Luettelo Naantalin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Naantalin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Naantalin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Naantaliin on liitetty Naantalin maalaiskunta, Merimasku, Velkua ja Rymättylä.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
"100 vuotta sähkövaloja" -muistolaatta[1] Mannerheiminkatu 6 Vanhakaupunki 60.4685°N, 22.0169°E 2012 Sahkolaitoksen muistolaatta Naantali.jpg
Aarne Peltosen muistomerkki[2] Kuparivuorentie 7, Kuparivuoren urheilukentän pohjoispäässä kevyen liikenteen väylän reunassa Kuparivuori 60.4642°N, 22.0233°E 1933, kunnostettuna 1986, nykyinen paikka 2017 Aarne Peltosen muistomerkki Naantali.jpg
"Aika ja muisto", Kansalaissodassa menehtyneiden muistomerkki[3][1][4] Naantalin kirkon alue, kirkolta Kailon kävelysillalle johtavan kävelytien varressa Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4717°N, 22.0141°E Vikainen, JuhaniJuhani Vikainen 2004 Aika ja muisto by Juhani Vikainen.jpg
Alfred Kordelinin rintakuva[5] Kultaranta, Munkkimäki (pääsy rajoitetusti) Luonnonmaa 60.4649°N, 21.999°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1919
Aron Lehtosen muistolaatta[1][6] Kailon saari 60.4733°N, 22.0063°E 2014
Birgittalaisnunna[3][1] Naantalin kirkko, eteläpuoli; Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.471°N, 22.015°E Heino, RaimoRaimo Heino 1993 Birgittalaisnunna by Raimo Heino 1993.jpg
Erik Aschan-Rauthovin muistolaatta[1] Mannerheiminkatu 10 Vanhakaupunki 60.4682°N, 22.0173°E 2002 Erik Aschan-Rauthovin muistolaatta Naantali.jpg
Hautuja[7] Kiertoliittymässä Aurinkotiellä Piispantien risteyksessä Keskusta 60.4698°N, 22.029°E Rättyä, JaniJani Rättyä 2018 Jani Rattya Hautuja 2018.jpg
Hylje[1] Naantalin vanhainkoti Birgittakoti, Tuulensuunkatu 4, sisäpihalla Torikadun puolella Keskusta 60.4698°N, 22.0249°E Lindfors, StefanStefan Lindfors ja Hairo, SaijaSaija Hairo 2012 (2011) Hylje Naantali.jpg
"Ilmavalvontatorni" 1939–44 ja muistolaatta[1][8] Lappalaistenmäki, Rakkaudenpolun vieressä avokalliolla Vanhakaupunki 60.4664°N, 22.0167°E Ilmavalvontatorni muistolaattoineen.jpg
John Rafael Ekelundin muistolaatta[1] Ailostenkatu 1 Vanhakaupunki 60.4685°N, 22.0198°E J R Ekelundin muistolaatta Naantali.jpg
Jöns Budden muistomerkki[3][1] Naantalin kirkko, länsipuoli; Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4711°N, 22.0145°E muistomerkki Palmqvist, WäinöWäinö Palmqvist ja teksti Hirn, YrjöYrjö Hirn 1921 Jöns Budde memorial.jpg
Kalevanniemen lastenparantolan pienten vainajien muistokivi[3][1] Naantalin kirkon hautausmaa, Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4714°N, 22.0164°E 1990 Kalevanniemen lastenparantolan pienten vainajien muistokivi Naantali.jpg
Kansalaissodan sankarivainajan muistomerkki, Velkua[9] Velkuan kirkon hautausmaa, Kirkkotie 21 Velkua, Palva 60.4657°N, 21.6695°E
Kansalaissodan sankarivainajan muistomerkki, Rymättylä[10] Rymättylän kirkon hautausmaa Rymättylä, Rymättylän kirkonkylä 60.3768°N, 21.9422°E
Karhuvuoren ilmavalvontatorni "Harmaa karhu"[11][12] Karhuvuoren laella itäosassa, viitoistus Luotojentieltä Rymättylä, Aaslaluoto, Luotojentie 923 60.2891°N, 21.9453°E Henttula, HennuHennu Henttula (piirustukset vanhojen valokuvien mukaan) 1938 (2004)
