Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenlinnassa olevat julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit. Hämeenlinnan kaupunkiin liitettyjä kuntia ovat Hämeenlinnan maalaiskunta, Vanaja, Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos.

Hämeenlinnan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenlinnan vanhin julkinen taideteos on Robert Stigellin Karhut (1905) Aulangon näkötornin alapuolella. Muita koristeveistoksia kaupungissa ovat Gunnar Finnen 1920-luvulla syntynyt Ilves, Into Saxelinin alun perin 1920-luvulla valmistunut Herääminen ja Viktor Janssonin Nuoruus (1931). Aukusti Veuron vuonna 1940 syntynyt Vasikanjuottaja paljastettiin taidemuseon edustalla vuonna 1957.

Alpo Sailon Paavo Cajander (1933), Kalervo Kallion Työn muistomerkki (1937) ja Oskari Jauhiaisen Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (1958) edustavat herooista klassismia. Aimo Tukiaisen Summan taistelun muistomerkki (1964) edustaa Tukiaisen Mannerheimin ratsastajapatsaan jälkeisenä aikana omaksumaa abstraktia veistossuuntausta.

Sankarillista modernismia ovat Harry Kivijärven Uno Cygnaeuksen muistomerkki (1965) ja Kain Tapperin Sibeliuksen kokovartaloveistos (1964).

Hämeenlinnan ympäristötaidetta ovat islantilaisen Rúrín postmoderni Time Concrete (1986) Vanajaveden rannalla, Kirsti Miilumäen Maanpäällinen osa (2001) Varikonniemessä ja Olli Larjon Tila (2004) Hattelmalan päiväkodin pihalla. Kävelykadulla on graafisesta betonista tehty yhteistyöteos Marjukka Vainion kolmiosaisesta kasviaiheisesta kuvasta sekä Riitta ja Olli Jalosen teksteistä. Olli Jalonen on lisäksi toteuttanut Hämeenlinnaan kolmiosaisen aurinkoaiheisen ympäristötaideteoksen, jonka osat sijoittuvat eri puolille kaupunkia.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia ja muistomerkkejä sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Giants[1] Verkatehtaan seinä 60.9972°N, 24.4782°E Katajamäki, AimoAimo Katajamäki 2007 Aimo Katajamaki Giants 2007.jpg
Herääminen[2] Laivarannanpuisto, Arvi Kariston kadun varrella Keskusta 60.9982°N, 24.471°E Saxelin, IntoInto Saxelin ja Sahlberg, OlaviOlavi Sahlberg 1957 (n. 1925) Herääminen Into Saxelin.JPG Wikidata-logo.svg
Hugo Standertskjöldin muistomerkki[3] Aulanko, Aulangon puistossa tenniskenttien lähellä, Aulangontie 91 Aulanko 61.0207°N, 24.4475°E Aulanko Hugo Standertskjöldin muistomerkki.jpeg Wikidata-logo.svg
Hämeenlinna ennen ja nyt[4] Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 3:n kohdalla Keskusta 60.997°N, 24.4718°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1967 Hameenlinna ennen ja nyt Jaakko Veuron veistos kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Hämeenlinnan ensimmäisen kirkon muistokivi[5] Linnan kasarmilla, kaupunginpuiston puoleisessa päädyssä, kasarmin reunamilla olevan puisen asuintalon edustalla olevan sireeniaidan keskellä 61.0074°N, 24.4546°E ? Hämeenlinnan ensimmäisen kirkon muistokivi.jpg
Hämeenlinnan ensimmäisen sotilaskodin muistolaatta[5] Raatihuoneenkatu 1 60.9972°N, 24.4706°E Kuusisto, AnttiAntti Kuusisto 2008 Hameenlinnan ensimmaisen sotilaskodin muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Hätilän kivi[5] Viipurintieltä katsottuna Hätilän S-marketin takana, puistoalueella; Hätilänkatu 1 Hätilä 61.003°N, 24.4865°E 1960 Hätilän kivi 1960 Hämeenlinna.jpg
Hätilän vuoden 1940 pommituksen uhrien muistokivi[5] Tuomelankatu 19 Hätilä 61.007°N, 24.4798°E 2000 Hätilän vuoden 1940 pommituksen uhrien muistokivi 2000.jpg
Ilmavalvontalottien muistolaatta[6] Aulangon näkötorni Aulanko 61.0223°N, 24.4706°E 2010 Ilmavalvontalottien muistolaatta 2010.JPG Wikidata-logo.svg
