Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sastamalan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Sastamala muodostettiin vuoden 2009 alussa Vammalan kaupungista sekä Mouhijärven ja Äetsän kunnista. Vammalaan oli aikaisemmin liitetty Karkku ja Tyrvää (1973) sekä Suodenniemi (2007). Keikyän ja Kiikan kunnat yhdistyivät Äetsäksi 1981. Viimeisimpänä Sastamalaan on liitetty Kiikoinen vuonna 2013.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Tässä luettelossa on 113 kohdetta.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Akseli Gallen-Kallela[1][2] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3484°N, 22.8945°E Sailo, AlpoAlpo Sailo, Nina Sailo 1927/1960 Alpo ja Nina Sailon Akseli Gallen-Kallela.jpg
Akseli Gallen-Kallelan muistolaatta[2] Jaatsin puiston luonnonkivessä, Gallen-Kallelan katu 1 Vammala 61.3484°N, 22.8944°E Sailo, AlpoAlpo Sailo, Nina Sailo 1935 Akseli Gallen Kallelan muistolaatta Sastamala.jpg
Alma Mater[3] Vammalan aluesairaalan edusta, Itsenäisyydentie 2 (teos poissa paikoiltaan 2018, teos kuuluu yksityiskokoelmaan) Vammala 61.3373°N, 22.9217°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 1995
Antero Vareliuksen muistomerkki[4][5] Luonnonkivessä Tampereentien varrella entisen päiväkodin liepeillä, Raholankatu 1; siirretty tien varteen Tampereentie 15 Tyrvää 61.3353°N, 22.9378°E 1971 Antero Vareliuksen muistomerkki 1971.jpg
Apila kukkii (Vammaskosken kukka)[6] Vammaskosken sillan itäpuolella Vammala 61.3453°N, 22.9067°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz Cedercreutz Vedenneito.jpg
Aseveli[7][8] Tyrvään kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 1 Vammala 61.344°N, 22.9044°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1953 Vammala sankarimuistomerkki.JPG
Edesmenneittein muistokivi[9][10][11] Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Tyrvää 61.3534°N, 22.9413°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman (kopio Jorma Gallen-Kallelan työstä) 2000 toisinto (1934 alkuperäinen) Bäckman Edesmenneitten muistokivi.jpg
Elokuu[3] Aittalahden veistospuisto, länsikulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3401°N, 22.9079°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991 Pertti Mäkinen Elokuu.jpg
Eräasutuksen muistomerkki[12] Sastamalan Pyhän Marian kirkon itäpäässä; Sastamalan kirkon tie 119 Karkku 61.382°N, 23.0015°E 2005 Eraasutuksen muistomerkki 2005.JPG
Heikki Ojansuun muistolaatta[4] Sastamalan kaupungintalon edusta, suuressa kivessä puun alla Vammala 61.3353°N, 22.9318°E Eskola, VeikkoVeikko Eskola Heikki Ojansuu muistolaatta Vammala, Sastamala.jpg
Hyppäävät lohet[13] Tyrvään voimalaitoksen yläpuolella Tyrvää 61.3296°N, 22.8455°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1990 Pekka Nieminen Hyppaavat lohet 1990.JPG
Jaatsin talon muistolaatta Jaatsin talo, Gallen-Kallelan katu 1 Vammala 61.348°N, 22.8946°E Jaatsin talon muistolaatta Sastamala.jpg
Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka[14] Vammalan torilla kivipylväässä, Torikatu Vammala 61.341°N, 22.9097°E Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka Vammala.JPG
JR 36:n KRH-komppanian lähtö jatkosotaan[15] Karkun Kotitalous- ja sosiaalilaitoksen sivurakennuksen seinällä, Tulluntie 30 Karkku 61.4347°N, 23.036°E JR 36n KRH-komppanian lahto jatkosotaan Karkku.jpg
