Pertti Kukkonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvanveistäjää. Ekonomisti Pertti Kukkosesta on eri artikkeli.

Pertti Kukkonen (s. 1954 Hämeenlinna) on suomalainen kuvanveistäjä.

Kukkonen on opiskellut Suomen taideakatemian koulussa 1978–1983. Hän on pitänyt runsaasti näyttelyjä sekä kotimaassa että ulkomailla, ja hänen teoksiaan on niin julkisissa tiloissa kuin kokoelmissakin.[1] Materiaaleinaan hän on aiemmin käyttänyt puuta ja pronssia mutta yhä enemmän myös betonia[2].

Kukkonen on toteuttanut lukuisia julkisia teoksia Suomessa, ja hänet on palkittu monissa taide- ja ympäristötaidekilpailuissa. Kansainvälistä menestystä toi vuonna 2014 finaalisija YK:n toimiston edustalle New Yorkiin järjestetyssä veistoskilpailussa, johon osallistui tekijöitä yli 80 maasta. Helsingissä hänen julkisia teoksiansa sijaitsee mm. Ruoholahdessa, Malmilla, Vuosaaressa ja Kalliossa. Helsingin lisäksi hänen teoksiaan on useissa muissa Suomen kaupungeissa. Viimeisimpiä julkisia teoksia ovat Kallion ilmaisutaidon lukion julkisivuun toteutettu taideteos sekä Laukaan kunnan uudiskouluun tilaama taidemuuri. Kirkollista taidetta edustaa kilpailuvoittona toteutettu Vantaan Pyhän Laurin kappelin taideteos vuonna 2010.

Betoni on Kukkosen elämässä erityisasemassa, ja hän onkin tehnyt paljon alan kehitystyötä ja uusia innovaatioita, joista laajimmalle on levinnyt Umbra-betoninpatinointimenetelmä[3]. Taidemuseo Emman edustalle Kukkosen toteuttama muurimainen Mutkia matkassa sopii hyvin arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman betonisen rakennuksen yhteyteen. Teos toimii näyttelykeskukselle ohjaavana elementtinä ja rajaa samalla puistoalueen jalankulkuväylästä. Se on osa Tapiolan kulttuuriraittia, jonka on suunnitellut maisemasuunnittelija Gretel Hemgård.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pro Finlandia -mitali 2021[4]
  • Dukaattipalkinto 1985
  • Useita palkintoja veistos- ja arkkitehtuurikilpailuista yksin ja työryhmissä.
  • Useita betonialan palkintoja kuten Vuoden Betoniteko (1998)
  • Pro Sculptura-mitali 2017
  • Suomen Kuvanveistäjäliiton Kunniajäsen 2022

Kuvia julkista taideteoksista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matrikkelitiedot Pertti Kukkosen sivusto. Viitattu 5.9.2010.
  2. Pertti Kukkosen cv
  3. Umbra -menetelmä (Googlen välimuisti) 9.12.2008. Vantaan seurakunnat. Viitattu 18.10.2009.
  4. Koppinen, Mari ja Takala, Anna: Johanna Rusanen-Kartano, Hannu-Pekka Björkman ja Teemu Keskisarja saavat Pro Finlandia -mitalit. Helsingin Sanomat, 1.12.2021. Digilehti (maksullinen). Viitattu 1.12.2021.