Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kankaanpään kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Kankaanpäässä on yli sadan teoksen muodostama kokonaisuus "Taidekehä".[1]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aikakapseli Kangasmoisionkatu 1 61.8059°N, 22.4067°E Ojala, MarkkuMarkku Ojala 1997
Aino Tapalankatu Salmela, PaulaPaula Salmela 1999
Aivoni ajattelevi Kankaanpään yhteislyseon seinässä, Keskuskatu 28 Pertti Mäkinen - Reijo Paavilainen 1996
Ajatuksen siivin Valtatie 23 Veneskoski 61.78°N, 22.22°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Ajatus Kuninkaanlähteenkatu 8 Tykkyläinen, KariKari Tykkyläinen 1992
April Keskuskatu 33 Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2004
Arbos hautausmaan portit Kappelinkatu Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1999
Aurinko Torikatu Hyyryläinen, HelenaHelena Hyyryläinen 2002
Aurinkopyörä Linnanpuisto, Paasikivenkadun varrella Klouzova, MartinaMartina Klouzova 1995
Beach Stone In Level Uimarannalla (Riviera), Tapalankadun varressa Harbiz, GunnGunn Harbiz 1997
Construction Steps Myllymäen puistoalueella, Juhaninkatu 9:n lähistöllä Valentova, PetraPetra Valentova 1997
Delet Paasikivenkatu 24 Häggblom, SimonSimon Häggblom 1997
Ekstrovertit Jämintien varressa Simonen, TeroTero Simonen 1997
Emo Torikatu 11 Mertala, MarkoMarko Mertala 1995
Enkeli Seurakuntakeskuksen (Keskuskatu 44) ja linja-autoaseman

välisellä nurmikolla

61.8026°N, 22.3932°E Barkans, ValtsValts Barkans 1995
Ensi kertaa mallina Opistonkatu 5 Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1903) 2004
Family Kaupungintalon puisto, Kuninkaanlähteenkatu 12 Einar Mar Gudvardarsen 1997
Hammerklavier Wanhan puisto, Keskuskatu 43 Puhakka, MaaritMaarit Puhakka 1997
Hole story Jämintie 2 D 61.806°N, 22.391°E Lehtinen, Talvikki Talvikki Lehtinen 1997
Hyppy Linnanpuiston suihkulähteessä, Hotelli Kantrin edustalla,

Linnankatu 2

61.8048°N, 22.3987°E Laiti, MarianneMarianne Laiti 1995
Hyrrä Kuninkaanlähteenkadun ja Mettälänkadun risteyksessä 61.8016°N, 22.4202°E Reijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen 1997
Hänestä tulee vielä jotakin Kuninkaanlähteenkatu 8 Somma, OssiOssi Somma 1994
Iltarusko Leikkipuistossa, Lohikon Vanhainkotia vastapäätä Lohikko Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 2000
Istuinkivet Kaupungintalon lähellä, taiteilijaresidenssi Sotkan pihamaa Rosa Sigrun Jonsdottir 2000
Jäljet Keskuskatu 45 Lilja, VirveVirve Lilja 1999
K I Tapalankadun varressa Toivanen, MariMari Toivanen 1997
Kaisa Postellin parvekkeella, Keskuskatu 51 Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Kankaanpää finds Columbus Jämintie 2 61.806°N, 22.391°E Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1995
Kasvot Keskuskatu 51 Haapala, PiaPia Haapala 2001
Kasvu Kankaanpään virastokeskus, Kuninkaanlähteenkatu 8 Räike, SinikkaSinikka Räike (1964) 1998
Kaverukset Kangasmoisionkatu 1 61.8059°N, 22.4067°E Räike, LauriLauri Räike 1975
Kavioura Ravirata Niinisalo 61.8559°N, 22.4968°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 2004
Kettu Paasikivenkatu Luoma Luukko, MariMari Luukko 1997
Kevät Jämintie 2 D 61.806°N, 22.391°E Vartti, SirpaSirpa Vartti 1998
Kiven elämä Kappelinpuisto Toivio, AnittaAnitta Toivio 1995
Kivikukka Kappelinpuisto Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1997
Kivikirves Liikuntakeskus, mäntymetsänurmikolla, uimahallin takana Nuutinen, PirkkoPirkko Nuutinen 1995
Kolme kuningasta Hotelli Kantrin edustalla, Linnankatu 2, Kuninkaanlähteenkadun