Juuret[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3485°N, 22.8948°E Juurikka, KatiKati Juurikka 2015 Kati Juurikka Juuret.jpg
Kaarlo Sarkian muistomerkki[16][17][18] Sarkia-museon lähellä, Sarkiantie 199 Kiikka 61.3189°N, 22.8229°E Räike, KaukoKauko Räike 1960 Kauko Raike Kaarlo Sarkian muistomerkki 1960.JPG
Kannel[19] Tyrvään Pappilan edustalla Vammala 61.3466°N, 22.9°E luonnonkivi Kannel luonnon taideteos.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Karkku[20] Karkun kirkolla, Riippiläntie 366 Karkku 61.4169°N, 23.0107°E 1958 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Karkku 1958.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Keikyä[21][20] Keikyän hautausmaa Keikyä 61.2715°N, 22.7016°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki 1955.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Kiikoinen[20] Kiikoisten kirkolla, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.4539°N, 22.5766°E 1962
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Mouhijärvi[20][22] Mouhijärven kirkolla, Kinkerikuja 3 Mouhijärvi 61.508°N, 23.0227°E 1964 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Mouhijarvi.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Suodenniemi[23][20] Suodenniemen kirkon ylähautausmaa Suodenniemi 61.5592°N, 22.7805°E 1959 Karjalaan jääneiden muistolle, Suodenniemi.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Tyrvää[20] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3438°N, 22.9048°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1953[24] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Tyrvaa.jpg
Keikyän ensimmäisen pyhäkön muistomerkki[25] Vanhan kirkon tontti, Kirkkokallio; Lauttatie Keikyä 61.2697°N, 22.7037°E 1939 Keikyan ensimmaisen pyhakon muistomerkki Keikya 1939.jpg
Keikyän veteraanikivi[26] Seuraintalo Heimolan pihalla, Huvipolku, Honkola Keikyä 61.2721°N, 22.6809°E 1991 Keikyan veteraanikivi 1991.JPG
Kiikan entisten kirkkojen muistomerkki Kiikan kirkko Kiikka 61.3205°N, 22.7755°E Kiikan entisten kirkkojen muistomerkki.jpg
Kiikan veteraanikivi Kikkerläntien ja Sastamalantien risteys Kiikka 61.3213°N, 22.7886°E Kiikan veteraanikivi.jpg
Kiikasta talvisotaan lähteneiden muistolaatta[27] Kiikan nuorisotalon seinällä, Törmätie 8 Kiikka 61.325°N, 22.7615°E 1993 Kiikasta talvisotaan lahteneiden muistolaatta 1993.JPG
Kirjakivi I[3] Kirjaston edusta, Sillankorvankatu 1 Vammala 61.3473°N, 22.9047°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007–2008 Veli Pekka Backman Kirjakivi Sastamalan kirjasto 2008.JPG
Kirjakivi II[3] Osuuspankin edusta, Puistokatu 2 Vammala 61.3426°N, 22.9082°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Sastamalan Osuuspankki 2007.JPG
Kirjakivi III[3] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3436°N, 22.9048°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Tyrvaan kirkko 2007.JPG
Kirjakivi, lukiolähde? Lukion edusta, Marttilankatu 20 Vammala 61.3419°N, 22.9137°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Vammalan lukio.JPG
Kirjakivi, Mouhijärvilähde? Mouhijärven kirjasto, Uotsolantie 56 Mouhijärvi 61.5136°N, 23.0082°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Mouhijarven kirjasto.JPG
Kirjakivi, Suodenniemilähde? Suodenniemen kirjasto, Koippurintie 5 Suodenniemi 61.5578°N, 22.7815°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Suodenniemen kirjasto.JPG
