Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kankaanpään kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Kankaanpäässä on yli sadan teoksen muodostama kokonaisuus "Taidekehä".[1]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aikakapseli Kangasmoisionkatu 1 Keskus 61.8051°N, 22.4026°E Ojala, MarkkuMarkku Ojala 1997
Aino Ainonkatu 2 rivitalon päädyssä, Tapalankadun puolella Tapala 61.7999°N, 22.3846°E Salmela, PaulaPaula Salmela 1999
Aivoni ajattelevi (tiilireliefi) Keskuskatu 28, Kankaanpään yhteislyseon seinässä Käpylä 61.808°N, 22.3852°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1996
Ajatuksen siivin Valtatie 23:n varrella, kallioleikkauksen päällä, puhelinlinkissä Veneskoski 61.7856°N, 22.2211°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Ajatus Kuninkaanlähteenkatu 8, virastotalon sisääntulopihalla Keskus 61.8041°N, 22.3983°E Tykkyläinen, KariKari Tykkyläinen 1992
April Keskuskatu 33 Käpylä 61.8077°N, 22.3865°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2004
Arbos hautausmaan portit Hautausmaan portit Kappelinkadulta ja Rauhankadulta Käpylä 61.8046°N, 22.3873°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1999
Aurinko Jämintie 2 B (Torikadun varrella), Piirivintin pohjoispäädyssä Keskus 61.8058°N, 22.3946°E Hyyryläinen, HelenaHelena Hyyryläinen 2002
Aurinkopyörä Linnanpuisto, Kuninkaanlähteenkadun ja Paasikivenkadun kulmassa Keskus 61.8045°N, 22.398°E Klouzova, MartinaMartina Klouzova 1995
Beach Stone In Level Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8°N, 22.39°E Harbiz, GunnGunn Harbiz 1997
Construction Steps Juhaninkatu 9:n lähistöllä, Myllymäen puistoalueella (paikkalinkki likimääräinen) Myllymäki 61.8058°N, 22.3793°E Valentova, PetraPetra Valentova 1997
Delet Paasikivenkatu 24, Taidekoulun aukio Keskus 61.8031°N, 22.3984°E Häggblom, SimonSimon Häggblom 1997
Ekstrovertit Jämintien varressa, liikuntakeskukseen johtavan tien kulmassa Keskus 61.8088°N, 22.3985°E Simonen, TeroTero Simonen 1997
Emo Torikatu 11, Osuuspankin takapihalla (Paasikivenkadun puolella) Keskus 61.8051°N, 22.3962°E Mertala, MarkoMarko Mertala 1995
Enkeli Seurakuntakeskuksen (Keskuskatu 44) ja linja-autoaseman

