Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Sastamalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sastamalan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Sastamalaan kuuluvia entisiä kuntia ovat Vammala, Karkku, Tyrvää, Mouhijärvi, Suodenniemi, Äetsä, Kiikka, Keikyä ja Kiikoinen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Akseli Gallen-Kallela[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61°N, 23°E Sailo, AlpoAlpo Sailo, Nina Sailo 1927/1960
Alma Mater[2] Vammala 61°N, 23°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 1995
Asevelilähde? Tyrvään kirkon sankarihautausmaa Vammala 61.344°N, 22.9044°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1953 Vammala sankarimuistomerkki.JPG
Elokuu[2] Vammala 61°N, 23°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991
Juuret[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61°N, 23°E Juurikka, KatiKati Juurikka 2015
Karjalaan jääneiden muistomerkki[3] Keikyän hautausmaa Keikyä 61°N, 23°E Liimatainen, KirsiKirsi Liimatainen 1955
Kirjakivi I[2] Vammala 61°N, 23°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007–2008
Kirjakivi II[2] Vammala 61°N, 23°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007
Kirjakivi III[2] Vammala 61°N, 23°E Bäckman, Veli-PekkaVeli-Pekka Bäckman 2007
Kotirintaman 1939–1945 kunniaksi[4] Tyrvään kirkon kirkkotarha Vammala 61.344°N, 22.9044°E Vammala kotirintama muistomerkki.jpg
Kumppanuus[1] Jaatsin veistospuisto Vammala 61°N, 23°E Piippo, HeidiHeidi Piippo 2015
Kaarlo Sarkian muistomerkki[5][6] Kiikka 61°N, 23°E Räike, KaukoKauko Räike 1960
Kuun maisema[2] Vammala 61°N, 23°E Ommeren, Karin vanKarin van Ommeren 1995
Lepäävä[2] Vammala 61°N, 23°E Metsmaa, ArnoArno Metsmaa 1995
Lepäävä figuuri ja symbolit[2] Vammala 61°N, 23°E Juan, ElisabethElisabeth Juan 1991
Liikenteenjakaja[2] Vammala 61°N, 23°E Linna, MarikaMarika Linna 2000
Mouhijärven Lottien 1939-1944 muistomerkki[7] Mouhijärvi, keskustan koulun pihassa sotiinlähdön muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5142°N, 22.9986°E 2009 Mouhijärvi Lottien 1939-1944 muistomerkki.jpeg
Mouhijärvi, sotiemme 1939-1945 veteraanien muistokivi[8] Keskustan koulun pihassa Lottien muistokiven vieressä, Uotilantie 30 Mouhijärvi 61.5143°N, 22.9984°E 1989 Mouhijarvi sotiemme 1939-1945 veteraanien muistoklivi.jpeg
Nevanmaan muistokivi[9][10] Putajantie Vammala 61.427°N, 22.768°E 1920-luku
Nimetön[2] Vammala 61°N, 23°E Hellenthal, WalterWalter Hellenthal 1995
Perinnepatsas[11] Keikyä 61°N, 23°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1987
Pukki[2] Vammala 61°N, 23°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1960
Punaisten muistomerkki, Karkku[4] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4168°N, 23.0108°E Karkku 1918 muistomerkki 2.jpg
Punaisten muistomerkki (Vakaumuksensa mukaan taistelleiden muistomerkki)[12][3] Keikyän kirkon hautausmaa Keikyä 61.272°N, 22.701°E Packalén, EinoEino Packalén 1952 Keikyä 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki[13] Kiikan hautausmaa Kiikka 61.321°N, 22.776°E 1947 Kiikka 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkkilähde? Kiikoisten hautausmaa Kiikoinen 61.4535°N, 22.5771°E Kiikoisten 1918 muistomerkki 1.jpg
Punaisten muistomerkki[14] Suodenniemen hautausmaa Suodenniemi 61°N, 23°E
Punaisten muistomerkki[15] Tyrvään hautausmaa Vammala 61.306°N, 22.921°E 1940 Vammala 1918 muistomerkki 1.jpg
Purje[2] Vammala 61°N, 23°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1995
Päämajan muistolaatta[16] Märrintie Karkku 61°N, 23°E 1995
