Luettelo Heinäveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Heinäveden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Heinäveden kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Esitys alkaa (veistos)[1] Heinäveden kunta Heinäveden kirkonkylä (?) Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 2000
Heinäveden Kotilaisten esivanhempien muistomerkki Vanha hautausmaa (Kirkonmäen hautausmaa), Kirkkotie 16 (paikkalinkki suuntaa-antava) Heinäveden kirkonkylä, Kirkonmäki 62.4324°N, 28.6293°E 1974 Heinäveden Kotilaisten esivanhempien muistomerkki - 1974 - Heinäveden vanha hautausmaa eli Kirkonmäen hautausmaa), Kirkkotie 16 - Heinäveden kk - Heinävesi.jpg
Heinäveden reserviupseerikerhon perustamisen 28.1.1955 muistomerkki[2] Hevosmäentie 8 Hevosmäki 62.4135°N, 28.6166°E Heinäveden reserviupseerikerhon perustaminen.jpg
Herääminen[3] Heinäveden virastotalo (Kermanrannantie 7 (?), alustava paikkalinkki kunnantalon eteläpuolelle) Heinäveden kirkonkylä 62.427°N, 28.6319°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1979
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[4] Heinäveden kirkon kirkkopihalla, Kirkkotie 16 (suuntaa-antava paikkalinkki) Heinäveden kirkonkylä, Kirkonmäki 62.4326°N, 28.6277°E Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - Heinäveden kirkon kirkkopiha, Kirkkotie 16 - Heinäveden kk - Heinävesi.jpg
Lintupoika (Otto Kotilaisen muistopatsas)[5] Heinäveden kirjaston edessä, Virastokuja 4. Kirjaston seinällä kokonaisuuteen liittyvä saman tekijän muistoreliefi Heinäveden kirkonkylä 62.4269°N, 28.6332°E Kylänpää, HanneleHannele Kylänpää 1990
Nälkään kuolleitten muistomerkki[4][6] Vanha hautausmaa (Kirkonmäen hautausmaa), Kirkkotie 16 Heinäveden kirkonkylä, Kirkonmäki 62.4322°N, 28.6293°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1967 Veikko Jalava - Nälkään kuolleiden muistomerkki - 1967 - Heinäveden vanha hautausmaa eli Kirkonmäen hautausmaa, Kirkkotie 16 - Heinäveden kk - Heinävesi - orig.jpg
Onni Happosen muistoreliefi[7][8] Kunnantalon seinä, Kermanrannantie 7, Heinävesi (paikkalinkki suuntaa-antava: kunnanviraston etuseinään) Heinäveden kirkonkylä 62.4274°N, 28.6319°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 2010 Kauko Kortelainen - Onni Happosen muistoreliefi - 2010 - Heinäveden kunnantalon ulkoseinä sisäänkäynnin vieressä, Kermanrannantie 7 - Heinäveden kk.jpg
Sankarimuistomerkki Rakkaus, työ ja rauha, Heinävesi[6][9] Heinäveden kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 16 Heinäveden kirkonkylä, Kirkonmäki 62.4327°N, 28.6269°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1965 Heinävesi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Palokki [10][11] Palokin vanha hautausmaa, Luostaritie 75, 79830 Palokki Palokki 62.5643°N, 28.5847°E Sankarihautojen muistomerkki, Palokki - Palokin vanha hautausmaa, Luostaritie 75 - Palokki - Heinävesi.jpg
Sankarihautojen muistomerkki, Petruma[12] Petruman hautausmaa, Petrumantie 142, Etelä-Petruma (karttalinkki epämääräinen) Petruma 62.4816°N, 28.7906°E Sankarihautojen muistomerkki, Petruma - Petrumantie 142, Etelä-Petruma - Heinävesi.jpg
Sankarivainajien muistolaatta, Petruma Petruman hautausmaan kappelin seinässä, Petrumantie 142, Etelä-Petruma (karttalinkki epämääräinen) Petruma 62.4817°N, 28.7916°E Sankarivainajien muistolaatta - Pertuman hautausmaan kappelin seinä, Petrumantie 142, Etelä-Petruma - Heinävesi.jpg
Sidos[13][3] Heinäveden palvelukeskuksen sisäpiha, Sairaalantie 4 (paikkalinkki suuntaa-antava: terveysaseman etupihalle) Heinäveden kirkonkylä 62.4224°N, 28.6271°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 2017
Vapaussodan muistomerkki, Heinävesi[14] Heinäveden kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 16 Heinäveden kirkonkylä, Kirkonmäki 62.4326°N, 28.627°E Paaer, GermundGermund Paaer 1921 Heinävesi 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CV Kauko Kortelainen (CV Kuvataiteilijamatrikkelin kautta) kaukokortelainen.net. Viitattu 12.12.2017.
  2. Heinäveden res upseerikerhon perustaminen asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  3. a b Taru Mäntynen/ Kuvataiteilijamatrikkeli, kuvataiteilijamatrikkeli.fi
  4. a b Heinäveden upeita matkakohteita : Heinäveden kirkko joet.info. Viitattu 12.12.2017.
  5. [1] facebook.com, viitattu 5.9.2019
  6. a b Veikko Jalava (Tilaustyöt ja julkinen taide) Kuvataiteilijamatrikkeli, kuvataiteilijamatrikkeli.fi.
  7. https://yle.fi/uutiset/3-6321575
  8. Onni Happosen murhasta 80 vuotta Kansas News. 2010. Viitattu 12.12.2017.
  9. Heinävesi, Kirkonmäen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 12.12.2017.
  10. Heinävesi, Palokin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 12.12.2017.
  11. [https://www.heinavedenseurakunta.fi/hautausmaat/palokin-vanha-hautausmaa Palokin vanha hautausmaa. Luostaritie 75, 79830 Palokki ]
  12. Heinävesi, Petruman hautausmaa Sotasampo. Viitattu 12.12.2017.
  13. Olli Sorjonen: Sidos-veistos on Heinäveden piilotettu taideaarre Karjalainen. 26.6.2017. Viitattu 12.12.2017.
  14. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 210. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]