Ilves[7] Raatihuoneenkatu 17 Keskusta 60.9961°N, 24.4652°E Finne, GunnarGunnar Finne 1920-luku Ilves.pylvaan.paassa.hameenlinna.kuvattu.v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Jean Sibelius (Nuori Sibelius)[8] Sibeliuksenpuisto Keskusta 60.9983°N, 24.4641°E Tapper, KainKain Tapper 1964 Jean Sibelius (Nuori Sibelius) kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki[9] Suomenkasarmi, Turuntien varrella Myllymäki 60.9939°N, 24.4536°E Aitola, HeikkiHeikki Aitola 1976 Wikidata-logo.svg
Jääkäritykistörykmentin muistolaatta Suomenkasarmi Turuntien varrella Myllymäki 1976 Jääkäritykistörykmentin ml.jpg
Kansalaissodassa teloitettujen n. 50 hengen muistoksi[10] Mattilanhaka, Kilintie 21 (polun pää) Hauhontaka 61.119°N, 24.541°E 1940-1950-luku Hauhontaka 1918 punaiset.jpg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Kalvola[11] Kalvolan hautausmaa Kalvola 61.0963°N, 24.1088°E 1949 Kalvola 1918 muistomerkki 2.jpg Wikidata-logo.svg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Renko Rengon kirkon hautausmaa Renko 60.8939°N, 24.2869°E Renko 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Karhut[12] Aulangonvuoren juurella näkötornin alapuolella Aulanko 61.0223°N, 24.4706°E Stigell, RobertRobert Stigell 1906 Karhut by Robert Stigell.jpg Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Hauho Hauhon kirkon pihassa 61.1713°N, 24.5581°E 1953 (kaiverrus kivessä) Karjalaan jaaneiden muistomerkki Hauho 1953.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Vanaja[13] Vanajan hautausmaa, Hautausmaantie 1 60.9792°N, 24.5048°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[5] Kirkkopuistossa, pääkirkon Hallituskadun puoleisella sivustalla; Kirkkorinne 1 Keskusta 60.9972°N, 24.4667°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistokivi kuvattu v.2018.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi, Kalvola[14] Kalvolan kirkon pääsisäänkäynnin pohjoispuolella, Iittalantie 300 Kalvola 61.0957°N, 24.1124°E 2018 Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Kevät[15] Hotelli Punaportin edusta, Hattelmalantie 25, Kankaantaka 60.986°N, 24.4416°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1988 Wikidata-logo.svg
Kohtaaminen[16] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Keskusta 60.9953°N, 24.461°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2004 Pertti Kukkonen Kohtaaminen 2004.jpg Wikidata-logo.svg
Konerytmi[17] Koulutuskeskus Tavastia, Puistokaarre 3:n kohdalla Myllymäki 60.9886°N, 24.4475°E Heino, RaimoRaimo Heino 1971 Raimo Heino Konerytmi 1971.jpg Wikidata-logo.svg
Kotirintamanaisten muistomerkki[18] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0958°N, 24.1078°E Ilveskoski, PenttiPentti Ilveskoski ja Eerola, UllaUlla Eerola 2014 Kotirintamanaisten muistomerkki Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Kullervo[19] Kaupunginkirjaston edusta, Lukiokatu 2 Keskusta 60.9995°N, 24.4667°E Terno, NinaNina Terno 1983 Hämeenlinnan pääkirjasto.jpg Wikidata-logo.svg
Kuurilan junaturman muistokivi[20] Kuivassaarentie Kalvola 61.112°N, 24.0681°E 2017 Kuurilan junaturman muistokivi.jpg Wikidata-logo.svg
Larin-Kyösti[21] Toripuisto, Raatihuoneenkatu 13:n kohdalla Keskusta 60.9967°N, 24.4662°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1962 Larin Kyosti Mikko Hovin veistama veistos kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Larin-Kyöstin syntymäkodin sija[22] Tampereentie, Vanhankaupunginlahden kohdalla Ojoinen 61.0075°N, 24.4516°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1949 Larin-Kyöstin syntymäkodin sija Hämeenlinna.jpg Wikidata-logo.svg
Lehdesmäen muistokivi[23] Lehdesmäen sillan läheisyydessä, Lehdesmäentien ja Joentien risteyksessä Hauho 61.1929°N, 24.639°E ?
