Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kankaanpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kankaanpään kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kankaanpäähän on liitetty Honkajoen kunta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa Kankaanpään julkisista teoksista on kaupungin keskustassa, ja niihin voi tutustua Taidekehä-kävelykierroksella. Siinä on mukana yli sata teosta.[1] Kankaanpään taidekoulu järjesti 1990-luvulla kaksi kansainvälistä kuvanveistosymposiumia.[2] Ensimmäiseen, tšekkiläis-balttilaiseen vuonna 1995 osallistui 24 opiskelijaa ja kuvanveistäjää. Symposiumin tuloksena oli 24 uutta julkista taideteosta. Idea Taidekehästä, kävelyraitista, jonka ympärillä on teoksia, esitettiin vuonna 1996 julkaistussa ydinikeskustan kehittämisprojektin Katseet Kankaanpäähän -väliraportissa. Hankkeen taustalla olivat muiden kaupunkien kävelykatu ja -keskustahankkeet. Keskustan kehittämistä rahoitti aluksi osittain Satakuntaliitto ja myöhemmin EU. Toinen, pohjoismainen kiviveistosymposiumi järjestettiin EU-tuella 1997. Osallistujia oli 22. Kesänäyttelyistä Taas vuonna 1998 ja Kerran kesällä vuonna 1999 lumastettiin kunnalle joitakin teoksia. Näitä ei ollut tarkoitettu pysyviksi, ja joitakin on poistettu. Myös vuoden 1998 turveveistosssymposiumin Taidekehälle tuottamista teoksista vain yksi oli tarkoitettu pysyväksi. Ydinkeskustaprojekti päättyi vuoden 1999 loppuun. EU-rahoituskauden päätyttyä kehittämiselle ei nimetty enää ohjaus- tai muutakaan ryhmää. Uusia teoksia Taidekehälle on toteutettu kesänäyttelyiden ja vuonna 2003 aloitetun EU-rahoitteisen Pohjois-Satakunnan toriprojektin kautta.[1]

Taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Tässä luettelossa on 119 kohdetta.


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aikakapseli[3] Kangasmoisionkatu 1 Keskus 61.8051°N, 22.4026°E Ojala, MarkkuMarkku Ojala 1997
Aino[3] Ainonkatu 2 rivitalon päädyssä, Tapalankadun puolella Tapala 61.7999°N, 22.3846°E Salmela, PaulaPaula Salmela 1999
Aivoni ajattelevi (tiilireliefi)[3] Kankaanpään yhteislyseon seinässä, Keskuskatu 28 Käpylä 61.808°N, 22.3852°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1996 Pertti Makinen Reijo Paavilainen Aivoni ajattelevi 1996.JPG
Ajatuksen siivin[3] Valtatie 23:n varrella, kallioleikkauksen päällä, puhelinlinkissä Veneskoski 61.7856°N, 22.2211°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Ajatus[3][4] Kuninkaanlähteenkatu 8, virastotalon sisääntulopihalla Keskus 61.8041°N, 22.3983°E Tykkyläinen, KariKari Tykkyläinen 1992 Kari Tykkylainen Ajatus 1992.JPG
April[3] Keskuskatu 33 Käpylä 61.8077°N, 22.3865°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2004 Ensio Harkonen April 2004.JPG
Arbos hautausmaan portit[3] Hautausmaan portit Kappelinkadulta ja Rauhankadulta Käpylä 61.8046°N, 22.3873°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 1999
Aurinko[3] Jämintie 2 B (Torikadun varrella), Piirivintin pohjoispäädyssä Keskus 61.8058°N, 22.3946°E Hyyryläinen, HelenaHelena Hyyryläinen 2002
Aurinkopyörä[3] Linnanpuisto, Kuninkaanlähteenkadun ja Paasikivenkadun kulmassa Keskus 61.8045°N, 22.398°E Klouzova, MartinaMartina Klouzova 1995 Martina Klouzova Aurinkopyora 1995.JPG
