Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hämeenlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hämeenlinnassa olevat julkiset taideteokset, eli julkisilla paikoilla olevat pysyvät veistokset, patsaat, seinämaalaukset ja muistomerkit. Hämeenlinnan kaupunkiin liitettyjä kuntia ovat Hämeenlinnan maalaiskunta, Vanaja, Hauho, Kalvola, Lammi, Renko ja Tuulos.

Hämeenlinnan julkisesta taiteesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeenlinnan vanhin julkinen taideteos on Robert Stigellin Karhut (1905) Aulangon näkötornin alapuolella. Muita koristeveistoksia kaupungissa ovat Gunnar Finnen 1920-luvulla syntynyt Ilves, Into Saxelinin alun perin 1920-luvulla valmistunut Herääminen ja Viktor Janssonin Nuoruus (1931). Aukusti Veuron vuonna 1940 syntynyt Vasikanjuottaja paljastettiin taidemuseon edustalla vuonna 1957.

Alpo Sailon Paavo Cajander (1933), Kalervo Kallion Työn muistomerkki (1937) ja Oskari Jauhiaisen Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (1958) edustavat herooista klassismia. Aimo Tukiaisen Summan taistelun muistomerkki (1964) edustaa Tukiaisen Mannerheimin ratsastajapatsaan jälkeisenä aikana omaksumaa abstraktia veistossuuntausta.

Sankarillista modernismia ovat Harry Kivijärven Uno Cygnaeuksen muistomerkki (1965) ja Kain Tapperin Sibeliuksen kokovartaloveistos (1964).

Hämeenlinnan ympäristötaidetta ovat islantilaisen Rúrín postmoderni Time Concrete (1986) Vanajaveden rannalla, Kirsti Miilumäen Maanpäällinen osa (2001) Varikonniemessä ja Olli Larjon Paikka (2004) Hattelmalan päiväkodin pihalla. Kävelykadulla on graafisesta betonista tehty yhteistyöteos Marjukka Vainion kolmiosaisesta kasviaiheisesta kuvasta sekä Riitta ja Olli Jalosen teksteistä. Olli Jalonen on lisäksi toteuttanut Hämeenlinnaan kolmiosaisen aurinkoaiheisen ympäristötaideteoksen, jonka osat sijoittuvat eri puolille kaupunkia.

Taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia ja muistomerkkejä sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Alueessa on aluksi pitäjä ennen 2009 kuntaliitoksia: Hämeenlinna, Hauho, Kalvola, Lammi, Renko tai Tuulos. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
35. sotasairaalan muistolaatat[1] Yksi 35. sotasairaalan muistolaatoista sijaitsee Wetterhoffin rakennuksessa, Wetterhoffinkatu 2 Hämeenlinna 60.9955°N, 24.4676°E 1990
Aleksanteri II:n ratsailta jalkautumisen muistokivi[2] Kaupunginpuistossa ns. Larin-Kyöstin kotitalon ohi kulkevan tien varressa, talolta Vanajaveden suuntaan Hämeenlinna 61.0112°N, 24.4485°E Aleksanteri II-n ratsailta jalkautumisen muistokivi Hämeenlinna.jpg
Alvon torppareiden muistomerkki[3][4] Sankolantieltä ajetaan Alvontietä noin 2 km, Vanhakartano; Alvontie 200 (karttalinkki likimääräinen) Lammi 61.1116°N, 25.0244°E 1960
Antti Nurmesniemen muistolaatta[2] Raatihuoneenkadulta Palokunnankadulle mentäessä aivan portaiden yläpäässä, Linnankatu 6 Hämeenlinna, Keskusta 60.996°N, 24.4672°E 1998 Antti Nurmesniemi syntymäkoti ml.JPG
Aurinkolinnut[5] Virvelin Päivätoimintakeskuksen ulkoseinä, Ansarikuja 1 A Hämeenlinna 60.9839°N, 24.4673°E 2010
Emanuel Kanajärven muistomerkki[6] Kanajärven talon itäpuolella Kalvola, Kanajärvi 60.9344°N, 24.0164°E Urho Heinänen 1964
Giants[7][5] Verkatehtaan seinä Hämeenlinna 60.9972°N, 24.4782°E Katajamäki, AimoAimo Katajamäki 2007 Aimo Katajamaki Giants 2007.jpg
Hautausmaan vihkikivi, Ahvenisto[8] Ahveniston hautausmaa; alue 10, eteläosassa; Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9896°N, 24.4227°E Hautausmaan vihkikivi Ahvenisto.jpg
Heikki Videnin muistokivi[9] Vuolijoki Hauho 61.2676°N, 24.4611°E
Herääminen[10][11] Laivarannanpuisto, Arvi Kariston kadun varrella Hämeenlinna, Keskusta 60.9982°N, 24.471°E Saxelin, IntoInto Saxelin ja Sahlberg, OlaviOlavi Sahlberg 1957 (n. 1925) Herääminen Into Saxelin.JPG Wikidata-logo.svg
Hugo Standertskjöldin muistomerkki[12] Aulanko, Aulangon puistossa tenniskenttien lähellä, Aulangontie 91 Hämeenlinna, Aulanko 61.0207°N, 24.4475°E Aulanko Hugo Standertskjöldin muistomerkki.jpeg Wikidata-logo.svg
Huojuva askel[13] Taidemuseon Lohrmann-rakennuksen edusta Hämeenlinna 60.998°N, 24.4755°E Kauhanen, PekkaPekka Kauhanen 1990
Hämeen 25. reservikomppanian 1883-1899 muistomerkki[4] Vanhakartano, Mainiementie 25 Lammi 61.1077°N, 24.9931°E[14] 1969 Hämeen 25 Reservikomppanian muistomerkki.jpeg Wikidata-logo.svg
Hämeenlinna ennen ja nyt[15][5][16] Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 3:n kohdalla Hämeenlinna, Keskusta 60.997°N, 24.4718°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1967 Hameenlinna ennen ja nyt Jaakko Veuron veistos kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Hämeenlinna graffiti[5] Verkatehdas, Keinusaarentien puoli, sisäpiha Hämeenlinna 60.9974°N, 24.4778°E Autere, JaakkoJaakko Autere ja Hakanen, JukkaJukka Hakanen 2012
