Luettelo Suomussalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Suomussalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Suomussalmen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
III AK:n muistomerkki[1] Raatteen museontien itäpää, tien ja uuden vartiorakennuksen välinen alue Raate 64.8082°N, 29.6783°E Suomussalmi Raatteentien III AK-n muistomerkki.jpg
III AK:n muistomerkki[2] Lehtovaara, Lehtovaarantie 77 Ruhtinansalmi 65.2243°N, 29.6568°E III AKn muistomerkki Lehtovaara.jpg
Alassalmen muistomerkki[3] Viitostie 801 65.2955°N, 29.0715°E Rossi, ToivoToivo Rossi Alassalmen muistomerkki.JPG
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[4] Kirkkoniemi, Kirkkotie 35 Kirkonkylä 64.915°N, 28.9893°E Väisänen, MarttiMartti Väisänen 1971 (kaiverrus laatassa) Ensimmäisen kirkon muistomerkki Suomussalmi.JPG
Haukiperän muistomerkki[5] Juntusrannantie 27 Haukiperä 64.8698°N, 29.0024°E Rossi, ToivoToivo Rossi 1959 Haukiperän muistomerkki.JPG
Haukiperän muistomerkki laatta.JPG
Hiljainen kansa[6] Viitostien varrella, niityllä 28 kilometriä Suomussalmen kuntakeskuksesta Kuusamoon päin, Viitostie 547 65.0928°N, 28.9058°E Reijo Kela 1994 Hiljainen kansa by Reijo Kela 01 2020-07-17.JPG
Hulkonniemen taistelujen muistomerkki[7] Kiantajärven ranta, Veikkolantie 18 Hulkonniemi 64.908°N, 28.9694°E 1998 Hulkonniemen taistelujen muistomerkki.jpg
Hyövynvaaran taistelujen muistomerkki[8][9] Viitostieltä noin 120 met­riä Luo­la­suon­tie­tä Hyövynvaara 65.1545°N, 28.9395°E 2019 Hyövynvaaran muistomerkki.jpg
Ilmari Kiannon patsas[10] Kiantajärven rannan puisto (ennen vuotta 1998 Kiannonpuistossa) Jalonniemi 64.8868°N, 28.9168°E Tapper, KainKain Tapper 1998 (1974) Ilmari Kianto by Kain Tapper.JPG
Itkijäpatsas[11][12] Pyhän Ristin tsasounan pihapiiri, Keskuskatu 1 Keskusta 64.8836°N, 28.9167°E Sailo, NinaNina Sailo 1987 Itkijäpatsas by Nina Sailo.JPG
K. J. Ståhlbergin muistomerkki[13] Karhulanvaaran koulu (paikkalinkki summittainen) Karhulanvaara 64.882°N, 29.0249°E
Kuomanjoen muistomerkki[14] Kuhmontie 86 Rauhala 64.8628°N, 29.1903°E 1965 Suomussalmi Raatteentien Kuomanjoen muistomerkki.jpg
Kylänmäen muistomerkki[15] Veikkolantie 115 64.9792°N, 28.8923°E 1961 Kylänmäen muistomerkki.jpg
Lehtovaaran muistomerkki[16] Lehtovaarantie 62 Ruhtinansalmi 65.2212°N, 29.6286°E 1961 Lehtovaaran muistomerkki.jpg
Liekkipatsas[17] Suomussalmentien ja Kuhmostien risteyksen kaakkoispuolella Karhulanvaara 64.8826°N, 29.0231°E Aalto, AlvarAlvar Aalto 1959 Suomussalmi Liekkipatsas.jpg
Paukuttajavaaran muistomerkki[18] Honkavaarantie 15 Paukuttaja 65.1659°N, 29.5104°E 2005 Paukuttajavaara 12.1.1940 ilmapommitus.jpg
Partisaaniuhrien muistomerkki, Hyryn muistomerkki [19] Malahviantie 148 64.7583°N, 29.945°E 1993 Suomussalmi Hyryn muistomerkki.jpg
Partisaaniuhrien muistomerkki, Malahvian muistomerkki [20] Malahviantie 149 64.7623°N, 29.9522°E 1993 Suomussalmi Malahvin muistomerkki.jpg
Partisaaniuhrien muistomerkki, Pirttivaaran muistomerkki[21] Pirttivaarantie 140 65.1289°N, 29.8175°E 2016
Partisaaniuhrien muistomerkki, Poromies Antti Karvosen muistomerkki[22] Hossantie 261 Hossa 65.4294°N, 29.5644°E 2017 Partisaaniuhri poromies Antti Karvosen muistomerkki.jpg
Partisaaniuhrien muistomerkki, Tuppurin muistomerkki[23] Malahviantie 95 64.7582°N, 29.8387°E
Partisaaniuhrien muistomerkki, Viiangin muistomerkki[24] Kelloniementie 36 64.783°N, 29.9992°E 1993 Suomussalmi Viiangin muistomerkki.jpg
Raatteen tien taistelujen muistomerkki[25] Raatteentie 83 Raate 64.8263°N, 29.4882°E 1963 Suomussalmi Raatteentien taistelujen mm.jpg
Radanrakentajien muistomerkki[26] Taivalkosken–Ämmänsaaren radan ja Leväkoskentien risteyksen lounaispuolella Vääkiönvaara 65.0936°N, 28.6182°E 1957
