Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hattulan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Hattulaan on liitetty Tyrvännön kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Isänmaan puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki Hattulan kirkko 61.0681°N, 24.3875°E ? Isanmaan puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki Hattula.jpg
Jaakko Juteinin patsas[1][2] Juteininpuisto, Kauppatie 3 Parola 61.0556°N, 24.3737°E Heino, RaimoRaimo Heino 2010 Raimo Heino Jaakko Juteinin patsas 2010.JPG
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki[3] Tyrvännön kirkon hautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3352°E Tyrväntö 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Hattulan kirkko 61.0681°N, 24.3892°E ? Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Hattula.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Tyrväntö Tyrvännön kirkko (karttalinkki likimääräinen) 61.1536°N, 24.3354°E ?
Luottamus[4] Petäyksen piha Tyrväntö 61.159°N, 24.3216°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1981
Parolan leijona[5] Parolannummi 61.0217°N, 24.3639°E Andreas Fornander 1868 Parolan Leijona by Andreas Fornander 5.JPG
Reliefi Liiketyöntekijäliiton 50-vuotisjuhlan kunniaksi[4] Petäyksen päärakennuksen eteläpääty Tyrväntö 61.1587°N, 24.321°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1977
Sankarivainajien muistomerkki, Hattula[6] Hattulan kirkko, Kirkkotie 31 Hattula 61.0681°N, 24.3884°E Larkas, VeikkoVeikko Larkas 1947 Hattula sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Tyrväntö[7] Tyrvännön kirkon sankarihautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3353°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1948 Tyrväntö sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Suomen kielen oikeuksien 100-vuotisjuhlan muistokivi[8][9][10] Parolannummi 61.0216°N, 24.3637°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen (mitali) 1963 Suomen kielen oikeuksien muistokivi 1.JPG
Suomen kielen oikeuksien muistokivi 2.JPG
Suomen osuustoiminnan syntysanojen lausumisen muistomerkki[11][12] Hattulantien ja Kivääriradantien risteyksen eteläpuolella 61.0323°N, 24.3363°E 1959 Suomen osuustoiminnan syntysanojen lausumisen muistomerkki Hattula 1959.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[13] Hattulan hautausmaa, Hattulan kirkko, Kirkkotie 31 Hattula 61.0675°N, 24.3875°E 1945 Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Hattula 1945.jpg
Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta[14] Parolannummi 61.0218°N, 24.3637°E 2017 Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta Parolannummi 2017.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juteinin patsas vaihtamassa paikkaa Hattulassa Yle Häme. 2010. Viitattu 15.12.2017.
  2. Jaakko Juteini pääsi Parolan paraatipaikalle Yle. 2010. Viitattu 16.12.2017.
  3. Punaisten muistomerkki, Tyrväntö; Punaisten muistomerkit
  4. a b Petäyksen historiaa ja knoppitietoa (PDF) (luku "Ns. normaalihistoria jatkuu...") petays.fi. Viitattu 10.3.2019.
  5. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 22.11.2015.
  6. Hattula, uuden kirkon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  7. Hattula, Tyrväntö Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  8. Hattula: Näe ja koe Hattulan kunta. Viitattu 15.12.2019.
  9. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 15.12.2019.
  10. Palkinnot ja mitalit Suomen Kulttuurirahasto. Viitattu 16.12.2019.
  11. Osuustoiminnan siemen iti Hattulassa hameensanomat.fi. 13.6.2018. Viitattu 10.3.2019.
  12. Hattula MT 3051 väli Parolannummentie - Männistöntie, Inventointiraportti, sivu 5; Museovirasto 2013
  13. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Hattula; Punaisten muistomerkit
  14. Muistolaatta: ”Suomen kielen korostaminen tärkeää jos mikä”; Hattulaan.fi 29.7.2017