Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sastamalan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Sastamala muodostettiin vuoden 2009 alussa Vammalan kaupungista sekä Mouhijärven ja Äetsän kunnista. Vammalaan oli aikaisemmin liitetty Karkku ja Tyrvää (1973) sekä Suodenniemi (2007). Keikyän ja Kiikan kunnat yhdistyivät Äetsäksi 1981. Viimeisimpänä Sastamalaan on liitetty Kiikoinen vuonna 2013.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Tässä luettelossa on 129 kohdetta.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Akseli Gallen-Kallela[1][2][3] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3484°N, 22.8945°E Sailo, AlpoAlpo Sailo, Nina Sailo 1927/1960 Alpo ja Nina Sailon Akseli Gallen-Kallela.jpg
Akseli Gallen-Kallelan muistolaatta[2][4] Jaatsin puiston luonnonkivessä, Gallen-Kallelan katu 1 Vammala 61.3484°N, 22.8944°E Karhula, JalmariJalmari Karhula 1935 Akseli Gallen Kallelan muistolaatta Sastamala.jpg
Anders Lizeliuksen muistolaatta[5] Vehmaan talo, jyrkkä kallio rannan puolella pihamaata; Tampereentie 212 (karttalinkki likimääräinen) Tyrvää 61.3359°N, 22.9569°E 1958
Ankkuri muistomerkkinä[6] Rautavedenkatu 21 61.3418°N, 22.9166°E 1969
Annastuunan muistolaatta[7] Onkiniemenkatu 11 61.342°N, 22.9117°E Virtanen, AriAri Virtanen 1993
Antero Vareliuksen muistomerkki[8][9][10] Luonnonkivessä Tampereentien varrella entisen päiväkodin liepeillä, Raholankatu 1; siirretty tien varteen Tampereentie 15 Tyrvää 61.3353°N, 22.9378°E 1971 Antero Vareliuksen muistomerkki 1971.jpg
Apila kukkii (Vammaskosken kukka)[11] Vammaskosken sillan itäpuolella Vammala 61.3453°N, 22.9067°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz Cedercreutz Vedenneito.jpg
Aseveli[12][13][14] Tyrvään kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 1 Vammala 61.344°N, 22.9044°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1953 Vammala sankarimuistomerkki.JPG
Edesmenneittein muistokivi[15][16][17][18] Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Tyrvää 61.3534°N, 22.9413°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman (kopio Jorma Gallen-Kallelan työstä) 2000 toisinto (1934 alkuperäinen) Bäckman Edesmenneitten muistokivi.jpg
Elokuu[19] Aittalahden veistospuisto, länsikulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3401°N, 22.9079°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991 Pertti Mäkinen Elokuu.jpg
Emil Pohjolan muistokivi[20] Nevanperäntien varrella noin 200 m päätieltä oikealla, Nevanperäntie 21 Kiikoinen 61.491°N, 22.5626°E
Erik Lencqvistin muistolaatta[21] Talon vasemmassa portinpylväässä, Pohjalantie 250 61.3836°N, 22.9363°E 1994
Eräasutuksen muistomerkki[22] Sastamalan Pyhän Marian kirkon itäpäässä; Sastamalan kirkon tie 119 Karkku 61.382°N, 23.0015°E 2005 Eraasutuksen muistomerkki 2005.JPG
Hannes Prusin muistolaatta[23] Kivessä, Sylväänkatu 3 61.3411°N, 22.918°E Virtanen, AriAri Virtanen 2002
Heikki Ojansuun muistolaatta[8][24] Sastamalan kaupungintalon edusta, suuressa kivessä puun alla Vammala 61.3353°N, 22.9318°E Eskola, VeikkoVeikko Eskola Heikki Ojansuu muistolaatta Vammala, Sastamala.jpg
Hyppäävät lohet[25] Tyrvään voimalaitoksen yläpuolella Tyrvää 61.3296°N, 22.8455°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1990 Pekka Nieminen Hyppaavat lohet 1990.JPG
II/JR 36:n muistomerkki[26] Kikkerläntien ja Sastamalantien risteys Kiikka 61.3213°N, 22.7885°E 2002
Jaatsin talon muistolaatta[27] Jaatsin talo, Gallen-Kallelan katu 1 Vammala 61.348°N, 22.8946°E Eskola, VeikkoVeikko Eskola 1968 Jaatsin talon muistolaatta Sastamala.jpg
Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka[28] Vammalan torilla kivipylväässä, Torikatu Vammala 61.341°N, 22.9097°E Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka Vammala.JPG
JR 36:n KRH-komppanian lähtö jatkosotaan[29] Karkun Kotitalous- ja sosiaalilaitoksen sivurakennuksen seinällä, Tulluntie 30 Karkku 61.4347°N, 23.036°E JR 36n KRH-komppanian lahto jatkosotaan Karkku.jpg
Juuret[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3485°N, 22.8948°E Juurikka, KatiKati Juurikka 2015 Kati Juurikka Juuret.jpg