Beach Stone In Level[3] Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8°N, 22.39°E Harbiz, GunnGunn Harbiz 1997
Construction Steps[3] Juhaninkatu 9:n lähistöllä, Myllymäen puistoalueella Myllymäki 61.8056°N, 22.3802°E Valentova, PetraPetra Valentova 1997
Delet[3] Paasikivenkatu 24, Taidekoulun aukio Keskus 61.8031°N, 22.3984°E Häggblom, SimonSimon Häggblom 1997
Ekstrovertit[3] Jämintien varressa, liikuntakeskukseen johtavan tien kulmassa Keskus 61.8088°N, 22.3985°E Simonen, TeroTero Simonen 1997
Emo[3] Torikatu 11, Osuuspankin takapihalla (Paasikivenkadun puolella) Keskus 61.8051°N, 22.3962°E Mertala, MarkoMarko Mertala 1995
Enkeli[3] Seurakuntakeskuksen (Keskuskatu 44) ja linja-autoasemanvälisellä nurmikolla Keskus 61.8026°N, 22.3932°E Barkans, ValtsValts Barkans 1995
Ensi kertaa mallina[3] Kankaanpään opiston pihassa, Opistonkatu 5 Järventausta 61.7972°N, 22.3875°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2004 (1903) Emil Cedercreutz Ensi kertaa mallina 2004.JPG
Family[3] Kaupungintalon puisto, Kuninkaanlähteenkatu 12 Keskus 61.8041°N, 22.4022°E Einar Mar Gudvardarsen 1997
Flame of life[3] Alpinkatu 10 61.8031°N, 22.4019°E Tala, IlonaIlona Tala 2018
Hammerklavier[3] Keskuskatu 43 Keskus 61.8052°N, 22.3923°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka 1997 Arja Maarit Puhakka Hammerklavier 1997.JPG
Hole story[3] Jämintie 2 D, asuntolan edessä Keskus 61.8057°N, 22.3928°E Lehtinen, Talvikki Talvikki Lehtinen 1997 Talvikki Lehtinen Hole story 1997.JPG
Hyppy[3] Linnankatu 2, Linnanpuiston suihkulähteessä, Hotelli Kantrin edustalla, Keskus 61.8048°N, 22.3987°E Laiti, MarianneMarianne Laiti 1995
Hyrrä[3] Kuninkaanlähteenkadun ja Mettälänkadun risteyksessä Kärki 61.8016°N, 22.4202°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1997
Hänestä tulee vielä jotakin[3][5] Kuninkaanlähteenkatu 8, takapihalla Keskus 61.8042°N, 22.3992°E Somma, OssiOssi Somma 1994 (1978)
Iltarusko[3] Leikkipuistossa Lohikon vanhainkotia vastapäätä, lähin osoite Lohikontie 34 Lohikko 61.83°N, 22.3574°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 2000
Istuinkivet[3] Tannerinkatu, taiteilijaresidenssi Sotkan pihamaa, talon takana Keskus 61.8037°N, 22.4004°E Rosa Sigrun Jonsdottir 2000
Isänmaan puolesta 1939-1944[6] Honkajoen kirkon hautausmaan sankarihauta-alue, Kauppatie 2 Honkajoen kirkonkylä 61.9925°N, 22.2648°E Räike, KaukoKauko Räike 1957 Honkajoki sankarimuistomerkki.JPG
Jäljet[3] Keskuskatu 45, Musiikiopiston pohjoinen päätyseinä Keskus 61.805°N, 22.3925°E Lilja, VirveVirve Lilja 1999
Jätkänpeti[3] Taidekoulun aukio, Paasikivenkatu 24 61.8029°N, 22.3985°E Halonen, Toni S.Toni S. Halonen 2014
K1[3] Tapalankatu 1, seurakuntakeskusta vastapäätä Keskus 61.8024°N, 22.3944°E Toivanen, MariMari Toivanen 1997
Kaisa[3] Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen parvekkeella, torin puolella, Keskus 61.804°N, 22.3946°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997 Tommi Sarkapalo Kaisa 1997.JPG
Kankaanpää finds Columbus[3] Jämintie 2, hammaslääkärikeskuksen edessä Keskus 61.8059°N, 22.3938°E Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1995
