Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenlinnassa olevat julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit.

Hämeenlinnan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenlinnan vanhin julkinen taideteos on Robert Stigellin Karhut (1905) Aulangon näkötornin alapuolella. Muita koristeveistoksia kaupungissa ovat Gunnar Finnen 1920-luvulla syntynyt Ilves, Into Saxelinin alun perin 1920-luvulla valmistunut Herääminen ja Viktor Janssonin Nuoruus (1931). Aukusti Veuron vuonna 1940 syntynyt Vasikanjuottaja paljastettiin taidemuseon edustalla vuonna 1957.

Alpo Sailon Paavo Cajander (1933), Kalervo Kallion Työn muistomerkki (1937) ja Oskari Jauhiaisen Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (1958) edustavat herooista klassismia. Aimo Tukiaisen Summan taistelun muistomerkki (1964) edustaa Tukiaisen Mannerheimin ratsastajapatsaan jälkeisenä aikana omaksumaa abstraktia veistossuuntausta.

Sankarillista modernismia ovat Harry Kivijärven Uno Cygnaeuksen muistomerkki (1965) ja Kain Tapperin Sibeliuksen kokovartaloveistos (1964).

Hämeenlinnan ympäristötaidetta ovat islantilaisen Rúrín postmoderni Time Concrete (1986) Vanajaveden rannalla, Kirsti Miilumäen Maanpäällinen osa (2001) Varikonniemessä ja Olli Larjon Tila (2004) Hattelmalan päiväkodin pihalla. Kävelykadulla on graafisesta betonista tehty yhteistyöteos Marjukka Vainion kolmiosaisesta kasviaiheisesta kuvasta sekä Riitta ja Olli Jalosen teksteistä. Olli Jalonen on lisäksi toteuttanut Hämeenlinnaan kolmiosaisen aurinkoaiheisen ympäristötaideteoksen, jonka osat sijoittuvat eri puolille kaupunkia.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Herääminen[1] Laivarannanpuisto, Arvi Kariston kadun varrella Keskusta 60.9982°N, 24.471°E Into Saxelin ja Olavi Sahlberg 1957(n.1925) Herääminen Into Saxelin.JPG
Hämeenlinna ennen ja nyt[2] Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 3:n kohdalla Keskusta 60.997°N, 24.4718°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1967
Ilves[3] Raatihuoneenkatu 17 Keskusta 60.9961°N, 24.4652°E Finne, GunnarGunnar Finne 1920-luku
Jean Sibelius (Nuori Sibelius)[4] Sibeliuksenpuisto Keskusta 60.9983°N, 24.4641°E Kain Tapper 1964 JEAN SIBELIUS STATUE, HAMEENLINNA, FINLAND.jpg
Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki[5] Suomenkasarmi, Turuntien varrella Myllymäki 60.9939°N, 24.4536°E Heikki Aitola 1976
Karhut[6] Aulangonvuoren juurella näkötornin alapuolella Aulanko 61.0223°N, 24.4706°E Robert Stigell 1906 Karhut by Robert Stigell.jpg
Kevät[7] Hotelli Punaportin edusta, Hattelmalantie 25, Kankaantaka 60.986°N, 24.4416°E Matti Peltokangas 1988
Kohtaaminen[8] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Keskusta 60.9953°N, 24.461°E Pertti Kukkonen 2004
Konerytmi[9] Koulutuskeskus Tavastia, Puistokaarre 3:n kohdalla Myllymäki 60.9886°N, 24.4475°E Raimo Heino 1971
Kullervo[10] Kaupunginkirjaston edusta, Lukiokatu 2  Keskusta 60.9995°N, 24.4667°E Nina Terno 1983
Larin-Kyösti[11] Toripuisto, Raatihuoneenkatu 13:n kohdalla Keskusta 60.9967°N, 24.4662°E Mikko Hovi 1962
Larin-Kyöstin syntymäkodin sija[12] Tampereentie, Vanhankaupunginlahden kohdalla Ojoinen 61.0075°N, 24.4516°E Aukusti Veuro 1949
Linjaali[13] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Keskusta 60.9955°N, 24.4618°E Olli Jalonen, Riitta Jalonen ja Marjukka Vainio 2004
Maanpäällinen osa[14] Varikonniemi Keinusaari 61.0014°N, 24.4717°E Kirsti Miilumäki 2001
Musta aurinko[15] Verkatehtaan Lasipihan lattia Keinusaari 60.9975°N, 24.4768°E Olli Jalonen 2007
Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri)[16][17] Postitalon edusta, Palokunnankatu 15 Keskusta 60.9948°N, 24.4637°E Oskari Jauhiainen 1958
Nuoruus[18] Kirjaston puisto, Raatihuoneenkadun ja Saaristenkadun kulma Keskusta 60.9952°N, 24.4593°E Viktor Jansson 1931
Paavo Cajander[19] Toripuisto, Hallituskatu 14:n kohdalla Keskusta 60.9968°N, 24.4658°E Alpo Sailo 1933
Paikka[20] Hattelmalan päiväkodin piha, Lehmusrinne 3 Hattelmala 60.9804°N, 24.4768°E Olli Larjo 2004
Punainen aurinko[21] Harvoilanmäen asuntomessualue Mäskälä 61.0071°N, 24.5345°E Olli Jalonen 2007
Rakentajat (Sokkeli)[22] Lahdensivuntie 41, moottoritien ylittävän sillan kohdalla Myllymäki 60.9924°N, 24.4555°E Kari Juva 1973
Sankarimuistomerkki Ahveniston hautausmaa Ahveniston sankarihautausmaa Ahvenisto 60.99°N, 24.4231°E Aukusti Veuro 1950 Ahvenisto sankarimuistomerkki.jpg
Sankarimuistomerkki Tuuloksen hautausmaa Tuuloksen sankarihautausmaa 61.1486°N, 24.7843°E Aimo Tukiainen 1948 Tuulos sankarimuistomerkki.jpg
Sankarimuistomerkki Hauhon kirkko Hauhon kirkon sankarihautausmaa 61.1713°N, 24.5588°E Urho Heinänen 1949 Hauhon kirkko sankarimuistomerkki.jpg
Muistokivi: Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki[23] Hämeenlinnan kirkkopuisto 60.9968°N, 24.4661°E Urho Heinänen 1929
Sankarimuistomerkki Kalvolan hautausmaalla Kalvolan sankarihautausmaa 61.0963°N, 24.1087°E Tapio Wirkkala 1959 Kalvolan sankarimuistomerkki.jpg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Kalvolan kirkko Kalvolan kirkko 61.0955°N, 24.1127°E 1937 Kalvola 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Kalvolan hautausmaalla Kalvolan hautausmaa 61.0963°N, 24.1087°E Kalvola 1918 muistomerkki 2.jpg
