Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kankaanpään kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Kankaanpäässä on yli sadan teoksen muodostama kokonaisuus "Taidekehä".[1]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aikakapseli Kangasmoisionkatu 1 61.8051°N, 22.4026°E Ojala, MarkkuMarkku Ojala 1997
Aino Ainonkatu 2 rivitalon päädyssä, Tapalankadun puolella 61.7999°N, 22.3846°E Salmela, PaulaPaula Salmela 1999
Aivoni ajattelevi (tiilireliefi) Keskuskatu 28, Kankaanpään yhteislyseon seinässä 61.808°N, 22.3852°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1996
Ajatuksen siivin Valtatie 23:nn varrella, kallioleikkauksen päällä, puhelinlinkissä Veneskoski 61.7856°N, 22.2211°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Ajatus Kuninkaanlähteenkatu 8, virastotalon sisääntulopihalla 61.8041°N, 22.3983°E Tykkyläinen, KariKari Tykkyläinen 1992
April Keskuskatu 33 61.8077°N, 22.3865°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2004
Arbos hautausmaan portit Hautausmaan portit Kappelinkadulta ja Rauhankadulta 61.8046°N, 22.3873°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1999
Aurinko Jämintie 2 B (Torikadun varrella), Piirivintin pohjoispäädyssä 61.8058°N, 22.3946°E Hyyryläinen, HelenaHelena Hyyryläinen 2002
Aurinkopyörä Linnanpuisto, Kuninkaanlähteenkadun ja Paasikivenkadun kulmassa 61.8045°N, 22.398°E Klouzova, MartinaMartina Klouzova 1995
Beach Stone In Level Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) 61.8°N, 22.39°E Harbiz, GunnGunn Harbiz 1997
Construction Steps Juhaninkatu 9:n lähistöllä, Myllymäen puistoalueella (paikkalinkki likimääräinen) 61.8058°N, 22.3793°E Valentova, PetraPetra Valentova 1997
Delet Paasikivenkatu 24, Taidekoulun aukio 61.8031°N, 22.3984°E Häggblom, SimonSimon Häggblom 1997
Ekstrovertit Jämintien varressa, liikuntakeskukseen johtavan tien kulmassa 61.8088°N, 22.3985°E Simonen, TeroTero Simonen 1997
Emo Torikatu 11, Osuuspankin takapihalla (Paasikivenkadun puolella) 61.8051°N, 22.3962°E Mertala, MarkoMarko Mertala 1995
Enkeli Seurakuntakeskuksen (Keskuskatu 44) ja linja-autoaseman

