Luettelo Someron julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Someron julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Someron kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Someroon on liitetty Somerniemen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Abraham Achreniuksen muistomerkki[1][2][3] Somerniemen hautausmaa Somerniemi, Härjänlahti 60.5746°N, 23.7287°E 1956 Abraham Achrenius.JPG
Badding-pysäkki[4] Kiiruun puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6295°N, 23.5137°E Manninen, SeppoSeppo Manninen ja Heikki Paakkanen 2015 Baddingin pysäkki.JPG
Hirvet[5] Kiiruun puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6286°N, 23.5136°E Ali-Eskola, ArtoArto Ali-Eskola 2003 Hirvet, Kiiruun puisto, Somero.JPG
Härkäpatsas[6][7] Someron tori Someron keskustaajama, Joensuu 60.6306°N, 23.5156°E Syrjälä, UunoUuno Syrjälä 1987 Härkäpatsas, Somero.JPG
Joel ja Suoma Vilkin muistolaatta[8] Kiiruun talo Someron keskustaajama, Joensuu 60.6287°N, 23.5127°E Aartomaa, TapaniTapani Aartomaa 1999 Joel Vilkin muistolaatta.JPG
Joel Vilkin muistomerkki[8] Kiiruun puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6287°N, 23.5129°E Favén, MauriMauri Favén 1999 Joel Vilkin muistomerkki.JPG
Jättiläinen[9] Hiidenlinna Somerniemi 60.6306°N, 23.7545°E Takarautio, KimmoKimmo Takarautio 2019
Jääkärilehto[10][11] Österkulla, Viikin sillan luona Somerniemi, Palikainen 60.5956°N, 23.6562°E Schauman, EricEric Schauman 1956 Jääkärilehto 2.JPG
Karjalaan jääneiden muistopatsas, Somerniemi[12][13] Somerniemen hautausmaa Somerniemi, Härjänlahti 60.5745°N, 23.7289°E 1954 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Somerniemi.jpeg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Somero[14][15] Someron vanha hautausmaa, pääkäytävän vieressä Someron keskustaajama, Kirkonmäki 60.6196°N, 23.5133°E 1953 Karjalaan jääneiden muistomerkki Somero.jpg
Kuninkaankivet, Långsjön kartano[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2810), Långsjö Pitkäjärvi 60.6601°N, 23.2829°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaan kivet Somerolla (Långsjön kartano).jpg
Kuninkaankivet, Hovirinnan kievari[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2810), Hovirinta Pitkäjärvi 60.6644°N, 23.2896°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaan kivet Somerolla (Hovirinta).JPG
Kuninkaankivet, Åvikin kartano[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2810), Åvik Sillanpää 60.6563°N, 23.3377°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaan kivet Somerolla (Åvikin kartano).JPG
Kuninkaankivet, Lahden kartano[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2810), Lahti Lahti 60.6481°N, 23.3892°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaan kivet Somerolla (Lahden Kartano).JPG
Kuninkaankivet, Someron Isopappila[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2810), Pappilantien risteys Jaatila 60.6328°N, 23.5018°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaankivet, Hämeen Härkätie, Somero, Isopappila.JPG
Kuninkaankivet, Torkkomäen kievari[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2802), Torkkomäki Pajula 60.6603°N, 23.6083°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaan kivet, Hämeen Härkätie, Somero, Torkkomäen kievari.JPG
Kuninkaankivet, Juoten Kievari[16][17] Hämeen Härkätie (yhdystie 2802), Juote Pajula 60.6629°N, 23.6171°E Pyykölä, PauliPauli Pyykölä ja Kangas, MaunoMauno Kangas 1963 Kuninkaankivet, Hämeen Härkätie, Somero, Juoten kievari.JPG
Lautelan taistelun muistomerkki[18] Yhdystie 2410 Lautela 60.5334°N, 23.5498°E Nylund, FelixFelix Nylund 1939 Lautelan taistelun muistomerkki 2.jpg
Pentti Nikulan patsas[19] Kiiruun puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6286°N, 23.5143°E Saari, SofiaSofia Saari 2012 Pentti Nikulan patsas.jpg
Raivaaja[20] Someron kaupungintalon puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6282°N, 23.5144°E Syrjälä, UunoUuno Syrjälä Raivaaja (Uuno Syrjälä).JPG
Rauhanenkeli ja haavoittunut soturi, Someron sankaripatsas[15][21][22][23] Someron vanha hautausmaa, sankarihaudat Someron keskustaajama, Kirkonmäki 60.6197°N, 23.515°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1949 Someron sankaripatsas.jpg
Siunaus, Somerniemen sankaripatsas[1][22][24][25] Somerniemen hautausmaa, sankarihaudat Somerniemi, Härjänlahti 60.5745°N, 23.7286°E Visanti, MattiMatti Visanti 1949 Somerniemi sankarihautausmaa sankariristi.JPG
Someron suojeluskunta- ja Lotta Svärd -osastojen muistokilpi[26] Entinen valtion virastotalo, Joensuuntie 29 Someron keskustaajama, Joensuu 60.6298°N, 23.5139°E 1997 Someron suojeluskunta- ja Lotta Svärd -osastojen muistokilpi.JPG
Someron Säästöpankin toiminnan aloittamisen muistokilpi Kiiruun talo Someron keskustaajama, Joensuu 60.6287°N, 23.5127°E 2005 Someron Säästöpankin toiminnan aloittamisen muistokilpi.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki, Somerniemi[27][28] Entisen Kauramäen seurantalon piha Somerniemi, Oinasjärvi 60.5443°N, 23.7676°E 1992 Sotaanlähdön muistomerkki, Somerniemi.JPG
Unto Monosen muistomerkki[29] Someron kaupungintalon puisto Someron keskustaajama, Joensuu 60.6282°N, 23.5149°E Nordman, JormaJorma Nordman 1996 Unto Monosen muistomerkkiw.JPG
Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[15][30][31] Someron vanha hautausmaa, lähellä siunauskappelia Someron keskustaajama, Kirkonmäki 60.6195°N, 23.513°E 1946 Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki, Somero.JPG
Veteraanikivi, Somero[27][32] Someron vanha hautausmaa, lähellä siunauskappelia Someron keskustaajama, Kirkonmäki 60.6195°N, 23.5125°E Ärölä, JormaJorma Ärölä 1991 Veteraanikivi Somero.JPG
Veteraanimuistomerkki Kenttäkanuuna 76 K 02[33] Lamminniemen hyvinvointikeskus, Jänistie 1 Someron keskustaajama, Lamminniemi 60.618°N, 23.5398°E 2013 Lamminniemi veteraanitykki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alanen, Timo, Markus Hiekkanen, Jussi Härme, Manu Kärki & Osmo Turkki: Somero ja Somerniemi 1449-1999. Someron seurakunta ja Somerniemen seurakunta, 1999. ISBN 952-91-1221-1.