Kaarlo Lammin muistokivi[30] Maakiven viistolla pinnalla Kiikoisten uimarannalle kääntyvän tien varrella (karttalinkki likimääräinen) Kiikoinen 61.4454°N, 22.5807°E
Kaarlo Sarkian muistomerkki (ja syntymäkodin merkkiviiri)[31][32][33][34] Sarkia-museon lähellä, Sarkiantie 199 Kiikka 61.3189°N, 22.8229°E Räike, KaukoKauko Räike 1960 Kauko Raike Kaarlo Sarkian muistomerkki 1960.JPG
Kaarlo Sarkia -reliefi[35] Kiikan opistorakennuksen verannan seinä, Meijerinahde 1 Kiikka 61.3188°N, 22.7783°E Räike, KaukoKauko Räike 1983
Kalle Lähteenmäen muistolaatta[36] Kallioseinämässä, Sastamalankatu 40 61.3546°N, 22.917°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1983
Kannel[37] Tyrvään Pappilan edustalla Vammala 61.3466°N, 22.9°E luonnonkivi Kannel luonnon taideteos.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Karkku[38][39] Karkun kirkolla, Riippiläntie 366 Karkku 61.4169°N, 23.0107°E 1958 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Karkku 1958.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Keikyä[40][38][41] Keikyän hautausmaa Keikyä 61.2715°N, 22.7016°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955 Kirsti Liimatainen Karjalaan jaaneiden muistomerkki 1955.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Kiikoinen[38][42] Kiikoisten kirkolla, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.4539°N, 22.5766°E 1962 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Kiikoinen.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Mouhijärvi[38][43][44] Mouhijärven kirkolla, Kinkerikuja 3 Mouhijärvi 61.508°N, 23.0227°E 1964 Karjalaan jaaneiden muistomerkki Mouhijarvi.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Suodenniemi[45][38][46] Suodenniemen kirkon ylähautausmaa Suodenniemi 61.5592°N, 22.7805°E 1959 Karjalaan jääneiden muistolle, Suodenniemi.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Tyrvää[38][47] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3438°N, 22.9048°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1953[48] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Tyrvaa.jpg
Keikyän ensimmäisen pyhäkön muistomerkki[49][50] Vanhan kirkon tontti, Kirkkokallio; Lauttatie Keikyä 61.2697°N, 22.7037°E 1939 Keikyan ensimmaisen pyhakon muistomerkki Keikya 1939.jpg
Keikyän veteraanikivi[51][52] Seuraintalo Heimolan pihalla, Huvipolku, Honkola Keikyä 61.2721°N, 22.6809°E 1991 Keikyan veteraanikivi 1991.JPG
Kiikan entisten kirkkojen muistomerkki[53] Kiikan kirkko, pääportista oikealla Kiikka 61.3205°N, 22.7755°E Kiikan entisten kirkkojen muistomerkki.jpg
Kiikan veteraanikivi[54] Kikkerläntien ja Sastamalantien risteys Kiikka 61.3213°N, 22.7886°E 1991 Kiikan veteraanikivi.jpg
Kiikasta talvisotaan lähteneiden muistolaatta[55][56] Kiikan nuorisotalon seinällä, Törmätie 8 Kiikka 61.325°N, 22.7615°E 1993 Kiikasta talvisotaan lahteneiden muistolaatta 1993.JPG
Kiikkaan haudattujen siirtolaisten muistokivi[57] Kiikan hautausmaa; kalteva kivi, jossa säteilevä risti ja teksti (karttalinkki likimääräinen) Kiikka 61.321°N, 22.7761°E
Kirjakivi I[19] Kirjaston edusta, Sillankorvankatu 1 Vammala 61.3473°N, 22.9047°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007–2008 Veli Pekka Backman Kirjakivi Sastamalan kirjasto 2008.JPG
Kirjakivi II[19] Osuuspankin edusta, Puistokatu 2 Vammala 61.3426°N, 22.9082°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Sastamalan Osuuspankki 2007.JPG
Kirjakivi III[19] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3436°N, 22.9048°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Tyrvaan kirkko 2007.JPG
Kirjakivi, lukiolähde? Lukion edusta, Marttilankatu 20 Vammala 61.3419°N, 22.9137°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007 Veli Pekka Backman Kirjakivi Vammalan lukio.JPG
Kirjakivi, Mouhijärvilähde? Mouhijärven kirjasto, Uotsolantie 56 Mouhijärvi 61.5136°N, 23.0082°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Mouhijarven kirjasto.JPG
Kirjakivi, Suodenniemilähde? Suodenniemen kirjasto, Koippurintie 5 Suodenniemi 61.5578°N, 22.7815°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Suodenniemen kirjasto.JPG