välisellä nurmikolla

61.8026°N, 22.3932°E Barkans, ValtsValts Barkans 1995
Ensi kertaa mallina Opistonkatu 5, Kankaanpään opiston pihassa 61.7972°N, 22.3875°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1903) 2004
Family Kuninkaanlähteenkatu 12, kaupungintalon puisto 61.8041°N, 22.4022°E Einar Mar Gudvardarsen 1997
Hammerklavier Keskuskatu 43 61.8052°N, 22.3923°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1997
Hole story Jämintie 2 D, asuntolan edessä 61.8057°N, 22.3928°E Lehtinen, Talvikki Talvikki Lehtinen 1997
Hyppy Linnankatu 2, Linnanpuiston suihkulähteessä, Hotelli Kantrin edustalla, 61.8048°N, 22.3987°E Laiti, MarianneMarianne Laiti 1995
Hyrrä Kuninkaanlähteenkadun ja Mettälänkadun risteyksessä 61.8016°N, 22.4202°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1997
Hänestä tulee vielä jotakin Kuninkaanlähteenkatu 8, takapihalla 61.8042°N, 22.3992°E Somma, OssiOssi Somma 1994
Iltarusko Lohikontie 34 tienoilla, leikkipuistossa, Lohikon Vanhainkotia vastapäätä Lohikko 61.83°N, 22.3574°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 2000
Istuinkivet Tannerinkatu, taiteilijaresidenssi Sotkan pihamaa, talon takana 61.8037°N, 22.4004°E Rosa Sigrun Jonsdottir 2000
Jäljet Keskuskatu 45, Musiikiopiston pohjoinen päätyseinä 61.805°N, 22.3925°E Lilja, VirveVirve Lilja 1999
K1 Tapalankatu 1, seurakuntakeskusta vastapäätä 61.8024°N, 22.3944°E Toivanen, MariMari Toivanen 1997
Kaisa Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen parvekkeella, torin puolella, 61.804°N, 22.3946°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Kankaanpää finds Columbus Jämintie 2, hammaslääkärikeskuksen edessä 61.8059°N, 22.3938°E Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1995
Kasvot Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen ulkoseinässä, takasivulla 61.804°N, 22.3947°E Haapala, PiaPia Haapala 2001
Kasvu Kuninkaanlähteenkatu 8, virastokeskuksen seinässä 61.8043°N, 22.3991°E Räike, SinikkaSinikka Räike (1964) 1998
Kaverukset Kangasmoisionkatu 1 61.8053°N, 22.4037°E Räike, LauriLauri Räike 1975
Kavioura Ravirata Niinisalo 61.8559°N, 22.4968°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 2004
Kettu Paasikivenkatu 32-34, kerrostalon pihalla (paikkalinkki likimääräinen) Luoma 61.8006°N, 22.4021°E Luukko, MariMari Luukko 1997
Kevät Jämintie 2 D, asuntolan takana 61.8056°N, 22.3926°E Vartti, SirpaSirpa Vartti 1998
Kiven elämä Keskustien varrella, hautausmaan lähellä, Kappelinpuisto (paikkslinkki likimääräinen) 61.8051°N, 22.3896°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1995
Kivikukka kappelinkadun lähellä Kappelinpuistossa 61.8043°N, 22.3884°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1997
Kivikirves Liikuntakeskus, mäntymetsänurmikolla, uimahallin länsipuolella (paikkalinkki likimääräinen) 61.8065°N, 22.3994°E Nuutinen, PirkkoPirkko Nuutinen 1995
Kolme kuningasta Hotelli Kantrin (Linnankatu 2) edustalla, Kuninkaanlähteenkadun varrella 61.8046°N, 22.399°E Due , LivLiv Due 1997
Kolmen ympyrän kohtaaminen Myllymäen puistossa (paikkalinkki likimääräinen) 61.8052°N, 22.3812°E Fekar, MiloslavMiloslav Fekar 1997
Kosketus Keskuskatu, yhteislyseon ja hautausmaan välinen nurmialue (paikkalinkki likimääräinen) 61.8069°N, 22.3878°E Fyrand, ErikkaErikka Fyrand 1998
Kotini on linnani Kuninkaanlähteenkatu 8, virastokeskus, pihalla 61.8039°N, 22.3989°E Somma, OssiOssi Somma 1998
Kotipesä Liikuntakeskuksen uimahallin pääoven luona 61.8066°N, 22.4004°E Moisio, OssiOssi Moisio 1976
Kotirintamamuistomerkki Keskuskatu 64, Kankaanpään kirkon luoteispuolella 61.7993°N, 22.4018°E Kettunen, TapioTapio Kettunen 2001
Kotka Torikatu 4 61.8054°N, 22.395°E Ile, KärlisKärlis Ile 1995
Kuninkaanlähteen muistokivi[2] Kuninkaanlähde, Hämeenkangas 61.7719°N, 22.3915°E Kankaanpään kuninkaanlähde, muistokivi.jpg
Kuulemmeko Jämintie 2, Piirivintin seinällä, Torikadun puolella 61.3938°N, 22.3947°E Honkanen, ErjaErja Honkanen 2001
Kytketty Jämintie 2 61.8058°N, 22.3919°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1998
Lammas Koukunkyläntie Honkajoki 61.901°N, 22.2628°E Patrikainen, MaijaMaija Patrikainen 2003
Landscape Piece Kallioleikkauksessa valtatie 23:n varrella, n. 800 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien pohjoispuolella. Veneskoski 61.787°N, 22.2286°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1998
Lepo Liikuntakeskus, harjoituskenttien välissä olevan punaisen huoltorakennuksen vieressä (paikkalinkki likimääräinen) 61.8077°N, 22.4061°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1995
Lovely place Torikatu 7 61.8056°N, 22.3952°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 1997
LXXXII Keskuskatu 32, pohjoispäädyn seinässä 61.8053°N, 22.3912°E Holmström, LarsLars Holmström 2003
Löydetty aika Kirkkokatu 18 vastapäätä, kallioleikkauksessa Makkaramäki 61.7943°N, 22.4115°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka, Toivio, AnittaAnitta Toivio, Hannunen, TimoTimo Hannunen, Liljamo, TeroTero Liljamo, Mertala, MarkoMarko Mertala, Heinänen, IlpoIlpo Heinänen ja Karvinen, MikkoMikko Karvinen 1998
Maaemon rakastaja Keskuskatu 41 61.8059°N, 22.391°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Maaemon viesti Kallioleikkauksessa valtatie 23:n varrella, n. 180 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien eteläpuolella. Veneskoski 61.7845°N, 22.2176°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Maageeni Jäähallin takana, Liikuntakeskuksen urheilupuiston (lasten