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Naantali[3][1] Naantalin kirkon hautausmaa, Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4708°N, 22.0161°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1975 Karjalaan jääneiden vainajien mm Naantali.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Rymättylä[10] Rymättylän kirkon hautausmaa Rymättylä, Rymättylän kirkonkylä 60.3768°N, 21.9422°E 1967
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Merimasku[13] Merimaskun kirkon hautausmaa, Paltteentie 10 Merimasku, Merimaskun kirkonkylä 60.482°N, 21.8694°E
Kaurakarin lehmä[14] Iso-Kauramaan luodolla, Kailon ja Väskin saarten puolivälissä Naantalinaukko 60.4781°N, 21.9889°E Jarkko Peltonen 1994
"Keisarin luola", suihkulähde ja muistolaatta[1] Nunnakatu, Merisalia vastapäätä Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.471°N, 22.0138°E Keisarin luolan muistolaatta, Nunnakatu, Naantali.jpg
"Kokko"[5] Kultaranta, Metsäpuutarha (pääsy rajoitetusti) Luonnonmaa 60.4676°N, 21.9991°E Saarnio, EvertEvert Saarnio
Krampin meritaistelun 30.6.1808 muistolaatta[15][16] Luotojentie 1091, Hangan yhteysaluslaiturin läheisyydessä kallioon kiinnitettynä Rymättylä, Aaslaluodon saari 60.2857°N, 21.9689°E Auvinen, EeroEero Auvinen, Vaalikivi, AnttiAntti Vaalikivi 2008 Krampin taistelun 30.6.1808 muistolaatta.jpg
Laivaston muistoristi[17] Naantali Campingin lounaiskulmassa meren rannalla, Kopenkatu 20 Kuparivuori 60.4617°N, 22.0253°E Vaalikivi, ValtoValto Vaalikivi 1996 Naantali Kuparivuori laivasto mm1.JPG
"Lohdutus"[5] Kultaranta, Ruusutarha (pääsy rajoitetusti) Luonnonmaa 60.4662°N, 21.9996°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo
Lokki[18][19] Merimaskun koulun vieressä Merimaskuntien ja Iskolantien risteyksessä Merimasku 60.4706°N, 21.874°E Huovinen, AnttiAntti Huovinen, Merimaskun koulun oppilaat Alkuperäinen 2007 (tuhopoltto 2009), uusi 2010
Lottakahvilan muistolaatta[1][20][21][22] Mannerheiminkatu 1 Vanhakaupunki 60.4693°N, 22.0148°E Nissilä, MaaritMaarit Nissilä 2001 Lotta-kahvilan muistolaatta Naantali.jpg
Luostariväen muistomerkki[3] Naantalin kirkon hautausmaa, Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4714°N, 22.0163°E Luostarivaen muistomerkki Naantali osana muualle haudattujen muistelupaikka.jpg
Maunu Tavastin muistolaatta[1] Mannerheiminkatu 1 Vanhakaupunki 60.4692°N, 22.015°E Rinne (arkeologi), JuhaniJuhani Rinne (arkeologi) 1933 Maunu Tavastin muistolaatta Naantali.jpg
Naantali laivaston tukikohtana -muistolaatta[23] Naantali Campingin lounaiskulmassa meren rannalla laivaston muistoristin takana, Kopenkatu 20 Kuparivuori 60.4616°N, 22.0253°E Vaalikivi, ValtoValto Vaalikivi 2008 Naantali laivaston tukikohtana muistolaatta Valto Vaalikivi 2008.JPG
Naantalin maalaiskunnan muistolaatta[1] Tullikatu 12 Keskusta 60.4676°N, 22.0245°E 1963 Naantalin maalaiskunnan muistolaatta.jpg
Naantalin paloaseman muistolaatta[24] Kristiinankatu 12 Keskusta 60.4691°N, 22.0186°E 2018 Paloaseman muistolaatta Naantali.jpg
Naantalin Työväentalon muistolaatta[1] Käsityöläiskatu 5 kohdalla Keskusta 60.4666°N, 22.0268°E 2008 Naantalin tyovaentalon muistolaatta.jpg
Nuotanvetäjät[25][26] Vanha Ahteentaantie 1, entisen kunnantalon länsipuolella puistikossa Rymättylä, Rymättylän kirkonkylä 60.3766°N, 21.9411°E Äijälä, RaimoRaimo Äijälä 1977
