Luettelo Jyväskylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Jyväskylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä on luettelo Jyväskylässä sijaitsevista pysyvistä taideteoksista, muistomerkeistä, muistolaatoista ja ympäristötaideteoksista. Jyväskylään on liitetty Jyväskylän maalaiskunta sekä Korpilahden ja Säynätsalon kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa Lutakon puisto, Paratiisi -teemaosio Lutakko 62.2396°N, 25.7641°E Kolu, MarjaMarja Kolu 2007 Marja Kolu Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa 2007.jpg
Aika Vaajakummun koulun piha, Harjutie 2a Vaajakoski 62.2439°N, 25.8648°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 1994
Alku[1] Äijälänranta 62.2359°N, 25.8043°E Lientola, ElisaElisa Lientola 2014 Elisa Lientola Alku 2012.JPG
Alku ja loppu[2][3] Korpilahden hautausmaalla, muistelukatoksessa, Korpiahontie 8 Korpilahti 62.0194°N, 25.548°E Uuranmäki, SeppoSeppo Uuranmäki 1999
Auringonpalvojat Lutakon sataman puisto Lutakko 62.2377°N, 25.7546°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1961 Heikki Häiväoja Auringonpalvojat 1961.jpg
Aurinkokello Vaajakosken vapaa-aikakeskuksen aukio, Urheilutie 36 Vaajakoski 62.2489°N, 25.8698°E Koskinen, ValdemarValdemar Koskinen ja Viinikainen, EmilEmil Viinikainen 1995
Aurinkoportti Sulkurannan siirtolapuutarha, Puutarhanranta Kuokkala 62.2302°N, 25.7842°E Karjalainen, PerttiPertti Karjalainen 2008 Pertti Karjalainen Aurinkoportti 2008.JPG
Blessing[4][5] Yliopistonkatu 13 62.244°N, 25.7453°E Sepe 2018
Cityhirvi Matkakeskuksen edessä Keskusta 62.2418°N, 25.7541°E Alonen, SamuliSamuli Alonen 2006 Samuli Alonen Cityhirvi 2008.jpg
E.A. Hagforsin muistomerkki Lounaispuisto Seminaarinmäki 62.2372°N, 25.7373°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1963 Pauli Koskinen E A Hagforsin muistomerkki 1963.jpg
Elämänkoulu Ammattikorkeakoulun edusta, Rajakatu 35 Taulumäki 62.25°N, 25.7417°E Alonen, KariKari Alonen 2011 Kari Alonen Elämänkoulu 2011.JPG
Elämää preerialla   Mäki-Matin perhepuisto 62.2406°N, 25.7327°E Uusitalo, RiittaRiitta Uusitalo 1996 Riitta Uusitalo Elämää preerialla osa 1996 .JPG
Elinehto-ajatus-liiketoiminta[6] Jaroslavlin aukio Viitaniemi 62.25°N, 25.7324°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1979 Elinehto-ajatus-liiketoiminta Heikki Häiväoja 1979 Jaroslavlin aukio 3.jpg
Eskon puumerkki Rakennus-Otavan toimitalo, Vehkakuja 4   Savela 62.2443°N, 25.7095°E Tynkkynen, EskoEsko Tynkkynen ja Koski, AnttiAntti Koski 1975
Exit Agoran ja Jyväsjärven välinen ruohokenttä   Mattilanpelto 62.2325°N, 25.7391°E Veijalainen, ReijoReijo Veijalainen 2002 Reijo Veijalainen Exit 2002.jpg
Figuurikompositio Hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen piha Taulumäentie 45 62.2581°N, 25.7432°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1979
Goodyearin seinämainos Puistokatu 21 62.2495°N, 25.7494°E Ojanen, FeliksFeliks Ojanen, entisöinyt Erik Kesäniemi 1929-30, entisöity 1991 Felix Ojanen Goodyearin seinämainos 1930 1991.JPG
Gummeruksen 125-vuotismuistolaatta Gummeruksenkatu 3 Keskikylä 62.2392°N, 25.7453°E Jäppinen, ArjaArja Jäppinen 1997
