Musiikkimuseo Fame

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta FAME Musiikkimuseo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musiikkimuseo Fame
Finnish Music Hall of Fame.png
Musiikkimuseo Fame.jpg
Osoite Fredikanterassi 5 A
Sijainti Mall of Tripla, Keski-Pasila, Helsinki
Valmistumisvuosi 17. lokakuuta 2019
Omistaja Finnish Music Hall of Fame Oy
Kerrosluku 3
Verkkosivut
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Musiikkimuseo Fame – Finnish Music Hall of Fame[1] on musiikkimuseo Helsingin Keski-Pasilassa kauppakeskus Triplassa. Sisäänkäynti museotiloihin on ulkokautta Pasilan sillan puolelta ja sisäkautta Triplan kolmannesta kerroksesta.

Musiikkimuseon tehtävänä on esitellä suomalaisia artisteja, säveltäjiä, kapellimestareita ja muita musiikkivaikuttajia.[2] Lisäksi museo tallentaa Suomen musiikin kulttuuriperinnettä. Museo on Suomen ensimmäinen, joka käsittelee laajasti suomalaista musiikkia genrestä genreen.

Musiikkimuseo Famen pyrkimyksenä on nostaa Suomen musiikin arvoa ja arvostusta kunnioittaen kaikkia musiikin tekijöitä.

Museon toiminnan ytimessä on Suomen musiikin kunniagalleria, johon valitaan vuosittain suomalaisten arvostamia musiikkivaikuttajia. Mukaan voivat päästä kaikkien musiikinlajien edustajat. Jäsenet valitsee laaja komitea, jossa ovat edustettuina Suomen keskeisimmät musiikkialan organisaatiot. Valintakomiteaa johtaa ministeri Lauri Tarasti.

Musiikkimuseo Famen näyttely esittelee monimuotoisesti Kunniagalleriaan viimeisimpänä valitut jäsenet. Perusnäyttelyn erilaisissa toiminnallisissa huoneissa voi syventyä musiikin maailmaan. Perusnäyttelyn lisäksi museossa esitellään tarkemmin erilaisia teemoja vaihtuvissa näyttelyissä. Näitä ovat olleet muun muassa naiset populaarimusiikissa, iskelmämusiikin muutokset, metallimusiikin vienti, Jean Sibeliuksen luontosuhde ja lastenmusiikki.

Musiikkimuseo Fame ja Ravintola Fame järjestävät tapahtumia, konsertteja ja muita esiintymisiä yhteistyössä musiikkialan eri toimijoiden kanssa.

Fame on rahoitettu suurelta osin yksityisellä rahalla. Museo on saanut inspiraatiota Tukholman ABBA: The Museum, Roskilden Ragnarockista ja Norjan Rockheim -museosta.[2]

Musiikkimuseo Fame kerää yhteistyössä Suomen Kansallismuseon kanssa musiikkikokoelmaa Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen Vantaan Hakkilassa.

Musiikkimuseon Kunniagalleriaan valitut:

2020

Aino Ackté

Dallapé

Katri Helena

Reino Helismaa

Hurriganes

Konsta Jylhä

Toivo Kärki

Juice Leskinen

Georg Malmstén

Nightwish

Kaija Saariaho

Esa-Pekka Salonen

Jean Sibelius

Olavi Virta


2021

Apocalyptica

Danny

Harmony Sisters

Laila Kinnunen

Karita Mattila

Einojuhani Rautavaara

Martti Talvela

Juha “Junnu” Vainio

Värttinä


2022

Kaj Chydenius

Dingo

George de Godzinsky

Eino Grön

Paula Koivuniemi

Erja Lyytinen

Pave Maijanen

Oskar Merikanto

Jorma Panula

Annikki Tähti

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikä on musiikkimuseo Fame FAME Musiikkimuseo. Viitattu 17.10.2019.
  2. a b Sirén, Vesa: Suomeen saadaan viimein musiikille oma museo – Pasilaan nouseva musiikkimuseo etsii nimiä Suomen Hall of Fame -kunniagalleriaan Helsingin Sanomat. 25.10.2017. Viitattu 23.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]