Linjaali[24] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Keskusta 60.9955°N, 24.4618°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Jalonen, RiittaRiitta Jalonen ja Vainio, MarjukkaMarjukka Vainio 2004 Wikidata-logo.svg
Maaherranpuiston vihkimisen muistomerkki[5] Pääkirjaston ja Vanajaveden väliin jäävällä alueella olevassa puistossa, Rauhankatu 31 Keskusta 61°N, 24.4672°E 1997 Maaherranpuiston vihkimisen muistomerkki kuvattu v.2018.jpg
Maanpuolustuskivi[5] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla 61.0048°N, 24.4564°E 1992 Maanpuolustuskivi Hämeenlinna.jpg
Maanpäällinen osa[25] Varikonniemi Keinusaari 61.0014°N, 24.4717°E Miilumäki, KirstiKirsti Miilumäki 2001 Kirsti Miilumaki Maanpaallinen osa 2001.JPG Wikidata-logo.svg
Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki[26] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.096°N, 24.1082°E Hakala, MattiMatti Hakala ja Kallionpää, OivaOiva Kallionpää 2004 Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Martti Skytten patsas[27] Hauhon museon edustalla, Hauhon kirkon pihapiirissä Hauho 61.1719°N, 24.5585°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1958 Ilmari Wirkkala Martti Skytten patsas 1958.JPG Wikidata-logo.svg
Muistoreliefi sotalapsille[5] Rautatieasemalla raiteiden puoleisessa ulkoseinässä Keinusaari 61.0024°N, 24.4783°E Männistö, JariJari Männistö 2005 Jari Mannisto Muistoreliefi sotalapsille 2005.JPG
Muraali, viljasiilot[28][29][1] Viljasiiloissa, Keksikatu 2 Kantola 60.9826°N, 24.4973°E Helten, Guido vanGuido van Helten 2017 Wikidata-logo.svg
Muraali, Viipurintie[1] Viipurintien alikulkutunneli rautatieasemalla 61°N, 25°E Somervuori, KimKim Somervuori ja Mäenpää, TeemuTeemu Mäenpää 2016
Musta aurinko[30] Verkatehtaan Lasipihan lattia (sisätiloissa), Paasikiventie 2 Keinusaari 60.9975°N, 24.4768°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Wikidata-logo.svg
Muualle haudattujen muistelupaikka, Ahvenisto[31] Ahveniston hautausmaa, Ahvenistontie 18 Ahvenisto 60.9896°N, 24.4224°E
Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri)[32][33] Postitalon edusta, Palokunnankatu 15 Keskusta 60.9948°N, 24.4637°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1958 Oskari Jauhiainen, Nahkurien ammattikunnan muistomerkki 1958.jpg Wikidata-logo.svg
Nuoruus[34] Kirjaston puisto, Raatihuoneenkadun ja Saaristenkadun kulma Keskusta 60.9952°N, 24.4593°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1931 Viktor Jansson Nuoruus 1931.jpg Wikidata-logo.svg
Nälkään kuolleiden muistokivi[5] Vanha hautausmaa, Turuntien varrella 60.9945°N, 24.4527°E 1958 Nälkään kuolleiden mm.jpg
Olympialaisten maahockeyotteluiden muistolaatta[5] Kaurialan kentän katsomon seinässä, Brahenkadun puolella; Brahenkatu 4 Kauriala 60.9935°N, 24.4407°E 1988 Olympialaisten maahocheyn ml.jpg
Paavo Cajander[35] Toripuisto, Hallituskatu 14:n kohdalla Keskusta 60.9968°N, 24.4658°E Sailo, AlpoAlpo Sailo 1933 Paavo Cajander rintakuva kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Paikka[36] Hattelmalan päiväkodin piha, Lehmusrinne 3 Kankaantausta 60.9804°N, 24.4768°E Larjo, OlliOlli Larjo 2004 Wikidata-logo.svg
Punainen aurinko[37] Harvoilanmäen asuntomessualue, Honkarinne 22 Mäskälä 61.0071°N, 24.5345°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Olli Jalonen Olli Larjo Anssi Taulu Punainen aurinko 2007.JPG Wikidata-logo.svg
Punaisten hauta, Alvettula[38][39] Väinöläntie 23 Hauho, Alvettula 61.1994°N, 24.4898°E Punaisten hauta; Alvettula, Hauho.jpg Wikidata-logo.svg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 1 (Ahvenisto I)[40][41] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, tien varressa olevan supan suunnalla polun päässä 60.9901°N, 24.4251°E ?
Punaisten joukkohaudan muistokivi 2 (Ahvenisto II)[40][41] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, kiven luo johtaa portaat tien reunasta 60.991°N, 24.4233°E 1940 Punaisten joukkohaudan muistokivi 2.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 3 (Ahvenisto III)[40][41] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, kiven luo johtaa portaat tien reunasta 60.991°N, 24.4232°E ?