Hämeenlinnan ensimmäisen kirkon muistokivi[1][17] Linnan kasarmilla, kaupunginpuiston puoleisessa päädyssä, kasarmin reunamilla olevan puisen asuintalon edustalla olevan sireeniaidan keskellä Hämeenlinna 61.0074°N, 24.4546°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1939 Hämeenlinnan ensimmäisen kirkon muistokivi.jpg
Hämeenlinnan ensimmäisen sotilaskodin muistolaatta[1] Raatihuoneenkatu 1 Hämeenlinna 60.9972°N, 24.4706°E Kuusisto, AnttiAntti Kuusisto 2008 Hameenlinnan ensimmaisen sotilaskodin muistolaatta kuvattu v.2018.jpg
Hämeenlinnan maakunta-arkiston graafinen betoniseinä[5] Aittatie 2 Hämeenlinna 60.9994°N, 24.4792°E Katajamäki, AimoAimo Katajamäki 2009
Hätilän kivi[1] Viipurintieltä katsottuna Hätilän S-marketin takana, puistoalueella; Hätilänkatu 1 Hämeenlinna, Hätilä 61.003°N, 24.4865°E 1960 Hätilän kivi 1960 Hämeenlinna.jpg
Hätilän vuoden 1940 pommituksen uhrien muistokivi[1] Tuomelankatu 19 Hämeenlinna, Hätilä 61.007°N, 24.4798°E 2000 Hätilän vuoden 1940 pommituksen uhrien muistokivi 2000.jpg
Iittalan maamerkki[18] Kiertoliittymässä Iittalan keskustassa, Iittalantie 140 Kalvola, Iittala 61.0912°N, 24.1349°E Markunpoika, TuomasTuomas Markunpoika 2021 Tuomas Markunpoika Iittalan maamerkki 2021.JPG
Ilmavalvontalottien muistolaatta[19] Aulangon näkötorni Hämeenlinna, Aulanko 61.0223°N, 24.4702°E 2010 Ilmavalvontalottien muistolaatta 2010.JPG Wikidata-logo.svg
Ilves[20][21] Raatihuoneenkatu 17 Hämeenlinna, Keskusta 60.9961°N, 24.4652°E Finne, GunnarGunnar Finne 1929 Ilves.pylvaan.paassa.hameenlinna.kuvattu.v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
J. K. Paasikiven muistolaatta[2] Lyseon seinä, Linnankatu 12-14 Hämeenlinna, Keskusta 60.997°N, 24.467°E 1959 JK Paasikivi Lyseo ml.JPG
Jean Sibeliuksen muistolaatta lyseolla[2] Lyseon seinä Linnankatu 12-14 Hämeenlinna, Keskusta 60.997°N, 24.4652°E 1960 Jean Sibelius oli taman koulun oppilaana... laatta kuvattu v.2018.jpg
Jean Sibelius (Nuori Sibelius)[22][23] Sibeliuksenpuisto Hämeenlinna, Keskusta 60.9983°N, 24.4641°E Tapper, KainKain Tapper 1964 Jean Sibelius (Nuori Sibelius) kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Jouset[24][25] (myös Kehityksen kaaret) Keksikatu 2-4 Hämeenlinna, Kantola 60.9815°N, 24.4953°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1963 Jouset Aimo Tukiainen 1 AB.JPG
Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki[26][27] Suomenkasarmi, Turuntien varrella Hämeenlinna, Myllymäki 60.9939°N, 24.4536°E Aitola, HeikkiHeikki Aitola 1976 Hml Jääkäripatteristo tykki mm.JPG
Hml Jääkäripatteristo tykki ml.JPG
Wikidata-logo.svg
Jääkäritykistörykmentin muistolaatta Suomenkasarmi Turuntie 2 Hämeenlinna, Myllymäki 60.9936°N, 24.4523°E 1976 Jääkäritykistörykmentin ml.jpg
Kaatuneiden metsureiden muistopatsas[4] Evon metsäopiston piha, Saarelantie 1​​​​ Lammi 61.1961°N, 25.1082°E
Kansalaissodassa teloitettujen n. 50 hengen muistoksi[28] Mattilanhaka, Kilintie 21 (polun pää), Hauhontaka Hauho 61.119°N, 24.541°E 1940-1950-luku Hauhontaka 1918 punaiset.jpg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Kalvola[29][30] Kalvola 61.0953°N, 24.1077°E 1949 Kalvola 1918 muistomerkki 2.jpg Wikidata-logo.svg
Kansalaissota 1918 punaisten muistomerkki, Renko[31][32] Rengon kirkon hautausmaa Renko 60.8943°N, 24.2867°E 1920-luku Renko 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Karhut[33][11] Aulangonvuoren juurella näkötornin alapuolella Hämeenlinna, Aulanko 61.0223°N, 24.4706°E Stigell, RobertRobert Stigell 1906 Karhut by Robert Stigell.jpg Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Hauho[34] Hauhon kirkon pihassa Hauho 61.1713°N, 24.5581°E 1953[35] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Hauho 1953.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Vanaja[36] Vanajan hautausmaa, kirkon itäpuolella, Uusimaa-alue; Hautausmaantie 1 Hämeenlinna, Vanaja 60.9792°N, 24.5048°E 1957[37] Karjalaan jääneiden vainajien mm Vanaja.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[1] Kirkkopuistossa, Hallituskadun puolella, Kirkkorinne Hämeenlinna, Keskusta 60.9972°N, 24.4667°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistokivi kuvattu v.2018.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi, Kalvola[38] Kalvolan kirkon pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella puistossa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0957°N, 24.1124°E 1953 Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden vainajien muistoksi, Renko[38][32] Sankarihauta-alueen vieressä Renko 60.8945°N, 24.2863°E 1954
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Lammi[39] Lammin hautausmaa Lammi 61.0801°N, 25.0135°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1954
Kartio[40][41] Palvelu- ja pysäköintilaitos Pööli, Vanainkatu 1 Hämeenlinna, Asemanseutu 61.0024°N, 24.4757°E Külm, NeemeNeeme Külm 2020
Katovuoden uhrien muistomerkki Vanajan hautausmaa, kirkon pohjoisseinustalla, Hautausmaantie 1 Hämeenlinna, Vanaja 60.979°N, 24.5032°E Katovuoden uhrien mm Vanaja.jpg