Kirjakivi, torilähde? Vammalan tori, Onkiniemenkatu 3 Vammala 61.3409°N, 22.9096°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Vammalan tori.JPG
Kirjakivi, Äetsälähde? Äetsän kirjaston ovella, Pehulankaari 4 B Keikyä 61.2874°N, 22.6963°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Aetsan kirjasto.JPG
Kotirintaman 1939–1945 kunniaksi[7] Tyrvään kirkon kirkkotarha, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3439°N, 22.9049°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen[28] 2004[29] Vammala kotirintama muistomerkki.jpg
Kumppanuus[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3483°N, 22.8948°E Piippo, HeidiHeidi Piippo 2015 Heidi Piippo Kumppanuus.jpg
Kupariseppien muistomerkki[30][2] Ellivuoren rinteen juurella, Karkunkyläntie 600 Karkku 61.4027°N, 23.0678°E Mäkinen, TaistoTaisto Mäkinen 1970-luku
Kuun maisema[3] Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen piha, Sastamalankatu 2 Vammala 61.3479°N, 22.901°E Ommeren, Karin vanKarin van Ommeren 1995 Ommeren Kuun maisema.jpg
Lasse-kukko[31] Karkun koulun seinässä Karkku 61.4377°N, 23.0319°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1990 Pekka Nieminen Lasse kukko 1990.JPG
Laulupuu[19] Tyrvään Pappilan edustalla Vammala 61.3465°N, 22.8998°E Virtanen, AriAri Virtanen Virtanen Laulupuu.jpeg
Lepäävä[3] Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen piha, Sastamalankatu 2 Vammala 61.3477°N, 22.9013°E Metsmaa, ArnoArno Metsmaa 1995 Arno Metsmaa Lepäävä.jpg
Lepäävä figuuri ja symbolit[3] Aittalahden veistospuiston pohjoisosassa, lähin osoite Onkiniemenkatu 4 Vammala 61.3402°N, 22.9083°E Juan, ElisabethElisabeth Juan 1991 Juan Lepäävä figuuri ja symbolit.jpg
Liikenteenjakaja[3] Kirkkokadun, Puistokadun ja Marttilankadun risteyksessä, Osuuspankin edustalla Vammala 61.3428°N, 22.9075°E Linna, MarikaMarika Linna 2000 Marika Linna Liikenteenjakaja.jpg
Maa, ilma, tuli ja vesi[3][32][33] Tyrvään kirkon muistolehto, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3443°N, 22.9041°E Virtanen, AriAri Virtanen 1992 Ari Virtanen Maa ilma tuli ja vesi 1992.JPG
Matti Klemetinpoika Peevon muistomerkki Keikyän riippusillan kupeessa, Peevontie 13 Keikyä 61.2768°N, 22.7078°E Matti Klemetinpoika Peevon muistomerkki Keikya.JPG
Mouhijärven Lottien 1939-1944 muistomerkki[34] Mouhijärven keskustan koulun pihassa sotiinlähdön muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5142°N, 22.9986°E 2009 Mouhijärvi Lottien 1939-1944 muistomerkki.jpeg
Mouhijärven vanhan kirkon muistomerkki[35][22] Vanhan kirkon hautausmaa Mouhijärvi 61.517°N, 22.952°E 1939 Mouhijarven vanhan kirkon muistomerkki.jpg
Mouhijärvi-graffiti[36] Kaupan parkkipaikka, Uotsolantie 35 Mouhijärvi 61.5142°N, 23.0061°E Mouhijarvi graffiti.JPG
Mouhijärvi, sotiemme 1939-1945 veteraanien muistokivi[37][38]Sotiemme 1939-1945 veteraaneille Uotsolassa Keskustan koulun pihassa Lottien muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5143°N, 22.9984°E 1989 Mouhijarvi sotiemme 1939-1945 veteraanien muistoklivi.jpeg
Muistomerkki entisen Tyrvään piirimielisairaalan potilaiden muistolle[39] Tyrvään kappelihautausmaa, Virkatie 9 Tyrvää 61.3058°N, 22.9211°E 2015 Muistomerkki entisen Tyrvaan piirimielisairaalan potilaiden muistolle 2015.jpg
