Luettelo Viitasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Viitasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Viitasaaren kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Luettelossa ovat omina luetteloinaan Viitasaaren julkiset teokset ja Tuulensuun veistospuiston teokset.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1918 sankarivainajien muistopatsas[1][2] Haapasaaren hautausmaa, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0729°N, 25.8495°E Koivisto, RakelRakel Koivisto
Avainkysymys, Niilo Hämäläisen muistomerkki[1][3] Porthanin puisto keskusta 63.0731°N, 25.8572°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 2008
Juhani Ahon muistokivi[4] Huopanankoski Huopana 63.0472°N, 25.5305°E Juhani Ahon muistokivi.jpg
Jälkeen tulevien perintö[5][1] Sankarihauta-alue, Haapasaaren hautausmaa, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0727°N, 25.8502°E Koivisto, RakelRakel Koivisto 1957 Viitasaari sankarimuistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][2] Haapasaaren sankarihautausmaa, Kirkkotie 14 (karttalinkki likimääräinen) Haapasaari 63.0725°N, 25.8504°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1962
Porthanin muistomerkki[1][6] (Porthan-muistokivi)[7] Porthanin puisto keskusta 63.0737°N, 25.8571°E 1884[7] Porthanin muistomerkki.jpg
Porthanin patsas[1][8] Porthanin puisto keskusta 63.0728°N, 25.8572°E Peitso, MattiMatti Peitso 1978-1979 Porthanin patsas.jpg
Sata savilintualähde? Torinrannan puisto keskusta 63.0744°N, 25.8569°E Yli sata viitasaarelaista 2017
Sillan rakentamisen muistomerkki[1][8] Kivisillan pääty, Kirkkotie 6 keskusta 63.0723°N, 25.858°E Räsänen, ElisElis Räsänen 1977
Sotaan lähteneiden muistomerkki[9] Vanhan yhteiskoulun piha keskusta 63.0721°N, 25.8584°E Bombin, JaanaJaana Bombin ja Raatikainen, HelenaHelena Raatikainen 2015 Sotiin lähteneiden mmerkki.jpg
Syli (Muualle haudattujen muistomerkki)[10] Viitasaaren kirkon vasemmalla puolella, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0731°N, 25.8487°E Bombin, JaanaJaana Bombin 2014
Torinrannan katselukivilähde? Torinranta keskusta 63.0743°N, 25.8559°E Viitasaaren Torinrannan katselukivi.jpg
Toritimantti[11] Tori keskusta 63.0745°N, 25.8576°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2013
Vanhankirkon muistolaatta (Viitasaaren kolmen ensimmäisen kirkon paikalla; muistolaatta kiinnitetty suureen kiveen tai kallioon) [12] Viitasaaren hautausmaa (veneyhteys kesäisin, veneen avain R-kioskilta); paikkalinkki suuntaa-antava (hautausmaalle) Viitasaari eli Vanha Kirkkosaari 63.0684°N, 25.8622°E Waskilampi, MattiMatti Waskilampi 1978
Wilma-patsas[13] Suihkulähteessä torilla keskusta 63.0746°N, 25.8585°E Räsänen, ElisElis Räsänen
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tuulensuun veistospuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Jäljet[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2431°N, 25.8765°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1994
Kohtaaminen[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2436°N, 25.8766°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2002
Liekit[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2437°N, 25.8744°E Kananen, ArvoArvo Kananen 1997
Omatunto[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2397°N, 25.8791°E Siren, HannuHannu Siren 1992
Silta[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2446°N, 25.8763°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2005
Sivullinen[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2393°N, 25.8785°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1999
Temppeli[14] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2419°N, 25.8776°E Enckell, CarolusCarolus Enckell 1992

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Muistomerkit, Viitasaari; Keski-suomi-portaali.fi
  2. a b Haapasaaren hautausmaa Viitasaaren srk. Viitattu 2.2.2018.
  3. Niilo Hämäläiselle muistomerkki Viitasaarelle; SAK.fi
  4. Lemmetti, Mikko: Juhani Ahon Huopanankoski Viitasaarella: kauneutta, kalaa ja kiivaita koskikiistoja 31.1.2016: Retkipaikka. Viitattu 3.7.2019.
  5. Viitasaari, Haapasaaren hautausmaa; Sotasampo.fi
  6. Esko Pasanen: H. G. Porthanin synnyinpaikan muistokivi Viitasaari-seura. Viitattu 2.2.2018.
  7. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 91 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  8. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 90 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  9. Hilkka Rantala: Täynnä symboliikkaa! Sotaan lähteneiden muistomerkki paljastettiin Viitasaarella; Keskisuomalainen 27.09.2015
  10. Syli-teos lohduttaa menetyksissä Viitasaaren srk. Viitattu 2.2.2018.
  11. Toritimantti Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 2.2.2018.
  12. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 93 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  13. Taiteilija Elina Räsäsestä Wiitasaaren Wilma 2015 Keskisuomalainen. 2004. Viitattu 2.2.2018.
  14. a b c d e f g Tuulensuun veistospuisto www.tuulensuu.net. Viitattu 15.3.2018.