Sankarimuistomerkki Lammin kirkko Lammin kirkon sankarihautausmaa 61.0803°N, 25.0133°E Emil Filen 1948 Lammin kirkon sankarimuistomerkki.jpg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Lammin kirkko Lammin kirkon hautausmaa 61.0803°N, 25.0133°E Urho Heinänen ja Wila Martin [24] 1920 Lammi 1918 muistomerkki 1.jpg
Sankarimuistomerkki Rengon kirkko Rengon kirkon sankarihautausmaa 60.8939°N, 24.2869°E Urho Heinänen 1951 Renko sankarihautausmaa muistomerkki.jpg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Renko Rengon kirkon hautausmaa 60.8939°N, 24.2869°E Renko 1918 muistomerkki 1.jpg
Sankarimuistomerkki Vanajan kirkko Vanajan kirkon sankarihautausmaa 60.9787°N, 24.5036°E Einari Teräsvirta 1947 Vanajan kko sankarimuistomerkki.jpg
Sininen aurinko[25] Poltinahon asuinalue Ahvenisto 60.9915°N, 24.4351°E Olli Jalonen 2007
Summan taistelun muistomerkki[26] Itsenäisyydenpuisto, Sibeliuksenkatu Keskusta 60.9991°N, 24.4621°E Aimo Tukiainen 1964
Time Concrete[27] Hotelli Vaakunan edusta, Mahlianpuisto Keinusaari 60.9998°N, 24.4753°E Rúrí 1986
Trio[28] Jukolan tori Jukola 60.9849°N, 24.4175°E Howard Smith 1992
Työn muistomerkki[29] Vuorentaantien ja Vuorenharjuntien risteys Viisari 61.0087°N, 24.396°E Kalervo Kallio 1937
Uno Cygnaeuksen muistomerkki[30] Kaurialan yläaste, Torikatu 33 Kauriala 60.9963°N, 24.4471°E Harry Kivijärvi 1965
Vasikanjuottaja[31] Hämeenlinnan Taidemuseon edusta, Viipurintie 2 Keinusaari 60.998°N, 24.475°E Aukusti Veuro 1954 Vasikanjuottaja.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Herääminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  2. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Hämeenlinna ennen ja nyt Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  3. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Ilves Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  4. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jean Sibelius (Nuori Sibelius) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  5. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  6. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Karhut Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  7. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kevät Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  8. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kohtaaminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  9. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Konerytmi Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  10. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kullervo Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  11. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyösti Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  12. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyöstin syntymäkodin sija Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  13. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Linjaali Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  14. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Maanpäällinen osa Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  15. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  16. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  17. Miki Wallenius: Poikajoukon terrorisoimasta Nahkuri-patsasta tehtiin Hämeenlinnassa entistä ehompi ja huligaaninkestävä Yle Uutiset Kotimaa. 12.6.2015. Yleisradio. Viitattu 15.8.2016.
  18. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nuoruus Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  19. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paavo Cajander Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  20. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paikka Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  21. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  22. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Rakentajat (Sokkeli) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  23. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 250. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  24. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 238. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  25. Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  26. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Summan taistelun muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  27. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Time Concrete Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  28. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Trio Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  29. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Työn muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  30. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Uno Cygnaeuksen muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  31. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Vasikanjuottaja Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.