Punaisten joukkohaudan muistokivi 4[40][42] Linnan kasarmin kaupunginpuiston puoleisessa päädyssä kävelytien varrella 61.0071°N, 24.4534°E ? Punaisten joukkohaudan muistokivi 4 Hämeelinna.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 5[40][43] Viipurintien ja Myllypellontien risteyksessä Idänpää 61.0031°N, 24.4941°E Sahlberg, OlaviOlavi Sahlberg 1947 Olavi Sahlberg Punaisten joukkohaudan muistokivi Hämeenlinna 1947.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 6[40][44] Tampereentien ja Kärpäntien risteyksessä Puistonmäki 61.0171°N, 24.436°E ? Punaisten joukkohaudan muistokivi 6 Hämeenlinna.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 7[40][45][46] Ahveniston hautausmaalla, Ahvenistonkuja Ahvenisto 60.9905°N, 24.4194°E 1940
Punaisten joukkohaudan muistokivi 8[40] Keskussairaalanmäellä lähellä vanhaa ortodoksikirkkoa, Ahvenistontie 20 (karttalinkki likimääräinen) 60.9886°N, 24.4161°E 1940 Punaisten joukkohaudan muistokivi 8.jpg
Punaisten muistomerkki, Syrjäntaka[47][48] Ojatien ja Hosiolammintien risteys, Syrjäntaka Tuulos 61.1117°N, 24.8091°E 1967 Wikidata-logo.svg
Punaisten muistomerkki, Konnari[49] Konnari, Turengintie 17 Lammi 61.0701°N, 25.0093°E 1951
Rakentajat (Sokkeli)[50] Lahdensivuntie 41, moottoritien ylittävän sillan kohdalla Myllymäki 60.9924°N, 24.4555°E Juva, KariKari Juva 1973 Kari Juva Rakentajat Sokkeli 1973.jpg Wikidata-logo.svg
Rautatien 100-vuotismuistolaatta[5] Rautatieasemalla raiteiden puoleisessa ulkoseinässä 61.0023°N, 24.4785°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1962 Jaakko Veuro Rautatien 100 vuotismuistolaatta 1962.JPG
Rautatien 125-vuotismuistomerkki[5] Rautatieaseman edessä 61.0022°N, 24.4781°E 1987 Rautatien 125 vuotismuistomerkki Hameenlinna 1987.JPG
Rengosta v. 1939-1945 sotaan lähteneiden muistokivi[51] Paloaseman pihalla, Rengonraitti Renko 60.8921°N, 24.3021°E 1991 Renko veteraanikivi.jpg Wikidata-logo.svg
Saksalaisten hauta[52] Pannujärvellä, Tuuloksentie 2033 61.0909°N, 24.7988°E 1919
Sankarimuistomerkki, Ahveniston hautausmaa[53] Ahveniston sankarihautausmaa, Ahvenistontie 18 Ahvenisto 60.99°N, 24.4231°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1950 Ahvenisto sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Hauhon kirkko Hauhon kirkon sankarihautausmaa Hauho 61.1711°N, 24.5587°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1949 Hauhon kirkko sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Kalvola (Elämän laiva)[54] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0958°N, 24.1081°E Wirkkala, TapioTapio Wirkkala 1959 Kalvolan sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Lammin kirkko Lammin kirkon sankarihautausmaa Lammi 61.0803°N, 25.0133°E Filen, EmilEmil Filen 1948 Lammin kirkon sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Mommila Mommilan sankarihautausmaa Lammi 60.8851°N, 25.0519°E Ahonurho, UrhoUrho Ahonurho 1951 Mommila sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Rengon kirkko Rengon kirkon sankarihautausmaa Renko 60.8939°N, 24.2869°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1951 Renko sankarihautausmaa muistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Tuuloksen hautausmaa Tuuloksen sankarihautausmaa Tuulos 61.1486°N, 24.7843°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1948 Tuulos sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Vanajan kirkko Vanajan kirkon sankarihautausmaa Vanaja 60.979°N, 24.5049°E Teräsvirta, EinariEinari Teräsvirta 1947 Vanajan kko sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sininen aurinko[55] Poltinahon asuinalue, Kruununkadun ja Rakuunankadun risteys Ahvenisto 60.9915°N, 24.4351°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Olli Jalonen Sininen aurinko 2007.jpg Wikidata-logo.svg
Sotiemme veteraanien muistomerkki[56] Väinö Salmen puisto Iittalan keskustassa, Lasimestarintie 1 Kalvola, Iittala 61.0907°N, 24.1296°E Kokko, ValtoValto Kokko 1994 Sotiemme veteraanien muistomerkki Iittala.jpg Wikidata-logo.svg