Kauas pilvet[5] Ohutlevykeskuksen ulkoseinä, Visakaarre 9 Hämeenlinna 60.9774°N, 24.48°E Lehtonen, KatiKati Lehtonen 2015
Kevät[42] Hotelli Punaportin edusta, Hattelmalantie 25 Hämeenlinna, Kankaantaka 60.986°N, 24.4416°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1988 Kevät by Matti Peltokangas.JPG Wikidata-logo.svg
Kohtaaminen[43] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Hämeenlinna, Keskusta 60.9953°N, 24.461°E Kukkonen, PerttiPertti Kukkonen 2004 Pertti Kukkonen Kohtaaminen 2004.jpg Wikidata-logo.svg
Konerytmi[44][17] Koulutuskeskus Tavastia, Puistokaarre 3:n kohdalla Hämeenlinna, Myllymäki 60.9886°N, 24.4475°E Heino, RaimoRaimo Heino 1971 Raimo Heino Konerytmi 1971.jpg Wikidata-logo.svg
Kotirintamanaisten muistomerkki[45] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0958°N, 24.1078°E Ilveskoski, PenttiPentti Ilveskoski ja Eerola, UllaUlla Eerola 2014 Kotirintamanaisten muistomerkki Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Kullervo[46][27] Kaupunginkirjaston edusta, Lukiokatu 2 Hämeenlinna, Keskusta 60.9995°N, 24.4667°E Terno, NinaNina Terno 1983 Hämeenlinnan pääkirjasto.jpg Wikidata-logo.svg
Kuurilan junaturman muistokivi[47] Kuivassaarentie Kalvola 61.112°N, 24.0681°E 2017 Kuurilan junaturman muistokivi.jpg Wikidata-logo.svg
Lammin Kataloisten muistopatsas[48][4] Kataloisten seurantalon piha, Kataloistentie 553 Lammi, Kataloinen 61.0291°N, 24.9148°E 1920
Larin-Kyösti[49][50] Toripuisto, Raatihuoneenkadun puolella Hämeenlinna, Keskusta 60.9967°N, 24.4662°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1962 Larin Kyosti Mikko Hovin veistama veistos kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Larin-Kyöstin syntymäkodin sija[51][25] Tampereentie, Vanhankaupunginlahden kohdalla Hämeenlinna, Ojoinen 61.0075°N, 24.4516°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1949 Larin-Kyöstin syntymäkodin sija Hämeenlinna.jpg Wikidata-logo.svg
Lasten muistolle, Ahvenisto[8] Ahveniston hautausmaa; alue 47, eteläosassa; Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9888°N, 24.4191°E Lasten muistolle Ahveniston hautausmaa.jpg
Lehdesmäen muistokivi[52] Lehdesmäen sillan läheisyydessä, Lehdesmäentien ja Joentien risteyksessä Hauho 61.1929°N, 24.639°E
Lehmäpatsas[53] Hauhontie 11 Hauho 61.1724°N, 24.5616°E ,[[| ]] 2022
Linjaali[54] Kävelykatu, Raatihuoneenkatu Hämeenlinna, Keskusta 60.9955°N, 24.4618°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Jalonen, RiittaRiitta Jalonen ja Vainio, MarjukkaMarjukka Vainio 2004 Linjaali by Jalonen Jalonen Vainio 1.JPG
Linjaali by Jalonen Jalonen Vainio 2.JPG
Wikidata-logo.svg
Maaherranpuiston vihkimisen muistomerkki[1] Pääkirjaston ja Vanajaveden väliin jäävällä alueella olevassa puistossa, Rauhankatu 31 Hämeenlinna, Keskusta 61°N, 24.4672°E 1997 Maaherranpuiston vihkimisen muistomerkki kuvattu v.2018.jpg
Maanpuolustuskivi[1] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla Hämeenlinna 61.0048°N, 24.4564°E 1992 Maanpuolustuskivi Hämeenlinna.jpg
Maanpäällinen osa[55] Varikonniemi Hämeenlinna, Keinusaari 61.0014°N, 24.4717°E Miilumäki, KirstiKirsti Miilumäki 2001 Kirsti Miilumaki Maanpaallinen osa 2001.JPG Wikidata-logo.svg
Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki[56] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.096°N, 24.1082°E Hakala, MattiMatti Hakala ja Kallionpää, OivaOiva Kallionpää 2004 Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Martti Skytten patsas[57][34] Hauhon museon edustalla, Hauhon kirkon pihapiirissä Hauho 61.1719°N, 24.5585°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1958 Ilmari Wirkkala Martti Skytten patsas 1958.JPG Wikidata-logo.svg
Memory waves[5] G-talon päätyseinä, Kampuskaarre 1 Hämeenlinna, Kankaantausta 60.9801°N, 24.4747°E HAMK:n lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelijat 2017
Mika Aholan muistomerkki[58] Hämeenlinnan Areenan ulko-oven vieressä Hämeenlinna 61.005°N, 24.4313°E 2018
Muistoreliefi sotalapsille[1] Rautatieasemalla raiteiden puoleisessa ulkoseinässä Hämeenlinna, Keinusaari 61.0024°N, 24.4783°E Männistö, JariJari Männistö 2005 Jari Mannisto Muistoreliefi sotalapsille 2005.JPG
Muraali, viljasiilot[59][60][7][5] Viljasiiloissa, Keksikatu 2 Hämeenlinna, Kantola 60.9826°N, 24.4973°E Helten, Guido vanGuido van Helten 2017 Guido van Helten Viljasiilojen muraali 2017 Hameenlinna.JPG Wikidata-logo.svg
Musta aurinko[61] Verkatehtaan Lasipihan lattia (sisätiloissa), Paasikiventie 2 Hämeenlinna, Keinusaari 60.9975°N, 24.4768°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Wikidata-logo.svg
Muualle haudattujen muistelupaikka, Ahvenisto[62][8] Ahveniston hautausmaa; alue 14, keskivaiheilla; Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9896°N, 24.4224°E Muualle haudattujen muistelupaikka Ahvenisto.jpg
Muualle haudattujen muistelupaikka, Renko[32] Rengon kirkon vieressä Renko 60.8939°N, 24.2867°E
