Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iihin on liitetty Kuivaniemen kunta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Drop of Water[1] Kunnantalon ja kirjaston välissä nurmialueella, Jokisuuntie 2 Kirkonkylä 65.323°N, 25.3656°E Rokina, IuliiaIuliia Rokina ja Golubeva, VeraVera Golubeva 2018 Drop of water by Iuliia Rokina and Vera Golubeva 2018.JPG
Ellilän suvun muistomerkki[2] Tiironkari, Karinnokantie 64 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1979
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[3] Vanha kirkkotarha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 68 Kuivaniemi 65.5816°N, 25.1866°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1972
Hannes Paason muistomerkki[4] Mikkolan tila, Kuivajoentie 2660 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E 2008
Hylkeet[5] Keskusta, Maivakuja 4 Kuivaniemi 65.6033°N, 25.2061°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Iglun rauniot / Igloo Ruin[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3202°N, 25.3895°E Kjærulff, Maria Panínguak`Maria Panínguak` Kjærulff 2010
Isä ja poika[6] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi; 65.5829°N, 25.1895°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Jääkäriliikkeen muistomerkki[7][8] Oijärven maantien varsi, Veskan talon kohdalla; Kuivajoentie 2822 Kuivaniemi 65.6941°N, 25.7333°E Sanaksenaho, VäinöVäinö Sanaksenaho 1957
Kestilän sahan muistomerkki[9][8] Rantakestiläntie Kirkonkylä 65.3234°N, 25.3261°E
Kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.578°N, 25.188°E Kuivaniemi kentällejääneet.jpg
Kosmogoninen suo / Cosmogonical Swamp[1] Taidekeskus KulttuuriKauppila, Kauppilantie 15 65.3193°N, 25.3936°E Durnev, VladimirVladimir Durnev 2014
Kummalliset kukat[10] Lähde! –puisto Iin terveysaseman rannassa, Suvantolantie 5 65.3206°N, 25.4031°E Suominen, PaulaPaula Suominen 2020
Lapin sodan muistomerkki[8] Olhavan koulun edustalla, Koulukuja 9 65.4621°N, 25.3749°E Olhavan taistelun muistomerkki , Olhavan koulu Ii.jpg
Marionin kauha[8] Yli-Iintie ja Patosillantien risteyksessä, Yliranta 65.3271°N, 25.5196°E Marion 7400 walking dragline excavator bucket in Ii, Finland 01.jpg
Minun siskoni - Sarjasta kodittomalle Jumalalleni / My Sister - From The Series To My Homeless God[1] Kauppilantie 15 65.3195°N, 25.3928°E Landzbergas, ZilvinasZilvinas Landzbergas 2014
My Name is Nature[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3206°N, 25.3879°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016
Night Colors[11] Taidekeskus KulttuuriKauppilan ateljeetalon seinä, Kauppilantie 15 65.3192°N, 25.3938°E Sunna, AndersAnders Sunna 2016
Näkymättömät ötökät[12] Lähde! -puiston polun varressa Iin terveysaseman takana, Suvantolantie 5 (karttalinkki likimääräinen) 65.3205°N, 25.4038°E Hentunen, PiaPia Hentunen
Oolannin sodan muistomerkki[13][8] Häskerin kallio. Pohjoisrannantietä noin 6,5 km, josta viitoitus tien vasemmalla puolella muistomerkille, vanhan laavun ohitse. Kuivaniemi 65.5563°N, 25.1255°E Paaso, HannesHannes Paaso ja Hilke, PaavoPaavo Hilke 1964
Papin muistomerkki[14] Myllykangas Kuivaniemi 65.5461°N, 25.2276°E Paaso, HannesHannes Paaso 1964
Pekka Vesaisen muistomerkki[15][8] Kirkon edustalla, sen pohjoispuolella, Puistotie Kirkonkylä 65.3235°N, 25.3673°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1940 Pekka Vesaisen muistomerkki by Kalervo Kallio 1940.JPG
Pioneeripataljoonan muistomerkki[8] Rantakestiläntie 65.3223°N, 25.3249°E
Sotaanlähdön muistomerkki, Ii[8] Iin Urheilijoiden talo, Asematie 170 65.3186°N, 25.4041°E
Sotaanlähdön muistomerkki, Kuivaniemi[16][8] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä, Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi 65.5829°N, 25.1895°E 1992
Sankarimuistomerkki, Ii[17][18] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3229°N, 25.3664°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen ja Koskela, MarttiMartti Koskela 1955 Ii sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa, Kirkokyläntie 109 Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1872°E Kuivaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oijärvi Oijärven sankarihautausmaa; Lamminperäntie 698 Oijärvi 65.5818°N, 26.0144°E Oijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Olhava[19][20] Olhavan sankarihautausmaa, Kiuttulantie 71 Olhava (Ii) 65.4969°N, 25.4708°E Aalto, VilhoVilho Aalto[21] 1957[21] Olhava sankarimuistomerkki.JPG
Seitsemän askelmaa Iille / Seven steps for Ii[1] Kunnankirjaston koillispuolella, Puistotie 1 Kirkonkylä 65.3237°N, 25.3663°E Bonanno, AlfioAlfio Bonanno 2008 Seven steps for Ii by Alfio Bonanno 2008.JPG
Sotaveteraanien muistokivi[22] Kirkkotarha Kirkonkylä 65.3232°N, 25.3671°E
Suomen sodan muistomerkki[23] Heinolantörmä. Kuivaniemen kirkonkylällä, Vanhatie noin 300 m tien oikealla puolella. Vanhatie 33. Kuivaniemi 65.5968°N, 25.1886°E 1964
