Luettelo Viitasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Viitasaaren julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Viitasaaren kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Luettelossa ovat omina luetteloinaan Viitasaaren julkiset teokset ja Tuulensuun veistospuiston teokset sekä Maanpuolustus- ja Omistajakivien muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1918 sankarivainajien muistopatsas[1][2][3][4][5] Haapasaaren sankarihautausmaa-alue, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0728°N, 25.85°E Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Sjöström & Palmqvist,
toteutus Kalle Liimataisen kiviveistämö
1921 1918sankarivainajienmuistopatsas-SjostromPalmqvist.jpg
Ampumahiihtäjätaulu[6] Toulaudentie 1172 Lahnanen 63.0852°N, 26.1192°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2014 Ampumahiihtäjätaulu.jpg
Avainkysymys, Niilo Hämäläisen muistomerkki[1][7] Porthanin puisto keskusta 63.0731°N, 25.8572°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 2008 Avainkysymys-VeikkoHirvimaki.jpg
Eräaiheinen kiviteoslähde? Ilmolahden ampumarata, näkyy selkeästi tielle myös portin ollessa kiinni, Ampumaradantie 144 Ilmolahti 63.005°N, 25.8092°E Ilmolahdenampumaradankiviteos.jpg
Helminauha[8][9] Haapaniemen koulun rakennuksessa useissa paikoissa, Koulukuja 2-4 koulukeskus 63.0856°N, 25.85°E Haapaniemen koulun oppilaat 2018 Helminauha-Haapaniemenkoulu.jpg
Iponlahden pudotuspaikan muistokivi[10] Iponlahden pudotuspaikka Keitelepohja 63.1807°N, 25.6286°E 1984 Iponlahden muistomerkki.jpg
Juhani Ahon muistokivi[11] Huopanankoski Huopana 63.0472°N, 25.5305°E Juhani Ahon muistokivi 2021.jpg
Jälkeen tulevien perintö[1][12] Haapasaaren sankarihautausmaa-alue, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0725°N, 25.8502°E Koivisto, RakelRakel Koivisto 1957 Jalkeentulevienperinto-RakelKoivisto.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1][2] Haapasaaren sankarihautausmaa-alue, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.073°N, 25.8496°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1962 Karjalaanjaaneidenvainajienmuistomerkki-KirstiLiimatainen.jpg
Katselukivi[13] Torinranta keskusta 63.0741°N, 25.8561°E 2016 Katselukivi.jpg
Kukkiva runokivi[13] Torinranta keskusta 63.0743°N, 25.8568°E 2016 Runokivi-MaariaLeinonen.jpg
Lottamajalähde? Porthanin puisto keskusta 63.0738°N, 25.8569°E Waskilampi, MattiMatti Waskilampi Lottamaja-MattiWaskilampi.jpg
Lottamajan portin muistolaattalähde? Porthanin puisto keskusta 63.0738°N, 25.8573°E LC Viitasaari Porthan 2007 Lottamajanportinmuistolaatta.jpg
Metsänraivaajataulu[14] Toulaudentie 1172 Lahnanen 63.0852°N, 26.1192°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2013 Metsänraivaajataulu.jpg
Porthanin muistomerkki[1][15] (Porthan-muistokivi)[16] Porthanin puisto keskusta 63.0737°N, 25.8571°E 1884[16] Porthaninmuistomerkki.jpg
Porthanin patsas[1][17] Porthanin puisto keskusta 63.0728°N, 25.8572°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1978-1979 Porthanin patsas by Martti Peitso.jpg
Rekryyttikangas sotilaiden kaskialue -muistomerkki[18] Piilolantie 250 Valkeisjärvi 63.1522°N, 25.4124°E Rekryyttikangas muistomerkki.jpg
Runokivi[19][13] Torinranta keskusta 63.0741°N, 25.8568°E 2016 Runokivi-ToiniPaananen.jpg
Sata savilintua[20] Torinrannan puisto keskusta 63.0744°N, 25.8569°E Yli sata viitasaarelaista 2017 Satasavilintua.jpg
Sillan korjaamisen muistomerkkilähde? Kääntösillan pääty, Haapasaarentie 3-5 keskusta 63.0722°N, 25.8571°E Sillankorjauksenmuistomerkki.jpg
Sillan rakentamisen muistomerkki[1][17] Kääntösillan pääty, Haapasaarentie 3-5 keskusta 63.0723°N, 25.858°E Räsänen, ElisElis Räsänen 1977 Sillanrakentamisenmuistomerkki-ElisRasanen.jpg