Halla Siltakadun ja Survontien kiertoliittymä 62.2312°N, 25.7687°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 2002 Timo Hannunen Halla 2002.JPG
Haupitsi - Vaajakoskelaisten sotien veteraanien muistomerkki Tykkipuisto, Konttisentie 3 Vaajakoski 62.2448°N, 25.8824°E Jousisalo, JaakkoJaakko Jousisalo (jalusta), Korhonen, PerttuPerttu Korhonen (rautapylväs) 1915 1991
Huhtaharjun koulun vesialtaan veistos Huhtaharjun koulu, Kangasvuorentie 22 (karttalinkki likimääräinen) 62.268°N, 25.8013°E Boehm, Aarne vonAarne von Boehm 1983
Hyppy Ruusupuisto 62.2345°N, 25.7325°E Meskanen-Barman, AnneAnne Meskanen-Barman 2015 Anne Meskanen Barman Hyppy 2015.JPG
Hyöky Ylistönrinne 62.2293°N, 25.7389°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2006 Kimmo Schroderus Hyöky 2006.jpg
Ilona ja Onni[7] Jyväskylän Lyseon lukion piha, Sepänkatu 3 62.2472°N, 25.7405°E Uuranmäki, SeppoSeppo Uuranmäki 2018
Jalkaväkirykmentti 48:n muistokivi   Jyväskylän yliopiston alue, Ryhtilän vierellä Seminaarinmäki 62.2376°N, 25.7322°E Selin, HelmerHelmer Selin 1995 Helmer Selin Jakaväkirykmentti 48n muistokivi 1995.jpg
Kahdeksanosainen tilateos Palokan yhtenäiskoulu, Koivutie 5 62.2883°N, 25.7375°E Blomqvist, TuomoTuomo Blomqvist 2014
Kahden kesken   Kävelykatu Keskikylä 62.2432°N, 25.7488°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 2003 Matti Peltokangas Kahden kesken 2003.jpg
Kajo   Lutakon ranta  Lutakko 62.2369°N, 25.7631°E Alonen, KariKari Alonen 2002 Kari Alonen Kajo 2002.jpg
Kakophone   Rantaraitti Mattilanpelto 62.2344°N, 25.7412°E Karsten, HaraldHarald Karsten 2002 Harald Karsten Kakophone 2001.jpg
Kalat Siklan talo, Asemakatu 11 (Telofoonikujan puolella) 62.243°N, 25.7461°E Kantonen, ErkkiErkki Kantonen 1959-60, maalattu uudelleen 1991
Kalevalainen nainen Kirkkopuisto Keskusta 62.2403°N, 25.7439°E Renvall, EssiEssi Renvall 1954 Essi Renvall Kalevalainen nainen 1954.jpg
Karhu, Rajakatu Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampus, Rajakatu 35 (siirretty remontin tieltä varastoon) Nisula 62.2502°N, 25.7426°E Raja-aho, OskariOskari Raja-aho  1930 Oskari Raja-aho Karhu Rajakatu 1930.JPG
Karhu Pitkäkadun vanhainkodin piha, Pitkäkatu 1 (karttalinkki likimääräinen) Mäki-Matti 62.2365°N, 25.7271°E Keskinen, KalleKalle Keskinen 1961
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Vanha hautausmaa, Puistokatu 20 Tourula 62.251°N, 25.7502°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1957 Walter Mikkola Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki 1957.JPG
Kauppias ja apulainen Kauppaoppilaitoksen piha, Rajakatu 37 62.2512°N, 25.7448°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1959 Pauli Koskinen Kauppias ja apulainen 1959.JPG
Keep me[8][9] Vapaudenkatu 65 Keskusta 62.2436°N, 25.7528°E Millo 2017 Millo Keep me 2017.JPG
Keinuja   Kuokkalan silta 62.2356°N, 25.761°E Uuranmäki, SeppoSeppo Uuranmäki 2002 Seppo Uuranmäki Keinuja 2002.jpg
Keinumieli-tyhjämieli-häkkimieli Viitaniemen koulun edusta, Viitaniementie 20 62.2508°N, 25.7353°E Petäjäniemi, JuhaniJuhani Petäjäniemi 1989 Juhani Petäjäniemi Keinumieli tyhjämieli häkkimieli 1989.JPG