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Kankaanpään kirkon eteläseinustalla, Keskuskatu 64 Keskus 61.7987°N, 22.4023°E 1954[7] Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Kankaanpaa 1954.JPG
Kasvan suuremmaksi[3] Keskustan koulun edusta, Karjalankatu 7 61.8036°N, 22.3913°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen ja Lehtinen, TalvikkiTalvikki Lehtinen 2016
Kasvot[3] Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen ulkoseinässä, takasivulla Keskus 61.804°N, 22.3947°E Haapala, PiaPia Haapala 2001 Pia Haapala Kasvot 2001.JPG
Kasvu[3] Virastokeskuksen seinässä, Kuninkaanlähteenkatu 8 Keskus 61.8043°N, 22.3991°E Räike, SinikkaSinikka Räike 1998 (1964)
Kaverukset[3][8] Kangasmoisionkatu 1 Keskus 61.8053°N, 22.4037°E Räike, LauriLauri Räike 1977 Kaverukset2.jpg
Kavioura[3] Ravirata Niinisalo 61.8559°N, 22.4968°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 2004
Kettu[3] Paasikivenkatu 30, kerrostalon pihalla Keskus 61.8017°N, 22.4006°E Luukko, MariMari Luukko 1997
Kevät[3] Jämintie 2 D, asuntolan takana Keskus 61.8056°N, 22.3926°E Vartti, SirpaSirpa Vartti 1998 Sirpa Vartti Kevat 1998.JPG
Kiveen kirjoitettu[3] Kirjaston takapiha, Kangasmoisionkatu 1 61.8057°N, 22.4029°E Mäenpää, SirpaSirpa Mäenpää 2016
Kiven elämä[3] Keskuskadun varrella oleva Kappelinpuisto, hautausmaan lähellä Käpylä 61.805°N, 22.3898°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1995
Kivikukka[3] Kappelinkadun lähellä Kappelinpuistossa Käpylä 61.8043°N, 22.3884°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1997
Kivikirves[3] Liikuntakeskus, mäntymetsänurmikolla, uimahallin länsipuolella Keskus 61.8065°N, 22.3994°E Nuutinen, PirkkoPirkko Nuutinen 1995
Kolme kuningasta[3] Hotelli Kantrin (Linnankatu 2) edustalla, Kuninkaanlähteenkadun varrella Keskus 61.8046°N, 22.399°E Due , LivLiv Due 1997 Liv Due Kolme kuningasta 1997.JPG
Kolmen ympyrän kohtaaminen[3] Myllymäen puistossa, yhteislyseolta tultaessa kevyenliikenteen alikulkutunnelin jälkeen vasemmalla puolella Myllymäki 61.8052°N, 22.3812°E Fekar, MiloslavMiloslav Fekar 1997
Kosketus[3] Keskuskatu, yhteislyseon ja hautausmaan välinen nurmialue Käpylä 61.8069°N, 22.3878°E Fyrand, ErikkaErikka Fyrand 1998
Kotini on linnani[3] Kuninkaanlähteenkatu 8, virastokeskus, pihalla Keskus 61.8039°N, 22.3989°E Somma, OssiOssi Somma 1998
Kotipesä[3][9] Liikuntakeskuksen uimahallin pääoven luona Keskus 61.8066°N, 22.4004°E Somma, OssiOssi Somma 1976 Kotipesä2.jpg
Kotirintamamuistomerkki (Kaipaus)[3] Kankaanpään kirkon luoteispuolella, Keskuskatu 64 Keskus 61.7993°N, 22.4018°E Kettunen, TapioTapio Kettunen 2001 Tapio Kettunen Kotirintamamuistomerkki 2001.JPG
Kotka[3] Torikatu 4 Keskus 61.8054°N, 22.395°E Ile, KärlisKärlis Ile 1995 Karlis Ile Kotka 1995.JPG
Kukka[3] Kuntoutuskeskus Kankaanpään,kuntopolun varrella; Kelankaari 4 61.7946°N, 22.4171°E Novotny, MichalMichal Novotny 1995 Michal Novotny Kukka 1995.JPG
Kuninkaanlähteen muistokivi[10] Kuninkaanlähde Hämeenkangas 61.7719°N, 22.3915°E Kankaanpään kuninkaanlähde, muistokivi.jpg
Kuulemmeko[3] Jämintie 2, Piirivintin seinällä, Torikadun puolella Keskus 61.8057°N, 22.3947°E Honkanen, ErjaErja Honkanen 2001