Myötätuuli[63] Pellavatie 2 Hämeenlinna, Kankaantaka 60.9873°N, 24.4393°E Perko, ReijoReijo Perko 2009 Myötätuuli by Reijo Perko 1.JPG
Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri)[64][65][66] Postitalon edusta, Palokunnankatu 15 Hämeenlinna, Keskusta 60.9948°N, 24.4637°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1958 Oskari Jauhiainen, Nahkurien ammattikunnan muistomerkki 1958.jpg Wikidata-logo.svg
Niemisen veljesten muistokivi[67] Kuittila, Eskolankulma, Härkätien varrella (karttalinkki likimääräinen) Renko 60.8893°N, 24.2355°E
Nuoruus[68][69] Kirjaston puisto, Raatihuoneenkadun ja Saaristenkadun kulma Hämeenlinna, Keskusta 60.9952°N, 24.4593°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1967 (1931) Viktor Jansson Nuoruus 1931.jpg Wikidata-logo.svg
Nälkään kuolleiden muistokivi[1] Vanha hautausmaa, Turuntien varrella Hämeenlinna, Kauriala 60.9945°N, 24.4527°E Hämeenlinna, Nälkään kuolleiden mm.jpg
Olympialaisten maahockeyotteluiden muistolaatta[1] Kaurialan kentän katsomon seinässä, Brahenkadun puolella; Brahenkatu 4 Hämeenlinna, Kauriala 60.9935°N, 24.4407°E 1988 Olympialaisten maahocheyn ml.jpg
Ormanneito[70] Untulan ranta Lammi 61.0944°N, 24.9956°E Hossi, RaimoRaimo Hossi 2007
Otto Rehbinderin muistolaatta ja muistokivi[2] Kaupunginpuistossa Hämeenlinna 61.0103°N, 24.4514°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1951 Aukusti Veuro Otto Rehbinderin muistolaatta ja muistokivi 1951.JPG
Paavo Cajander[71][72] Toripuisto, Hallituskadun puolella Hämeenlinna, Keskusta 60.9968°N, 24.4658°E Sailo, AlpoAlpo Sailo 1933 Paavo Cajander rintakuva kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Paikka[73][5] Hattelmalan päiväkodin piha, Lehmusrinne 3 Hämeenlinna, Kankaantausta 60.9804°N, 24.4768°E Larjo, OlliOlli Larjo 2004 Wikidata-logo.svg
Punainen aurinko[61] Harvoilanmäen asuntomessualue, Honkarinne 22 Hämeenlinna, Mäskälä 61.0071°N, 24.5345°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Olli Jalonen Olli Larjo Anssi Taulu Punainen aurinko 2007.JPG Wikidata-logo.svg
Punaisten hauta, Alvettula[74][75] Väinöläntie 23 Hauho, Alvettula 61.1994°N, 24.4898°E Punaisten hauta; Alvettula, Hauho.jpg Wikidata-logo.svg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 1 (Ahvenisto I)[76][77] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, tien varressa olevan supan suunnalla polun päässä. Haudalle johtaa myös jyrkkä polku hautausmaan oikeasta peräkulmasta. Hämeenlinna 60.9901°N, 24.4251°E
Punaisten joukkohaudan muistokivi 2 (Ahvenisto II)[76][77] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, kiven luo johtaa portaat ja polku tien reunasta. Kaksi hautaa vierekkäin. Haudalle johtaa myös jyrkkä polku hautausmaan oikeasta peräkulmasta. Hämeenlinna 60.991°N, 24.4233°E 1940 Punaisten joukkohaudan muistokivi 8.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 3 (Ahvenisto III)[76][77] Ahvenistonjärvelle johtavan tien vasemmalla puolella, kiven luo johtaa portaat ja polku tien reunasta. Kaksi hautaa vierekkäin. Haudalle johtaa myös jyrkkä polku hautausmaan oikeasta peräkulmasta. Hämeenlinna 60.991°N, 24.4232°E
Punaisten joukkohaudan muistokivi 4[76][78] Linnan kasarmin kaupunginpuiston puoleisessa päädyssä kävelytien varrella Hämeenlinna 61.0071°N, 24.4534°E Punaisten joukkohaudan muistokivi 4 Hämeelinna.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 5[76][79] Viipurintien ja Myllypellontien risteyksessä Hämeenlinna, Idänpää 61.0031°N, 24.4941°E Sahlberg, OlaviOlavi Sahlberg 1947 Olavi Sahlberg Punaisten joukkohaudan muistokivi Hämeenlinna 1947.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 6[76][80] Tampereentien ja Kärpäntien risteyksessä Hämeenlinna, Puistonmäki 61.0171°N, 24.436°E Punaisten joukkohaudan muistokivi 6 Hämeenlinna.jpg
Punaisten joukkohaudan muistokivi 7[76][81][82] Ahveniston hautausmaa; Alue 49, Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9905°N, 24.4194°E 1940 Punaisten muistomerkki Ahveniston hautausmaa.JPG
Punaisten joukkohaudan muistokivi 8[76] Keskussairaalanmäellä lähellä vanhaa ortodoksikirkkoa, Ahvenistontie 20 Hämeenlinna 60.9878°N, 24.4149°E 1940 Punaisten joukkohaudan muistokivi 2.jpg
Punaisten muistomerkki, Syrjäntaka[83][84][85] Ojatien ja Hosiolammintien risteys, Syrjäntaka Tuulos 61.1117°N, 24.8091°E 1967 Punaisten muistomerkki Syrjantaka Tuulos 1967.jpg Wikidata-logo.svg
Punaisten muistomerkki, Konnari[86] Konnari, Turengintie 17 Lammi 61.0701°N, 25.0093°E 1951
Rakentajat (Sokkeli)[87][88] Lahdensivuntie 41, moottoritien ylittävän sillan kohdalla Hämeenlinna, Myllymäki 60.9924°N, 24.4555°E Juva, KariKari Juva 1973 Kari Juva Rakentajat Sokkeli 1973.jpg Wikidata-logo.svg
Rautatien 100-vuotismuistolaatta[1] Rautatieasemalla raiteiden puoleisessa ulkoseinässä Hämeenlinna 61.0023°N, 24.4785°E Veuro, JaakkoJaakko Veuro 1962 Jaakko Veuro Rautatien 100 vuotismuistolaatta 1962.JPG