Kisailijat Naissaari Vaajakoski 62.2449°N, 25.8845°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 2007
Kiveen kirjoitetut   Rantaraitti  Survo 62.2311°N, 25.7465°E Pajari, Aino-KaarinaAino-Kaarina Pajari 2002 Aino Kaarina Pajari Kiveen kirjoitetut 2002.jpg
Kouraisu   Korpilahden satamapuisto  Korpilahti 62.0142°N, 25.5584°E Uuranmäki, SeppoSeppo Uuranmäki 2012
Kukka Keski-Suomen keskussairaalan sisäpihalla seinustalla, Keskussairaalantie 19 (karttalinkki likimääräinen) 62.2286°N, 25.7108°E Alho, AnneAnne Alho 1989
Kunnianosoitus kivenveistäjälle Jyväsjärven rannan rantamuuri, promenadi Cygnaeuksenkadun pään tienoilla. 62.2363°N, 25.7479°E Liljeblad, KajKaj Liljeblad 1991 Kaj Liljeblad Kunnianosoitus kivenveistäjälle 1991.JPG
Kuohun sahateollisuuden muistomerkki[10] Jannenkuja, radan ja valtatie 18:n välinen metsikkö Kuohu 62.2668°N, 25.4511°E 1997
Kyhmyjoutsen Kangaslammen leikkipuisto Kangaslampi 62.2728°N, 25.8111°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 2008
Kylväjä Keskusseurakuntatalon seinä, Yliopistonkatu 12  62.2406°N, 25.7393°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1963 Pauli Koskinen Kylväjä 1963.JPG
Käräjäkivet Pohjanlammen koulu, Pohjanlahdentie 7 62.2237°N, 25.7738°E Väisänen, JarmoJarmo Väisänen 1996 Jarmo Väisänen Käräjäkivet 1996.JPG
Leijonareliefit (vasen)[11] Kauppakatu 23 Keskikylä 62.2415°N, 25.7447°E Finne, GunnarGunnar Finne 1952 Gunnar Finne leijonareliefi 1952.jpg
Leikkivät pojat Puistotori, Puistokatu 10 62.2465°N, 25.7503°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1951 Pauli Koskinen Leikkivät pojat 1953.JPG
Lentäjien muistomerkki Luonetjärven varuskunnan kasarmipuisto, päävartion ja entisen esikuntarakennuksen edessä, Rykmentintie 7 Tikkakoski 62.3983°N, 25.6527°E Koskinen, PauliPauli Koskinen ja Paatola, JormaJorma Paatola 1951
Lintutuoli Lutakonpuisto Lutakko 62.2401°N, 25.7609°E Karsten, HaraldHarald Karsten 2005 Harald Karsten Lintutuoli 2005.jpg
Luokkasodan muistomerkki Vesankajärventien ja Keuruuntien risteys, Vanha Asemantie 109 Vesanka 62.2653°N, 25.5774°E 1959
Lähtö Keskussairaalantie 19 62.23°N, 25.7107°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1989 Veikki Hirvimäki Lähtö 1989.JPG
Maan ja taivaan välillä   Jyväskylän oikeus- ja poliisitalo, Urhonkatu 1  Keskusta 62.2429°N, 25.7529°E Karsten, HaraldHarald Karsten 2000 Harald Karsten Maan ja taivaan välillä 2000.jpg
Majuri C.C. Rosenbröijerin muistopatsas   Kirkkopuisto Keskusta 62.2398°N, 25.7449°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1962 Kauko Räsänen Majuri CC Rosenbröijerin muistopatsas 1962 .jpg
Matti Korpilahden muistomerkki Lounaispuisto Seminaarinmäki 62.2371°N, 25.738°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1974 Pauli Koskinen Martti Korpilahden muistomerkki 1974.jpg
Metamorfoosi Jyväskylän yliopisto, Athenaeum- ja Musica -rakennusten välinen viheriö  Yliopistonmäki 62.2381°N, 25.7343°E Heino, RaimoRaimo Heino 1978 Raimo Heino Metamorfoosi 1978.jpg
Muurahaiset Palokan 4-tien liikenneympyrä, Palokanorsi 2 62.2897°N, 25.7184°E Alonen, KariKari Alonen  1999
Neito/Kevät/Ikävä Kirkkopuisto, Kauppakatu 19 Keskusta 62.2406°N, 25.7441°E Raja-aho, OskariOskari Raja-aho 1944 Oskari Raja-aho Neito Kevät Ikävä 1944.jpg
