N, 24.3554°E
Muistomerkki 4 (täsmennettävä)[9] Parolannummen urheilukentän itälaita, Pyhätie (100 m Parolannummentien itäpuolella) Parolannummi 61.0347°N, 24.3551°E
Muistomerkki 5 (täsmennettävä)[10] pienellä aukiolla noin 140 metriä Parolannummentien länsipuolella, Parolannummen urheilukentän eteläosan kohdalla Parolannummi 61.0329°N, 24.3522°E
Panssarimuistomerkki[11] Parolannummen urheilukentän (Lippukentän) itälaita, Pyhätie (100 m Parolannummentien itäpuolella) Parolannummi 61.034°N, 24.3557°E 1959
Panssarivaunumuistomerkki (Sturm-rynnäkkötykki)[12] Valtatie 3:n idänpuoleinen ramppi, Hattulantieltä VT3:lle pohjoiseen laskevan rampin ja valtatien välissä Parola 61.0491°N, 24.3586°E 2017
Panssarivaunumuistomerkki (Leopard-panssarivaunu)[13][12] Valtatie 3:n idänpuoleinen ramppi, Hattulantielle nousevan rampin ja valtatien välissä Parola 61.0484°N, 24.3596°E 2015 Leopard 2 A 4 Hattulassa.jpg
Parolan leijona[14] Parolannummentie (147) kohdalta hiekkatietä 300 m länteen, veistos aukealla 50 m päässä tienhaarasta Parolannummi 61.0217°N, 24.3639°E Andreas Fornander 1868 Parolan Leijona by Andreas Fornander 5.JPG
Reliefi Liiketyöntekijäliiton 50-vuotisjuhlan kunniaksi[6] Petäyksen päärakennuksen eteläpääty Tyrväntö 61.1587°N, 24.321°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1977
Sankarivainajien muistomerkki, Hattula[1][15] Sankarihautausmaa, Hattulan uuden kirkon itäpuolella, Kirkkotie 29 Parola 61.0681°N, 24.3884°E Larkas, VeikkoVeikko Larkas 1947 Hattula sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Tyrväntö[16] Tyrvännön kirkon sankarihautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3353°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1948 Tyrväntö sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Suomen kielen oikeuksien 100-vuotisjuhlan muistokivi[17][18][19] Parolannummentie (147) kohdalta hiekkatietä 300 m länteen, Parolan leijonan takana Parolannummi 61.0216°N, 24.3637°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen (mitali) 1963 Suomen kielen oikeuksien muistokivi 1.JPG
Suomen kielen oikeuksien muistokivi 2.JPG
Suomen osuustoiminnan syntysanojen lausumisen muistomerkki[20][21] Hattulantien ja Kivääriradantien risteyksen eteläpuolella Männistö 61.0323°N, 24.3363°E 1959 Suomen osuustoiminnan syntysanojen lausumisen muistomerkki Hattula 1959.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[1][22] Hattulan hautausmaan eteläosa, Kirkkotie 29 Parola 61.0675°N, 24.3875°E 1945 Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Hattula 1945.jpg
Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta[23] Parolannummentie (147) kohdalta hiekkatietä 300 m länteen, Parolan leijonan takana Parolannummi 61.0218°N, 24.3637°E 2017 Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta Parolannummi 2017.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hattulan kirkko ja hautausmaa (kartta) Hattulan seurakunta, hattulanseurakunta.fi. Viitattu 22.6.2021.
  2. Juteinin patsas vaihtamassa paikkaa Hattulassa Yle Häme. 2010. Viitattu 15.12.2017.
  3. Jaakko Juteini pääsi Parolan paraatipaikalle Yle. 2010. Viitattu 16.12.2017.
  4. Punaisten muistomerkki, Tyrväntö; Punaisten muistomerkit
  5. a b Virkki, Taisto: Karjalaan jääneiden vainajien muistokivet. Suvannon seutu, 2007, nro 7, s. 26-27. Sakkola-säätiö. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 26.8.2020.
  6. a b Petäyksen historiaa ja knoppitietoa (PDF) (luku "Ns. normaalihistoria jatkuu...") petays.fi. Viitattu 10.3.2019.
  7. Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkin kunnostus Parolannummella valmistui 11.12.2020. Maavoimat. Viitattu 23.6.2021.
  8. Kansalaisen karttapaikka: muistomerkkisymboli Maastokartta-aineistossa, asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/
  9. Kansalaisen karttapaikka: muistomerkkisymboli Maastokartta-aineistossa, asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/
  10. Muistomerkkisymboli Maastokartta-aineistossa Kansalaisen karttapaikka. maanmittauslaitos.fi. Viitattu 22.6.2021.
  11. Historia: Panssarin kannatusyhdistys 1959-1964 Panssarikilta ry. Viitattu 23.6.2021.
  12. a b VIDEO: Juhlapäivä sisälsi ylilentoja, puheita ja toimintaa hattulaan.fi. 28.6.2017. Viitattu 22.6.2021.
  13. Leopard on näkyvä maamerkki Hämeen Sanomat. 1.5.2014. Viitattu 23.6.2021.
  14. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 22.11.2015.
  15. Hattula, uuden kirkon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  16. Hattula, Tyrväntö Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  17. Hattula: Näe ja koe Hattulan kunta. Viitattu 15.12.2019.
  18. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 15.12.2019.
  19. Palkinnot ja mitalit Suomen Kulttuurirahasto. Viitattu 16.12.2019.
  20. Osuustoiminnan siemen iti Hattulassa hameensanomat.fi. 13.6.2018. Viitattu 10.3.2019.
  21. Hattula MT 3051 väli Parolannummentie - Männistöntie, Inventointiraportti, sivu 5; Museovirasto 2013
  22. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Hattula; Punaisten muistomerkit
  23. Muistolaatta: ”Suomen kielen korostaminen tärkeää jos mikä”; Hattulaan.fi 29.7.2017