Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iihin on liitetty Kuivaniemen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ellilän suvun muistomerkki[1] Tiironkari, Karinnokantie 64 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1979
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[2] Vanha kirkkotarha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 68 Kuivaniemi 65.5816°N, 25.1866°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1972
Fanni Maria Luukkosen muistomerkki[3] Kruunusaari Kirkonkylä 65.3295°N, 25.3723°E 1949
Hannes Paason muistomerkki[4] Mikkolan tila, Kuivajoentie 2660 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E 2008
Hylkeet[5] Keskusta, Maivakuja 4 Kuivaniemi 65.6033°N, 25.2061°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Isä ja poika[6] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi; 65.5829°N, 25.1895°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Jääkäriliikkeen muistomerkki[7][8] Oijärven maantien varsi, Veskan talon kohdalla; Kuivajoentie 2822 Kuivaniemi 65.6941°N, 25.7333°E Sanaksenaho, VäinöVäinö Sanaksenaho 1957
Kestilän sahan muistomerkki[9][10] Rantakestiläntie Kirkonkylä 65.3234°N, 25.3261°E
Kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.578°N, 25.188°E Kuivaniemi kentällejääneet.jpg
Lapin sodan muistomerkki[11] Olhavan koulun edustalla, Koulukuja 9 65.4621°N, 25.3749°E
Marionin kauha[12] Yli-Iintie ja Patosillantien risteyksessä, Yliranta 65.3271°N, 25.5196°E
Oolannin sodan muistomerkki[13][14] Häskerin kallio. Pohjoisrannantietä noin 6,5 km, josta viitoitus tien vasemmalla puolella muistomerkille, vanhan laavun ohitse. Kuivaniemi 65.5563°N, 25.1255°E Paaso, HannesHannes Paaso ja Hilke, PaavoPaavo Hilke 1964
Papin muistomerkki[15] Myllykangas Kuivaniemi 65.5461°N, 25.2276°E Paaso, HannesHannes Paaso 1964
Pekka Vesaisen muistomerkki[16][17] Kirkon edustalla, Puistotie Kirkonkylä 65.3236°N, 25.3669°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1940
Pioneeripataljoonan muistomerkki[18] Rantakestiläntie 65.3223°N, 25.3249°E ?
Sotaanlähdön muistomerkki, Ii[19] Iin Urheilijoiden talo, Asematie 170 65.3186°N, 25.4041°E
Sotaanlähdön muistomerkki, Kuivaniemi[20][21] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä, Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi 65.5829°N, 25.1895°E 1992
Sankarimuistomerkki, Ii[22] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3229°N, 25.3664°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1955 Ii sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1872°E Kuivaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oijärvi Oijärven sankarihautausmaa Oijärvi 65.5818°N, 26.0144°E Oijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Olhava Olhavan sankarihautausmaa Olhava (Ii) 65.4969°N, 25.4708°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen 1955 Olhava sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Yli-Ii Yli-Iin kirkon sankarihautausmaa Yli-Ii 65.3704°N, 25.8381°E Saarela , LauriLauri Saarela 1953 Yli ii 0568.JPG
Sotaveteraanien muistokivi[23] Kirkkotarha Kirkonkylä 65.3232°N, 25.3671°E
Suomen sodan muistomerkki[24] Heinolantörmä. Kuivaniemen kirkonkylällä, Vanhatie noin 300 m tien oikealla puolella. Vanhatie 33. Kuivaniemi 65.5968°N, 25.1886°E 1964
Uitto-patsas[25][26] Iin kunnanviraston ranta, Jokisuuntie 2 Kirkonkylä 65.3237°N, 25.3648°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2003
Valtiopäivämiehen muistomerkki[27] Huttulantie 31 Kuivaniemi 65.5686°N, 25.214°E 1960
Vapaussodan muistomerkki, II[28][29] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3231°N, 25.3671°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1919 Ii 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kuivaniemi[29][30] Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1874°E 1919 Kuivaniemi 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]