nimetön muraali[12] Ramoninkatu 2 62.2452°N, 25.7608°E de la Mano, DavidDavid de la Mano 2018
Nuori Minna Canth   Kirkkopuisto  Keskusta 62.2403°N, 25.7463°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1962 Pauli Koskinen Nuori Minna Canth 1962.jpg
Opinsaunan kiuas   Haapasaari, länsipuoli, Savutuvan Apajan mökkien yläpuolinen rinne Vaajakoski 62.2226°N, 25.8397°E Jyväskylän seminaarin opiskelijat 1867, muistokivi 1978 Opinsaunan kiuas 01.jpg 
Osuuskauppa Mäki-Matin ensimmäisen kaupan muistomerkki Konservatorion edusta, Voionmaankatu 9 62.2397°N, 25.7304°E Halonen, RaimoRaimo Halonen 1994 Osuuskauppa Mäki-Matti muistokivi.jpg
Paavo Nurmi   Yliopiston alue, liikunnan kentän läheinen rinne (Aallonpuisto)  Seminaarinmäki 62.2351°N, 25.7297°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen   1983 (1924, kopio valettu 2000) Wäinö Aaltonen Paavo Nurmi 1989 2000 1924.jpg
Paikallisliikennekeskuksen kristallit Paikallisliikennekeskus, Vapaudenkatu 40 62.241°N, 25.7486°E Schakir, TülayTülay Schakir 2007 Tulay Schakir Paikallisliikennekeskuksen kristallit 2007.JPG
Paperia maailmalle Metso Paperin pääsisäänkäynti, Rautpohjankatu 1 62.2366°N, 25.718°E Rajala, JuhaniJuhani Rajala 1999
Patruuna Salvesenin muistomerkki   Naissaari Vaajakoski 62.2458°N, 25.8865°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1984
Pergola Jyväskylän yliopiston kampusalueen metsikkö Raevsky, ValentinValentin Raevsky 1995, purettu 2010 (?)
Pesäpalloilija / Sieppari Köyhälammen ranta, Hippos, pesäpallostadionin pääty; Rautpohjankatu 6 62.2347°N, 25.723°E Juva, KariKari Juva 1975 Kari Juva Pesäpalloilija Sieppari 1975.JPG
P.J. Hannikaisen muistomerkki Lounaispuisto  Seminaarinmäki 62.237°N, 25.7381°E Sailo, NinaNina Sailo ja Sailo, AlpoAlpo Sailo 1958 Nina ja Alpo Sailo P J Hannikaisen muistomerkki 1958 .jpg
Poikittain[3][13] Kärkisten sillan pylonissa, Seututie 610 Korpilahti 61.9993°N, 25.6772°E Uuranmäki, SeppoSeppo Uuranmäki 2005 Kärkisten silta bridge deck Korpilahti Finland 2.JPG
Portti tulevaisuuteen Wivi Lönnin katu 1 62.2352°N, 25.7349°E Kosonen, OnniOnni Kosonen 1991 Onni Kosonen Portti tulevaisuuteen 1991.JPG
Pupumuori Pupuhuhdan koulun piha, Pupuhuhdantie 17  62.2665°N, 25.7923°E Selin, HelmerHelmer Selin  1982
Puutarhurin taivas[14]  Äijälänrannantien päässä  Äijälänsalmi 62.2351°N, 25.8001°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2014 Pekka Jylhä Puutarhurin taivas 2014.JPG
Päivö Oksalan muistomerkki Alvar Aalto -museo, Alvar Aallon katu 7  62.2336°N, 25.7314°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1982 Veikko Hirvimäki Päiviö Oksalan muistomerkki 1982.JPG
Rakastan Yrttisuon perhepuisto Tikka 62.2218°N, 25.7611°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1985 Antti Maasalo Rakastan 1985.JPG
Rakentajan kilpi Rakentajantalon edusta, Hannikaisenkatu 17 62.239°N, 25.7476°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen 2006
Rannasta saareen - saaresta rantaan Säynätsalon saunaranta, Rivitie 1  62.1413°N, 25.7765°E Alho, AnneAnne Alho 1997
