Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iihin on liitetty Kuivaniemen kunta.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aika palaa / Time returning/burning[1] Ympäristötaidepuisto 65.3261°N, 25.382°E Ylönen, AnttiAntti Ylönen 2014
Cacheart. Is this one real?[1] Ympäristötaidepuisto 65.3259°N, 25.3813°E Gulbis, KristapsKristaps Gulbis 2014
Drop of Water[1] Kunnantalon pohjoispuolella, Jokisuuntie 2 65.3229°N, 25.3656°E Rokina, IuliiaIuliia Rokina ja Golubeva, VeraVera Golubeva 2018
Edellä kävijät / Forewalkers[1] Ympäristötaidepuisto 65.3269°N, 25.3819°E Laiti, JenniJenni Laiti ja Pieski, OutiOuti Pieski 2016
Ellilän suvun muistomerkki[2] Tiironkari, Karinnokantie 64 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1979
Elämänpuu / Tree of life[1] Ympäristötaidepuisto 65.3274°N, 25.381°E Fedorov, NikolaiNikolai Fedorov 2012
Ensimmäisen kirkon muistomerkki[3] Vanha kirkkotarha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 68 Kuivaniemi 65.5816°N, 25.1866°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1972
ET[1] Ympäristötaidepuisto 65.3254°N, 25.3812°E Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2014
Fanni Maria Luukkosen muistomerkki[4] Kruunusaari Kirkonkylä 65.3295°N, 25.3723°E 1949
Hannes Paason muistomerkki[5] Mikkolan tila, Kuivajoentie 2660 Kuivaniemi 65.5647°N, 25.1858°E 2008
Huomaa minut / Notice me[1] Ympäristötaidepuisto 65.3262°N, 25.3814°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2012
Hylkeet[6] Keskusta, Maivakuja 4 Kuivaniemi 65.6033°N, 25.2061°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Iglun rauniot / Igloo Ruin[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3202°N, 25.3895°E Kjærulff, Maria Panínguak`Maria Panínguak` Kjærulff 2010
Isä ja poika[7] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä; Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi; 65.5829°N, 25.1895°E Lehtola, ErkkiErkki Lehtola 1992
Jokirannan juurakot / Riverside roots[1] Ympäristötaidepuisto 65.3264°N, 25.3818°E Jokela, TimoTimo Jokela 2012
Jääkäriliikkeen muistomerkki[8][9] Oijärven maantien varsi, Veskan talon kohdalla; Kuivajoentie 2822 Kuivaniemi 65.6941°N, 25.7333°E Sanaksenaho, VäinöVäinö Sanaksenaho 1957
Kestilän sahan muistomerkki[10][9] Rantakestiläntie Kirkonkylä 65.3234°N, 25.3261°E
Kentälle jääneiden sankarivainajien muistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.578°N, 25.188°E Kuivaniemi kentällejääneet.jpg
Koivu / Birch[1] Ympäristötaidepuisto 65.327°N, 25.3805°E Wich, OleOle Wich 2012
Kosmogoninen suo / Cosmogonical Swamp[1] Taidekeskus KulttuuriKauppila, Kauppilantie 15 65.3193°N, 25.3936°E Durnev, VladimirVladimir Durnev 2014
Kummalliset kukat[11] Lähde! –puisto Iin terveysaseman rannassa, Suvantolantie 5 65.3206°N, 25.4031°E Suominen, PaulaPaula Suominen 2020
Kunnianosoitus II / Homage II[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla niemen kärjessä 65.3278°N, 25.3807°E Utsi, IngunnIngunn Utsi 2016
Lapin sodan muistomerkki[9] Olhavan koulun edustalla, Koulukuja 9 65.4621°N, 25.3749°E Olhavan taistelun muistomerkki , Olhavan koulu Ii.jpg
Loiistava[1] Ympäristötaidepuisto, Pappilantie 16 65.3247°N, 25.3808°E Alonen, KariKari Alonen 2017
Marionin kauha[9] Yli-Iintie ja Patosillantien risteyksessä, Yliranta 65.3271°N, 25.5196°E
Metsäihminen / Forest Person / Vuovdeolmmoš[1] Ympäristötaidepuisto 65.3251°N, 25.3808°E Gaup, AageAage Gaup 2016