Mustapään kahakan muistolaatta Lahdenperäntien ja Riitasuontien risteys, Lahdenperä Suodenniemi 61.6263°N, 22.8397°E Mustapään kahakan muistolaatta.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Keikyän kirkon hautausmaa Keikyä 61.2722°N, 22.7014°E Muualle haudattujen muistomerkki Keikya.JPG
Nevanmaan muistokivi[40][41] Putajantie Vammala 61.427°N, 22.768°E 1920-luku
Niilo Ikolan reliefi[4][42] Kerrostalon seinässä, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3432°N, 22.9054°E Virtanen, AriAri Virtanen 1983 Ari Virtanen Niilo Ikolan reliefi 1983.JPG
Nimetön[3] Ystävyydenpuisto Vammala 61.3491°N, 22.9086°E Hellenthal, WalterWalter Hellenthal 1995 Hellenthal Nimetön.jpg
Nälkävuosien muistolaatta, Kiikoinen[43] Kiikoisten kirkon portin pieli Kiikoinen 61.454°N, 22.5764°E
Nälkävuosien muistomerkki[44] Suodenniemen kirkon vieressä Suodenniemi 61.5589°N, 22.78°E 2018 Nälkävuosien muistomerkki, Suodenniemi (01).jpg
Peikko[45] OP / Tampereen Karkun toimipisteen piha, Riippiläntie 2 Karkku 61.4443°N, 23.046°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 2000 Pekka Nieminen Peikko 2000.JPG
Perinnepatsas (Käsityöläispatsas)[46][47] Pehulassa jokitörmällä puiden katveessa voimalaitosmiljöössä, kerrostaloja vastapäätä Keikyä 61.2814°N, 22.6922°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1987 Ensio Seppanen Perinnepatsas 1987.JPG
Pukki[3] Osuuspankin edusta, Puistokatu 2 Vammala 61.3425°N, 22.9079°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1960 Veikko Haukkavaara Pukki.jpg
Punaisten muistomerkki, Karkku[7][48] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4166°N, 23.0099°E Karkku 1918 muistomerkki 2.jpg
Punaisten muistomerkki, Keikyä (Vakaumuksensa mukaan taistelleiden muistomerkki)[49][21] Keikyän kirkon hautausmaa Keikyä 61.272°N, 22.701°E Packalén, EinoEino Packalén 1952 Keikyä 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Kiikka[50][48] Kiikan hautausmaa Kiikka 61.321°N, 22.776°E 1947 Kiikka 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Kiikoinen[48] Kiikoisten hautausmaa Kiikoinen 61.4535°N, 22.5771°E Kiikoisten 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki Nouse lentoon[51][52] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3437°N, 22.9047°E Tenhunen, Maija-LiisaMaija-Liisa Tenhunen 2018 Maija Liisa Tenhunen Nouse lentoon 2018.JPG
Punaisten muistomerkki, Suodenniemi[53][48] Suodenniemen vanha hautausmaa, Kirkkolahdentie 1 Suodenniemi 61.5597°N, 22.7408°E 1975 Suodenniemi Red Guard Memorial (01).jpg
Punaisten muistomerkki, Vammala[54] Tyrvään kappelihautausmaa, Virkatie 9 Tyrvää 61.3066°N, 22.9215°E 1940 Vammala 1918 muistomerkki 1.jpg
Purje[3] Sastamalankatu 8 Vammala 61.3486°N, 22.9032°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1995 Arto Lappalainen Purje.jpg
Päämaja II esikunnan muistolaatta[55] Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Tulluntie 30 Karkku 61.4351°N, 23.036°E 1995 Laatta oppilaitoksen seinässä.jpg
Rajan taakse jääneiden vainajien muistoksi[20] Kiikan hautausmaa Kiikka 61.3204°N, 22.7756°E 1953[56] Karjalan vainajat Kiikka.jpg
Rakastunut viulu ja mandoliini[57] Purpuripuisto Kiikoinen 61.4735°N, 22.5761°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2003