Kytketty[3] Jämintie 2 Keskus 61.8058°N, 22.3919°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1998 Anssi Taulu Kytketty 1998.JPG
Lammas[3] Koukunkyläntie Honkajoki 61.901°N, 22.2628°E Patrikainen, MaijaMaija Patrikainen 2003
Landscape Piece[3] Kallioleikkauksessa Valtatie 23:n varrella, n. 800 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien pohjoispuolella. Veneskoski 61.787°N, 22.2286°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1998
Lepo[3] Liikuntakeskus, harjoituskenttien välissä olevan punaisen huoltorakennuksen vieressä Keskus 61.8078°N, 22.407°E Juhantalo, LiisaLiisa Juhantalo 1995
Lovely place[3] Torikatu 7 Keskus 61.8056°N, 22.3952°E Heinänen, IlpoIlpo Heinänen 1997
LXXXII[3] Keskuskatu 32, pohjoispäädyn seinässä Keskus 61.8053°N, 22.3912°E Holmström, LarsLars Holmström 2003
Läpilyönti[3] Ent. Kamarin edusta, Kuninkaanlähteenkatu 7 61.8048°N, 22.4003°E Ijäs, HenriHenri Ijäs ja Ängeslevä, MikkoMikko Ängeslevä 2015
Löydetty aika[3] Kallioleikkauksessa Kirkkokatu 18 vastapäätä Makkaramäki 61.7943°N, 22.4115°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka, Toivio, AnittaAnitta Toivio, Hannunen, TimoTimo Hannunen, Liljamo, TeroTero Liljamo, Mertala, MarkoMarko Mertala, Heinänen, IlpoIlpo Heinänen ja Karvinen, MikkoMikko Karvinen 1998 Arja Maarit Puhakka ja muita Loydetty aika 1998.JPG
Maaemon rakastaja[3] Keskuskatu 41 Keskus 61.8059°N, 22.391°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997 Villu Jaanisoo Maaemon rakastaja 1997.JPG
Maaemon viesti[3] Kallioleikkauksessa Valtatie 23:n varrella, n. 180 metriä Venesjärvi-Veneskoski -yhdystien risteyksestä Kankaanpäähän päin, tien eteläpuolella. Veneskoski 61.7845°N, 22.2176°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1997
Maageeni[3] Jäähallin takana, liikuntakeskuksen urheilupuiston (lasten leikkipuiston) lähellä Keskus 61.807°N, 22.3986°E Mellberg, TobiasTobias Mellberg 1995
Maailmavesi (seinämaalaus)[3] Myllymäen kevyenliikenteen alikulkutunneli Toivontien jatkeella, Laviantien alittavalla kevyen liikenteen väylällä Myllymäki 61.806°N, 22.3825°E Sjöholm , MinnaMinna Sjöholm 1995
Maiseman helma (seinämaalaus)[3] Tapalankadun ja Väinämöisenkadun kulmatontilla olevan rivitalon päädyssä varrella Tapala 61.8008°N, 22.3863°E Tarna, MarjaMarja Tarna 1998 Marja Tarna Maiseman helma 1998.JPG
Memoria[3] Vuohiniityntie 2 vastapäisessä puistossa

liikerakennusta vastapäätä

Myllymäki 61.8121°N, 22.3742°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 1995 Memoriakpää.jpg
Merkit[3] Keskuskatu 51b seinällä Keskus 61.8037°N, 22.3952°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999 Paivi Jokinen Merkit 1999.JPG
Mietiskelijät[3] Valtatie 23:n varrella, n. 600 m kantatie 44:n risteyksestä Parkanon suuntaan, tien oikealla puolella Lorvikylä 61.821°N, 22.3766°E Puhakka, Arja MaaritArja Maarit Puhakka, Immonen, AnttiAntti Immonen ja Lehikoinen, MauriMauri Lehikoinen 1998
Muotit[3] Keskuskatu 51, Postelli-rakennuksen eteläpäädyssä Keskus 61.8038°N, 22.3946°E Jokinen, PäiviPäivi Jokinen 1999 Paivi Jokinen Muotit 1999.JPG
Muotokuva[3] Paasikivenkatu 24, taidekoulun aukion puolella Keskus 61.8029°N, 22.3986°E Toivio, AnittaAnitta Toivio 1996