Räjähteiden säilytyskoppi[27] Lähellä Suomussaslmen pääkirkkoa Kirkonkylä 64.9032°N, 29.0035°E Räjähteiden säilytyskoppi Suomussalmi.jpg
Sankariristi Ristin suojassa[28] Suomussalmen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 1 Kirkonkylä 64.9037°N, 29.0039°E 1954 Suomussalmi sankariristi.jpg
Suomussalmen rajakomppanian sotiin 1939-1944 osallistuneiden rajamiesten muistomerkki[29] Tykkiniementie 4 Ruukinkangas 64.8799°N, 28.9203°E Suomussalmen rajamiesten mmerkki.jpg
Talvisodan monumentti, keskusmuistomerkki Avoin syli ja kivikenttä[30][31] Raatteentie 2 Suomussalmen kirkonkylä 64.8498°N, 29.3246°E Pullinen, ErkkiErkki Pullinen 2003 Suomussalmi Talvisodan monumentti.jpg
Trohkimaini Soavan muistomerkki[32][33] Torin laita Keskusta 64.8844°N, 28.9126°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki ja Markku Nykänen 1999 Trohkimaini Suavan muistomerkki by Arvo Siikamäki and Markku Nykänen.JPG
Ukrainalainen muistomerkki[34] Kuhmontie 105 64.8524°N, 29.2235°E Rozhik, VitaliyVitaliy Rozhik 2009 Suomussalmi Ukrainalainen muistomerkki.jpg
Vapaussodan muistomerkki[35] Kirkkoniemi Kirkonkylä 64.9149°N, 28.9905°E Vapaussodan muistomerkki Suomussalmi Kirkkoniemi.JPG
Vienan vapaussoturien ja pakolaisten muistomerkki[36] Raatteen Portin pihapiiri 64.8479°N, 29.3287°E Tuhkanen, AnitaAnita Tuhkanen 1998 Suomussalmi Vienan vapaussoturien mm.jpg
Venäläinen muistomerkki[37] (Suomussalmella kaatuneiden puna-armeijalaisten muistomerkki) Raatteentie 12 Museotien varrella 64.8454°N, 29.346°E Komov, OlegOleg Komov 1994 Suomussalmi venäläinen muistomerkki.jpg
YH:n muistolaatta[38] Wanhan Kalevan Baarin seinä Keskusta 64.9016°N, 29.0051°E 1998 Matkustajakoti Kalevan laatta.jpg
Ämmänpäre[39] Jätkänpuisto Keskusta 64.885°N, 28.9204°E Jaakkola, AleksiAleksi Jaakkola 2017 Ämmänpäre by Aleksi Jaakkola.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. II AK:n muistomerkki
  2. III AK:n muistomerkki
  3. Alassalmen muistomerkki
  4. Ensimmäisen kirkon muistomerkki
  5. Haukiperän muistomerkki
  6. Heikkinen, Reijo: Hiljainen kansa -tilataideteos (asiantuntijablogi) Reijo Heikkinen. 24.10.2002. Viitattu 10.7.2019.
  7. Hulkonniemen taistelujen muistomerkki
  8. Hyövynvaaran taistelujen muistomerkki
  9. Väisänen, Jani: Hirveä yö - Raatteen tien suurtaisteluun osallistuivat myös Koillismaan miehet Kainuun Sanomat. 14.6.2019. Viitattu 11.7.2019.
  10. Ilmari Kiannon patsas
  11. Itkijäpatsas
  12. Pyhän ristin ylentämisen tsasouna, Suomussalmi Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 11.7.2019.
  13. K. J. Ståhlbergin muistomerkki
  14. Kuomanjoen muistomerkki
  15. Kylänmäen muistomerkki
  16. Lehtovaaran muistomerkki
  17. Liekkipatsas
  18. Paukauttajavaaran muistomerkki
  19. Hyryn muistomerkki
  20. Malahvian muistomerkki
  21. Tuppurin muistomerkki
  22. Poromies Antti Karvosen muistomerkki
  23. Tuppurin muistomerkki
  24. Viiangin muistomerkki
  25. Raatteen tien taistelujen muistomerkki
  26. Muinaisjäännösrekisteri: Vääkiö 2 Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 4.1.2019. Museovirasto. Viitattu 9.1.2021.
  27. Räjähteiden säilytyskoppi Suomussalmi. Viitattu 10.7.2019.
  28. Suomussalmi, Muistomerkki: Ristin suojassa Sotasampo. Viitattu 10.7.2019.
  29. Suomussalmen rajakomppanian muistomerkki Kansalaisen karttapaikka.
  30. Talvisodan monumentti
  31. Talvisodan monumentti; Raatteenportti.fi
  32. Trohkimaini Soavan muistomerkki
  33. Runonlaulajan patsaaseen www-osoite Helsingin Sanomat. 12.8.1999. Viitattu 17.7.2020.
  34. Ukrainalainen muistomerkki
  35. Vapaussodan muistomerkki
  36. Vienan vapaussoturien ja pakolaisten muistomerkki
  37. Venäläinen muistomerkki
  38. YH:n muistolaatta
  39. Ämmänpäre Suomussalmi. Viitattu 10.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]