Rautatien 125-vuotismuistomerkki[1] Rautatieaseman edessä Hämeenlinna 61.0022°N, 24.4781°E 1987 Rautatien 125 vuotismuistomerkki Hameenlinna 1987.JPG
Rengosta v. 1939-1945 sotaan lähteneiden muistokivi[89][67] Paloaseman pihalla, Rengonraitti Renko 60.8921°N, 24.3021°E 1991 Renko veteraanikivi.jpg Wikidata-logo.svg
Saksalaisten hauta[90][85] Pannujärvellä, Tuuloksentie 2033 Tuulos 61.0909°N, 24.7988°E 1919 Saksalaisten hauta Pannujarvi Hameenlinna 1919.jpg
Sankarimuistomerkki, Ahveniston hautausmaa[91] Ahveniston sankarihautausmaa, Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.99°N, 24.4231°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1950 Ahvenisto sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg>
Sankarimuistomerkki, Hauhon kirkko[92] Hauhon kirkon sankarihautausmaa Hauho 61.1711°N, 24.5587°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1949 Hauhon kirkko sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Kalvola (Elämän laiva)[93][94] Kalvolan sankarihautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0958°N, 24.1081°E Wirkkala, TapioTapio Wirkkala 1959 Kalvolan sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Lammin kirkko[39] Lammin kirkon sankarihautausmaa Lammi 61.0803°N, 25.0137°E Filen, EmilEmil Filen 1948 Lammin kirkon sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Rengon kirkko[32][95][96] Rengon kirkon sankarihautausmaa Renko 60.8945°N, 24.2865°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1951 Renko sankarihautausmaa muistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Tuuloksen hautausmaa[97][98] Tuuloksen sankarihautausmaa, Vuorentaustantie 1 Tuulos 61.1482°N, 24.7854°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1948 Tuulos sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarimuistomerkki, Vanajan kirkko[99][36] Vanajan hautausmaa, kirkon itäpuolella, Uusimaa-alue; Hautausmaantie 1 Hämeenlinna, Vanaja 60.979°N, 24.5049°E Teräsvirta, EinariEinari Teräsvirta 1949 Vanajan kko sankarimuistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Sininen aurinko[61] Poltinahon asuinalue, Kruununkadun ja Rakuunankadun risteys Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9915°N, 24.4351°E Jalonen, OlliOlli Jalonen, Larjo, OlliOlli Larjo ja Taulu, AnssiAnssi Taulu 2007 Olli Jalonen Sininen aurinko 2007.jpg Wikidata-logo.svg
Smells like teen spirit[100][7][5] Viipurintien sillan alla rautatien lounaispuolella Hämeenlinna 61.0005°N, 24.4817°E Mäenpää, TeemuTeemu Mäenpää ja Somervuori, KimKim Somervuori 2016
Sota ja rakkaus Kirjastonpuisto Hämeenlinna, Keskusta 60.995°N, 24.4587°E Torkkeli, TiinaTiina Torkkeli, 2019 Sota ja rakkaus by Tiina Torkkeli 1.JPG Wikidata-logo.svg
Sotiemme veteraanien muistomerkki, Iittala[101][94] Väinö Salmen puisto Iittalan keskustassa, Lasimestarintie 1 Kalvola, Iittala 61.0907°N, 24.1296°E Kokko, ValtoValto Kokko 1994 Sotiemme veteraanien muistomerkki Iittala.jpg Wikidata-logo.svg
Sotiemme veteraanien muistomerkk, Kalvola[30] Kalvolan hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Kalvola 61.0955°N, 24.1109°E
Sotilaspoikareliefi[1] Linnan kasarmilla, lippukentän laidalla olevan rakennuksen nro 5 ulkoseinässä; Vanhankaupunginkatu Hämeenlinna 61.0051°N, 24.4557°E Heinemaa, JuhaniJuhani Heinemaa 1998 Sotilaspoikareliefi Hämeenlinna.jpg
Suihkukaivo[102] Kanta-Hämeen keskussairaalan edusta (aiemmin "Ahveniston parantola"), Ahvenistontie 20 Hämeenlinna 60.9876°N, 24.4139°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1956
Summan risti[103] Kalvolan hautausmaa, Iittalantie 300 Kalvola 61.0957°N, 24.1078°E Wirkkala, TapioTapio Wirkkala ja Laine, KalleKalle Laine 1970 Summan risti Kalvola.jpg Wikidata-logo.svg
Summan taistelun muistomerkki[104][25] Itsenäisyydenpuisto, Sibeliuksenkatu 22 Hämeenlinna, Keskusta 60.9991°N, 24.4621°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1964 Summan taistelun muistomerkki Itsenaisyydenpuisto Aimo Tukiainen kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Suomen 7. Hämeenlinnan tarkk’-ampujapataljoonan muistokivi[8] Ahveniston hautausmaa; alue 23, aidan vieressä; Ahvenistontie 18 Hämeenlinna, Ahvenisto 60.9885°N, 24.4209°E Suomen 7 Hameenlinnan tarkk ampujapataljoonan muistokivi Ahveniston hautausmaa.jpg
Suomen Weberin pisteen muistomerkki[105] Luopioistentien ja Vihavuodentien risteyksen pohjoispuolella, Sappee Hauho 61.2574°N, 24.7089°E 1995 Center of population, Finland.jpg
Syrjäntaan taistelujen muistomerkki[106][83][85] Syrjäntaka, Tuuloksen seurakuntakeskuksen takana kalliolla, Pappilantie 17 Tuulos 61.1195°N, 24.8291°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1968 Urho Heinanen Syrjantaan taistelujen muistomerkki 1968.JPG Wikidata-logo.svg
Time Concrete[107][5][108] Hotelli Vaakunan edusta, Mahlianpuisto Hämeenlinna, Keinusaari 60.9998°N, 24.4753°E Rúrí 1986 Ruri Time Concrete 1986.JPG Wikidata-logo.svg