Minun siskoni - Sarjasta kodittomalle Jumalalleni / My Sister - From The Series To My Homeless God[1] Kauppilantie 15 65.3195°N, 25.3928°E Landzbergas, ZilvinasZilvinas Landzbergas 2014
My Name is Nature[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3206°N, 25.3879°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016
My Name Is Nature II[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla 65.3272°N, 25.3819°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016
My Name is Nature III[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla 65.3259°N, 25.3827°E Grahn, CarolaCarola Grahn 2016
Night Colors[12] Taidekeskus KulttuuriKauppilan ateljeetalon seinä, Kauppilantie 15 65.3192°N, 25.3938°E Sunna, AndersAnders Sunna 2016
Näkymättömät ötökät[13] Lähde! -puiston polun varressa Iin terveysaseman takana, Suvantolantie 5 (karttalinkki likimääräinen) 65.3205°N, 25.4038°E Hentunen, PiaPia Hentunen
Oolannin sodan muistomerkki[14][9] Häskerin kallio. Pohjoisrannantietä noin 6,5 km, josta viitoitus tien vasemmalla puolella muistomerkille, vanhan laavun ohitse. Kuivaniemi 65.5563°N, 25.1255°E Paaso, HannesHannes Paaso ja Hilke, PaavoPaavo Hilke 1964
Papin muistomerkki[15] Myllykangas Kuivaniemi 65.5461°N, 25.2276°E Paaso, HannesHannes Paaso 1964
Pekka Vesaisen muistomerkki[16][9] Kirkon edustalla, Puistotie Kirkonkylä 65.3236°N, 25.3669°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1940
Pioneeripataljoonan muistomerkki[9] Rantakestiläntie 65.3223°N, 25.3249°E
Sotaanlähdön muistomerkki, Ii[9] Iin Urheilijoiden talo, Asematie 170 65.3186°N, 25.4041°E
Sotaanlähdön muistomerkki, Kuivaniemi[17][9] Kirkonkylän koulun piha, Kirkonkylä, Kirkonkyläntie 52 Kuivaniemi 65.5829°N, 25.1895°E 1992
Sankarimuistomerkki, Ii[18][19] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3229°N, 25.3664°E Heikkinen, UkiUki Heikkinen ja Koskela, MarttiMartti Koskela 1955 Ii sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuivaniemi Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa, Kirkokyläntie 109 Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1872°E Kuivaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oijärvi Oijärven sankarihautausmaa; Lamminperäntie 698 Oijärvi 65.5818°N, 26.0144°E Oijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Olhava[20][21] Olhavan sankarihautausmaa, Kiuttulantie 71 Olhava (Ii) 65.4969°N, 25.4708°E Aalto, VilhoVilho Aalto[22] 1957[22] Olhava sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Yli-Ii Yli-Iin kirkon sankarihautausmaa Yli-Ii 65.3704°N, 25.8381°E Saarela , LauriLauri Saarela 1953 Yli ii 0568.JPG
Seitsemän askelmaa Iille / Seven steps for Ii[1] Kunnankirjaston koillispuolella, Puistotie 1 65.3236°N, 25.3661°E Bonanno, AlfioAlfio Bonanno 2008
Sotaveteraanien muistokivi[23] Kirkkotarha Kirkonkylä 65.3232°N, 25.3671°E
Suomen sodan muistomerkki[24] Heinolantörmä. Kuivaniemen kirkonkylällä, Vanhatie noin 300 m tien oikealla puolella. Vanhatie 33. Kuivaniemi 65.5968°N, 25.1886°E 1964
Timantit (jättihimmelit) Lähde! -puisto Iin terveysaseman takana, Suvantolantie 5 (karttalinkki likimääräinen) 65.3205°N, 25.4037°E Kostin, AriAri Kostin ja Autio, UllaUlla Autio, Myötätuuli 2019
Tyttö - minne matka? / Girl - where to?[1] Kunnankirjaston takana, Iijoen Kirkkonivan rannalla; Puistotie 1 65.3238°N, 25.3652°E Golbengtson, TomasTomas Golbengtson 2016