Sotilaspoikareliefi[5] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan rakennuksen nro 5 ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu 61.0051°N, 24.4557°E Heinemaa, JuhaniJuhani Heinemaa 1998 Sotilaspoikareliefi Hämeenlinna.jpg
Summan risti[57] Kalvolan hautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0957°N, 24.1078°E Wirkkala, TapioTapio Wirkkala ja Laine, KalleKalle Laine 1970 Summan risti Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Summan taistelun muistomerkki[58] Itsenäisyydenpuisto, Sibeliuksenkatu 22 Keskusta 60.9991°N, 24.4621°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1964 Summan taistelun muistomerkki Itsenaisyydenpuisto Aimo Tukiainen kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Syrjäntaan taistelujen muistomerkki[59][47] Syrjäntaka, seurakuntakeskuksen takana kalliolla, Pappilantie 15 Tuulos 61.1195°N, 24.8291°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1968 Wikidata-logo.svg
Time Concrete[60] Hotelli Vaakunan edusta, Mahlianpuisto Keinusaari 60.9998°N, 24.4753°E Rúrí 1986 Ruri Time Concrete 1986.JPG Wikidata-logo.svg
Toramäen hauta[61] Metsäkulmantie 703 Hauho 61.1116°N, 24.5957°E
Trio[62] Jukolan tori Jukola 60.9849°N, 24.4175°E Smith, HowardHoward Smith 1992 Howard Smith Trio 1992.jpg Wikidata-logo.svg
Työn muistomerkki, Viisarin alue[63] Vuorentaantien ja Vuorenharjuntien risteys Pullerinmäki 61.0087°N, 24.396°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1937 Työn muistomerkki Hämeenlinna.jpg Wikidata-logo.svg
Uno Cygnaeuksen muistomerkki[64] Kaurialan yläaste, Torikatu 33 Kauriala 60.9963°N, 24.4471°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1965 Harry Kivijärvi Uno Cygnaeuksen muistomerkki 1965.jpg Wikidata-logo.svg
Uusi lehti[1] Hyvinvointikeskus Sauvola, Sauvolan aukio 4 Iittala 61°N, 25°E Heikkilä, PetraPetra Heikkilä 2017
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet[65] Iso-Evo, Hallakorpi, pellolla tien reunasta matkaa 30m, Hallakorventie 27 Lammi 61.1711°N, 25.038°E 1970 Iso-Evo vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg Wikidata-logo.svg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet[66][40] Vanajan hautausmaa, Hautausmaantie 1 Vanaja 60.9785°N, 24.5035°E 1978 Vanaja vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpg Wikidata-logo.svg
Valkeakosken naiskomppanian hauta[67] Siikasentien kaakkoispuolella noin 100 m tiestä; Siikasentie 22, Mustila Hauho 61.2266°N, 24.7178°E 1968
Vanhan ortodoksikirkon ja kirjaston muistolaatta[5] Kirjastokatu 1 Keskusta 60.9952°N, 24.4587°E 2000 Vanhan ortodoksikirkon ja kirjaston ml 2000.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Hauho[68] Hauhon hautausmaa Hauho 61.1588°N, 24.5909°E 1919 Vapaussodan muistomerkki Hauho 1919.jpg
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[5] Kirkkopuistossa pääkirkon sivustalla, Raatihuoneenkadun puolella 60.9967°N, 24.467°E 1929 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki kuvattu v.2018.jpg
Vapaussodassa kuolleiden saksalaisten sotilaiden hautamuistomerkki[5] Vanha hautausmaa, Turuntien varrella 60.9945°N, 24.4528°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen ja Martin, WilaWila Martin 1921 (siirto 1962) Vapaussodassa kuolleiden saksalaisten sotilaiden hautamuistomerkki.jpg
Vapaussota 1918 valkoisten muistokivi, Hämeenlinna[69] Hämeenlinnan kirkkopuisto Keskusta 60.9968°N, 24.4661°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1929 Wikidata-logo.svg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Kalvolan kirkko Kalvolan kirkko Kalvola 61.0955°N, 24.1127°E 1937 Kalvola 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Lammin kirkko Lammin kirkon hautausmaa Lammi 61.0803°N, 25.0133°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen ja Martin, WilaWila Martin[70] 1920 Lammi 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Vasikanjuottaja[71] Hämeenlinnan Taidemuseon edusta, Viipurintie 2 Keinusaari 60.998°N, 24.475°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1954 Vasikanjuottaja.jpg Wikidata-logo.svg