Sankarimuistomerkki, Keikyä[21][58] Keikyän kirkon sankarihautausmaa, Akuntie 7 Keikyä 61.2718°N, 22.7007°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Keikyä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiikka[59] Kiikan kirkon sankarihautausmaa, Kiikanojantie 8 Kiikka 61.3204°N, 22.7755°E Kiikka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiikoinen[60] Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.4541°N, 22.5765°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1953 Kiikoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Mouhijärvi[61][22] Mouhijärven kirkon sankarihautausmaa, Kinkerikuja 1 Mouhijärvi 61.5082°N, 23.0228°E Meurman, Otto-IivariOtto-Iivari Meurman 1920 Mouhijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Salokunta[7][62] Salokunnan hautausmaa, Kärppäläntie 226 Karkku, Salokunta 61.377°N, 23.112°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Salokunta sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Sammaljoki[7][63] Sammaljoen kirkon sankarihautausmaa, Sammaljoentie 606 Tyrvää, Sammaljoki 61.2319°N, 23.1306°E Syren, VäinöVäinö Syren 1947 Sammaljoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Suodenniemi[7][64] Suodenniemen sankarihautausmaa, Kylätanhua 2 Suodenniemi 61.5594°N, 22.7803°E Helin, PenttiPentti Helin 1951 Pentti Helin Sankarimuistomerkki Suodenniemi 1951.JPG
Sessio[65] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.9086°E Yoshiharo, MaekawaMaekawa Yoshiharo 1991 Maekawa Session.jpg
Sodan ajan naisten muistomerkki[66][11] Sorjan huvilan puisto, Mörrintie Karkku 61.4298°N, 23.0328°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1992 Pekka Nieminen Sodan ajan naisten muistomerkki 1992.JPG
Sotaan lähtijöiden muistomerkki, Suodenniemi[67] Urheilutalo, Röyskäntie 6 Suodenniemi 61.5546°N, 22.7748°E 1989 WWII Memorial in Suodenniemi.JPG
Sovinnonristi[7][68] Karkun kirkon sankarihautausmaa, Riippiläntie 366 Karkku 61.4168°N, 23.0101°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Karkku sankarimuistomerkki.JPG
Sukupolvien kivi[12] Sastamalan Pyhän Marian kirkon pohjoissivulla; Sastamalan kirkon tie 119 Karkku 61.3819°N, 23.0008°E 1950 Sukupolvien kivi 1950.JPG
Suodenniemen ensimmäisen kirkon muistomerkki[69] Suodenniemen vanha hautausmaa, Kirkkolahdentie 1 Suodenniemi 61.5598°N, 22.7394°E 1985 Suodenniemen vanhan kirkon mäki.jpg
Suomi-ilmiö[3] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.9083°E Mäkinen, HeikkiHeikki Mäkinen 1991 Mäkinen Suomi-ilmiö.jpg
Syksyn sarkofagi[3] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.34°N, 22.9085°E Virtanen, AriAri Virtanen 1991 Virtanen Syksyn sarkofagi.jpg
Talvisodan sankarimuistomerkkilähde? Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.454°N, 22.5771°E Halminen, YrjöYrjö Halminen 1941 Kiikoinen talvisodan sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähteneiden muistolaatta[70] Marttilan koulun, entisen Tyrvään yhteiskoulun ulkoseinällä, pääsisäänkäynnin pielessä; Marttilankatu 22 Vammala 61.3418°N, 22.9144°E 1990 Talvisotaan lahteneiden muistolaatta 1990.jpg
Teilikivi[22] Reinilän kylässä, Teiliahteen sivussa; Rieniläntie 122 Karkku 61.4916°N, 23.1007°E Teilikivi Reinila Karkku.jpg
Temppeli[3] Ystävyydenpuisto Vammala 61.3496°N, 22.9085°E Gavish, RamiRami Gavish 1995 Rami Gavish Temppeli.jpg