välisellä nurmikolla

Keskus 61.8026°N, 22.3932°E Barkans, ValtsValts Barkans 1995
Ensi kertaa mallina Opistonkatu 5, Kankaanpään opiston pihassa Järventausta 61.7972°N, 22.3875°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1903) 2004
Family Kuninkaanlähteenkatu 12, kaupungintalon puisto Keskus 61.8041°N, 22.4022°E Einar Mar Gudvardarsen 1997
Hammerklavier Keskuskatu 43 Keskus 61.8052°N, 22.3923°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1997
Hole story Jämintie 2 D, asuntolan edessä Keskus 61.8057°N, 22.3928°E Lehtinen, Talvikki Talvikki Lehtinen 1997
Hyppy Linnankatu 2, Linnanpuiston suihkulähteessä, Hotelli Kantrin edustalla, Keskus 61.8048°N, 22.3987°E Laiti, MarianneMarianne Laiti 1995
Hyrrä Kuninkaanlähteenkadun ja Mettälänkadun risteyksessä Kärki 61.8016°N, 22.4202°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1997
Hänestä tulee vielä jotakin Kuninkaanlähteenkatu 8, takapihalla Keskus 61.8042°N, 22.3992°E Somma, OssiOssi Somma 1994
Iltarusko Lohikontie 34 tienoilla, leikkipuistossa, Lohikon Vanhainkotia vastapäätä Lohikko 61.83°N, 22.3574°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 2000
Istuinkivet Tannerinkatu, taiteilijaresidenssi Sotkan pihamaa, talon takana Keskus 61.8037°N, 22.4004°E Rosa Sigrun Jonsdottir 2000
Jäljet Keskuskatu 45, Musiikiopiston pohjoinen päätyseinä Keskus 61.805°N, 22.3925°E Lilja, VirveVirve Lilja 1999
K1 Tapalankatu 1, seurakuntakeskusta vastapäätä Keskus 61.8024°N, 22.3944°E Toivanen, MariMari Toivanen 1997
Kaisa Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen parvekkeella, torin puolella, Keskus 61.804°N, 22.3946°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Kankaanpää finds Columbus Jämintie 2, hammaslääkärikeskuksen edessä Keskus 61.8059°N, 22.3938°E Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1995
Kasvot Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen ulkoseinässä, takasivulla Keskus 61.804°N, 22.3947°E Haapala, PiaPia Haapala 2001
Kasvu Kuninkaanlähteenkatu 8, virastokeskuksen seinässä Keskus 61.8043°N, 22.3991°E Räike, SinikkaSinikka Räike (1964) 1998
Kaverukset Kangasmoisionkatu 1 Keskus 61.8053°N, 22.4037°E Räike, LauriLauri Räike 1975
Kavioura Ravirata Niinisalo 61.8559°N, 22.4968°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 2004
Kettu Paasikivenkatu 32-34, kerrostalon pihalla (paikkalinkki likimääräinen) Keskus 61.8006°N, 22.4021°E Luukko, MariMari Luukko 1997
Kevät Jämintie 2 D, asuntolan takana Keskus 61.8056°N, 22.3926°E Vartti, SirpaSirpa Vartti 1998
Kiven elämä Keskustien varrella, hautausmaan lähellä, Kappelinpuisto (paikkalinkki likimääräinen) Käpylä 61.8051°N, 22.3896°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1995
Kivikukka Kappelinkadun lähellä Kappelinpuistossa Käpylä 61.8043°N, 22.3884°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1997
Kivikirves Liikuntakeskus, mäntymetsänurmikolla, uimahallin länsipuolella (paikkalinkki likimääräinen) Keskus 61.8065°N, 22.3994°E Nuutinen, PirkkoPirkko Nuutinen 1995
Kolme kuningasta Hotelli Kantrin (Linnankatu 2) edustalla, Kuninkaanlähteenkadun varrella Keskus 61.8046°N, 22.399°E Due , LivLiv Due 1997
Kolmen ympyrän kohtaaminen Myllymäen puistossa (paikkalinkki likimääräinen) Myllymäki 61.8052°N, 22.3812°E Fekar, MiloslavMiloslav Fekar 1997
Kosketus Keskuskatu, yhteislyseon ja hautausmaan välinen nurmialue (paikkalinkki likimääräinen) Käpylä 61.8069°N, 22.3878°E Fyrand, ErikkaErikka Fyrand 1998
Kotini on linnani Kuninkaanlähteenkatu 8, virastokeskus, pihalla Keskus 61.8039°N, 22.3989°E Somma, OssiOssi Somma 1998
Kotipesä Liikuntakeskuksen uimahallin pääoven luona Keskus 61.8066°N, 22.4004°E Moisio, OssiOssi Moisio 1976
Kotirintamamuistomerkki Keskuskatu 64, Kankaanpään kirkon luoteispuolella Keskus 61.7993°N, 22.4018°E Kettunen, TapioTapio Kettunen 2001
Kotka Torikatu 4 Keskus 61.8054°N, 22.395°E Ile, KärlisKärlis Ile 1995
Kuninkaanlähteen muistokivi[2] Kuninkaanlähde Hämeenkangas 61.7719°N, 22.3915°E Kankaanpään kuninkaanlähde, muistokivi.jpg
Kuulemmeko Jämintie 2, Piirivintin seinällä, Torikadun puolella Keskus 61.8057°N, 22.3947°E Honkanen, ErjaErja Honkanen 2001
Kytketty Jämintie 2 Keskus 61.8058°N, 22.3919°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1998
Lammas Koukunkyläntie Honkajoki 61.901°N, 22.2628°E Patrikainen, MaijaMaija Patrikainen 2003
Landscape Piece Kallioleikkauksessa Valtatie 23:n varrella, n. 800 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien pohjoispuolella. Veneskoski 61.787°N, 22.2286°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1998
Lepo Liikuntakeskus, harjoituskenttien välissä olevan punaisen huoltorakennuksen vieressä (paikkalinkki likimääräinen) Keskus 61.8077°N, 22.4061°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1995
Lovely place Torikatu 7 Keskus 61.8056°N, 22.3952°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 1997
LXXXII Keskuskatu 32, pohjoispäädyn seinässä Keskus 61.8053°N, 22.3912°E Holmström, LarsLars Holmström 2003
Löydetty aika Kirkkokatu 18 vastapäätä, kallioleikkauksessa Makkaramäki 61.7943°N, 22.4115°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka, Toivio, AnittaAnitta Toivio, Hannunen, TimoTimo Hannunen, Liljamo, TeroTero Liljamo, Mertala, MarkoMarko Mertala, Heinänen, IlpoIlpo Heinänen ja Karvinen, MikkoMikko Karvinen 1998
Maaemon rakastaja Keskuskatu 41 Keskus 61.8059°N, 22.391°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Maaemon viesti Kallioleikkauksessa Valtatie 23:n varrella, n. 180 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien eteläpuolella. Veneskoski 61.7845°N, 22.2176°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Maageeni Jäähallin takana, Liikuntakeskuksen urheilupuiston (lasten

leikkipuiston) lähellä (paikkalinkki likimääräinen)