Vihniön toveripatsas[72][73] Vihniöntie 13 Hauho 61.1731°N, 24.5733°E 1947 Vihnion toveripatsas Hauho 1947.jpg Wikidata-logo.svg
Vuoden 1918 sankaripatsas[74] Hauhon kirkon pihassa, kirkon eteläisellä seinustalla Hauho 61.1713°N, 24.5586°E 1924 Vuoden 1918 sankaripatsas Hauho 1924.JPG Wikidata-logo.svg
Aihelaatat
35. sotasairaalan muistolaatat[5] Yksi 35. sotasairaalan muistolaatoista sijaitsee Wetterhoffin rakennuksessa, Wetterhoffinkatu 2 60.9955°N, 24.4676°E 1990
Henkilölaatat
Aleksanteri II:n ratsailta jalkautumisen muistokivi[75] Kaupunginpuistossa ns. Larin-Kyöstin kotitalon ohi kulkevan tien varressa, talolta Vanajaveden suuntaan 61.0112°N, 24.4485°E ? Aleksanteri II-n ratsailta jalkautumisen muistokivi Hämeenlinna.jpg
Antti Nurmesniemen muistolaatta[75] Linnankatu 6 Keskusta 60.9961°N, 24.4671°E 1998
Armas Lindgrenin muistolaatta[75] Raatihuoneenkatu 29 Keskusta 60.9951°N, 24.4603°E 1975
J. K. Paasikiven muistolaatta[75] Lyseon seinä, Linnankatu 12-14 Keskusta 60.997°N, 24.467°E 1959

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä tämän osion koordinaatit OSM-kartalla
Vie tämän osion koordinaatit KML-muodossa

Tämä kappale sisältää Hämeenlinnan muistolaatat. Luettelossa mainitaan vain pelkät julkiset muistolaatat. Jos muistolaatta on muistokiven, muistomerkin, muistopuun, reliefin tai vastaavan yhteydessä, se luetteloidaan kohtaan "Taideteokset ja muistomerkit".

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Albert Edelfeltin muistolaatta[75] Kirkkorinne 2 Keskusta 60.9969°N, 24.4676°E 1955 Albert Edelfelt asui tassa vv.1855-1866 laatta kuvattu v.2018.jpg
Alvettulan taistelun muistolaatta
(muistolaatta on omistettu sekä punaisten että valkoisten muistolle)[38][76]
Alvettulan sillan ukkopaalussa, Vanhan Sillan tie 20 Hauho, Alvettula 61.204°N, 24.4856°E 1988 Alvettulan taistelun muistokyltti.jpg Wikidata-logo.svg
Eino Leinon asuintalon muistolaatta[75] Niittykatu 1 Keskusta 61.0006°N, 24.4628°E 1948 Eino Leino asui kouluvuosinaan... muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Eino Leinon muistolaatta lyseolla[75] Lyseon oikeanpuoleisen siiven seinä Linnankatu 12-14 Keskusta 60.9985°N, 24.4653°E 1990-luvun alku Eino Leino oli taman koulun oppilaana... laatta kuvattu v.2018.jpg
Elias Lönnrotin muistolaatta[75] Hallituskatu 18 Keskusta 60.9969°N, 24.4638°E 1949 Elias.Lonnrot oli taman apteekin harjoittelija... laatta kuvattu v.2018.jpg
E. N. Setälän muistolaatta[75] Lyseon seinä Linnankatu 12-14 Keskusta 60.997°N, 24.466°E 1990-luvun alku E.N.Setala oli taman koulun oppilaana... laatta kuvattu v.2018.jpg
Ensio Kurki-Suonion ja Höyhensaaren muistolaatta[75] Rauhankatu 3 Keskusta 60.9962°N, 24.4695°E 1999 Ensio Kurki-Suonion ja Hoyhensaaren muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Fredrik Cygnaeuksen muistolaatta[75] Birger Jaarlin katu 5 Keskusta 60.9986°N, 24.4678°E 1948 Fredrik Cygnaeus syntyi tassa paikassa laatta kuvattu v.2018.jpg
Fritz Wetterhoffin muistolaatta[75] Raatihuoneenkatu 9 Keskusta 60.9967°N, 24.4682°E 1968 Fritz Wetterhoffin muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Hauhon keskikoulun muistolaatta "Tieto on varallisuutta !" Hauhon kirkonkylällä entisen koulurakennuksen ulkoseinässä, Hauhontie 27 Hauho 61.1698°N, 24.5673°E Hauhon keskikoulun vv.1946-48 aloittaneet 1996 Hauhon keskikoulun muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Hauhon suojeluskunnan ja Lotta Svärdin 1928-1944 muistolaatta[77] Hauhon kirkonkylällä entisen koulurakennuksen ulkoseinässä, Hauhontie 27 Hauho 61.1698°N, 24.5673°E Hauhon sjk ja lotta muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Hilja Haahden muistolaatta[75] Kasarmikatu 1 Keskusta 60.9946°N, 24.4628°E 1957 Hilja Haahden ml.jpg