leikkipuiston) lähellä (paikkalinkki likimääräinen)

61.8069°N, 22.398°E Mellberg, TobiasTobias Mellberg 1995
Maailmavesi (seinämaalaus) Myllymäen kevyenliikenteen alikulkutunneli Toivontien jatkeella, Laviantien alittavalla kevyen liikenteen väylällä 61.806°N, 22.3825°E Sjöholm , MinnaMinna Sjöholm 1995
Maiseman helmi (seinämaalaus) Tapalankadun ja Väinämöisenkadun kulmatontilla olevan rivitalon päädyssä varrella 61.8008°N, 22.3863°E Tarna, MarjaMarja Tarna 1998
Memoria Vuohiniityntie 2 vastapäisessä puistossa

liikerakennusta vastapäätä

61.8121°N, 22.3742°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1995
Merkit Keskuskatu 51b seinällä 61.8037°N, 22.3952°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Mietiskelijät Valtatie 23:n varrella, n. 600 metriä kantatie 44:n risteyksestä Parkanon suuntaan, tien oikella puolella 61.821°N, 22.3766°E Puhakka, MaaritMaarit Puhakka, Immonen, AnttiAntti Immonen ja Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1998
Muotit Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen eteläpäädyssä 61.8038°N, 22.3946°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Muotokuva Paasikivenkatu 24, taidekoulun aukion puolella 61.8029°N, 22.3986°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1996
Myllynkivi Tannerinkatu, Taiteilijaresidenssi Sotkan lähettyvillä (paikkalinkki likimääräinen) 61.8038°N, 22.3999°E Peltola, SakariSakari Peltola 2000
Naisen torso Vuohiniitynkatu, Vuohiniitynpuisto, Ruokoaltaan rannassa 61.8118°N, 22.3724°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1997
Nimetön Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) 61.8001°N, 22.3883°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 1995
Nimetön Kuninkaanlähteenkatu 12, Teknisen keskuksen eteläpuolella 61.8034°N, 22.4018°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1995
Nimetön Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) 61.8007°N, 22.3893°E Jauntzems, PaulsPauls Jauntzems 1995
Nimetön Liikuntakeskuksen kalliolla, uimahallin länsipuolella, lähellä lasten leikkipuistoa (urheilupuisto) 61.8061°N, 22.3984°E Börkur Jönsson 1997
Nuoruus Torikatu 13 kiinteistön itäpäädyssä, Paasikivenkadun puolella 61.8046°N, 22.3965°E Kohtamäki, Marjo-RiittaMarjo-Riitta Kohtamäki 1991
Odotus Valtatie 23:nn varrella, Hapuantien-Äpätintien risteyksen linja-autopysäkeissä (2 kpl) Hapua 61.8058°N, 22.313°E Tamminen, KaiaKaia Tamminen 2001
Orwell Kallelanraitin ja Sorvanraitin risteyksen lähellä (paikkalinkki likimääräinen) 61.8011°N, 22.4002°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Ote Keskuskatu 45, Musiikiopiston edusta 61.8048°N, 22.3927°E Takkinen, TarjaTarja Takkinen 2001
Pelle Toimenkatu 1, päiväkodin piha 61.8141°N, 22.3789°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo ja Ryhänen, HeliHeli Ryhänen 1994
Perhonen Keskuskatu 39, Citymarketin edessä 61.8068°N, 22.3891°E Peltola, SakariSakari Peltola 1997
Portrait Jämintie 2 61.8061°N, 22.3917°E Alho, AnneAnne Alho 1998
Päällekkäin Valtatie 23:nn ja Soikanraitin risteyksestä 150 metriä Veneskosken suuntaan, valtatien eteläpuolella Veneskoski 61.7875°N, 22.2343°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1998
Pöllö ja käärme laulaa Lilithin oopperaa Keskuskatu 29 Immonen, AnttiAntti Immonen 1999
Rakkauden hiljaisuus Kappelinpuisto Varik, MattiMatti Varik 1995
Rauhankyyhky Kuninkaanlähteenkadun ja Torikadun risteyksen lähellä Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 2006
Reliefi Niinisalon varuskunta Niinisalo Laasonen, TiinaTiina Laasonen 1995
Riga - Reykjavik Kaupungintalon ja taiteilijaresidenssi Sotkan välinen kallio Einar Mar Gudvardarsen ja Ile, KärlisKärlis Ile 2000
Riimukivi Ruoko-ojan puisto Toivanen, AnneAnne Toivanen 1997
Rikotut ikkunat Paasikivenkadun ja Jämintien kulma 61.8075°N, 22.3956°E Zaltauskas, VytautasVytautas Zaltauskas 1995
Rukous Keskuskatu 42 Hyppönen , PiaPia Hyppönen 1995
Sampo vuoressa Kuninkaanlähteenkadun varrella Räike, KaukoKauko Räike 1975
Sankarimuistomerkki, Kankaanpää Kankaanpään kirkon sankarihautausmaa Kankaanpää 61.7984°N, 22.4025°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1954 Kankaanpää sankarimuistomerkki.JPG
Sininen lukko Keskuskatu 63 Iltanen, KaiKai Iltanen 2007
Sisäinen ulkotila Paasikivenkadun varrella sijaitsevan kerrostalon seinässä

