Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hattulan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hattulan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Hattulaan on liitetty Tyrvännön kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Jaakko Juteinin patsas[1][2] Juteininpuisto, Kauppatie 3 Parola 61.0556°N, 24.3737°E Heino, RaimoRaimo Heino 2010
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki[3] Tyrvännön kirkon hautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3352°E Tyrväntö 1918 muistomerkki 1.jpg
Luottamus[4] Petäyksen piha Tyrväntö 61.159°N, 24.3216°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1981
Parolan leijona[5] Parolannummi 61.0218°N, 24.3636°E Andreas Fornander 1868 Parolan Leijona by Andreas Fornander 5.JPG
Reliefi Liiketyöntekijäliiton 50-vuotis juhlan kunniaksi[4] Petäyksen päärakennuksen eteläpääty Tyrväntö 61.1587°N, 24.321°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1977
Sankarivainajien muistomerkki, Hattula[6] Hattulan kirkko, Kirkkotie 31 Hattula 61.0681°N, 24.3884°E Larkas, VeikkoVeikko Larkas 1947 Hattula sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Sankarivainajien muistomerkki, Tyrväntö[7] Tyrvännön kirkon sankarihautausmaa Tyrväntö 61.1536°N, 24.3353°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1948 Tyrväntö sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Suomen osuustoiminnan syntysanojen lausumisen muistomerkki[8][9] Hattulantien ja Kivääriradantien risteyksen eteläpuolella 61.0323°N, 24.3363°E 1959
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[10] Hattulan hautausmaa, Hattulan kirkko, Kirkkotie 31 Hattula 61.0675°N, 24.3875°E 1945
Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta[11] Parolannummi 61.0218°N, 24.3637°E 2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juteinin patsas vaihtamassa paikkaa Hattulassa Yle Häme. 2010. Viitattu 15.12.2017.
  2. Jaakko Juteini pääsi Parolan paraatipaikalle Yle. 2010. Viitattu 16.12.2017.
  3. Punaisten muistomerkki, Tyrväntö; Punaisten muistomerkit
  4. a b Petäyksen historiaa ja knoppitietoa (PDF) (luku "Ns. normaalihistoria jatkuu...") petays.fi. Viitattu 10.3.2019.
  5. Parolannummen harjoituskenttä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 22.11.2015.
  6. Hattula, uuden kirkon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  7. Hattula, Tyrväntö Sotasampo. Viitattu 8.12.2017.
  8. Osuustoiminnan siemen iti Hattulassa hameensanomat.fi. 13.6.2018. Viitattu 10.3.2019.
  9. Hattula MT 3051 väli Parolannummentie - Männistöntie, Inventointiraportti, sivu 5; Museovirasto 2013
  10. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Hattula; Punaisten muistomerkit
  11. Muistolaatta: ”Suomen kielen korostaminen tärkeää jos mikä”; Hattulaan.fi 29.7.2017