Toramäen hauta[109] Metsäkulmantie 703 Hauho 61.1116°N, 24.5957°E
Trio[110][111] Jukolan tori Hämeenlinna, Voutila, Jukola 60.9849°N, 24.4175°E Smith, HowardHoward Smith 1992 Howard Smith Trio 1992.jpg Wikidata-logo.svg
Työn muistomerkki, Viisarin alue[112][88] Vuorentaantien ja Vuorenharjuntien risteys Hämeenlinna, Pullerinmäki 61.0087°N, 24.396°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1937 Työn muistomerkki Hämeenlinna.jpg Wikidata-logo.svg
Uno Cygnaeuksen muistomerkki[113][25] Kaurialan yläaste, Torikatu 33 Hämeenlinna, Kauriala 60.9963°N, 24.4471°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1965 Harry Kivijärvi Uno Cygnaeuksen muistomerkki 1965.jpg Wikidata-logo.svg
Uusi lehti[114][7] Hyvinvointikeskus Sauvola (Kalvolan kirjasto), Sauvolan aukio 4 Kalvola, Iittala 61.0908°N, 24.1341°E Heikkilä, PetraPetra Heikkilä 2017 Petra Heikkilä Uusi lehti 2017.JPG
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet, Lammi[115] Iso-Evo, Hallakorpi, pellolla tien reunasta matkaa 30m, Hallakorventie 27 Lammi 61.1711°N, 25.038°E 1970 Iso-Evo vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg Wikidata-logo.svg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet, Vanaja[116][76] Vanajan hautausmaa, Vanhamaa-alue, Hautausmaantie 1 Hämeenlinna, Vanaja 60.9785°N, 24.5035°E 1978 Vanaja vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpg Wikidata-logo.svg
Valkeakosken naiskomppanian hauta[117][34] Siikasentien kaakkoispuolella noin 100 m tiestä; Siikasentie 22, Mustila Hauho 61.2266°N, 24.7178°E 1968
Valtioneuvos Danielson-Kalmarin muistolaatta[34] Kappalaisenpappilan tuparakennuksen seinä, Kotkontie 1 Hauho 61.1716°N, 24.5569°E 1953
Vanhan ortodoksikirkon ja kirjaston muistolaatta[1] Kirjastokatu 1 Hämeenlinna, Keskusta 60.9952°N, 24.4587°E 2000 Vanhan ortodoksikirkon ja kirjaston ml 2000.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Hauho[118] Hauhon hautausmaa Hauho 61.1588°N, 24.5909°E 1919 Vapaussodan muistomerkki Hauho 1919.jpg
Vapaussodassa kaatuneiden valkoisten muistomerkki, Hämeenlinna[119][1] Kirkkopuistossa, Raatihuoneenkadun puolella, Kirkkorinne Hämeenlinna, Keskusta 60.9967°N, 24.467°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1929 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki kuvattu v.2018.jpg Wikidata-logo.svg
Vapaussodassa kuolleiden saksalaisten sotilaiden hautamuistomerkki[1] Vanha hautausmaa, Turuntien varrella Hämeenlinna 60.9945°N, 24.4528°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen ja Martin, WilaWila Martin 1921 (siirto 1962) Vapaussodassa kuolleiden saksalaisten sotilaiden hautamuistomerkki.jpg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Kalvolan kirkko Kalvolan kirkko Kalvola 61.0955°N, 24.1127°E 1937 Kalvola 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Lammin kirkko[39] Lammin kirkon hautausmaa Lammi 61.0804°N, 25.0142°E Heinänen, UrhoUrho Heinänen ja Martin, WilaWila Martin[120] 1920 Lammi 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Vapaussota 1918 valkoisten muistomerkki, Rengon kirkko[121] Kolmen sodassa kuolleen muistomerkki Hakkolan sukuhaudalla Rengon kirkolla (karttalinkki likimääräinen) Renko 60.8938°N, 24.2863°E 1922
Vapautemme hinta[122] Tuuloksen kauppakeskus Tuulonen, Tuulosentie 1 Tuulos 61.105°N, 24.8639°E 2005
Vasikanjuottaja[123][124] Hämeenlinnan Taidemuseon edusta, Viipurintie 2 Hämeenlinna, Keinusaari 60.998°N, 24.475°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1954 Vasikanjuottaja.jpg Wikidata-logo.svg
Veteraanimuistomerkki, Lammi[4] Lammin kirkolla Lammi 61.0802°N, 25.0147°E 1994[37]
Veteraanimuistomerkki, Tuulos Syrjäntaka, Tuuloksen seurakuntakeskuksen takana kalliolla, Pappilantie 17 Tuulos 61.1195°N, 24.829°E Veteraanimuistomerkki Tuulos.jpg
Vihniön muistokivi, 1982 siirretyt[125][126][34] Vihniöntie 13 Hauho 61.1731°N, 24.5734°E
Vihniön toveripatsas[125][126] Vihniöntie 13 Hauho 61.1731°N, 24.5733°E 1947 Vihnion toveripatsas Hauho 1947.jpg Wikidata-logo.svg
Vuoden 1918 sankaripatsas[127] Hauhon kirkon pihassa, kirkon eteläisellä seinustalla Hauho 61.1713°N, 24.5586°E 1924[128] Vuoden 1918 sankaripatsas Hauho 1924.JPG Wikidata-logo.svg

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q Aiheiden muistolaatat; Hameenlinna.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b c d e Henkilöiden muistolaatat; Hameenlinna.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Alvon torppareille muistomerkki 60 vuotta sitten; Keski-Häme 12.7.2020
  4. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 91
  5. a b c d e f g h i j k Taidepyöräilykierros Hämeenlinnassa; Visithame.fi
  6. Böök, Netta & Huttunen, Marko & Savolainen, Katja: Kanajärven restaurointileiri 2009, s. 21. Kallion Savo-seura; Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, 2010. ISBN 978-952-60-3047-0. ISSN 1797-352X. Arkkitehtuurin julkaisuja; 106.. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.3.2019).