Sotaan lähteneiden muistolaattalähde? Vanhan yhteiskoulun seinä, Haapasaarentie 3-5 keskusta 63.0726°N, 25.8586°E Sotaanlahtemisenmuistolaatta.jpg
Sotaan lähteneiden muistomerkki[21] Vanhan yhteiskoulun piha, Haapasaarentie 3-5 keskusta 63.0721°N, 25.8584°E Bombin, JaanaJaana Bombin ja Raatikainen, HelenaHelena Raatikainen 2015 Sotaanlahteneidenmuistomerkki-JaanaBombinHelenaRaatikainen.jpg
Syli (Muualle haudattujen muistomerkki)[22] Viitasaaren kirkon vasemmalla puolella, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.0731°N, 25.8487°E Bombin, JaanaJaana Bombin 2014 Syli-JaanaBombin.jpg
Suunta[23] Keskitien kiertoliittymä keskusta 63.0733°N, 25.8598°E Kähärä, TapaniTapani Kähärä ja Kähärä, PetriPetri Kähärä Suunta-TapaniKahara.jpg
Toritimantti[24] Tori keskusta 63.0745°N, 25.8576°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2013 Toritimantti-SamuliAlonen.jpg
TVL:n Viitasaaren tiemestaripiirin perustamisen muistomerkki[25] Kennääntie 12 keskusta 63.079°N, 25.8631°E 1989 Viitasaaren-tiemestaripiirin-perustamisen-muistomerkki.jpg
Vanhankirkon muistolaatta (Viitasaaren kolmen ensimmäisen kirkon paikalla) [26] Vanhan Kirkkosaaren hautausmaa, ei tieyhteyttä, veneitä lainattavissa Vanha Kirkkosaari 63.0687°N, 25.8627°E Waskilampi, MattiMatti Waskilampi 1978 Vanhankirkkosaarenmuistolaatta.jpg
Viitasaaren sankarihautausmaat[27] Haapasaaren sankarihautausmaa-alue, Kirkkotie 14 Haapasaari 63.073°N, 25.8501°E 2021 Sankarihautausmaat.jpg
Viitasaari-koru-aukio[13] Torinranta keskusta 63.0744°N, 25.857°E 2016 Viitasaarikoruaukio.jpg
Wilma-patsas[28] Suihkulähteessä torilla keskusta 63.0746°N, 25.8585°E Räsänen, ElisElis Räsänen Wilmapatsas-ElisRasanen.jpg

Tuulensuun veistospuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Jäljet[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2431°N, 25.8765°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1994 Jaljet-VeikkoHirvimaki.jpg
Kohtaaminen[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2436°N, 25.8766°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2002 Kohtaaminen-PekkaJylha.jpg
Liekit[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2437°N, 25.8744°E Kananen, ArvoArvo Kananen 1997 Liekit-ArvoKananen.jpg
Omatunto[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2397°N, 25.8791°E Siren, HannuHannu Siren 1992
Silta[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2446°N, 25.8763°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2005 Silta-RadoslawGryta.jpg
Sivullinen[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2393°N, 25.8785°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1999
Temppeli[29] Tuulensuun veistospuisto Pasala 63.2419°N, 25.8776°E Enckell, CarolusCarolus Enckell 1992 Temppeli-CarolusEnckell.jpg

Maanpuolustus- ja Omistajakivien muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aki-rintamahevosen muistolaatta[30][31][32] Omistajakivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.058°N, 26.1738°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2016 Aki-rintamahevosen muistolaatta.jpg
Asekätkennän muistolaatta[33][34] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.058°N, 26.1737°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2009 Asekätkennän muistolaatta.jpg
Jääkäripataljoona 27 -muistolaatta[30][33] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.058°N, 26.1736°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2008 Jääkäripataljoona 27 -muistolaatta.jpg
Kenraalikivi-muistolaatta[31][35][33] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.058°N, 26.1735°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2010 Kenraalikivi-muistolaatta.jpg
Kotinsa menettäneiden karjalaisten muistolaatta[30][36] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0581°N, 26.1738°E 2019 Kotinsa menettäneiden karjalaisten muistolaatta.jpg