Reliefi Keski-Suomen ammattioppilaitoksen seinä, Sepänkatu 3 62.2478°N, 25.7404°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1957 Pauli Koskinen Reiliefi 1957.JPG
Rondo Hippos-halli, monitoimihallin edusta; Kuntoportti 3 62.2358°N, 25.721°E Alho, AnneAnne Alho 1997 Anne Alho Rondo 1997.JPG
Rumat, uteliaat ja hyväntahtoiset Kyllön terveysaseman pihamaa, Keskussairaalantie 20  62.2331°N, 25.7075°E Heino, RaimoRaimo Heino 1979 Raimo Heino Rumat uteliaat ja hyväntahtoiset 1979.JPG
Sankarimuistomerkki, Korpilahti[15][16] Korpilahden kirkon sankarihautausmaa, Martinpolku 10 Korpilahti 62.0151°N, 25.5564°E Porila, EvertEvert Porila 1920 Memorial of fallen heroes in Korpilahti.JPG
Sankarimuistomerkki Kunnian taulut[16] Lahjaharjun hautausmaa, Ukonniementie 2 62.2656°N, 25.7722°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1992
Sankarimuistomerkki Mies mieheltä, Säynätsalo Säynätsalon kirkon sankarihautausmaa Säynätsalo 62.143°N, 25.7702°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1948 Säynätsalo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautamuistomerkki Uhriliekki[17]  Vanha hautausmaa, Puistokatu 20 Tourula 62.2491°N, 25.7505°E Finne, GunnarGunnar Finne 1922 Jyväskylä sankarimuistomerkki.JPG
Seppä Högmanin ja Paavo Ruotsalaisen kohtaamisen muistomerkki Vanha hautausmaa, Puistokatu 20 Tourula 62.2507°N, 25.7508°E 1925
Silmällä pidettävä Kävelykadulla Mestarin Herkun kohdalla, roskakorin alla; Kauppakatu 29 62.2428°N, 25.7477°E Heikkilä, JussiJussi Heikkilä 2003 Jussi Heikkilä Silmällä pidettävä 2003.JPG
Suomen itsenäisyyden 50-vuotismuistomerkki Kirkkopuisto Keskikaupunki 62.24°N, 25.7454°E 1967 Suomi 50 vuotta 1967.jpg
Suuri kompassi Rantaväylän vierusta  62.2373°N, 25.7501°E Hakuri, MarkkuMarkku Hakuri 1991 Markku Hakuri Suuri kompassi 1991.jpg
Taipaleen taistelun muistomerkki Kirkkopuisto Keskusta 62.2402°N, 25.746°E Hämäläinen, MattiMatti Hämäläinen ja Porila, EvertEvert Porila 1940 Matti Hämäläinen ja Eevert Porila Taipaleen taistelun muistomerkki 1940.jpg
Talvisodan brittilentäjien muistomerkki[18][19][20] Tähtiniemi, Tähtiniementie 29 Korpilahti 62.0119°N, 25.5542°E 2015 Talvisodan brittilentäjien muistomerkki.jpg
Tanssijatar Kunnantalon sisäpiha, Parviaisentie 9  Säynätsalo 62.1402°N, 25.769°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1951 (1928/ 1950)
The Last Cocktail[21] Ilmarisenkatu 7-9 Puistola 62.2455°N, 25.753°E Onur 2017
Torikuningas Kauppatori Yliopistonkadun ja Väinönkadun kulma Harju 62.2447°N, 25.7461°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1989 Torikuningas.JPG
Tulitanssi Yliopiston pääkirjaston ja D-rakennuksen välinen puistikko Seminaarinmäki 62.238°N, 25.7359°E Markkula, HarriHarri Markkula 1991 Harri Markkula Tulitanssi 1991.jpg
Tunnustus Kotikeskus-liikekeskuksen piha-alue, Sammontie 1  Palokka 62.2872°N, 25.7191°E Valo, JaakkoJaakko Valo 2000
Tähystäjät Rantaraitti Mattilanpelto 62.2331°N, 25.7406°E Lehto, VirpiVirpi Lehto 2002 Virpi Lehto Tähystäjät 2002.jpg
Ulkoseinämaalaus (Viides vuodenaika) Haperontie 2-4 62.2308°N, 25.6829°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1985 Jaakko Valo Ulkoseinämaalaus Viides vuodenaika 1985.JPG