  7. a b c d Muraalit Hämeenlinnassa; Hameenlinna.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. a b c d Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku / Tilat ja alueet; Kirkkomaa.fi
  9. Google-kartta "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla"
  10. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Herääminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 27.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  11. a b Suomen muistomerkit, s. 39
  12. Hugo Standertskjöldin muistolaatta ja muistokivi Aulangolla Hämeenlinnan kaupunki. Arkistoitu 13.4.2018. Viitattu 12.4.2018.
  13. Taidekävely Hämeenlinnan keskustassa; Visithame.fi
  14. Hämeen 25. reservikomppanian muistomerkki asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  15. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Hämeenlinna ennen ja nyt Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  16. Suomen muistomerkit, s. 29
  17. a b Suomen muistomerkit, s. 34
  18. Iittalan maamerkki on suomalaisen lasin koti; Iittalavillage.fi
  19. Ilmavalvontalottien muistolaatta; Sotamuistomerkit 1939-1945
  20. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Ilves Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  21. Suomen muistomerkit, s. 33
  22. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jean Sibelius (Nuori Sibelius) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  23. Suomen muistomerkit, s. 44
  24. Aimo Tukiainen Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 27.9.2020.
  25. a b c d Suomen muistomerkit, s. 38
  26. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Jääkäripatteriston tykkimuistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  27. a b Suomen muistomerkit, s. 30
  28. Kansalaissodassa teloitettujen n. 50 hengen muistoksi tyovaenliike.fi.
  29. Punaisten muistomerkki, Kalvola; Punaisten muistomerkit
  30. a b [ |Kalvolan hautausmaahttps://www.hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/hautausmaat/kalvolan-hautausmaa Kalvolan hautausmaa; Hameenlinna-vanajanseurakunta.fi
  31. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, Renko; Punaisten muistomerkit
  32. a b c d Rengon vanha hautausmaa; Hämeenlinna-Vanajan seurakunta
  33. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Karhut Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  34. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 15
  35. Kaiverrus kivessä
  36. a b Vanajan hautausmaa; Hämeenlinna-Vanajan seurakunta (Arkistoitu – Internet Archive)
  37. a b Merkintä kivessä
  38. a b Virkki, Taisto: Karjalaan jääneiden vainajien muistokivet. Suvannon seutu, 2007, nro 7, s. 26-27. Sakkola-säätiö. Lehden verkkoversio (pdf). Viitattu 26.8.2020.
  39. a b c Lammin hautausmaa; Lammin seurakunta
  40. Asemanseudun palvelu- ja pysäköintilaitos, Julkista taidetta Inaro. Viitattu 22.10.2020.
  41. Hämeenlinnas avati Eesti kunstniku Neeme Külma avaliku ruumi kunstiteos „Kartio” Eesti Kunstnike Liit. 15.10.2020. Viitattu 21.10.2020. (viroksi)
  42. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kevät Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 25.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  43. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kohtaaminen Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.9.2015. Viitattu 23.7.2016.
  44. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Konerytmi Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  45. Kotirintamanaisten muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  46. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Kullervo Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  47. Sinikka todisti 7-vuotiaana rauhanajan tuhoisinta junaturmaa – kunta ja VR torppasivat muistomerkin, joten hän järjesti sen itse; Yle 15.3.2017
  48. T.E.K.: Lammin Kataloisten muistopatsas. Hämeen ilves, 1.5.1925, s. 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.3.2019.
  49. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyösti Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  50. Suomen muistomerkit, s. 36
  51. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Larin-Kyöstin syntymäkodin sija Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.9.2015. Viitattu 23.7.2016.
  52. Lehdesmäen muistokivi; Häme-Wiki
  53. Hämeen kovin veteraanikyntäjä tulee Pälkäneeltä – Hauhon kyntötapahtumassa ratkottiin mestaruus ja paljastettiin lehmäpatsas; Hämeen Sanomat 26.9.2022
  54. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Linjaali Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 9.8.2016. Viitattu 23.7.2016.