Hämeen Jääkäripataljoonan muistolaatta[5] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan rakennuksen nro 5 ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu 61.005°N, 24.4558°E 1978 Hämeen Jääkäripataljoonan muistolaatta Hämeenlinna.jpg
Hämeen Jääkäripatteriston muistolaatta[5] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan rakennuksen nro 5 ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu 61.005°N, 24.4558°E ? Hämeen Jääkäripatteriston muistolaatta Hämeenlinna.jpg
Hämeenlinnan Normaalilyseon muistolaatta[5] Sibeliuksenkatu 19 Keskusta 60.9987°N, 24.462°E 2003 Hämeenlinnan normaalilyseon ml.jpg
Hämeen Suojan muistolaatat[5] Palokunnankatu 12 60.9959°N, 24.4684°E 1999 Hameen Suojan muistolaata muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Ilmavoimien viestikoulun ja viestipataljoonan muistolaatta Suomenkasarmi Myllymäki 1985 Ilmavoimien viestikoulun ja viestipataljoonan ml.jpg
Jalkaväen aliupseerikoulun muistolaatta Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan rakennuksen nro 5 ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu 61.0052°N, 24.4557°E Jalkaväen aliupseerikoulun muistolaatta Hämeenlinna.jpg
Jean Sibeliuksen muistolaatta lyseolla[75] Lyseon seinä Linnankatu 12-14 Keskusta 60.997°N, 24.4652°E 1960 Jean Sibelius oli taman koulun oppilaana... laatta kuvattu v.2018.jpg
Jean Sibeliuksen nuoruudentalon muistolaatta Keskusta Jean Sibeliuksen nuoruudentalon ml.jpg
Jean Sibeliuksen syntymäkodin muistolaatta[75] Hallituskatu 11 Keskusta 60.9965°N, 24.4625°E 1946 Tässä talossa syntyi säveltäjämestari Jean Sibelius ml.jpg
Juhana Idänpään-Heikkilän muistolaatta[75] Juhananpuisto Katinen 61.0032°N, 24.4999°E 1977 Juhana Idänpään Heikkilän muistolaatta Hämeenlinnassa Juhanan puistossa 1977.jpg
Luther-talon muistolaatta[5] Lukiokatu 1 Keskusta 60.9997°N, 24.469°E 2002 Evankeliumiyhdistyksen vanha rukoushuone 1902-1960 laatta kuvattu v.2018.jpg
Matti Helenius-Seppälän muistolaatta[75] Raatihuoneenkatu 4 Keskusta 60.9972°N, 24.4699°E 1950 Matti Helenius-Seppalan muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Matti Kurjensaaren muistolaatta[75] Hallituskatu 1 Keskusta 60.9981°N, 24.4702°E 1972 Matti Kurjensaaren muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Otto Rehbinderin muistolaatta ja muistokivi[75] Kaupunginpuistossa olevan tekoraunion kyljessä, kaupungin puoleisessa päädyssä 61.0105°N, 24.4489°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1951 Otto Rehbinderin muistolaatta ja muistokivi Hämeenlinna.jpg
Suojeluskuntapiirin esikunnan ja Hämeenlinnan sotilaspiirin esikunnan muistolaatta[5] Lukiokatu 4 60.9991°N, 24.4647°E 1991 Detail- Palanderin talo- Hämeenlinna.JPG
Tauno Palon syntymäkodin muistolaatta[75] Tauno Palon raitti Myllymäki 60.9877°N, 24.4453°E Lemi, TimoTimo Lemi 2008 Tauno Palon synymäkodin ml.jpg
Uno Cygnaeuksen muistolaatta[75] Saaristenkatu 5 Keskusta 60.9947°N, 24.46°E 1947 Uno Cygnaeuksen ml.jpg
Upseerirannan muistolaatta[5] Linnan kasarmin eteläpäädyssä, rakennuksen nro 13 seinässä, lähellä Vanajaveden rantaa 61.0072°N, 24.4557°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2006 Upseerirannan muistolaatta Hämeenlinna.jpg
Viestikoulun muistolaatta Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan Tykistömuseon rakennuksen ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu 61.0053°N, 24.456°E Viestikoulun muistolaatta.jpg
Vuoden 1863 kielireskripti[5] Hallituskatu 16 60.9972°N, 24.4651°E Numminen, AhtoAhto Numminen 1963 Vuoden 1863 kielireskripti laatta kuvattu v.2018.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Muraalit Hämeenlinnassa; Hameenlinna.fi
  2. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Herääminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  3. Hugo Standertskjöldin muistolaatta ja muistokivi Aulangolla Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 12.4.2018.
