Emma (taidemuseo)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Emma
Espoon modernin taiteen museo
WeeGee-talon ja EMMAn sisäänkäynti elokuussa 2015.
WeeGee-talon ja EMMAn sisäänkäynti elokuussa 2015.
Perustettu 2002
Sijainti Ahertajantie 5
02070 Espoo
Johtaja Pilvi Kalhama (1.8.2012 alkaen)[1]
Kotisivut EMMA, museon kotisivut

Emma eli Espoon modernin taiteen museo on Espoon taidemuseosäätiön ylläpitämä taidemuseo. Emma sijaitsee Espoon Tapiolassa WeeGee-talossa. Museon näyttelytilat ovat Suomen suurimpia, noin 5 000 m². EMMA-nimen taustalla on museon englanninkielinen nimi, Espoo Museum of Modern Art, ja kirjoitetaan tietosanakirjassa pienaakkosin.

Taidemuseon johtaja on Pilvi Kalhama ja museosäätiön puheenjohtaja Hanna-Leena Hemming.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoo perusti Espoon taidemuseosäätiön vuonna 2002. Emma avattiin yleisölle 13. lokakuuta 2006 WeeGee-talon kunnostuksen valmistuttua. Museossa on pysyvästi esillä Saastamoisen säätiön kokoelma, joka täyttää puolet näyttelytilasta. Kokoelmassa on yli 1 900 teosta, joista kerralla on esillä vajaa 500. Emman oma taidekokoelma, entinen Espoon kaupungin taidekokoelma, sisältää noin 2 500 teosta. Taidekokoelmaan kuuluvat julkiset teokset kaupungin virastoissa, laitoksissa sekä ulkotiloissa. Joitakin on esillä myös Emmassa. Raimo Utriaisen taidesäätiön kokoelma talletettiin lokakuussa 2006 Emmaan. Myös Kyösti Kakkosen taidekokoelma on talletettu Emmaan, ja vuonna 2008 lahjoitettiin museolle laaja kokoelma Osmo Valtosen taidetta.

Kesällä 2013 Espoon Taide- ja Tietotekniikkakeskus CARTES sulautui Emman toimintoihin.[3] CARTESin olivat perustaneet vuonna 1990 Sibelius-Akatemia, Teknillisen korkeakoulu ja Espoon kaupunki, ja sitä ylläpiti voittoa tavoittelematon Espoon Taide- ja Tietotekniikkasäätiö.[3] CARTES järjesti ja tuotti uutta teknologiaa soveltavia taidetapahtumia ja taideteoksia sekä edisti alan tutkimustoimintaa. CARTESin päätapahtuma viime vuosina oli vuosittain järjestettävä Cartes Flux -uusmediataidefestivaali, joka esitteli kotimaista ja kansainvälistä kokeellista mediataidetta. CARTES oli yksi keväällä 2010 perustetun Suomen Mediataideverkosto ry:n perustajajäsenistä.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekka Kauhanen, Taidepoliisi, 2006. Veistos on Emman lähellä olevassa liikenneympyrässä.

Emman toisella puolella vierailevat vaihtuvat näyttelyt, jotka esittelevät kansainvälistä ja kotimaista taidetta ja designea. Näyttelyt esittelevät modernin taiteen klassikoita sekä muistuttavat jo unohtuneista suomalaisista merkittävistä modernin taiteen edustajista.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon modernin taiteen museon kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espoon modernin taiteen museon kokoelma sai alkunsa 1950-luvulla. Museo vastaa Espoon kaupungin taidehankinnoista.lähde?

Kokoelmassa on noin 2 500 teosta. Taidekokoelmaan kuuluvat julkiset teokset kaupungin virastoissa, laitoksissa sekä ulkotiloissa. Kokoelman teoksia on esillä myös taidemuseon tiloissa. Kokoelmassa on etupäässä suomalaista modernia sodanjälkeistä taidetta. Taideteoksia hankitaan joko ostoina tai tilaustöinä ja museo ostaa pääasiassa suomalaista nykytaidetta.[4]

Saastamoisen säätiön taidekokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma koostuu kuopiolaisen Saastamoisen teollisuussuvun alun perin kotikokoelmaksi hankituista taideteoksista. Siinä on yli 1 900 teosta, josta Emmassa on pysyvästi näytteillä noin 500 teosta.[5]

Raimo Utriaisen taidesäätiön kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvanveistäjä Raimo Utriaisen vuonna 1993 perustaman taidesäätiön kokoelma talletettiin Emmaan vuonna 2006. Kokoelmassa on Utriaisen töitä lähes 40 vuoden ajalta. Siinä on 150 veistosta, yli 30 öljyvärimaalausta, akvarelleja, piirustuksia, mitaleja, suunnitelmia, arkkitehtuuripiirustuksia sekä valokuvia ja valokuvapaneeleita.[6]

Osmo Valtosen taidekokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvataiteilija Osmo Valtosen lahjoitetussa kokoelmassa on noin sata maalausta, saman verran veistoksia sekä piirustuksia, grafiikkaa ja henkilöarkistomateriaalia.[7]

Kyösti Kakkosen taidekokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen tunnetaan keräilijänä laajan ja korkeatasoisen design-kokoelman kautta. Se kattaa suomalaisen muotoilun vaiheita Iiris-keramiikasta nykypäivään. Hän on aktiivisesti kiinnostunut myös kuvataiteesta.

Nykytaiteilijoiden teosten lisäksi kokoelmassa on myös kotimaisia klassikoita. Kokoelma talletettiin Emmaan vuonna 2007. Vuonna 2010. Kakkonen laajensi taidekokoelmaansa lähes 700 grafiikanvedosta käsittävällä hankinnalla.[8]

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin taiteellinen perintö on uskottu vuonna 2003 perustetun Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön tehtäväksi ja tallennettu Emmaan.

Kokoelmaan kuuluu yli 2 000 esinettä. Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin taideteosten ohella luetteloituna on prototyyppejä juomalaseista teollisuuskoneisiin. WG-talon aulassa sijaitsevassa Wirkkala Kabinetissa on pysyvästi nähtävillä valikoima kokoelmasta.[9]

Muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emman oheisohjelmisto tarjoaa näyttelytoiminnan rinnalle opastus- ja työpajatoimintaa sekä erilaisia tapahtumia. Museon toimintaan kuuluvat myös konservointi, tutkimus, arkistointi ja dokumentointi. Museo julkaisee omaa lehteä kerran vuodessa.

Vuonna 2009 museo perusti Emma Prize -kuvataidekilpailun, joka on tarkoitus järjestää kolmen vuoden välein. Ensimmäinen kilpailu pidettiin vuonna 2010, ja se keskittyi valokuvataiteeseen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anu Uimonen/Espoon Emma saa uudet kasvot, HS 15.2.2012 s. C 8
  2. Tietoa museosta (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  3. a b Cartesin sulautuminen Emmaan toteutunut 13.6.2013. Emma. Viitattu 5.11.2013.
  4. Espoon modernin taiteen museon kokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  5. Saastamoisen säätiön taidekokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  6. Raimo Utriaisen taidesäätiön kokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  7. Osmo Valtosen taidekokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  8. Kyösti Kakkosen taidekokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.
  9. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma (taidemuseon verkkosivu) EMMA - Espoon modernin taiteen museo. Emma. Viitattu 14.5.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Emma (taidemuseo).