varrella

Due , LivLiv Due 1997
Kolmen ympyrän kohtaaminen Myllymäen puistos Fekar, MiloslavMiloslav Fekar 1997
Kosketus Keskuskatu Fyrand, ErikkaErikka Fyrand 1998
Kotini on linnani Kuninkaanlähteenkatu 8, Somma, OssiOssi Somma 1998
Kotipesä Kankaanpään liikuntakeskuksen (uimahallin) pääoven vasemmalla puolella Moisio, OssiOssi Moisio 1976
Kotirintamamuistomerkki Kankaanpään kirkkotarha Kettunen, TapioTapio Kettunen 2001
Kotka Torikatu 4 Ile, KärlisKärlis Ile 1995
Kuulemmeko Jämintie 2 61.806°N, 22.391°E Honkanen, ErjaErja Honkanen 2001
Kytketty Jämintie 2 61.806°N, 22.391°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1998
Lammas Koukunkyläntie Honkajoki 61.901°N, 22.2628°E Patrikainen, MaijaMaija Patrikainen 2003
Landscape Piece Valtatie 23 Veneskoski 61.78°N, 22.22°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1998
Lepo Liikuntakeskus Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1995
Lovely place Torikatu 7 Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 1997
LXXXII Keskuskatu 32 Holmström, LarsLars Holmström 2003
Löydetty aika Kirkkokatu Makkaramäki Maarit Puhakka, Anitta Toivio, Timo Hannunen, Tero Liljamo, Marko Mertala, Ilpo Heinänen, Mikko Karvinen 1998
Maaemon rakastaja Keskuskatu 41 Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Maaemon viesti Valtatie 23 Veneskoski 61.78°N, 22.22°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Maageeni Jäähallin takana, Liikuntakeskuksen urheilupuiston (lasten

leikkipuiston) lähellä

Mellberg, TobiasTobias Mellberg 1995
Maailmavesi Myllymäen kevyenliikenteen alikulkutunneli Sjöholm , MinnaMinna Sjöholm 1995
Maiseman helmi Tapalankadun varrella Tarna, MarjaMarja Tarna 1998
Memoria Vuohiniityntien varressa, Vatajankosken Sähkön (Vuohiniityntie 2)