Tilakonstruktio no 9[3] Aittalahden veistospuisto, itäkulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.909°E Feierle, GristianGristian Feierle 1991 Feierle Tilakonstruktio9.jpg
Toverihauta[40][71][22] Vanhan kirkon hautausmaa Mouhijärvi 61.5168°N, 22.9515°E 1941 Toverihauta 1941 Mouhijarvi.JPG
Tyrvään lastu Kaukolan kylässä, Myllyahteen varrella; Kaukolantie 205 Tyrvää, Kaukola Kaukola 61.3318°N, 22.8452°E Vähäkoski, EsaEsa Vähäkoski 1996
Tyrvään Manta[3][72] Melartininkatu Vammala 61.337°N, 22.9218°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1981 Haukkavaara Tyrvään Manta.jpg
Tyrvään Mantan laatta[73] Marttilankatu 23 Vammala 61.3421°N, 22.9124°E 2017 Tyrvaan Mantan laatta Sastamala 2017.JPG
Tyrvään patteriston esikunta ja esikuntapatteri[74] Vehmaan talon seinä, Tampereentie 212 Tyrvää 61.3355°N, 22.9574°E 2005 Tyrvaan patteriston esikunta ja esikuntapatteri 2005.jpg
Tyrvään patteriston muistolaatta (Sotaveteraanien muistomerkki)[7] Pappilan kivinavetan vieressä, Jaatsinkatu 1 Vammala 61.3475°N, 22.8998°E 1989 Tyrvaan patteriston muistolaatta Sastamala.jpg
Tyrvään patteriston muistotykit[75] Jaatsinkatu 2 Vammala 61.3475°N, 22.8998°E 1989
Työväentalon muistomerkki Äetsäntie 274 Keikyä 61.2735°N, 22.6914°E Tyovaentalon muistomerkki Aetsa.jpg
Uittomiehen morsian (Uittomiehen kosinta)[3][76][4] Sastamalan pääkirjaston edessä, Sillankorvankatu Vammala 61.3475°N, 22.9041°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1992 Mäkinen Uittomiehen morsian.jpg
Valkoisten muistomerkki[7] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4168°N, 23.0105°E Karkku 1918 muistomerkki 1.jpg
Valkoisten tyrvääläisten sankarihauta (Vapaussodassa kaatuneitten tyrvääläisten veljeshauta)[7] Tyrvään hautausmaa Vammala 61.344°N, 22.9038°E Valkoisten tyrvaalaisten sankarihauta Tyrvaa.JPG
Vammalan asevarikon muistomerkki[77] Vammalan entinen asevarikko, Vammaksentie (Patrian pihassa, aidan takana) Vammala 61.3556°N, 22.8893°E
Vammalan asevarikon tykkimuistomerkki[78] Vammalan asevarikko, Vammaksentie (ilmeisesti aidan takana) Vammala 61.3564°N, 22.8864°E
Vammaskosken sillan muistomerkki Sillan lounaissivussa Vammala 61.3446°N, 22.9051°E Vammaskosken sillan muistomerkki Sastamala.JPG
Vapaussodan muistomerkki[79] Koippurintien varrella Suodenniemen kirkon vieressä Suodenniemi 61.5585°N, 22.7804°E 1938 Vapaussodan muistomerkki Suodenniemi (05).jpg
Veteraanien muistokivi[80] Kunnanviraston edusta Kiikoinen 61.4522°N, 22.5781°E 1992 Veteraanien muistokivi 1992 Kiikoinen.jpg
Wiikarin Oy:n vaneritehdas[81][82][2] Puljusnokantie, Kiurala Karkku 61.4161°N, 23.105°E 1960-luku
Vlieten leven – Ajan virrassa[3][65] Aittalahden veistospuisto, eteläkulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3396°N, 22.9087°E Utterhowen, EmilEmil Utterhowen 1991 Utterhowen Vliten leven.jpg
Äideillelähde? Mouhijärven kirkon kirkkotarha Mouhijärvi 61.508°N, 23.0247°E Mouhijärvi äideille muistomerkki.JPG
Äiti ja rukki[83] Kiikan hallitalon piha Kiikka 61.3182°N, 22.7789°E Haapsalo, MikkoMikko Haapsalo 1978 Mikko Haapsalo Aiti ja rukki 1978.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko Onnela, et al.: Suomen muistomerkit. Osa II: Satakunta. 95 sivua. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. ISBN 951-97134-1-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jaatsin veistospuisto Sastamalan kaupunki. Viitattu 12.11.2017.