Keskus 61.8069°N, 22.398°E Mellberg, TobiasTobias Mellberg 1995
Maailmavesi (seinämaalaus) Myllymäen kevyenliikenteen alikulkutunneli Toivontien jatkeella, Laviantien alittavalla kevyen liikenteen väylällä Myllymäki 61.806°N, 22.3825°E Sjöholm , MinnaMinna Sjöholm 1995
Maiseman helmi (seinämaalaus) Tapalankadun ja Väinämöisenkadun kulmatontilla olevan rivitalon päädyssä varrella Tapala 61.8008°N, 22.3863°E Tarna, MarjaMarja Tarna 1998
Memoria Vuohiniityntie 2 vastapäisessä puistossa

liikerakennusta vastapäätä

Myllymäki 61.8121°N, 22.3742°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1995
Merkit Keskuskatu 51b seinällä Keskus 61.8037°N, 22.3952°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Mietiskelijät Valtatie 23:n varrella, n. 600 metriä kantatie 44:n risteyksestä Parkanon suuntaan, tien oikella puolella Lorvikylä 61.821°N, 22.3766°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka, Immonen, AnttiAntti Immonen ja Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1998
Muotit Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen eteläpäädyssä Keskus 61.8038°N, 22.3946°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Muotokuva Paasikivenkatu 24, taidekoulun aukion puolella Keskus 61.8029°N, 22.3986°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1996
Myllynkivi Tannerinkatu, Taiteilijaresidenssi Sotkan lähettyvillä (paikkalinkki likimääräinen) Keskus 61.8038°N, 22.3999°E Peltola, SakariSakari Peltola 2000
Naisen torso Vuohiniitynkatu, Vuohiniitynpuisto, Ruokoaltaan rannassa Myllymäki 61.8118°N, 22.3724°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1997
Nimetön Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8001°N, 22.3883°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 1995
Nimetön Kuninkaanlähteenkatu 12, Teknisen keskuksen eteläpuolella Keskus 61.8034°N, 22.4018°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1995
Nimetön Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8007°N, 22.3893°E Jauntzems, PaulsPauls Jauntzems 1995
Nimetön Liikuntakeskuksen kalliolla, uimahallin länsipuolella, lähellä lasten leikkipuistoa (urheilupuisto) Keskus 61.8061°N, 22.3984°E Börkur Jönsson 1997
Nuoruus Torikatu 13 kiinteistön itäpäädyssä, Paasikivenkadun puolella Keskus 61.8046°N, 22.3965°E Kohtamäki, Marjo-RiittaMarjo-Riitta Kohtamäki 1991
Odotus Valtatie 23:nn varrella, Hapuantien-Äpätintien risteyksen linja-autopysäkeissä (2 kpl) Hapua 61.8058°N, 22.313°E Tamminen, KaiaKaia Tamminen 2001
Orwell Kallelanraitin ja Sorvanraitin risteyksen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Keskus 61.8011°N, 22.4002°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Ote Keskuskatu 45, Musiikiopiston edusta Keskus 61.8048°N, 22.3927°E Takkinen, TarjaTarja Takkinen 2001
Pelle Toimenkatu 1, päiväkodin piha Käpylä 61.8141°N, 22.3789°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo ja Ryhänen, HeliHeli Ryhänen 1994
Perhonen Keskuskatu 39, Citymarketin edessä Käpylä 61.8068°N, 22.3891°E Peltola, SakariSakari Peltola 1997
Portrait Jämintie 2 Keskus 61.8061°N, 22.3917°E Alho, AnneAnne Alho 1998
Päällekkäin Valtatie 23:nn ja Soikanraitin risteyksestä 150 metriä Veneskosken suuntaan, valtatien eteläpuolella Veneskoski 61.7875°N, 22.2343°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1998
Pöllö ja käärme laulaa Lilithin oopperaa Keskuskatu 29 Käpylä 61.8074°N, 22.3862°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1999
Rakkauden hiljaisuus Kappelinpuisto Käpylä 61.8053°N, 22.3909°E Varik, MattiMatti Varik 1995
Rauhankyyhky Kuninkaanlähteenkadun ja Torikadun risteyksen lähellä Keskus 61.8041°N, 22.3964°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 2006
Riga - Reykjavik Kaupungintalon ja taiteilijaresidenssi Sotkan välinen kallio Keskus 61.8039°N, 22.4008°E Einar Mar Gudvardarsen ja Ile, KärlisKärlis Ile 2000
Riimukivi Ruoko-ojan puisto, polun varressa, Kankaistonkadun lähellä Myllymäki 61.8045°N, 22.3829°E Toivanen, AnneAnne Toivanen 1997
Rikotut ikkunat Paasikivenkadun ja Jämintien kulma Keskus 61.8075°N, 22.3956°E Zaltauskas, VytautasVytautas Zaltauskas 1995