Kirjakivi, torilähde? Vammalan tori, Onkiniemenkatu 3 Vammala 61.3409°N, 22.9096°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Vammalan tori.JPG
Kirjakivi, Äetsälähde? Äetsän kirjaston ovella, Pehulankaari 4 B Keikyä 61.2874°N, 22.6963°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman Veli Pekka Backman Kirjakivi Aetsan kirjasto.JPG
Kotirintaman 1939–1945 kunniaksi[12] Tyrvään kirkon kirkkotarha, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3439°N, 22.9049°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen[58] 2004[59] Vammala kotirintama muistomerkki.jpg
Kumppanuus[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61.3483°N, 22.8948°E Piippo, HeidiHeidi Piippo 2015 Heidi Piippo Kumppanuus.jpg
Kupariseppien muistomerkki[60][2][61] Ellivuoren rinteen juurella, Karkunkyläntie 600 Karkku 61.4027°N, 23.0678°E Mäkinen, TaistoTaisto Mäkinen 1985 Taisto Makinen Kupariseppien muistomerkki.jpg
Kurki-Suontausta-suvun muistomerkki[62] Vanhan kirkon hautausmaa, luonnonkivilohkareessa metallilaatta (karttalinkki likimääräinen) Mouhijärvi 61.517°N, 22.9521°E 1980
Kuun maisema[19] Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen piha, Sastamalankatu 2 Vammala 61.3479°N, 22.901°E Ommeren, Karin vanKarin van Ommeren 1995 Ommeren Kuun maisema.jpg
Kytövuoren surmapaikka[63] Hakkaus Kytövuoren kalliossa noin 300 m tien länsipuolella ("1918" ja neljä ristiä), Punkalaitumentie 1684 (karttalinkki likimääräinen) Illo 61.1971°N, 23.0288°E
Lasse-kukko[64] Karkun koulun seinässä Karkku 61.4377°N, 23.0319°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1990 Pekka Nieminen Lasse kukko 1990.JPG
Laulupuu[37] Tyrvään Pappilan edustalla Vammala 61.3465°N, 22.8998°E Virtanen, AriAri Virtanen Virtanen Laulupuu.jpeg
Lepäävä[19] Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen piha, Sastamalankatu 2 Vammala 61.3477°N, 22.9013°E Metsmaa, ArnoArno Metsmaa 1995 Arno Metsmaa Lepäävä.jpg
Lepäävä figuuri ja symbolit[19] Aittalahden veistospuiston pohjoisosassa, lähin osoite Onkiniemenkatu 4 Vammala 61.3402°N, 22.9083°E Juan, ElisabethElisabeth Juan 1991 Juan Lepäävä figuuri ja symbolit.jpg
Liikenteenjakaja[19] Kirkkokadun, Puistokadun ja Marttilankadun risteyksessä, Osuuspankin edustalla Vammala 61.3428°N, 22.9075°E Linna, MarikaMarika Linna 2000 Marika Linna Liikenteenjakaja.jpg
Maa, ilma, tuli ja vesi[19][65][66] Tyrvään kirkon muistolehto, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3443°N, 22.9041°E Virtanen, AriAri Virtanen 1992 Ari Virtanen Maa ilma tuli ja vesi 1992.JPG
Matti Klemetinpoika Peevon muistomerkki[67] Keikyän riippusillan kupeessa, Peevontie 13 Keikyä 61.2768°N, 22.7078°E 1984 Matti Klemetinpoika Peevon muistomerkki Keikya.JPG
Mouhijärven Lottien 1939-1944 muistomerkki[68] Mouhijärven keskustan koulun pihassa sotiinlähdön muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5142°N, 22.9986°E 2009 Mouhijärvi Lottien 1939-1944 muistomerkki.jpeg
Mouhijärven vanhan kirkon muistomerkki[69][43][62] Vanhan kirkon hautausmaa Mouhijärvi 61.517°N, 22.952°E 1939 Mouhijarven vanhan kirkon muistomerkki.jpg
Mouhijärvi-graffiti[70] Kaupan parkkipaikka, Uotsolantie 35 Mouhijärvi 61.5142°N, 23.0061°E Mouhijarvi graffiti.JPG
Mouhijärvi, sotiemme 1939-1945 veteraanien muistokivi[71][72]Sotiemme 1939-1945 veteraaneille Uotsolassa Keskustan koulun pihassa Lottien muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5143°N, 22.9984°E 1989 Mouhijarvi sotiemme 1939-1945 veteraanien muistoklivi.jpeg
Muistomerkki entisen Tyrvään piirimielisairaalan potilaiden muistolle[73] Tyrvään kappelihautausmaa, Virkatie 9 Tyrvää 61.3058°N, 22.9211°E 2015 Muistomerkki entisen Tyrvaan piirimielisairaalan potilaiden muistolle 2015.jpg
Mustapään kahakan muistolaatta[74] Lahdenperäntien ja Riitasuontien risteys, Lahdenperä Suodenniemi 61.6263°N, 22.8397°E 2000 Mustapään kahakan muistolaatta.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Keikyän kirkon hautausmaa Keikyä 61.2722°N, 22.7014°E Muualle haudattujen muistomerkki Keikya.JPG