Lotta Svärd -muistolaatta[31][33] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0581°N, 26.1737°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2008 Lotta Svärd -muistolaatta.jpg
Maanpuolustuskoulutus ry -muistolaattalähde? Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0581°N, 26.1737°E 2020 Maanpuolustuskoulutus ry -muistolaatta.jpg
Mannerheim-ristin ritareiden muistolaatta[33] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0581°N, 26.1736°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2008 Mannerheim-ristin ritareiden muistolaatta.jpg
Sotaorpojen muistolaatta[30] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0582°N, 26.1738°E 2018 Sotaorpojen muistolaatta.jpg
Sotilaskotitoiminnan muistolaatta[30] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0582°N, 26.1737°E 2018 Sotilaskotitoiminnan muistolaatta.jpg
Sotilaspappien muistolaatta[30][36] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0582°N, 26.1736°E 2019 Sotilaspappien muistolaatta.jpg
Sotilaspoikien muistolaatta[37] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0582°N, 26.1735°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2016 Sotilaspoikien muistolaatta.jpg
Sotilastiedustelu, sotiemme kaukopartiomiehet -muistolaattalähde? Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0582°N, 26.1735°E 2021 Kaukopartiomiesten muistolaatta.jpg
Suomen sotakoirien muistolaatta[30][38][39] Omistajakivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0581°N, 26.1735°E 2017 Suomen sotakoirien muistolaatta.jpg
Suojeluskuntien muistolaatta[30][33] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0583°N, 26.1738°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2008 Suojeluskuntien muistolaatta.jpg
Suomalaisten rauhanturvaajien muistolaatta[30][33][34] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0583°N, 26.1736°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2009 Suomalaisten rauhanturvaajien muistolaatta.jpg
Suomen SS-sotilaiden muistolaatta[39] Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0583°N, 26.1737°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2017 Suomen SS-sotilaiden muistolaatta.jpg
Tali-Ihantalan taistelun ja Lento-osasto Kuhlmeyn muistolaattalähde? Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0583°N, 26.1737°E 2020 Tali-Ihantalan taistelun ja Lento-osasto Kuhlmeyn muistolaatta.jpg
Talvi-, jatko- ja Lapin sodan sotilaslääkärit -muistolaattalähde? Maanpuolustuskivi, karttalinkin sijainti epätarkka Mäntylä 63.0583°N, 26.1737°E Räsänen, OlliOlli Räsänen 2021 Talvi-, jatko- ja Lapin sodan sotilaslääkärit -muistolaatta.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Muistomerkit, Viitasaari; Keski-suomi-portaali.fi
  2. a b Haapasaaren hautausmaa Viitasaaren srk. Viitattu 2.2.2018.
  3. Esitelmä Viitasaaren sankarihaudoista 23.8.2020, Hannu Halmesmäki • Viitasaari-Seura viitasaariseura.dy.fi. Viitattu 20.1.2021.
  4. Wiitasaaren sankaripatsaan paljastus. Keskisuomalainen, 18.9.1921. Näköislehti Viitattu 20.1.2021.
  5. Wiitasaaren sankaripatsas rakenteilla. Keskisuomalainen, 20.11.1920. Näköislehti Viitattu 20.1.2021.
  6. Rantala, Hilkka: Ampumahiihtäjä raivaajan seuraksi. Viitasaaren Seutu, 26.6.2014, s. 8.
  7. Niilo Hämäläiselle muistomerkki Viitasaarelle; SAK.fi
  8. Lomaseudun yhteisötaideteokset Lomaseutu. 28.6.2018. Viitattu 10.9.2021.
  9. Designmatot Viitasaaren Haapaniemen koululla | Lindström Lindström - Finland. Viitattu 10.9.2021.
  10. Muistokiven paljastustilaisuus Iponlahden pudotuspaikalla www.finna.fi. Viitattu 10.9.2021.
  11. Lemmetti, Mikko: Juhani Ahon Huopanankoski Viitasaarella: kauneutta, kalaa ja kiivaita koskikiistoja 31.1.2016: Retkipaikka. Viitattu 3.7.2019.