Palvan meritaistelun muistomerkki, Suomen sota[27] Velkuan kirkon lounaispuolella, Kirkkotie 21 Velkua, Palva 60.4654°N, 21.6685°E 2008lähde? Velkua palvan taistelu.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Merimasku[28][29] Merimaskun kirkon hautausmaa, sankarihaudat, Paltteentie 10 Merimasku, Merimaskun kirkonkylä 60.4819°N, 21.8701°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1952 Merimasku sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki[3][1] Naantalin kirkon hautausmaa, sankarihautausmaa; Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.471°N, 22.0153°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1950 Naanatali sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Rymättylä[30] Rymättylän kirkon hautausmaa, sankarihautausmaa Rymättylä, Rymättylän kirkonkylä 60.3767°N, 21.9421°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Rymättylä sankarimuistomerkki.JPG
Selim Palmgrenin laatta[1] Kaivokatu 21, Tullikadun puolella Vanhakaupunki 60.467°N, 22.0222°E 2008 Selim Palmgrenin muistolaatta Naantali.jpg
Jatkosodan sankarimuistomerkki, Velkua[31] Velkuan kirkon hautausmaa, sankarihautausmaa; Kirkkotie 21 Velkua, Palva 60.4657°N, 21.6692°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1946 Velkua sankarimuistomerkki.JPG
Suomalainen sotilas[1] Käsityöläiskatu 8, Käsityöläiskadun ja Luostarinkadun risteyksessä pohjoispuolella Keskusta 60.4674°N, 22.0277°E Ali-Eskola, ArtoArto Ali-Eskola 2002 Suomalainen sotilas.jpeg
Talvisodan sankarimuistomerkki, Velkua[31] Velkuan kirkon hautausmaa, sankarihautausmaa; Kirkkotie 21 Velkua, Palva 60.4657°N, 21.6692°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1941 Velkua sankarimuistomerkki2.JPG
Toivo Lyyn laatta[1] Mannerheiminkatu 18 Vanhakaupunki 60.4673°N, 22.0191°E Ehojoki, AarneAarne Ehojoki Toivo Lyyn muistolaatta Naantali.jpg
Veteraanikivi, Merimasku[13] Merimaskun kirkon hautausmaa, Paltteentie 10 Merimasku, Merimaskun kirkonkylä 60.4815°N, 21.87°E 1996
Veteraanikivi, Naantali[3][1] Naantalin kirkon eteläpuolella, Nunnakatu 1 Vanhakaupunki, Ailostenniemi 60.4709°N, 22.015°E 1990 Veteraanikivi Naantali 1990.jpg
Veteraanikivi, Rymättylä[32] Vanha Ahteentaantie 1, entisen kunnantalon puistikossa Rymättylä, Rymättylän kirkonkylä 60.3766°N, 21.9411°E 1992
Veteraanikivi, Velkua[9] Velkuan kirkon lounaispuolella, Kirkkotie 21 Velkua, Palva 60.4654°N, 21.6685°E 1993 Velkua veteraanikivi.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Naantalin muistomerkit ja -laatat -opas tarinasoitin.fi/naantalinmuseonmediaoppaat. Naantali: Naantalin museo. Viitattu 1.5.2018.
  2. Muistopaasi pysytettiin uudelleen. Parole, 6/1986.
  3. a b c d e f g h Naantalin kirkon hautausmaa naantalinseurakunnat.fi. Naantali: Naantalin seurakuntayhtymä. Viitattu 16.5.2021.
  4. Kansalaissodassa menehtyneiden muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  5. a b c Terho, Marttila: Kultarannan puutarhakasvillisuus. opinnäytetyö, maisemasuunnittelun koulutusohjelma. Lepaa: Hämeen ammattikorkeakoulu, 2013. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 4.12.2020).
  6. Mäkinen-Önsoy, Katariina: Aron Lehtosen muistolaatta paljastettiin Kailon Saaressa. Kaupunkiuutiset, 29.10.2014, 20. vsk, nro 37, s. 3. lehden verkkoversio Viitattu 5.7.2021.
  7. Paju, Juha: Video: Kiertoliittymän taideteos paljastettiin Naantalissa Turun Sanomien verkkosivusto ts.fi. 13.6.2018. Turku: Turun Sanomat Oy. Viitattu 1.9.2018.
