Gallen-Kallelan Museo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gallen-Kallelan museo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gallen-Kallelan Museo
Tarvaspää (Gallen-Kallelan museo. Gallen-Kallela Museum) 2017 01.jpg
Osoite Gallen-Kallelan tie 27
Sijainti Espoo
Koordinaatit 60°12′23″N, 024°50′18″E
Rakennustyyppi museo
Valmistumisvuosi 1913
Suunnittelija Akseli Gallen-Kallela
Omistaja Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiö
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Gallen-Kallelan museo talvella.

Gallen-Kallelan Museo on Tarvaspäässä Espoossa sijaitseva, taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema ja vuosina 1911–1913 rakennuttama ateljee, joka toimii nykyään museona. Rakennus sijaitsee Laajalahden pohjoisrannalla lähellä Turunväylää. Museo välittää Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen ja vaikutukseen liittyvää tietoa ja aineistoja, järjestää vaihtuvia näyttelyitä, esittelee Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta, elämää sekä nykytaidetta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarvaspää avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona. Museosäätiö perustettiin vuonna 1958.

Museorakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akseli Gallen-Kallela suunnitteli Tarvaspään ateljeelinnan työskentely- ja näyttelytilakseen, josta myöhemmin tulisi museo. Rakennuksen ateljeetila edustaa tyyliltään suomalaista kansallisromantiikkaa, torni keskieurooppalaista linna-arkkitehtuuria ja loggia italialaista renessanssiarkkitehtuuria. Gallen-Kallela suunnitteli maalaavansa rakennuksen valkoiset seinät seinämaalauksilla, mutta hän ei koskaan toteuttanut suunnitelmaansa. Tarvaspään pihapiirissä on 1850-luvulla rakennettu puuhuvila, Villa Linudd, joka toimi aikoinaan Gallen-Kallelan kotina, nykyisin kahvilana ja ravintolana. Tarvaspää rakennettiin Albergan kartanon maille.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo nähdään Ken Russellin brittiläisessä vakoiluelokuvassa Miljardin dollarin aivot (1967), jota kuvattiin Suomessa. Rakennus esittää elokuvan pääkonnan Leo Newbigenin kotia.[2]

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon lähelle liikennöi arkisin Helsingin sisäinen lähibussilinja 33 Munkkivuoresta Munkkiniemen kautta Tarvoon, josta voi kävellä kaupunginrajan yli siltaa pitkin. Espoon puolella lähin bussipysäkki on vähän yli kilometrin päässä sijaitseva Tarvaspääntie, jota käyttävät linjat 206 ja 502. Vuonna 2015 rakennetun liittymän ansiosta ajo moottoritieltä Helsingin suunnasta Tarvaspäähän helpottui huomattavasti.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gallen-Kallelan Museo (toim. Tuija Wahlroos ja Kerttu Karvonen-Kannas): Tarvaspää – Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinna. SKS, 2008.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tervetuloa Tarvaspäähän! (museon verkkosivu) Gallen-Kallelan museo. Viitattu 14.5.2018.
  2. Hirvasnoro, Kai: Kylmän sodan aikana Helsinki tuurasi Moskovaa Kansan Uutiset. 12.1.2009. Viitattu 27.2.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]