Myllynkivi[3] Kaupungintalon lähellä, Hallituskatu Keskus 61.8044°N, 22.4013°E Peltola, SakariSakari Peltola 2000
Naisen torso[3] Vuohiniitynkatu, Vuohiniitynpuisto, Ruokoaltaan rannassa Myllymäki 61.8118°N, 22.3724°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1997
Night'n day[3] Asellinkatu 4 61.8033°N, 22.3962°E Myöhänen, MikkoMikko Myöhänen 2009
Nimetön[3] Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8001°N, 22.3883°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 1995 Timo Hannunen Nimeton 1995.JPG
Nimetön[3] Teknisen keskuksen eteläpuolella, Kuninkaanlähteenkatu 12 Keskus 61.8034°N, 22.4018°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1995
Nimetön[3] Tapalankadun varrella, uimarannalla (Riviera) Järventausta 61.8007°N, 22.3893°E Jauntzems, PaulsPauls Jauntzems 1995 Pauls Jaunzems Nimeton 1995.JPG
Nimetön[3] Liikuntakeskuksen kalliolla, uimahallin länsipuolella, lähellä lasten leikkipuistoa (urheilupuisto) Keskus 61.8061°N, 22.3984°E Börkur Jönsson 1997
Nuoruus[3] Torikatu 13 kiinteistön itäpäädyssä, Paasikivenkadun puolella Keskus 61.8046°N, 22.3965°E Kohtamäki, Marjo-RiittaMarjo-Riitta Kohtamäki 1991
Odotus[3] Valtatie 23:nn varrella, Hapuantien-Äpätintien risteyksen linja-autopysäkeissä (2 kpl) Hapua 61.8058°N, 22.313°E Tamminen, KaiaKaia Tamminen 2001
Oopperan käärme (Opera Ophidia)[11][12][13][14] Vuohiniitynpuisto, Kuralanojan rannassa, Laviantieltä katsoen vastarannalla (paikkalinkki puistoon) Tapala 61.804°N, 22.3852°E Somma, OssiOssi Somma, Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen ja Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2020 (2000) Oopperan käärmeKpää2.jpg
Orwell[3] Kallelanraitin ja Sorvanraitin risteyksen lähellä Keskus 61.8013°N, 22.4001°E Sarkapalo, TommiTommi Sarkapalo 1997
Ote[3] Keskuskatu 45, Musiikiopiston edusta Keskus 61.8048°N, 22.3927°E Takkinen, TarjaTarja Takkinen 2001 Tarja Takkinen Ote 2001.JPG
Pelle[3] Jalavan päiväkodin piha, Toimenkatu 1 Käpylä 61.8141°N, 22.3789°E Kalkamo, MattiMatti Kalkamo ja Ryhänen, HeliHeli Ryhänen 1994
Perhonen[3] Keskuskatu 39, Citymarketin edessä Käpylä 61.8068°N, 22.3891°E Peltola, SakariSakari Peltola 1997 Sakari Peltola Perhonen 1997.JPG
Portrait[3] Jämintie 2 Keskus 61.8061°N, 22.3917°E Alho, AnneAnne Alho 1998 Anne Alho Portrait 1998.JPG
Puumerkkitiilimuuri[3] Torikadulta Kankaanpään Galleriaan menevän kävelytien varrella 61.8055°N, 22.3945°E 2006-2016 Puumerkkitiilimuuri Kankaanpää 2006 2016.JPG
Päällekkäin[3] Valtatie 23:nn ja Soikanraitin risteyksestä 150 metriä Veneskosken suuntaan, valtatien eteläpuolella Veneskoski 61.7875°N, 22.2343°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1998 Päällekkäin2.jpg
Pöllö ja käärme laulaa Lilithin oopperaa[3] Keskuskatu 29 Käpylä 61.8074°N, 22.3862°E Immonen, AnttiAntti Immonen 1999 Antti Immonen Pollo ja kaarme laulaa Lilithin oopperaa 1999.JPG
Rakkauden hiljaisuus[3] Kappelinpuisto Käpylä 61.8053°N, 22.3909°E Varik, MattiMatti Varik 1995
Rauhankyyhky[3] Kuninkaanlähteenkadun ja Torikadun risteyksen lähellä Keskus 61.8041°N, 22.3964°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen 2006