  55. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Maanpäällinen osa Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  56. Mannerheim-ristin ritarien muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  57. Skytten_patsas_ja_aukio; Häme-Wiki
  58. Endurolegenda Mika Ahola sai näköisensä muistomerkin: lujan ja sitkeän – oman tiensä kulkija rakasti pyöräänsä; Yle 26.10.2018
  59. Nyt ne ovat valmiita! 21 upeaa seinämaalausta eri puolilla Suomea - mikä on suosikkisi?; Iltalehti 9.10.2017 (Arkistoitu – Internet Archive)
  60. Kantolan muraali; Visithameenlinna.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  61. a b c Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon 2017. Yle. Viitattu 5.9.2017.
  62. Ahveniston hautausmaa; Hämeenlinnan seurakunnat (Arkistoitu – Internet Archive)
  63. Myötätuuli antaa vauhtia Tavastialle 26.9.2009. Yle. Viitattu 26.4.2020.
  64. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nahkurien ammattikunnan muistomerkki (Karvari, Nahkuri) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 27.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  65. Miki Wallenius: Poikajoukon terrorisoimasta Nahkuri-patsasta tehtiin Hämeenlinnassa entistä ehompi ja huligaaninkestävä Yle Uutiset Kotimaa. 12.6.2015. Yleisradio. Viitattu 15.8.2016.
  66. Suomen muistomerkit, s. 28
  67. a b Suomen muistomerkit, s. 116
  68. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Nuoruus Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 12.7.2016. Viitattu 23.7.2016.
  69. Suomen muistomerkit, s. 32
  70. VisitLammi; Artikas.org
  71. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paavo Cajander Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.9.2015. Viitattu 23.7.2016.
  72. Suomen muistomerkit, s. 35
  73. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Paikka Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Viitattu 23.7.2016.
  74. Punaisten hauta ja muistomerkki Alvettulassa Häme-Wiki. Viitattu 28.12.2017.
  75. Punaisten hauta, Alvettula; Punaisten muistomerkit
  76. a b c d e f g h i Punaisten joukkohautojen muistokivet; Hameenlinna.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
  77. a b c Punaisten muistomerkki, Ahvenisto; Punaisten muistomerkit
  78. Punaisten muistomerkki, Linnankasarmi; Punaisten muistomerkit
  79. Punaisten muistomerkki, Idänpää; Punaisten muistomerkit
  80. Punaisten muistomerkki, Puistonmäki; Punaisten muistomerkit
  81. Ahveniston hautausmaan toverihauta; Punaisten muistomerkit
  82. Vuoden 1918 hauta-alue ja muistomerkki, Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku, kirkkomaa.fi
  83. a b Syrjäntaan taistelu; Häme-wiki
  84. Punaisten muistomerkki; Syrjäntaka, Tuulos; Punaisten muistomerkit
  85. a b c Suomen muistomerkit, s. 166
  86. Punaisten muistomerkki, Konnari; Punaisten muistomerkit
  87. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Rakentajat (Sokkeli) Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 25.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  88. a b Suomen muistomerkit, s. 41
  89. Rengosta v. 1939 -1945 sotaan lähteneiden muistokiven paljastus. Sotaveteraani, 26.6.1991.
  90. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Saksalaisten hauta
  91. Sankarihaudat, Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku, kirkkomaa.fi
  92. Hämeenlinna, Hauho; Sotasampo
  93. Elämän laiva; Sotamuistomerkit 1939-1945
  94. a b Suomen muistomerkit, s. 183
  95. Hämeenlinna, Renko; Sotasampo
  96. Suomen muistomerkit, s. 117
  97. Hämeenlinna, Tuulos; Sotasampo
  98. Tuuloksen hautausmaa; Lammin seurakunta
  99. HämeenlinVanaja (Hämeenlinna)|na, Vanaja; Sotasampo
  100. Teemu Mäenpää & Kim Somervuori upeart.com. Arkistoitu 16.12.2019. Viitattu 9.4.2019.
  101. Sotiemme veteraanien muistomerkki; Sotamuistomerkit 1939-1945
  102. Suomen muistomerkit, s. 31
  103. Summanristi; Sotamuistomerkit 1939-1945
  104. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Summan taistelun muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 9.8.2016. Viitattu 23.7.2016.
  105. Ruonaniemi, Antti: Väestöllinen keskipiste liikkuu kilometrin vuodessa, kun suomalaiset pakkautuvat pk-seudulle – "Jopa eteläisessä Suomessa alueet autioituvat" Yle Uutiset. 9.5.2019. Viitattu 29.6.2019.
  106. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 139. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  107. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Time Concrete Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  108. Suomen muistomerkit, s. 40
  109. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Toramäen hauta
  110. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Trio Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  111. Suomen muistomerkit, s. 45
  112. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Työn muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  113. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Uno Cygnaeuksen muistomerkki Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 26.3.2017. Viitattu 23.7.2016.
  114. Kantolan muraali 23.12.2020. Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 22.6.2021.
  115. Iso-Evo, Hallakorpi, Lammi Punaisten muistomerkit.
  116. Punaisten muistomerkki, Vanajan hautausmaa Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas.
  117. Valkeakosken naiskomppanian hauta; Punaisten muistomerkit
  118. Google Maps ryhmä "Vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit Hauhon seudulla", Vapaussodan muistomerkki
  119. Sirola s. 250
  120. Sirola s. 238
  121. Sirola s. 254
  122. Vapautemme hinta nousee talkoilla Tuulokseen; ESS 6.5.2005
  123. Niskanen, Inna (toim. Viherluoto, Päivi): Vasikanjuottaja Hämeenlinnan kaupunki. 2015. Arkistoitu 25.9.2015. Viitattu 23.7.2016.
  124. Suomen muistomerkit, s. 43
  125. a b Vihniön toveripatsas; Häme-Wiki
  126. a b Punaisten muistomerkki, Hauho; Punaisten muistomerkit
  127. Vuoden 1918 Sankari-patsas; Häme-Wiki
  128. https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1011903?page=1

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kiuru Uljas: Lammilaiset muistomerkit; Lammin kunta 1999