  8. Ilmavalvontatorni kunniaan. Rannikkoseutu, 12.5.1989.
  9. a b Velkuan hautausmaa naantalinseurakunnat.fi. Naantali: Naantalin seurakuntayhtymä. Viitattu 16.5.2021.
  10. a b Rymättylän hautausmaa rymattylanseurakunta.fi. Naantali: Rymättylän seurakunta. Viitattu 1.5.2018.
  11. Ilmavalvontatorni Rymättylä-Seura. Viitattu 5.7.2021.
  12. Mäkilä, Ville: Toimittaja, päätoimittaja ja kesätoimittaja kertovat suosikkinsa – katso tästä Turkulaisen vinkit kesänviettoon Turussa Turkulainen. 21.6.2018. Viitattu 5.7.2021.
  13. a b Merimaskun hautausmaa merimaskunseurakunta.fi. Naantali: Merimaskun seurakunta. Viitattu 1.5.2018.
  14. Peltoniemi, Heli: Merisäät runtelivat Jarkko Peltosen muotoileman Kaurakarin lehmän muumiksi – entisöity betoniveistos paljastetaan tänään Turun Sanomien verkkosivusto ts.fi. 23.8.2018. Turku: Turun Sanomat Oy. Viitattu 1.9.2018.
  15. Jarmo Virmavirta: Suomen sota olikin Ruotsin sota jarmovirmavirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi.
  16. Auvinen, Eero: Sotatoimet Saaristomerellä v. 1808-1809 : Suomen sodan ajan merisotaa, maihinnousuja ja sissitoimintaa tukien, s. 27-28. (Som stöd för Finska krigets sjökrig, landstigningar och partisanverksamhet. Krigsoperationer i skärgårdshavet 1808-1809). [Turku]: [Varsinais-Suomen liitto], 2008. (suomeksi) (ruotsiksi)
  17. Laivaston muistoristi; Visit Naantali
  18. Lasikuitulokki nousi jaloilleen feenikslinnun lailla Turun Sanomien verkkosivusto ts.fi. 6.6.2010. Turku: Turun Sanomat Oy. Viitattu 30.12.2020.
  19. Lokki (2007), Uusi lokki (2010) anttihuovinen.fi. Antti Huovinen. Viitattu 30.12.2020.
  20. Naantalin lottakahvila saa muistolaatan. Turun Sanomat, 29.8.2000.
  21. Lotta- laatta tawastin Killan seinään. Rannikkoseutu, 29.9.2000.
  22. Jyrki Tuominen: Lottien arvokasta työrä muistettiin Naantalissa. Rannikkoseutu, 26.6.2001.
  23. Nieminen, Jamie: Muistoristillä paljastettu laatta kertoo Naantalista laivaston tukikohtana Turun Sanomien verkkosivusto ts.fi. 15.9.2008. Turku: Turun Sanomat Oy. Viitattu 29.9.2018.
  24. Kaivokadun keltaisen tornin tarina sdpnaantali.fi. 8/2018. Naantali: Naantalin työväenyhdistys. Viitattu 29.9.2018.
  25. Nuotanvetäjäpatsaan sijainti (479/00.07.01/2014, arkistoitu versio palveludssa Archive.org) Kaavoitus- ja ympäristölautakunta, pöytäkirja 22.10.2015 Pykälä 96. 22.10.2015. Naantali: Naantalin kaupunki. Viitattu 5.7.2021.
  26. Raimo Äijälä Naantalin taideyhdistys. Viitattu 5.7.2021.
  27. Nähtävyydet Velkua. saaristokylä Naantalissa. Velkuan saaristolaisyhdistys. Viitattu 5.7.2021.
  28. Merimaskun sankarihautausmaa merimaskunseurakunta.fi. Naantali: Merimaskun seurakunta. Viitattu 1.5.2018.
  29. Naantali, Merimaskun hautausmaa Sotasampo. Viitattu 27.12.2017.
  30. Rymättylän sankarihautausmaa rymattylanseurakunta.fi. Naantali: Rymättylän seurakunta. Viitattu 1.5.2018.
  31. a b Velkuan sankarihautausmaa naantalinseurakunnat.fi. Naantali: Naantalin seurakuntayhtymä. Viitattu 16.5.2021.
  32. Vapauden puolustajien muistomerkki Rymättylään. Rannikkoseutu, 24.4.1992. Alma Media.