Nevanmaan muistokivi[75][76][77] Kivi hakatulla muistotekstillä ja opastekyltti (punavankien Väinö Mattila ja Nestori Järvenpää murhapaikka), Putajantie 1430 Vammala 61.448°N, 22.7421°E 1920-luku Nevanmaan muistokivi Sastamala.jpg
Niilo Ikolan reliefi[8][78][79] Kerrostalon seinässä, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3432°N, 22.9054°E Virtanen, AriAri Virtanen 1984 Ari Virtanen Niilo Ikolan reliefi 1983.JPG
Nimetön[19] Ystävyydenpuisto Vammala 61.3491°N, 22.9086°E Hellenthal, WalterWalter Hellenthal 1995 Hellenthal Nimetön.jpg
Nälkävuosien muistolaatta, Kiikoinen[80] Kiikoisten kirkon portin pieli Kiikoinen 61.454°N, 22.5764°E Nälkävuosien muistolaatta Kiikoinen.jpg
Nälkävuosien muistomerkki[81] Suodenniemen kirkon vieressä Suodenniemi 61.5589°N, 22.78°E 2018 Nälkävuosien muistomerkki, Suodenniemi (01).jpg
Peikko[82] OP / Tampereen Karkun toimipisteen piha, Riippiläntie 2 Karkku 61.4443°N, 23.046°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 2000 Pekka Nieminen Peikko 2000.JPG
Perinnepatsas (Käsityöläispatsas)[83][84][85] Pehulassa jokitörmällä puiden katveessa voimalaitosmiljöössä, kerrostaloja vastapäätä Keikyä 61.2814°N, 22.6922°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1987 Ensio Seppanen Perinnepatsas 1987.JPG
Pukki[19] Osuuspankin edusta, Puistokatu 2 Vammala 61.3425°N, 22.9079°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1960 Veikko Haukkavaara Pukki.jpg
Punaisten muistomerkki, Karkku[12][86][87] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4166°N, 23.0099°E 1951 Karkku 1918 muistomerkki 2.jpg
Punaisten muistomerkki, Keikyä (Vakaumuksensa mukaan taistelleiden muistomerkki)[88][40] Keikyän kirkon hautausmaa Keikyä 61.272°N, 22.701°E Packalén, EinoEino Packalén 1952 Keikyä 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Kiikka[89][86][90] Kiikan hautausmaa Kiikka 61.321°N, 22.776°E 1947 Kiikka 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki, Kiikoinen[86][91] Kiikoisten hautausmaa Kiikoinen 61.4535°N, 22.5771°E Kiikoisten 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki Nouse lentoon[92][93] Tyrvään kirkon edusta, Kirkkokatu 1 Vammala 61.3437°N, 22.9047°E Tenhunen, Maija-LiisaMaija-Liisa Tenhunen 2018 Maija Liisa Tenhunen Nouse lentoon 2018.JPG
Punaisten muistomerkki, Suodenniemi[94][86][95] Suodenniemen vanha hautausmaa, Kirkkolahdentie 1 Suodenniemi 61.5597°N, 22.7408°E 1977 Suodenniemi Red Guard Memorial (01).jpg
Punaisten muistomerkki, Tyrvää[96][97] Tyrvään kappelihautausmaa, Virkatie 9 Tyrvää 61.3066°N, 22.9215°E 1945 Vammala 1918 muistomerkki 1.jpg
Purje[19] Sastamalankatu 8 Vammala 61.3486°N, 22.9032°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1995 Arto Lappalainen Purje.jpg
Päämaja II esikunnan muistolaatta[98][99] Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos, Tulluntie 30 Karkku 61.4351°N, 23.036°E 1995 Laatta oppilaitoksen seinässä.jpg
Rajan taakse jääneiden vainajien muistoksi[38][100] Kiikan hautausmaa Kiikka 61.3204°N, 22.7756°E 1953[48] Karjalan vainajat Kiikka.jpg
Rakastunut viulu ja mandoliini (Purpuripatsas)[101][102] Purpuripuisto, Purpuritie 2 Kiikoinen 61.4735°N, 22.5761°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2002 Pertti Makinen Rakastunut viulu ja mandoliini 2003.jpg
Ruotsilan kahakan muistolaatta[103] Ruotsilan kartanon vasen portinpylväs, Sastamalantie 63 Kiikka 61.3223°N, 22.7939°E
Sankarimuistomerkki, Keikyä[40][104][41] Keikyän kirkon sankarihautausmaa, Akuntie 7 Keikyä 61.2718°N, 22.7007°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Keikyä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiikka[105][106] Kiikan kirkon sankarihautausmaa, Kiikanojantie 8 Kiikka 61.3204°N, 22.7755°E 1947 Kiikka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kiikoinen[107][108] Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.4541°N, 22.5765°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1953 Kiikoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Mouhijärvi[109][43][110] Mouhijärven kirkon sankarihautausmaa, Kinkerikuja 1 Mouhijärvi 61.5082°N, 23.0228°E Meurman, Otto-IivariOtto-Iivari Meurman 1920, 1944 Mouhijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Salokunta[12][111][112] Salokunnan hautausmaa, Kärppäläntie 226 Karkku, Salokunta 61.377°N, 23.112°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Salokunta sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Sammaljoki[12][113][114] Sammaljoen kirkon sankarihautausmaa, Sammaljoentie 606 Tyrvää, Sammaljoki 61.2319°N, 23.1306°E Syren, VäinöVäinö Syren 1947 Sammaljoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Suodenniemi[12][115][116] Suodenniemen sankarihautausmaa, Kylätanhua 2 Suodenniemi 61.5594°N, 22.7803°E Helin, PenttiPentti Helin ja Knuutila, VäinöVäinö Knuutila 1951 Pentti Helin Sankarimuistomerkki Suodenniemi 1951.JPG
Selim Venhon surmapaikan muistokivi[117] Venhokorven tienlaidassa vastapäätä Perimmäistenkallion tiehaaraa, Vehkakorventie 224 Kiikka 61.3281°N, 22.7323°E
Sessio[118] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.9086°E Yoshiharo, MaekawaMaekawa Yoshiharo 1991 Maekawa Session.jpg
Sodan ajan naisten muistomerkki[119][17][120] Sorjan huvilan puisto, Mörrintie Karkku 61.4298°N, 23.0328°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1992 Pekka Nieminen Sodan ajan naisten muistomerkki 1992.JPG
Sotaan lähtijöiden muistomerkki, Suodenniemi[121][122] Urheilutalo, Röyskäntie 6 Suodenniemi 61.5546°N, 22.7748°E 1989 WWII Memorial in Suodenniemi.JPG
Sovinnonristi[12][123][124] Karkun kirkon sankarihautausmaa, Riippiläntie 366 Karkku 61.4168°N, 23.0101°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Karkku sankarimuistomerkki.JPG
Sukupolvien kivi[22][125] Sastamalan Pyhän Marian kirkon pohjoissivulla; Sastamalan kirkon tie 119 Karkku 61.3819°N, 23.0008°E 1950 Sukupolvien kivi 1950.JPG
Suodenniemen ensimmäisen kirkon muistomerkki[126] Suodenniemen vanha hautausmaa, Kirkkolahdentie 1 Suodenniemi 61.5598°N, 22.7394°E 1985 Suodenniemen vanhan kirkon mäki.jpg
Suomi-ilmiö[19] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.9083°E Mäkinen, HeikkiHeikki Mäkinen 1991 Mäkinen Suomi-ilmiö.jpg
Syksyn sarkofagi[19] Aittalahden veistospuisto, keskiosassa; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.34°N, 22.9085°E Virtanen, AriAri Virtanen 1991 Virtanen Syksyn sarkofagi.jpg
Talvisodan sankarimuistomerkki[127] Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa, Kiikostentie 300 Kiikoinen 61.454°N, 22.5771°E Halminen, YrjöYrjö Halminen 1941 Kiikoinen talvisodan sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähteneiden muistolaatta[128][129] Marttilan koulun, entisen Tyrvään yhteiskoulun ulkoseinällä, pääsisäänkäynnin pielessä; Marttilankatu 22 Vammala 61.3418°N, 22.9144°E 1990 Talvisotaan lahteneiden muistolaatta 1990.jpg
Teilikivi[43] Reinilän kylässä, Teiliahteen sivussa; Rieniläntie 122 Karkku 61.4916°N, 23.1007°E Teilikivi Reinila Karkku.jpg
Temppeli[19] Ystävyydenpuisto Vammala 61.3496°N, 22.9085°E Gavish, RamiRami Gavish 1995 Rami Gavish Temppeli.jpg
Theodolinda Hahnssonin muistolaatta[130] Seurakuntatalon pihan tukimuuri, Länsitie 3 Kiikka 61.3176°N, 22.7784°E Keinonen, AnneliAnneli Keinonen ja taidepiiriläiset
Tilakonstruktio no 9[19] Aittalahden veistospuisto, itäkulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3398°N, 22.909°E Feierle, GristianGristian Feierle 1991 Feierle Tilakonstruktio9.jpg
Toverihauta[75][131][43][132] Vanhan kirkon hautausmaa Mouhijärvi 61.5168°N, 22.9515°E 1941 Toverihauta 1941 Mouhijarvi.JPG
Tyrvään kappelihautausmaan vihkimisen muistokivi[133] Tyrvään kappelihautausmaa, "harjakattoinen" muistokivi pensasaidan vierellä; Virkatie 9 (karttalinkki likimääräinen) Tyrvää 61.3066°N, 22.9223°E
Tyrvään kappelihautausmaan laajennusosan laatta[134] Tyrvään kappelihautausmaa, uudelle osalle johtavan käytävän oikealla puolella, laatta luonnonkiven päällä makaamassa; Virkatie 9 (karttalinkki likimääräinen) Tyrvää 61.3049°N, 22.9198°E
Tyrvään lastu[135] Kaukolan kylässä, Myllyahteen varrella; Kaukolantie 205 Tyrvää, Kaukola 61.3318°N, 22.8452°E Vähäkoski, EsaEsa Vähäkoski 1996 Esa Vahakoski Tyrvaan lastu 1996.jpg
Tyrvään Manta[19][136][137] Melartininkatu Vammala 61.337°N, 22.9218°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1981 Haukkavaara Tyrvään Manta.jpg