Tähtiportti / Star Gate[1] Ympäristötaidepuisto 65.3265°N, 25.3805°E Linhart, BirgittaBirgitta Linhart 2014
Uitto-patsas[25][9][26] Iin kunnanviraston ranta, Jokisuuntie 2 Kirkonkylä 65.3231°N, 25.3647°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2003
Ulappa[27] Nelostien kiertoliittymässä Iin keskustassa, Kemintie 3 65.3223°N, 25.3788°E Koivisto, SannaSanna Koivisto, Kaikkonen, HelenaHelena Kaikkonen ja Ylönen, AnttiAntti Ylönen 2007 Ulappa by Koivisto Kaikkonen and Ylönen.jpg
Unen silta / Bridge of Dream[1] Taidekeskus KulttuuriKauppila, Kauppilantie 15 65.3193°N, 25.3938°E Tieaho, JenniJenni Tieaho 2008
Unohduksen sulo – Liittoutumattomuussopimus / Sweet Oblivion – Nonalignment pac[1] Iijoen rannalla, Illinsuvanto; Kauppilantie 65.3204°N, 25.3886°E Kurdøl, Egil MartinEgil Martin Kurdøl 2010
Valtiopäivämiehen muistomerkki[28] Huttulantie 31 Kuivaniemi 65.5686°N, 25.214°E 1960
Vapaussodan muistomerkki, II[29][30] Iin kirkon sankarihautausmaa Kirkonkylä 65.3231°N, 25.3671°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1919 Ii 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Kuivaniemi[30][31] Kuivaniemen kirkon sankarihautausmaa Kuivaniemi 65.5786°N, 25.1874°E 1919 Kuivaniemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Väkijoukko / Crowd[1] Ympäristötaidepuisto 65.325°N, 25.3812°E Fokoua, Serge OlivierSerge Olivier Fokoua 2012
Ylösalaisin / Upside Down[1] Ympäristötaidepuisto, Iijoen rannalla Nelostien sillan kupeessa 65.3277°N, 25.3799°E Stenberg, LenaLena Stenberg 2012
"You don't have a soul. You are the soul. You have a body."[1] Ympäristötaidepuisto 65.3254°N, 25.3822°E Radovanovic, IvanaIvana Radovanovic 2016

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Ympäristötaidepuisto
  2. Ellilän suvun muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  3. Ensimmäisen kirkon muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  4. Fanni Maria Luukkosen muistomerkki; KirjastoVirma
  5. Hannes Paason muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  6. Hylkeet; Kirjastovirma.fi
  7. Isä ja poika; Kirjastovirma.fi
  8. Jääkäriliikkeen muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  9. a b c d e f g h i j Patsaat ja muistomerkit
  10. Kestilän sahan muistomerkki; KirjastoVirma
  11. Paula Suomisen Kummalliset Kukat; Kulttuurikauppila.fi
  12. Anders Sunna (SWE), 4/2016; Kulttuurikauppila.fi
  13. Pia Hentunen: Näkymättömät ötökät; Artii.fi
  14. Oolannin sodan muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  15. Papin muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  16. Pekka Vesaisen muistomerkki; KirjastoVirma
  17. Sotaanlähdön muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  18. Sankarihaudat; KirjastoVirma
  19. Ii; Sotasampo
  20. Ii, Olhava; Sotasampo
  21. Olhavan hautausmaa; Iinseurakunta.fi
  22. a b Kaleva 19.8.1957
  23. Sotaveteraanien muistokivi; Kirjastovirma.fi
  24. Suomen sodan muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  25. Uitto-patsas; KirjastoVirma
  26. Uittopatsas Ii; Tukkilaiset.com
  27. Ulappa näkyy Haminan kier­to­liit­ty­mäs­sä; Kaleva 30.8.2006
  28. Valtiopäivämiehen muistomerkki; Kirjastovirma.fi
  29. Kaatuneiden muistomerkki; KirjastoVirma
  30. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 124 ja 134. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  31. Vapaussodan muistomerkki, Kuivaniemi; Kirjastovirma.fi