Riga - Reykjavik[3] Kaupungintalon ja taiteilijaresidenssi Sotkan välinen kallio Keskus 61.8039°N, 22.4008°E Einar Mar Gudvardarsen ja Ile, KärlisKärlis Ile 2000
Riimukivi[3] Ruoko-ojan puisto, polun varressa, Kankaistonkadun lähellä Myllymäki 61.8045°N, 22.3829°E Toivanen, AnneAnne Toivanen 1997
Rikotut ikkunat[3] Paasikivenkadun ja Jämintien kulma, Paasikivenkatu 1 Keskus 61.8076°N, 22.3965°E Zaltauskas, VytautasVytautas Zaltauskas 1995
Rukous[3] Keskuskatu 42 Keskus 61.8035°N, 22.3942°E Hyppönen , PiaPia Hyppönen 1995
Sampo vuoressa[3][15] Kuninkaanlähteenkadun varrella, vastapäätä kaupungintaloa Keskus 61.8047°N, 22.4015°E Räike, KaukoKauko Räike 1975 Sampo vuoressa2.jpg
Sankarimuistomerkki, Kankaanpää Kankaanpään kirkon sankarihautausmaa Keskus 61.7984°N, 22.4025°E Siitonen, MaunoMauno Siitonen 1954 Kankaanpää sankarimuistomerkki.JPG
Sininen lukko[3] Keskuskatu 63 Keskus 61.8012°N, 22.398°E Iltanen, KaiKai Iltanen 2007
Sisäinen ulkotila[3] Paasikivenkatu 32 kerrostalon seinässä Kallelanraitin puolella Keskus 61.8019°N, 22.3989°E Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1998
Suhde[3] Kelankaari 4, sisäpihalla Makkaramäki 61.7954°N, 22.4161°E Jaanisoo, VilluVillu Jaanisoo 1997 Villu Jaanisoo Suhde 1997.JPG
Taru[3] Linnakatu 2, muuntamo hotellin koillispuolella metsikössä Keskus 61.8057°N, 22.3983°E Tao Huang, Paunila, AnniAnni Paunila, Riitahuhta, HeiniHeini Riitahuhta 2003
This Place[3] Uimahallin eteläpäädyssä, kallioleikkauksessa Keskus 61.806°N, 22.4002°E Navakas, MindaukasMindaukas Navakas 1995
Tiilikorkokuva[3] Torikatu 9, rakennuksen päätyseinä Keskus 61.8053°N, 22.3954°E Räike, KaukoKauko Räike 1971 Kauko Raike Tiilikorkokuva 1971.JPG
Torso[3] Wanhan piha-aukio, Keskuskatu 43 Keskus 61.8054°N, 22.3918°E Räike, KaukoKauko Räike 1998 (1971) Kauko Raike Torso 1998.JPG
Toteemi[3] Jämintie 2 A, päiväkodin pihassa Keskus 61.8062°N, 22.394°E Taulu, AnssiAnssi Taulu 1995
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[16] Pirilän talon tienhaarassa, Leppäruhkantie 150 Veneskoski 61.7722°N, 22.2223°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Pirilä Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Turun komppanian majoituspaikan 22.-23.2.1918 muistolaatta[16] Kaappa, Soikanranta 22 Veneskoski 61.7774°N, 22.2272°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry 2014 Turun komppanian majoituksen mlaatta.jpg
Työ tekijäänsä kiittää[3] Kuninkaanlähteenkatu 14 Keskus 61.8039°N, 22.4044°E Luukkonen, HannaHanna Luukkonen 2006 Hanna Luukkonen Tyo tekijaansa kiittaa 2006.JPG
Tiiliportti, Työn raskaan raatajat[3] Paasikivenkatu 10 tienoilla, kevytliikenneväylän risteyksessä Keskus 61.8058°N, 22.3965°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen, Lepistö, ToivoToivo Lepistö 2000 Tiiliportti.jpg
Uuniveistos[3] Liikuntakeskus, jäähallin luoteispuolella Keskus 61.8075°N, 22.3976°E Paikkari, PekkaPekka Paikkari 2003
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[3] Vanha hautausmaa, länsikulma Käpylä 61.8061°N, 22.3868°E Räike, KaukoKauko Räike 1953 Kankaanpään punaisten muistomerkki.jpg