Ulkoseinämaalaus Kauppakatu 5 Keskusta 62.2387°N, 25.7392°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1987 Jaakko Valo, Ulkoseinämaalaus Kauppakatu 5 1987.jpg
Ulkoseinämaalaus Torikeskus, Yliopistonkatu 36 62.2443°N, 25.7475°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1988
Ulkoseinämaalaus Metsäkatu 22 62.2384°N, 25.6957°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1989 Jaakko Valo Ulkoseinämaalaus Metsäkatu 22 1989.JPG
Ulkoseinämaalaus Kauppakatu 11 Keskusta 62.2396°N, 25.7412°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1991  Jaakko Valo Ulkoseinämaalaus Kauppakatu 11 1991.jpg
Ulkoseinämaalaus Yliopistonkatu 10 62.2405°N, 25.7391°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1991 Jaakko Valo Ulkoseinämaalaus Yliopistokatu 10 1991.JPG
Ulkoseinämaalaus Kilpisenkatu 4 62.2402°N, 25.7486°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1994
Unelma   K-Citymarket Seppälän piha-alue, Vasarakatu 29 Seppälä 62.265°N, 25.7775°E Karsten, HaraldHarald Karsten ja Alho, AnneAnne Alho 2004
Uno Cygnaeuksen patsas Cygnaeuksenpuisto, Cygnaeuksenkadun ja Vapaudenkadun risteys; Vapaudenkatu 39 62.2382°N, 25.7416°E Vallgren, VilleVille Vallgren 1899 Statue of Uno Cygnaeus.jpg
Vaajakoski-monumentti S-marketin piha-alue, Vesmannintie 7 Vaajakoski 62.2479°N, 25.8695°E Saksa, JuhaniJuhani Saksa 1993
Vakaumuksensa puolesta taistelleiden muistomerkki   Vanha hautausmaa, Puistokatu 20 Tourula 62.2497°N, 25.7512°E Lahtinen, ArtturiArtturi Lahtinen 1947 Jyväskylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Valoa aalloilla[22]  Keljonkadun vanhainkodin piha, Keljonkatu 36 (teos on korjattavana) Kukkumäki 62.2241°N, 25.7093°E Hämäläinen, UntoUnto Hämäläinen 1973
Vangittu liike Länsi-Suomen lääninhallituksen piha, Cygnaeuksenkatu 1 62.2373°N, 25.7439°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1980
Varjot Moirislampi, Seminaarinmäki 62.2386°N, 25.7324°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 2012
Veljeä ei jätetty Cygnaeuksen koulun piha, Voionmaankatu 18 62.2399°N, 25.7286°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 2010 Heikki Häiväoja Veljeä ei jätetetty 2010.JPG
Veteraanimuistomerkki Kirkkopuisto, Kauppakatu 19 62.2405°N, 25.7443°E Kantonen, ErkkiErkki Kantonen 1992
Viisasten kivet Gradian ammattiopiston, aikuisopiston ja koulutuskuntayhtymän Lyseon lukion edustalla, Viitaniemenkatu 1 62.2466°N, 25.728°E Pentikäinen, RistoRisto Pentikäinen 2014 Risto Pentikäinen Viisasten kivet osa 2014 .JPG
Viljantähkiä Kopijyvän talo, Viitaniementie 15 62.2503°N, 25.7319°E Kosonen, OnniOnni Kosonen 1997 Onni Kosonen Viljantähkiä 1997.JPG 
Vuonna 1888 puretun vanhan kirkon muistomerkki Cygnaeuksenpuisto, Cygnaeuksenkadun ja Vapaudenkadun risteys; Vapaudenkatu 39 62.2381°N, 25.7419°E Blomstedt, PauliPauli Blomstedt ja Finne, GunnarGunnar Finne  1938
Väinö Voionmaan muistomerkki Cygnaeuksen koulun puisto, Vellamonkadun puolella; Voionmaankatu 18 62.2414°N, 25.7266°E Heino, RaimoRaimo Heino  1971 Raimo Heino Väinö Voionmaan muistomerkki 1971.JPG
Walter Parviaisen muistomerkki Puistoalue, Valtterintie 4 62.141°N, 25.7685°E 1927