Sankarimuistomerkki[3] Keikyän kirkon sankarihautausmaa Keikyä 61.2718°N, 22.7007°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Keikyä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkkilähde? Kiikan kirkon sankarihautausmaa Kiikka 61.2718°N, 22.7007°E Kiikka sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkkilähde? Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa Kiikoinen 61.2718°N, 22.7007°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1952 Kiikoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkkilähde? Mouhijärven kirkon sankarihautausmaa Mouhijärvi 61.508°N, 23.0246°E Meurman, Otto-IivariOtto-Iivari Meurman 1920 Mouhijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki[4] Salokunnan hautausmaa Salokunta 61.377°N, 23.112°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Salokunta sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki[4] Sammaljoen kirkon sankarihautausmaa Sammaljoki 61.2319°N, 23.1306°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen 1947 Sammaljoki sankarimuistomerkki.JPG
Sodan ajan naisten muistomerkki[17] Märrintie Karkku 61°N, 23°E Nieminen, PekkaPekka Nieminen 1992
Sotaan lähtijöiden muistomerkki, Suodenniemi[18] Urheilutalo, Räyskäntie 6 Suodenniemi 61°N, 23°E 1989 WWII Memorial in Suodenniemi.JPG
Sovinnonristi[4] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4168°N, 23.0108°E Syren, VäinöVäinö Syren 1951 Karkku sankarimuistomerkki.JPG
Suodenniemen ensimmäisen kirkon muistomerkki Suodenniemi 61°N, 23°E Suodenniemen vanhan kirkon mäki.jpg
Suomi-ilmiö[2] Vammala 61°N, 23°E Mäkinen, HeikkiHeikki Mäkinen 1991
Syksyn sarkofagi[2] Vammala 61°N, 23°E Virtanen, AriAri Virtanen 1991
Talvisodan sankarimuistomerkkilähde? Kiikoisten kirkon sankarihautausmaa Kiikoinen 61.2718°N, 22.7007°E Halminen, YrjöYrjö Halminen 1941 Kiikoinen talvisodan sankarimuistomerkki.JPG
Temppeli[2] Vammala 61°N, 23°E Gavish, RamiRami Gavish 1995
Tilakonstruktio no 9[2] Vammala 61°N, 23°E Feierle, GristianGristian Feierle 1991
Toverihauta[9][19] Vanhan kirkon hautausmaa Mouhijärvi 61.517°N, 22.952°E 1941
Tyrvään Manta[2] Vammala 61°N, 23°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1981
Tyrvään Mantan laatta[20] Marttilankatu 23 Vammala 61°N, 23°E 2017
Uittomiehen morsian[2] Vammala 61°N, 23°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1991
Valkoisten muistomerkki[4] Karkun kirkon sankarihautausmaa Karkku 61.4168°N, 23.0108°E Karkku 1918 muistomerkki 1.jpg
Vedenneito[2] Vammala 61°N, 23°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz
Veteraanien muistokivi[21] Kunnanviraston edusta Kiikoinen 61°N, 23°E
Vliten leven – Ajan virrassa[2] Vammala 61°N, 23°E Utterhowen, EmilEmil Utterhowen 1991
Äideillelähde? Mouhijärven kirkon kirkkotarha Mouhijärvi 61.508°N, 23.0246°E Mouhijärvi äideille muistomerkki.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jaatsin veistospuisto Sastamalan kaupunki. Viitattu 12.11.2017.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Veistosmatka-esite Vammalan seudun taideyhdistys. Viitattu 7.12.2017.
  3. a b c Keikyän kirkko Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  4. a b c d e f Pirkanmaan sotamuistomerkit, Sastamala; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  5. Museo, patsas & polku Sarkia-seura. Viitattu 8.12.2017.
  6. Tasala Vilkk ja Hakkri Iiro (Purjelaiva-aikakauden muistomerkki) Rauman taidemuseo. Viitattu 8.12.2017.
  7. Lotta-muistomerkki paljastettiin Sastamalan Mouhijärvellä
  8. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 316. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  9. a b Lista punaisten muistomerkeistä Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  10. Nevanmaan muistokivi Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  11. Perinnepatsas Sastamalan Kylät ry. Viitattu 8.12.2017.
  12. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  13. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  14. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  15. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  16. Vammala Sotamuistomerkit.fi. Viitattu 8.12.2017.
  17. http://www.sotamuistomerkit.fi/Sotamuistomerkit?mid=217
  18. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 318. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  19. Toverihauta Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  20. Vilenius, Pauliina: Kansanparantajan juhlavuosi käynnistyi – Tyrvään Mantalle laatta Marttilankadulle Alueviesti. 28.1.2017. Kustannusliike Aluelehdet. Viitattu 8.12.2017.
  21. Nähtävyydet, Kiikoinen; Pohjois-satakunta.fi