Tyrvään Mantan laatta[138] Marttilankatu 23 Vammala 61.3421°N, 22.9124°E 2017 Tyrvaan Mantan laatta Sastamala 2017.JPG
Tyrvään patteriston esikunta ja esikuntapatteri[139] Vehmaan talon seinä, Tampereentie 212 Tyrvää 61.3355°N, 22.9574°E 2005 Tyrvaan patteriston esikunta ja esikuntapatteri 2005.jpg
Tyrvään patteriston muistolaatta (Sotaveteraanien muistomerkki)[12][140] Pappilan kivinavetan vieressä, Jaatsinkatu 1 Vammala 61.3475°N, 22.8998°E 1989 Tyrvaan patteriston muistolaatta Sastamala.jpg
Tyrvään patteriston muistotykit[141][142] Jaatsinkatu 2 (viety kunnostukseen 2020 syksyllä ja alusta valettu, ei tykkejä paikalla kesällä 2022) Vammala 61.3476°N, 22.8998°E 1989
Työväentalon muistomerkki Äetsäntie 274 Keikyä 61.2735°N, 22.6914°E Tyovaentalon muistomerkki Aetsa.jpg
Uittomiehen morsian (Uittomiehen kosinta)[19][143][8] Sastamalan pääkirjaston edessä, Sillankorvankatu Vammala 61.3475°N, 22.9041°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1992 Mäkinen Uittomiehen morsian.jpg
Valkoisten muistomerkki[12][144] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4168°N, 23.0105°E Karkku 1918 muistomerkki 1.jpg
Valkoisten tyrvääläisten sankarihauta (Vapaussodassa kaatuneitten tyrvääläisten veljeshauta)[12][145] Tyrvään hautausmaa Vammala 61.344°N, 22.9038°E Valkoisten tyrvaalaisten sankarihauta Tyrvaa.JPG
Vammaskosken sillan muistomerkki Sillan lounaissivussa Vammala 61.3446°N, 22.9051°E Vammaskosken sillan muistomerkki Sastamala.JPG
Vapaussodan muistomerkki[146][147] Koippurintien varrella Suodenniemen kirkon vieressä Suodenniemi 61.5585°N, 22.7804°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (patsas) ja Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala (sijoitus) 1938 Vapaussodan muistomerkki Suodenniemi (05).jpg
Veteraanien muistokivi[148][149] Kunnanviraston edusta Kiikoinen 61.4522°N, 22.5781°E 1992 Veteraanien muistokivi 1992 Kiikoinen.jpg
Wiikarin Oy:n vaneritehdas[150][151][2][152] Puljusnokantie, Kiurala Karkku 61.4161°N, 23.105°E 1970 Wiikarin Oy vaneritehtaan muistomerkki.jpg
Vlieten leven – Ajan virrassa[19][118] Aittalahden veistospuisto, eteläkulma; Aittalahdenkatu 1 Vammala 61.3396°N, 22.9087°E Utterhowen, EmilEmil Utterhowen 1991 Utterhowen Vliten leven.jpg
Yrittäjätammi ja laatta[153] Vammaskosken pohjoispuolella sillan jälkeen vasemmalla, Asemakatu 2 61.3467°N, 22.9033°E 1965
Äideille[154] Mouhijärven kirkon kirkkotarha Mouhijärvi 61.508°N, 23.0247°E Mouhijärvi äideille muistomerkki.JPG
Äiti ja rukki[155] Kiikan hallitalon piha Kiikka 61.3182°N, 22.7789°E Haapsalo, MikkoMikko Haapsalo 1978 Mikko Haapsalo Aiti ja rukki 1978.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marko Onnela, et al.: Suomen muistomerkit. Osa II: Satakunta. 95 sivua. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994. ISBN 951-97134-1-7.
  • Pietilä Esko: Kotiseutumme muistot. Sastamalan muistomerkkien sijainti ja historia. Tyrvää Seudun Kotiseutuyhdistys 2002

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jaatsin veistospuisto Sastamalan kaupunki. Arkistoitu 13.11.2017. Viitattu 12.11.2017.
  2. a b c d Suomen muistomerkit, s. 88
  3. Pietilä s. 151
  4. Pietilä s. 152
  5. Pietilä s. 131
  6. Pietilä s. 166
  7. Pietilä s. 159
  8. a b c d Suomen muistomerkit, s. 87
  9. Antero Wareliuksen syntymästä 200 vuotta – Tyrvään Varilassa varttui suomen kielen ja kulttuurin kehittäjä; Alueviesti 14.7.2021
  10. Pietilä s. 130
  11. Kinnari, Samuli: Apila kukkii Vammalassa elokuun lopusta Kokemäenjokilaakson Uutiset. Viitattu 28.7.2018.
  12. a b c d e f g h i j Pirkanmaan sotamuistomerkit, Sastamala; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  13. Sastamala, Tyrvään kirkkohautausmaa; Sotasampo
  14. Pietilä s. 114
  15. Kuvataiteilija Virtamies. Viitattu 21.6.2020.
  16. Arja Valtonen: Sastamalan seurakunta, sivu 3
  17. a b Suomen muistomerkit, s. 89
  18. Pietilä s. 170
  19. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Veistosmatka-esite Vammalan seudun taideyhdistys. Arkistoitu 7.12.2017. Viitattu 7.12.2017.
