Luettelo Limingan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Limingan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Limingan kunnassa olevat patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Hannu Krankan patsas[1] Tupoksentien varressa Kirkonkylä 64.8091°N, 25.4115°E Rikula, NiiloNiilo Rikula 2005 Hannu Krankan patsas.jpg
Isonvihan aikana kuolleiden muistokivi[2] Vanha hautausmaa Kirkonkylä 1987 War memorial Liminka Old Cemetery 20150622.JPG
J. E. Sunilan muistolaatta[3] Vil­ho Lam­pi -mu­se­on pi­ha 2015 J.E. Sunila Plaque Liminka.jpg
Linnukkapatsas[4] Kirkonkylä Kokko, NiiloNiilo Kokko 1934 Niilo Kokko Linnukkapatsas.JPG
Muualle haudattujen muistomerkki[5] Ran­ta­ky­län hau­taus­maa Pennala, MattiMatti Pennala 2015
Niittäjä-patsas[6] Kirkonkylä 64.8086°N, 25.412°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1977 Oskari Jauhainen Niittäjä-patsas 1977.jpg
Sankarivainajien muistomerkki[7] Limingan kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 64.8142°N, 25.4022°E Larkas, VeikkoVeikko Larkas 1948 Liminka sankarimuistomerkki.JPG
Sotaanlähdön muistokivi[8] Sunilantien ja Jussilantien risteyksessä Kirkonkylä 1986
Valtioneuvos E.Y. Pehkosen muistomerkki[9] Ala-Temmes Matinlauri, SakariSakari Matinlauri 1982
Vapaussodan muistomerkki[10] [11] Limingan kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 64.814°N, 25.402°E 1921 Liminka 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannu Krankan patsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  2. Isonvihan aikana kuolleiden muistokivi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  3. J. E. Sunilan muistolaatta paljastettiin Limingassa; Rantalakeus 19.8.2015
  4. Linnukkapatsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  5. Muualle haudattujen muistomerkki ja uurnalehto käyttöön; Rantalakeus 5.11.2015
  6. Niittäjä-patsas Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  7. Sankarivainajien muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  8. Sotaanlähdön muistokivi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  9. Suomen muistomerkit, Osa IV, Pohjanmaa, s. 43. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951-97134-3-3.
  10. Vuoden 1918 sodan muistokivi Kirjastovirma. Viitattu 22.7.2016.
  11. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 136. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.