Valkoinen torso[3] Valtatie 23:n ja seututie 261:n risteyksen lähellä Niinisalo 61.8464°N, 22.4592°E Pedrozo, AnttiAntti Pedrozo 2000 Valkoinen torso.jpg
Valometsä[3] Valtatie 23:n ja kantatie 44:n kiertoliittymä Jyllinmäki 61.8173°N, 22.3676°E Siiroinen, RoopeRoope Siiroinen 2007
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Honkajoki[17] Honkajoen kirkon hautausmaa, Kauppatie 2 Honkajoen kirkonkylä 61.9929°N, 22.2642°E 1922 Honkajoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kankaanpää[18] Kankaanpään kirkon sankasrihautausmaa Keskus 61.7982°N, 22.4026°E 1924 Kankaanpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Verkko[3] A-kodin ulkoseinässä, Hirvikankaantie 226 Lohikko 61.8396°N, 22.316°E Härkönen, EnsioEnsio Härkönen 2000
Veteraanikivi, Honkajoki[19] Monitoimitalo Honkalan edessä, Honkalantie 1 61.994°N, 22.2698°E
Värikulmat[3] Alpinkatu 2 (seinämaalaus) Keskus 61.8019°N, 22.399°E Tarna, JuhaniJuhani Tarna 1997
Yhteisvastuu[3] Torikatu 7, Paasikivenkadun puolella Keskus 61.8057°N, 22.3958°E Tykkyläinen, MarjaanaMarjaana Tykkyläinen 1985 Yhteisvastuu2.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taidekehä (Ellei muuta ole ilmoitettu, tämä on lähde koko taulukossa) 2013. Kankaanpään kaupunki. Viitattu 4.12.2017.
  • Taidekehä: Kankaanpään karttapalvelussa taso "Taidekehä"
  • Marko Onnela, et al.: Suomen muistomerkit. Osa II: Satakunta. 95 sivua. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. ISBN 951-97134-1-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Anttila, Maija: Taidekehän tarina: Kankaanpään kulttuurinen ja fyysinen muutos taidekaupungiksi diskurssien valossa. Teknillinen korkeakoulu, 2008.
  2. Heino, Timo-Erkki: SK selvitti: Suomen taidepääkaupunki on Kankaanpää – vajaan 13 000 asukkaan kaupungissa on yhteensä 109 julkista taideteosta Suomen Kuvalehti. 23.6.2021. Viitattu 30.6.2021.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de Taidekehä
  4. Suomen muistomerkit, s. 25
  5. Suomen muistomerkit, s. 24
  6. Honkajoki, Honkajoen kirkon hautausmaan sankarihauta-alue; Sotasampo.fi
  7. Kaiverrus muistomerkissä
  8. Suomen muistomerkit, s. 22
  9. Suomen muistomerkit, s. 23
  10. Kankaanpään seutu 22.5.2014
  11. Termonen, Tapio: Helsinkiläisiä ilahduttanut Oopperan käärme -taideteos on nyt uudessa kodissaan Kankaanpäässä 19.6.2020. Yle. Viitattu 10.7.2020.
  12. Pukkila, Tapio: Töölönlahden kivikäärme muuttaa Helsingistä Kankaanpäähän yle.fi. 16.6.2020. Viitattu 10.7.2020.
  13. Jättikäärme kootaan Kankaanpään Vuohiniitynpuistossa – tule katsomaan operaatiota! Kankaanpään Seutu. 16.6.2020. Viitattu 10.7.2020.
  14. Opera Ophidia - Oopperan käärme (määräaikainen) (Oopperan käärme oli sijoitettuna Helsingissä osoitteessa Mannerheimintie 15 a vuosina 2000–2020) Helsingin taidemuseo. Viitattu 10.7.2020.
  15. Suomen muistomerkit, s. 21
  16. a b Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin rul.fi.
  17. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 259. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  18. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 262. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  19. Suomen muistomerkit, s. 16

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]