Weimar-Chicago Mattilanniemen puisto Mattilanpelto 62.23°N, 25.7337°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1991 Jaakko Valo Weimar Chicago 1991.jpg
Wilhelm Schaumanin rintakuva   Messutori Lutakko 62.2408°N, 25.7586°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959 Kalervo Kallio Wilhelm Schaumanin rintakuva 1959.jpg
Yhteys[23] Ruusupuisto, sillan alla; Seminaarinkatu 18 62.2345°N, 25.7324°E Valo, JaakkoJaakko Valo 1986 Jaakko Valo Yhteys 1986.JPG
Yliopistoportti   Jyväskylän yliopisto, Schildtin aukio Seminaarinmäki 62.2373°N, 25.7362°E Luostarinen, PeroPero Luostarinen 1987 Pero Luostarinen Yliopistoportti 1987.jpg
Ystävyyden viila Eskilstunan aukio, Yrjönkatu 14 62.2466°N, 25.7549°E Kosonen, OnniOnni Kosonen 2003 Onni Kosonen Ystävyyden viila 2003.JPG
Yö   Kirkkopuisto Keskusta 62.2412°N, 25.7448°E Tapper, KainKain Tapper 2003 Kain Tapper Yö 2003.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtanen, Tarmo: Kesän taiteen suuria hetkiä Lahen uutisia. 15.6.2014.
  2. Korpilahden hautausmaa jyvaskylanseurakunta.fi. Viitattu 5.2.2019.
  3. a b Seppo Uuranmäki helsinkisculpture.info. Viitattu 1.2.2019.
  4. Sepe upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  5. Blessing sepeusz.com. Viitattu 2.4.2019.
  6. Elinehto-ajatus-liiketoiminta Julkiset taideteokset Jyväskylässä. Jyväskylän kaupunki. Viitattu 14.11.2017.
  7. Ilona ja Onni tervehtivät tulijoita Harjun kampuksen pääsisäänkäynnin luona gradia.fi. 23.1.2018. Viitattu 1.2.2019.
  8. Millo upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  9. Keep me (Jyväskylä, Finland) millo.biz. Viitattu 10.4.2019.
  10. Kuohun sahateollisuuden muistomerkki Jyväskylän taidemuseo. Viitattu 8.8.2018.
  11. Jäppinen, Jussi et. al.: Kauppakatu 23 – tontilla tapahtunutta, Leijonareliefit Kauppakadun laudatur. 2013. Keski-Suomen Museo. Viitattu 10.6.2017.
  12. David de la Mano upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  13. Taidekeskus Mältinrannan näyttelyohjelma Tampereen Taitelijaseuran tiedotuslehti 2009/2. Viitattu 5.2.2019.
  14. Kaisa M. Miettunen: Jukka Ammondt: Genius loci Äijälänrannassa (avajaispuhe 18.7.2014) Jyväskylän Vihreät. 5.8.2014. Viitattu 8.8.2018.
  15. Jyväskylä, Korpilahti, vanha hautausmaa sotasampo.fi. Viitattu 1.2.2019.
  16. a b Jyväskylän seurakunnan sankarihautausmaat jyvaskylanseurakunta.fi. Viitattu 1.2.2019.
  17. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 56. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  18. Ilmasotakoulun Kilta. Pilven veikko, 2/2015. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.1.2018.
  19. Brittiläisten vapaaehtoisten muistomerkki Korpilahdelle sotaveteraani.fi.
  20. Talvisodan brittivapaaehtoisille muistomerkki sotaveteraani.fi.
  21. Onur upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  22. Valoa aalloilla Jyväskylän taidemuseo. Viitattu 9.8.2018.
  23. Jaakko Valon CV

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja. 2001.
  • Jyväskylän Kankaan taideohjelmasta suunnitteluvaiheessa Rykmentinpuisto Rykmentinpuiston taideohjelma. 15.2.2017. Frei Zimmer Oy.
  • Pitkänen, Kirsi: Kankaan taide luo maamerkkejä alueelle Jyväskylän Kangas. 18.4.2016. Jyväskylän kaupunki. Viitattu 2.8.2018.