  20. Pietilä s. 71
  21. Pietilä s. 154
  22. a b Arja Valtonen: Karkun kappeliseurakunta; sivu 2
  23. Pietilä s. 163
  24. Pietilä s. 129
  25. Merikarhun kierros: Sastamalan kohteet (PDF) selkamerenystavat.fi. Viitattu 27.5.2021.
  26. Pietilä s. 57
  27. Pietilä s. 150
  28. Jatkosotaan 1941 otettujen ja palautettujen hevosten kokoamispaikka; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  29. JR 36:n KRH-komppanian lähtö jatkosotaan; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  30. Pietilä s. 62
  31. Museo, patsas & polku Sarkia-seura. Viitattu 8.12.2017.
  32. Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro (Purjelaiva-aikakauden muistomerkki) Rauman taidemuseo. Arkistoitu 9.12.2017. Viitattu 8.12.2017.
  33. Suomen muistomerkit, s. 90
  34. Pietilä s. 42
  35. Pietilä s. 46
  36. Pietilä s. 155
  37. a b Taide elää Pappilan kulttuuriperintönä Tyrvään Pappila. Viitattu 26.6.2019.
  38. a b c d e f g Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkit Sastamalassa, Vammalan Karjalaseura ry; Karjalanliitto.fi 2019
  39. Pietilä s. 14
  40. a b c Keikyän kirkko Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  41. a b Pietilä s. 31
  42. Pietilä s. 69
  43. a b c d e Suomen muistomerkit, s. 94
  44. Pietilä s. 74
  45. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkejä Hannu J. Asikainen. Viitattu 12.12.2019.
  46. Pietilä s. 96
  47. Pietilä s. 115
  48. a b Vuosiluku muistomerkissä.
  49. Arja Valtonen: Keikyän kappeliseurakunta; sivu 3
  50. Pietilä s. 87
  51. Keikyän veteraanikivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  52. Pietilä s. 36
  53. Pietilä s. 47
  54. Pietilä s. 56
  55. Kiikasta talvisotaan lähteneiden muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  56. Pietilä s. 54
  57. Pietilä s. 51
  58. Muistomerkkejä Pekan pajasta; Karkku.net
  59. Lions club Sastamala / Vammala - Historiikki; LCVammala.fi
  60. Merikarhun kierros - Sastamalan kohdeopas, sivu 15; Selkämeren ystävät 2021
  61. Pietilä s. 20
  62. a b Pietilä s. 78k
  63. Pietilä s. 142
  64. Lasse-kukko Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021. [vanhentunut linkki]
  65. Ari Juhani Virtanen; Kuvataiteilijamatrikkeli
  66. Suomen muistomerkit, s. 91
  67. Pietilä s. 30
  68. Lotta-muistomerkki paljastettiin Sastamalan Mouhijärvellä sotaveteraani.fi. Arkistoitu 9.4.2018.
  69. Tanninen, Jouni: Papin tytär mestattiin avioliiton ulkopuolisten suhteiden takia – Mouhijärven kyläidyllin takana rankka historia 1.7.2015. Yle Uutiset. Viitattu 3.9.2019.
  70. Sastamala Tutuksi -kuvakilpailu ratkennut; Sastamalan kylät
  71. Sotiemme 1939-1945 veteraaneille Uotsolassa; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  72. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 316. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  73. Entisen Tyrvään piirimielisairaalan potilaille muistomerkki; Kokomäenjokilaakson uutiset 29.10.2015
  74. Pietilä s. 101
  75. a b Lista punaisten muistomerkeistä Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  76. Nevanmaan muistokivi Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  77. Pietilä s. 148
  78. Niilo Jalmari, kansleri; Tuomas Ikolan sukuseura
  79. Pietilä s. 157
  80. Kiikoisten seurakunnan nälkävuosien muistolaatan historiaa; Sastamalanseurakunta.fi
  81. Ankarina katovuosina Suodenniemeltä kuoli lähes neljännes väestöstä – Heille paljastettiin muistomerkki 26.8.2018. Tyrvään Sanomat. Viitattu 12.12.2019.