  12. Viitasaari, Haapasaaren hautausmaa; Sotasampo.fi
  13. a b c d Graniittia Rantaan -hankkeen loppuraportti (PDF) Viitasaaren kaupunki. Viitattu 10.9.2021
  14. Nyman Pirjo: Kivitaulu kertoo metsän hoitajan intohimosta. Viitasaaren Seutu, 26.6.2014, s. 10.
  15. Esko Pasanen: H. G. Porthanin synnyinpaikan muistokivi Viitasaari-seura. Viitattu 2.2.2018.
  16. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 91 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  17. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 90 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  18. Hirvonen-Lintunen, Maija: Metsän keskellä ja veden äärellä : Kotvalan-Valkeisjärven kyläkirja. Kotvalan-Valkeisjärven kyläyhdistys, 2004. ISBN 952-91-8123-X.
  19. Räihälä, Jaana: Torinrannan ideanikkarit saivat kunniaa. Viitasaaren Seutu, 3.5.2017, s. 8-9.
  20. Nyman, Pirjo: Sata savilintua on myös Suomi 100 -hanke. Viitasaaren Seutu, 27.9.2017, s. 9.
  21. Hilkka Rantala: Täynnä symboliikkaa! Sotaan lähteneiden muistomerkki paljastettiin Viitasaarella; Keskisuomalainen 27.09.2015
  22. Syli-teos lohduttaa menetyksissä Viitasaaren srk. Viitattu 2.2.2018.
  23. Nyman, Pirjo: Yllätys kiertoliittymässä – Viitasaari testaa metallimuikuilla tulevan maamerkin ulkonäköä Viitasaaren Seutu. 26.2.2018. Viitattu 9.9.2021.
  24. Toritimantti Ympäristötaiteen säätiö. Viitattu 2.2.2018.
  25. Tiemestaripiiri 50 vuoden iässä. Viitasaaren Seutu, 4.5.1989.
  26. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-6-8, viitattu 30 syyskuuta 2020), s. 93 Viitasaari (Osa VII: Keski-Suomi)View and modify data on Wikidata
  27. Waali, Mari: Sankarihautojen patsaille paljastettiin opastuskivi. Viitasaaren seutu, 8.9.2021.
  28. Taiteilija Elina Räsäsestä Wiitasaaren Wilma 2015 Keskisuomalainen. 2004. Viitattu 2.2.2018.
  29. a b c d e f g Tuulensuun veistospuisto www.tuulensuu.net. Viitattu 15.3.2018.
  30. a b c d e f g h i Suutarinen, Jukka-Pekka: Muistolaattojen paljastustilaisuus Viitasaarella. Rauhanturvaaja, 4/2019, s. 48.
  31. a b c Toimintaa » Minkkisten sukuseura ry minkkistensukuseura.fi. Viitattu 11.9.2021.
  32. Räihälä, Jaana: Kaksi kivellistä sotahistoriaa. Viitasaaren Seutu, 2.6.2016, s. 6.
  33. a b c d e f g Hyvärinen, Matti K.: Keski-Suomen sotamuistomerkit, s. 191-192. Matti K. Hyvärinen, 2014.
  34. a b Toikkanen, Ilkka: Kiveen ikuistetut uhraukset. Viitasaaren Seutu, 28.5.2009, s. 17.
  35. Kilpinen, Asko: Maanpuolustuskivi korven kätkössä. Parole, kesäkuu 2011, s. 31. Näköislehti.
  36. a b Sotilaspappien ja kotinsa menettäneiden karjalaisten laatat paljastettiin Tauno Kinnusen kenraalinkivellä 26.5.. Keski-Suomen Maanpuolustaja, kesäkuu 2019. Näköislehti.
  37. Hämäläinen, Kari: Sotilaspoikien muistolaatta Tauno Kinnusen maanpuolustuskiveen. Keski-Suomen Maanpuolustaja, kesäkuu 2016. Näköislehti.
  38. Ihmisen paras ystävä rauhassa... ja sodassa - suomalaisen sotakoiran historia Sotaveteraanit.fi. 5.10.2020. Viitattu 13.9.2021.
  39. a b Siltanen, Sanna: Kaksi uutta laattaa. Viitasaaren Seutu, 31.5.2017, s. 5.