Rukous Keskuskatu 42 Keskus 61.8035°N, 22.3942°E Hyppönen , PiaPia Hyppönen 1995
Sampo vuoressa Kuninkaanlähteenkadun varrella, vastapäätä kaupungintaloa Keskus 61.8047°N, 22.4015°E Räike, KaukoKauko Räike 1975
Sankarimuistomerkki, Kankaanpää Kankaanpään kirkon sankarihautausmaa Keskus 61.7984°N, 22.4025°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1954 Kankaanpää sankarimuistomerkki.JPG
Sininen lukko Keskuskatu 63 Keskus 61.8012°N, 22.398°E Iltanen, KaiKai Iltanen 2007
Sisäinen ulkotila Paasikivenkatu 32 kerrostalon seinässä Kallelanraitin puolella Keskus 61.8019°N, 22.3989°E Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1998
Suhde Kelankaari 4, sisäphalla Makkaramäki 61.7949°N, 22.4154°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Taru Linnakatu 2, muuntamo hotellin koillispuolella metsikössä Keskus 61.8057°N, 22.3983°E Tao Huang, Paunila, AnniAnni Paunila, Riitahuhta, HeiniHeini Riitahuhta 2003
This Place Uimahallin eteläpäädyssä, kallioleikkauksessa Keskus 61.806°N, 22.4002°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1995
Tiilikorkokuva Torikatu 9, rakennuksen päätyseinä Keskus 61.8053°N, 22.3954°E Räike, KaukoKauko Räike 1971
Torso Wanhan piha-aukio, Keskuskatu 43 Keskus 61.8054°N, 22.3918°E Räike, KaukoKauko Räike (1971) 1998
Toteemi Jämintie 2 A, päiväkodin pihassa Keskus 61.8062°N, 22.394°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1995
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[3] Pirilän talon tienhaarassa, Leppäruhkantie 150 Veneskoski 61.7722°N, 22.2223°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Pirilä Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[3] Kaappa, Soikanranta 22 Veneskoski 61.7774°N, 22.2272°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Työ tekijäänsä kiittää Kuninkaanlähteenkatu 14 Keskus 61.8039°N, 22.4044°E Luukkonen, HannaHanna Luukkonen 2006
Työn raskaan raatajat Paasikivenkatu 10 tienoilla, kevytliikenneväylän risteyksessä Keskus 61.8058°N, 22.3965°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Uuniveistos Liikuntakeskus, jäähallin luoteispuolella Keskus 61.8075°N, 22.3976°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2003
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Vanha hautausmaa, länsikulma Käpylä 61.8061°N, 22.3868°E Räike, KaukoKauko Räike 1953
Valkoinen torso Valtatie 23:n ja seututie 261:n risteyksen lähellä Niinisalo 61.8464°N, 22.4592°E Pedrozo, AnttiAntti Pedrozo 2000
Valometsä Valtatie 23:n ja kantatie 44:n kietoliittymä Jyllinmäki 61.8173°N, 22.3676°E Siiroinen, RoopeRoope Siiroinen 2007
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kankaanpää[4] Kankaanpään kirkon sankasrihautausmaa Keskus 61.7982°N, 22.4026°E 1924 Kankaanpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Verkko Hirvikankaantie 226 (paikkalinkki likimääräinen), A-kodin ulkoseinässä Lohikko 61.8392°N, 22.3159°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Värikulmat Alpinkatu 2 (seinämaalaus) Keskus 61.8019°N, 22.399°E Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1997
Yhteisvastuu Torikatu 7, Paasikivenkadun puolella Keskus 61.8057°N, 22.3958°E Tykkyläinen, MarjaanaMarjaana Tykkyläinen 1985

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taidekehä (Ellei muuta ole ilmoitettu, tämä on lähde koko taulukossa) 2013. Kankaanpään kaupunki. Viitattu 4.12.2017.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kulttuuri & nähtävyydet Kankaanpää. Viitattu 4.12.2017.
  2. Kankaanpään seutu 22.5.2014
  3. a b Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin rul.fi.
  4. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 262. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anttila, Maija & Juhantalo, Liisa. Taidetie Pori-Kankaanpää. Teoksessa: Ville Turunen, Johanna Roslund & Susanna Virkki (toim.): Satakunnan tiet. Kinttupoluista tulevaisuuden likennekäytäviin, s. 18-19. Pori: Satakuntaliitto, 2017. ISBN 978-952-5862-66-9 (sähköinen). Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).