  4. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Hämeenlinna ennen ja nyt Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Aiheiden muistolaatat; Hameenlinna.fi
  6. Ilmavalvontalottien muistolaatta; Sotamuistomerkit 1939-1945
  7. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Ilves Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  8. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jean Sibelius (Nuori Sibelius) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  9. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  10. Kansalaissodassa teloitettujen n. 50 hengen muistoksi tyovaenliike.fi.
  11. Punaisten muistomerkki, Kalvola; Punaisten muistomerkit
  12. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Karhut Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  13. Vanajan hautausmaa; Hämeenlinnan seurakunnat
  14. Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi; Sotamuistomerkit 1939-1945
  15. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kevät Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  16. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kohtaaminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  17. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Konerytmi Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  18. Kotirintamanaisten muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  19. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kullervo Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  20. Sinikka todisti 7-vuotiaana rauhanajan tuhoisinta junaturmaa – kunta ja VR torppasivat muistomerkin, joten hän järjesti sen itse; Yle 15.3.2017
  21. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyösti Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  22. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyöstin syntymäkodin sija Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  23. Lehdesmäen muistokivi; Häme-Wiki
  24. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Linjaali Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  25. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Maanpäällinen osa Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  26. Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  27. Skytten_patsas_ja_aukio; Häme-Wiki
  28. Nyt ne ovat valmiita! 21 upeaa seinämaalausta eri puolilla Suomea - mikä on suosikkisi?; Iltalehti 9.10.2017
  29. Kantolan muraali; Visithameenlinna.fi
  30. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  31. Ahveniston hautausmaa; Hämeenlinnan seurakunnat
  32. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  33. Miki Wallenius: Poikajoukon terrorisoimasta Nahkuri-patsasta tehtiin Hämeenlinnassa entistä ehompi ja huligaaninkestävä Yle Uutiset Kotimaa. 12.6.2015. Yleisradio. Viitattu 15.8.2016.
  34. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nuoruus Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  35. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paavo Cajander Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  36. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paikka Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  37. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  38. a b Punaisten hauta ja muistomerkki Alvettulassa Häme-Wiki. Viitattu 28.12.2017.
  39. Punaisten hauta, Alvettula; Punaisten muistomerkit
  40. a b c d e f g h i Punaisten joukkohautojen muistokivet; Hameenlinna.fi
  41. a b c Punaisten muistomerkki, Ahvenisto; Punaisten muistomerkit
  42. Punaisten muistomerkki, Linnankasarmi; Punaisten muistomerkit
  43. Punaisten muistomerkki, Idänpää; Punaisten muistomerkit
  44. Punaisten muistomerkki, Puistonmäki; Punaisten muistomerkit
  45. Ahveniston hautausmaan toverihauta; Punaisten muistomerkit
  46. Vuoden 1918 hauta-alue ja muistomerkki, Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku, kirkkomaa.fi
  47. a b Syrjäntaan taistelu; Häme-wiki
  48. Punaisten muistomerkki; Syrjäntaka, Tuulos; Punaisten muistomerkit
  49. Punaisten muistomerkki, Konnari; Punaisten muistomerkit
  50. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Rakentajat (Sokkeli) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  51. Rengosta v. 1939 -1945 sotaan lähteneiden muistokiven paljastus. Sotaveteraani, 26.6.1991.
  52. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Saksalaisten hauta
  53. Sankarihaudat, Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku, kirkkomaa.fi
  54. Elämän laiva; Sotamuistomerkit 1939-1945
  55. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  56. Sotiemme veteraanien muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  57. Summanristi; Sotamuistomerkit 1939-1945
  58. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Summan taistelun muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  59. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 139. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  60. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Time Concrete Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  61. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Toramäen hauta
  62. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Trio Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  63. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Työn muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  64. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Uno Cygnaeuksen muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  65. Iso-Evo, Hallakorpi, Lammi Punaisten muistomerkit.
  66. Punaisten muistomerkki, Vanajan hautausmaa Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas.
  67. Valkeakosken naiskomppanian hauta; Punaisten muistomerkit
  68. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Vapaussodan muistomerkki
  69. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 250. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  70. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 238. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  71. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Vasikanjuottaja Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  72. Vihniön toveripatsas; Häme-Wiki
  73. Punaisten muistomerkki, Hauho; Punaisten muistomerkit
  74. Vuoden 1918 Sankari-patsas; Häme-Wiki
  75. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Henkilöiden muistolaatat; Hameenlinna.fi
  76. Taistelun muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  77. Hauhon_suojeluskunta hamewiki.fi.