liikerakennusta vastapäätä

Pertti Mäkinen ja Reijo Paavilainen 1995
Merkit Keskuskatu 51b Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Mietiskelijät Valtatie 23 Maarit Puhakka, Antti Immonen, Mauri Lehikoinen 1998
Muotit Keskuskatu 51 Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999
Muotokuva Paasikivenkatu 24 Toivio, AnittaAnitta Toivio 1996
Myllynkivi Taiteilijaresidenssi Sotkan lähettyvillä Peltola, SakariSakari Peltola 2000
Naisen torso Vuohiniitynpuisto Immonen, AnttiAntti Immonen 1997
Nimetön Uimarannalla, Tapalankatu Hannunen, TimoTimo Hannunen 1995
Nimetön Kuninkaanlähteenkatu 12 Immonen, AnttiAntti Immonen 1995
Nimetön Uimarannalla, Tapalankadun Jauntzems, PaulsPauls Jauntzems 1995
Nimetön Liikuntakeskuksen kalliolla, uimahallin takana, lähellä lasten leikkipuistoa (urheilupuisto) Börkur Jönsson 1997
Nuoruus Torikatu 13, Paasikivenkadun puolella Kohtamäki, Marjo-RiittaMarjo-Riitta Kohtamäki 1991
Odotus Hapua 61.8°N, 22.3°E Tamminen, KaiaKaia Tamminen 2001
Orwell Kallelanraitin varrella Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Ote Keskuskatu 45 Takkinen, TarjaTarja Takkinen 2001
Pelle Toimenkatu 1 Kalkamo, MattiMatti Kalkamo Ryhänen, HeliHeli Ryhänen 1994
Perhonen Keskuskadun varrella, K-supermarketin edessä Peltola, SakariSakari Peltola 1997
Portrait Jämintie 2 61.806°N, 22.391°E Alho, AnneAnne Alho 1998
Päällekkäin Valtatie 23 Veneskoski 61.78°N, 22.22°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1998
Pöllö ja käärme laulaa Lilithin oopperaa Keskuskatu 29 Immonen, AnttiAntti Immonen 1999
Rakkauden hiljaisuus Kappelinpuisto Varik, MattiMatti Varik 1995
Rauhankyyhky Kuninkaanlähteenkadun ja Torikadun risteyksen lähellä Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2006
Reliefi Niinisalon varuskunta Niinisalo Laasonen, TiinaTiina Laasonen 1995
Riga - Reykjavik Kaupungintalon ja taiteilijaresidenssi Sotkan välinen kallio Einar Mar Gudvardarsen ja Ile, KärlisKärlis Ile 2000
Riimukivi Ruoko-ojan puisto Toivanen, AnneAnne Toivanen 1997
Rikotut ikkunat Paasikivenkadun ja Jämintien kulma 61.8075°N, 22.3956°E Zaltauskas, VytautasVytautas Zaltauskas 1995
Rukous Keskuskatu 42 Hyppönen , PiaPia Hyppönen 1995
Sampo vuoressa Kuninkaanlähteenkadun varrella Räike, KaukoKauko Räike 1975
Sankarimuistomerkki, Kankaanpää Kankaanpään kirkon sankarihautausmaa Kankaanpää 61.7984°N, 22.4025°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1954 Kankaanpää sankarimuistomerkki.JPG
Sininen lukko Keskuskatu 63 Iltanen, KaiKai Iltanen 2007
Sisäinen ulkotila Paasikivenkadun varrella sijaitsevan kerrostalon seinässä

Kallelanraitin puolella

Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1998
Suhde Kelankaari 4 Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997
Taru Hotelli Kantrin lähellä Tao Huang, Anni Paunila, Heini Riitahuhta 2003
This Place Uimahallin ja pesäpallokentän välissä, uimahallirakennuksen

päätyseinän vieressä kallioleikkauksessa

Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1995
Tiilikorkokuva Torikatu 9 Räike, KaukoKauko Räike 1971
Torso Wanhan piha-aukio, Keskuskatu 43 Räike, KaukoKauko Räike (1971) 1998
Toteemi Jämintie 2 A 61.806°N, 22.391°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1995
Työ tekijäänsä kiittää Kuninkaanlähteenkatu 14 Luukkonen, HannaHanna Luukkonen 2006
Työn raskaan raatajat Paasikivenkadun ja Taidekehän risteys Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Uuniveistos Liikuntakeskus Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2003
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Kappelinpuisto, Keskuskatu Räike, KaukoKauko Räike 1953
Valkoinen torso Valtatie 23 lähellä Niinisalon risteystä Pedrozo, AnttiAntti Pedrozo 2000
Valometsä Pori-Parkano-Honkajoki-Kankaanpää liikenneympyrä Siiroinen, RoopeRoope Siiroinen 2007
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kankaanpää[2] Kankaanpään kirkon sankasrihautausmaa Kankaanpää 61.7982°N, 22.4026°E 1924 Kankaanpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Verkko Hirvikankaantie 226 Lohikko Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Värikulmat Alpinkadun varrella Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1997
Yhteisvastuu Torikatu 7, Paasikivenkadun puolella Tykkyläinen, MarjaanaMarjaana Tykkyläinen 1985

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taidekehä (ellei muuta ilm., tämä on lähde koko taulukossa) Kankaanpää. 2013. Viitattu 4.12.2017.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kulttuuri & nähtävyydet Kankaanpää. Viitattu 4.12.2017.
  2. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 262. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anttila, Maija & Juhantalo, Liisa. Taidetie Pori-Kankaanpää. Teoksessa: Ville Turunen, Johanna Roslund & Susanna Virkki (toim.): Satakunnan tiet. Kinttupoluista tulevaisuuden likennekäytäviin, s. 18-19. Pori: Satakuntaliitto, 2017. ISBN 978-952-5862-66-9 (sähköinen). Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).