  • Kärki, Manu: Somerniemen kunnan historia. Somero: Amanita, 2015. ISBN 978-952-5330-79-3.
  • Pollari, Kaarina & työryhmä (toim.): Someron sankarivainajien muisto. Somero: Somero-seura, 2000. ISBN 952-91-2441-4.
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Somerniemen hautausmaa (pdf) Someron seurakunta. Viitattu 5.8.2019.
  2. Alanen et al. 1998: 279.
  3. Abraham Achrenius -juhla Somerolla. Helsingin Sanomat, 2.2.1956, s. 6. Artikkelin verkkoversio lehden Aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 1.12.2017.
  4. Badding-pysäkki Someron kulttuuri ry. Viitattu 28.12.2017.
  5. Filppu, Minna: Kiiruun puiston hirvet ennakoivat suurta kansantaiteen näyttelyä. Salon Seudun Sanomat, 24.10.2003, s. 10. Näköislehti Lehtiluukku-palvelussa (maksullinen) Viitattu 28.12.2017.
  6. Ärölä, Jorma: LC Someron historiikki 1957–1997, s. 81-82. Somero: Lions Club Somero, 1997.
  7. Ryhtä, Merja: Kunnostettu Härkäpatsas valmiina Vappukarkeloihin. Somero, 25.4.2017, 90. vsk, nro 31, s. 5. Somero: Artikkelin tiivistelmä lehden verkkopalvelussa Viitattu 26.11.2017.
  8. a b Salonen, Liisa (toim.): Joel ja Suoma Vilkki aikalaistensa muistelemina. [Helsinki]: [Helsingin Somero-seura], 2000. ISBN 952-91-1977-1.
  9. Hiidenlinnan Jättiläinen syntyi erittäin kestävistä materiaaleista. Viitattu 5.10.2019.
  10. Tuomisto 1998:106.
  11. Seppälä, Esko: Someron jääkärit ja jääkärimuistomerkki Somerolla. Someron joulu, 1984, s. 49-50. Somero: Somero-Seura. Lehden verkkoversio Someron kulttuuri ry:n sivuilla (pdf) Viitattu 26.11.2017.
  12. Alanen et al. 1998: 279.
  13. Kärki 2015: 240.
  14. Alanen et al. 1998: 241.
  15. a b c Someron hautausmaa (pdf) Someron seurakunta. Viitattu 5.8.2019.
  16. a b c d e f g Kuninkaankivet Härkätien varrella (Sivun arkistoitu versio palvelussa Archive-org) Somero-seura. Viitattu 25.11.2017.
  17. a b c d e f g Muuta museotoimintaa. Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys, vuosikirja, 1962, nro XXXI, s. 202. Forssa: =Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys.
  18. Tuomisto 1998: 136.
  19. Seiväshyppääjä Nikulan patsas näki päivänvalon. Somero, 19.6.2012.
  20. LC Somero LC Somero. Viitattu 26.11.2017.
  21. Alanen et al. 1998: 238-239
  22. a b Tuomisto 1998: 290.
  23. Pollari et al. 2000: 292-293.
  24. Kärki 2015: 240.
  25. Alanen et al 1998: 271.
  26. Tuomisto 1998: 226.
  27. a b Tuomisto 1998: 318.
  28. Somerniemi: Kauramäen seuraintalo Ceocaching. Viitattu 26.11.2017.
  29. Kukkonen, Ahti: Somero, somerolaisuus ja Unto Mononen (pdf) (Arkistoitu versio palvelussa Archive.org) Somero Soikoon 3.-4.9.2005. Illan varjoon himmeään ry. Viitattu 25.11.2017.
  30. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 25.11.2017.
  31. Tuomisto 1998: 151-152.
  32. Pollari et al. 2000: 296.
  33. Laaksonen, Ami: Yli 10 000 laukauksen tykki. Forssan Lehti, 28.4.2013, nro 113, s. 10-11. Lehden verkkoversio Lehtiluukku-palvelussa (maksullinen) Viitattu 29.3.2018.