  2. a b c d Suomen muistomerkit, s. 88
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Veistosmatka-esite Vammalan seudun taideyhdistys. Viitattu 7.12.2017.
  4. a b c d Suomen muistomerkit, s. 87
  5. Antero Wareliuksen syntymästä 200 vuotta – Tyrvään Varilassa varttui suomen kielen ja kulttuurin kehittäjä; Alueviesti 14.7.2021
  6. Kinnari, Samuli: Apila kukkii Vammalassa elokuun lopusta Kokemäenjokilaakson Uutiset. Viitattu 28.7.2018.
  7. a b c d e f g h i j Pirkanmaan sotamuistomerkit, Sastamala; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  8. Sastamala, Tyrvään kirkkohautausmaa; Sotasampo
  9. Kuvataiteilija Virtamies. Viitattu 21.6.2020.
  10. Arja Valtonen: Sastamalan seurakunta, sivu 3
  11. a b Suomen muistomerkit, s. 89
  12. a b Arja Valtonen: Karkun kappeliseurakunta; sivu 2
  13. Merikarhun kierros: Sastamalan kohteet (PDF) selkamerenystavat.fi. Viitattu 27.5.2021.
  14. Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  15. JR 36:n KRH-komppanian lähtö jatkosotaan; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  16. Museo, patsas & polku Sarkia-seura. Viitattu 8.12.2017.
  17. Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro (Purjelaiva-aikakauden muistomerkki) Rauman taidemuseo. Viitattu 8.12.2017.
  18. Suomen muistomerkit, s. 90
  19. a b Taide elää Pappilan kulttuuriperintönä Tyrvään Pappila. Viitattu 26.6.2019.
  20. a b c d e f g Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkit Sastamalassa, Vammalan Karjalaseura ry; Karjalanliitto.fi 2019
  21. a b c Keikyän kirkko Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  22. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 94
  23. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkejä Hannu J. Asikainen. Viitattu 12.12.2019.
  24. Vuosiluku muistomerkissä.
  25. Arja Valtonen: Keikyän kappeliseurakunta; sivu 3
  26. Keikyän veteraanikivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  27. Kiikasta talvisotaan lähteneiden muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  28. Muistomerkkejä Pekan pajasta; Karkku.net
  29. Lions club Sastamala / Vammala - Historiikki; LCVammala.fi
  30. Merikarhun kierros - Sastamalan kohdeopas, sivu 15; Selkämeren ystävät 2021
  31. Lasse-kukko Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021.
  32. Ari Juhani Virtanen; Kuvataiteilijamatrikkeli
  33. Suomen muistomerkit, s. 91
  34. Lotta-muistomerkki paljastettiin Sastamalan Mouhijärvellä sotaveteraani.fi.
  35. Tanninen, Jouni: Papin tytär mestattiin avioliiton ulkopuolisten suhteiden takia – Mouhijärven kyläidyllin takana rankka historia 1.7.2015. Yle Uutiset. Viitattu 3.9.2019.
  36. Sastamala Tutuksi -kuvakilpailu ratkennut; Sastamalan kylät
  37. Sotiemme 1939-1945 veteraaneille Uotsolassa; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  38. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 316. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  39. Entisen Tyrvään piirimielisairaalan potilaille muistomerkki; Kokomäenjokilaakson uutiset 29.10.2015
  40. a b Lista punaisten muistomerkeistä Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  41. Nevanmaan muistokivi Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  42. Niilo Jalmari, kansleri; Tuomas Ikolan sukuseura
  43. Kiikoisten seurakunnan nälkävuosien muistolaatan historiaa; Sastamalanseurakunta.fi
  44. Ankarina katovuosina Suodenniemeltä kuoli lähes neljännes väestöstä – Heille paljastettiin muistomerkki 26.8.2018. Tyrvään Sanomat. Viitattu 12.12.2019.