  82. Peikko Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Viitattu 27.5.2021. [vanhentunut linkki]
  83. Perinnepatsas Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  84. Suomen muistomerkit, s. 93
  85. Pietilä s. 37
  86. a b c d Vuoden 1918 sodassa kuolleiden punaisten nimet kaiverretaan muistomerkkeihin – Työryhmä pyytää yleisön apua – Katso nimilistat tästä; Tyrvään sanomat 25.1.2018
  87. Pietilä s. 13
  88. Punaisten muistomerkki, Keikyä Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  89. Punaisten muistomerkki, Kiikka Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  90. Pietilä s. 49
  91. Pietilä s. 66
  92. Alpo Jokinen: Sastamalassa julkistettiin vuoden 1918 sisällissodan punaisten muistomerkki; Demokraatti.fi 10.9.2018
  93. Sirpa Koskinen: Nouse lentoon rauhankyyhky - Maija-Liisa Tenhunen suunnitteli muistomerkin sisällissodan punaisille uhreille; Kansanuutiset 1.9.201
  94. Punaisten muistomerkki, Suodenniemi Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  95. Pietilä s. 88
  96. Punaisten muistomerkki, Vammala Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  97. Pietilä s. 126
  98. Päämaja II esikunnan muistolaatta Sotamuistomerkit.fi. Viitattu 17.7.2020.
  99. Pietilä s. 18
  100. Pietilä s. 52
  101. Rakastunut viulu ja mandoliini Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Arkistoitu 29.6.2021. Viitattu 27.5.2021.
  102. Pietilä s. 63
  103. Pietilä s. 58
  104. Sastamala, Keikyän hautausmaa; Sotasampo
  105. Sastamala, Kiikan hautausmaa; Sotasampo
  106. Pietilä s. 48
  107. Sastamala, Kiikoisten hautausmaa; Sotasampo
  108. Pietilä s. 67
  109. Sastamala, Mouhijärvi; Sotasampo
  110. Pietilä s. 81
  111. Sastamala, Salokunnan hautausmaa; Sotasampo
  112. Pietilä s. 23
  113. Sastamala, Sammaljoen hautausmaa; Sotasampo
  114. Pietilä s. 139
  115. Sastamala, Suodenniemi; Sotasampo
  116. Pietilä s. 97
  117. Pietilä s. 59
  118. a b Isotalo, Minna: Veistosten siirtämiselle ei ole juridista estettä. Alueviesti, 21.3.2012, 30. vsk, nro 12, s. 6. Kustannusliike Aluelehdet Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.9.2018.
  119. Sodan ajan naisten muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  120. Pietilä s. 16
  121. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 318. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  122. Pietilä s. 92
  123. Sastamala, Karkun hautausmaa; Sotasampo
  124. Pietilä s. 11
  125. Pietilä s. 6
  126. Suodenniemen ensimmäisen kirkon muistomerkki; Suodenniemi.Topoteekki.fi
  127. Pietilä s. 68
  128. Talvisotaan lähteneiden muistolaatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  129. Pietilä s. 162
  130. Pietilä s. 45
  131. Toverihauta Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  132. Pietilä s. 82
  133. Pietilä s. 119
  134. Pietilä s. 127
  135. Pietilä s. 145
  136. Suomen muistomerkit, s. 92
  137. Pietilä s. 161
  138. Vilenius, Pauliina: Kansanparantajan juhlavuosi käynnistyi – Tyrvään Mantalle laatta Marttilankadulle Alueviesti. 28.1.2017. Kustannusliike Aluelehdet. Viitattu 8.12.2017.
  139. Tyrvään patteriston esikunta ja esikuntapatteri; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  140. Pietilä s. 167
  141. Tyrvään patteriston muistotykit; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  142. Pietilä s. 168
  143. Uittomiehen kosinta Sastamala; Tukkilaiset.com
  144. Pietilä s. 12
  145. Pietilä s. 169
  146. Vieraita Suodenniemen sotahistorian jäljillä 7.6.2015. Suodenniemi-Seura. Viitattu 12.12.2019.
  147. Pietilä s. 95
  148. Nähtävyydet, Kiikoinen; Pohjois-satakunta.fi
  149. Pietilä s. 70
  150. Koskinen, Pekka: Katsaus ja ajatuksia Sastamalan kaupungin perustamista edeltävään seitsemän tuhannen vuoden mittaiseen aikaan (Sastamalan kaupungin historiaa, s. 23) sastamala.fi. Arkistoitu 30.8.2017. Viitattu 7.8.2020.
  151. Poutiainen, Hannu: Ellivuori-Kiurala Muinaisjäännösinventointi 2014 (PDF) (Sastamalan Veden ja Illon vesihuolto-osuuskunnan tilaama selvitys, s. 9 (huomautus: Tekstin mukaan paikalla toimi Wiikarin vaneritehdas vuosina 1896–1899. Muistomerkkiin on kaiverrettu "Viikarin Oy", joka toimi vuosina "1893–1899") Mikroliitti Oy. Arkistoitu 22.8.2016. Viitattu 7.8.2020 (internet-arkistossa).
  152. Pietilä s. 19
  153. Pietilä s. 156
  154. Pietilä s. 83
  155. Äiti ja rukki Karkku Sastamala pirkanmaanpatsaat.fi. Arkistoitu 14.6.2021. Viitattu 27.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]