Kallelanraitin puolella

Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1998
Suhde Kelankaari 4 Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Taru Hotelli Kantrin lähellä Tao Huang, Anni Paunila, Heini Riitahuhta 2003
This Place Uimahallin ja pesäpallokentän välissä, uimahallirakennuksen

päätyseinän vieressä kallioleikkauksessa

Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1995
Tiilikorkokuva Torikatu 9 Räike, KaukoKauko Räike 1971
Torso Wanhan piha-aukio, Keskuskatu 43 61.8054°N, 22.3918°E Räike, KaukoKauko Räike (1971) 1998
Toteemi Jämintie 2 A, päiväkodin pihassa 61.8062°N, 22.394°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1995
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[3] Pirilän talon tienhaarassa, Leppäruhkantie 150 Veneskoski 61.7722°N, 22.2223°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Pirilä Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[3] Kaappa, Soikanranta 22 Veneskoski 61.7774°N, 22.2272°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Työ tekijäänsä kiittää Kuninkaanlähteenkatu 14 Luukkonen, HannaHanna Luukkonen 2006
Työn raskaan raatajat Paasikivenkadun ja Taidekehän risteys Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Uuniveistos Liikuntakeskus Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2003
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Kappelinpuisto, Keskuskatu Räike, KaukoKauko Räike 1953
Valkoinen torso Valtatie 23 lähellä Niinisalon risteystä Pedrozo, AnttiAntti Pedrozo 2000
Valometsä Pori-Parkano-Honkajoki-Kankaanpää liikenneympyrä Siiroinen, RoopeRoope Siiroinen 2007
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kankaanpää[4] Kankaanpään kirkon sankasrihautausmaa Kankaanpää 61.7982°N, 22.4026°E 1924 Kankaanpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Verkko Hirvikankaantie 226 Lohikko Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Värikulmat Alpinkadun varrella Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1997
Yhteisvastuu Torikatu 7, Paasikivenkadun puolella Tykkyläinen, MarjaanaMarjaana Tykkyläinen 1985

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taidekehä (ellei muuta ilm., tämä on lähde koko taulukossa) Kankaanpää. 2013. Viitattu 4.12.2017.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kulttuuri & nähtävyydet Kankaanpää. Viitattu 4.12.2017.
  2. Kankaanpään seutu 22.5.2014
  3. a b Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin
  4. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 262. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anttila, Maija & Juhantalo, Liisa. Taidetie Pori-Kankaanpää. Teoksessa: Ville Turunen, Johanna Roslund & Susanna Virkki (toim.): Satakunnan tiet. Kinttupoluista tulevaisuuden likennekäytäviin, s. 18-19. Pori: Satakuntaliitto, 2017. ISBN 978-952-5862-66-9 (sähköinen). Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).