  45. Peikko Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021.
  46. Perinnepatsas Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  47. Suomen muistomerkit, s. 93
  48. a b c d Vuoden 1918 sodassa kuolleiden punaisten nimet kaiverretaan muistomerkkeihin – Työryhmä pyytää yleisön apua – Katso nimilistat tästä; Tyrvään sanomat 25.1.2018
  49. Punaisten muistomerkki, Keikyä Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  50. Punaisten muistomerkki, Kiikka Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  51. Alpo Jokinen: Sastamalassa julkistettiin vuoden 1918 sisällissodan punaisten muistomerkki; Demokraatti.fi 10.9.2018
  52. Sirpa Koskinen: Nouse lentoon rauhankyyhky - Maija-Liisa Tenhunen suunnitteli muistomerkin sisällissodan punaisille uhreille; Kansanuutiset 1.9.201
  53. Punaisten muistomerkki, Suodenniemi Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  54. Punaisten muistomerkki, Vammala Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  55. Päämaja II esikunnan muistolaatta Sotamuistomerkit.fi. Viitattu 17.7.2020.
  56. Vuosiluku muistomerkissä.
  57. Rakastunut viulu ja mandoliini Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021.
  58. Sastamala, Keikyän hautausmaa; Sotasampo
  59. Sastamala, Kiikan hautausmaa; Sotasampo
  60. Sastamala, Kiikoisten hautausmaa; Sotasampo
  61. Sastamala, Mouhijärvi; Sotasampo
  62. Sastamala, Salokunnan hautausmaa; Sotasampo
  63. Sastamala, Sammaljoen hautausmaa; Sotasampo
  64. Sastamala, Suodenniemi; Sotasampo
  65. a b Isotalo, Minna: Veistosten siirtämiselle ei ole juridista estettä. Alueviesti, 21.3.2012, 30. vsk, nro 12, s. 6. Kustannusliike Aluelehdet Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.9.2018.
  66. Sodan ajan naisten muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  67. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 318. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  68. Sastamala, Karkun hautausmaa; Sotasampo
  69. Suodenniemen ensimmäisen kirkon muistomerkki; Suodenniemi.Topoteekki.fi
  70. Talvisotaan lähteneiden muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  71. Toverihauta Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  72. Suomen muistomerkit, s. 92
  73. Vilenius, Pauliina: Kansanparantajan juhlavuosi käynnistyi – Tyrvään Mantalle laatta Marttilankadulle Alueviesti. 28.1.2017. Kustannusliike Aluelehdet. Viitattu 8.12.2017.
  74. Tyrvään patteriston esikunta ja esikuntapatteri; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  75. Tyrvään patteriston muistotykit; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  76. Uittomiehen kosinta Sastamala; Tukkilaiset.com
  77. Muistatko historiaa? Näin asevarikko tuli Vammalaan; Tyrvään sanomat 21.8.2018
  78. Vammalan asevarikon tykkimuistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  79. Vieraita Suodenniemen sotahistorian jäljillä 7.6.2015. Suodenniemi-Seura. Viitattu 12.12.2019.
  80. Nähtävyydet, Kiikoinen; Pohjois-satakunta.fi
  81. Koskinen, Pekka: Katsaus ja ajatuksia Sastamalan kaupungin perustamista edeltävään seitsemän tuhannen vuoden mittaiseen aikaan (Sastamalan kaupungin historiaa, s. 23) sastamala.fi. Viitattu 7.8.2020.
  82. Poutiainen, Hannu: Ellivuori-Kiurala Muinaisjäännösinventointi 2014 (PDF) (Sastamalan Veden ja Illon vesihuolto-osuuskunnan tilaama selvitys, s. 9 (huomautus: Tekstin mukaan paikalla toimi Wiikarin vaneritehdas vuosina 1896–1899. Muistomerkkiin on kaiverrettu "Viikarin Oy", joka toimi vuosina "1893–1899") Mikroliitti Oy. Viitattu 7.8.2020 (internet-arkistossa).
  83. Äiti ja rukki Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]