Timantit (jättihimmelit) Lähde! -puisto Iin terveysaseman takana, Suvantolantie 5 (karttalinkki likimääräinen) 65.3205°N, 25.4037°E Kostin, AriAri Kostin ja Autio, UllaUlla Autio, Myötätuuli 2019
Tyttö - minne matka? / Girl - where to?[1] Kunnankirjaston takana, Iijoen Kirkkonivan rannalla; Puistotie 1 65.3238°N, 25.3652°E Golbengtson, TomasTomas Golbengtson 2016
Uitto-patsas[24][8][25] Iin kunnanviraston ranta, Jokisuuntie 2 Kirkonkylä 65.3231°N, 25.3647°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2003
Ulappa[26] Nelostien kiertoliittymässä Iin keskustassa, Kemintie 3 65.3223°N, 25.3788°E Koivisto, SannaSanna Koivisto, Kaikkonen, HelenaHelena Kaikkonen ja Ylönen, AnttiAntti Ylönen 2007 Ulappa by Koivisto Kaikkonen and Ylönen.jpg
Unen silta / Bridge of Dream[1] Taidekeskus KulttuuriKauppila, Kauppilantie 15 65.3193°N, 25.3938°E Tieaho, JenniJenni Tieaho 2008
Unohduksen sulo – Liittoutumattomuussopimus / Sweet Oblivion – Nonalignment pac[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3204°N, 25.3886°E Kurdøl, Egil MartinEgil Martin Kurdøl 2010
Valtiopäivämiehen muistomerkki[27] Huttulantie 31 Kuivaniemi 65.5686°N, 25.214°E 1960
Vapaussodan muistomerkki, II[28][29] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3231°N, 25.3671°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1919 Ii 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kuivaniemi[29][30] Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1874°E 1919 Kuivaniemi 1918 muistomerkki 1.jpg

Iin ympäristötaidepuiston teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iin ympärisötaidepuisto on perustettu vuonna 2012. Puisto sijaitsee Iijokivarressa valtatie 4:n kirkonkylän lähellä. Puistoon on vapaa pääsy.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aika palaa / Time returning/burning[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3261°N, 25.382°E Ylönen, AnttiAntti Ylönen 2014 Aika palaa by Antti Ylönen 2014.JPG
Cacheart. Is this one real?[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3259°N, 25.3813°E Gulbis, KristapsKristaps Gulbis 2014
Edellä kävijät / Forewalkers[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3269°N, 25.3819°E Laiti, JenniJenni Laiti ja Pieski, OutiOuti Pieski 2016 Edellä kävijät by Jenni Laiti and Outi Pieski 2016.JPG
Elämänpuu / Tree of life[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3274°N, 25.381°E Fedorov, NikolaiNikolai Fedorov 2012 Elämänpuu by Nikolai Fedorov 2012.JPG
ET[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3254°N, 25.3812°E Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2014 ET by Jaakko Pernu 2014.JPG
Huomaa minut / Notice me[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3262°N, 25.3814°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2012 Huomaa minut by Sanna Koivisto 2014 I.JPG
Huomaa minut by Sanna Koivisto 2014 II.JPG
Jokirannan juurakot / Riverside roots[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3264°N, 25.3818°E Jokela, TimoTimo Jokela 2012 Jokirannan juurakot by Timo Jokela 2012.JPG
Koivu / Birch[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.327°N, 25.3805°E Wich, OleOle Wich 2012 Koivu by Ole Wich 2012 a.JPG
Koivu by Ole Wich 2012 b.JPG
Kunnianosoitus II / Homage II[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla niemen kärjessä Kirkonkylä 65.3278°N, 25.3807°E Utsi, IngunnIngunn Utsi 2016 Kunnianosoitus II by Ingunn Utsi 2016.JPG
Loiistava[1] Ympäristötaidepuisto, Pappilantie 16 Kirkonkylä 65.3247°N, 25.3808°E Alonen, KariKari Alonen 2017 Loiistava by Kari Alonen 2017.JPG
Metsäihminen / Forest Person / Vuovdeolmmoš[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3251°N, 25.3808°E Gaup, AageAage Gaup 2016 Metsäihminen by Aage Gaup 2016.JPG
My Name Is Nature II[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla Kirkonkylä 65.3272°N, 25.3819°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016 My Name Is Nature II by Carola Grahn 2016.JPG
My Name is Nature III[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla Kirkonkylä 65.3259°N, 25.3827°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016 My Name Is Nature III by Carola Grahn 2016.JPG
Tähtiportti / Star Gate[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.3265°N, 25.3805°E Linhart, BirgittaBirgitta Linhart 2014 Tähtiportti by Birgitta Linhart 2014.JPG
Väkijoukko / Crowd[1] Ympäristötaidepuisto Kirkonkylä 65.325°N, 25.3812°E Fokoua, Serge OlivierSerge Olivier Fokoua 2012 Väkijoukko by Serge Olivier Fokoua 2012.JPG
Ylösalaisin / Upside Down[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla Nelostien sillan kupeessa Kirkonkylä 65.3277°N, 25.3799°E Stenberg, LenaLena Stenberg 2012 Ylösalaisin by Lena Stenberg 2012.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]