Luettelo Närpiön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Närpiön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Närpiön kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Närpiöön on liitetty Ylimarkun kunta ja osa Pirttikylän kuntaa.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Fädrens gärning[1] Puistossa Kyrkvägenin ja Kyrktågetin välissä; lähin osoite Kyrktåget 2 62.4686°N, 21.3302°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren The Ancestor Monument in Närpes, Finland..jpg
Graniittilouhimon 1840-1961 muistomerkki[2] Kristiinankaupungintie Böle 62.4287°N, 21.345°E Wikström, MartinMartin Wikström 2007 Graniittilouhimon 1840-1961 muistomerkki.jpg
Kansanopiston kaatuneet 1918, 1939-44  muistomerkki[3]lähde? Vaasantie 760 Västra Yttermark 62.5445°N, 21.3966°E Kansanopiston kaatuneet 1918, 1939-44 muistomerkki.jpeg
Peter Johan Bladhin muistokivi[4] Kaskisten pohjoiskärjestä n. 160 m pohjoiseen, Kaskistentie 918 Benvik 62.3968°N, 21.2351°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1974 Peter Johan Bladhin muistokivi by Gunnar Elfgren.JPG
Sankarimuistomerkki Haavoittunut soturi, Närpiö[5] Närpiön kirkon sankarihautausmaa, Kyrkvägen 19 62.4655°N, 21.3291°E Haupt, MattiMatti Haupt 1952 Närpiö sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pirttikylä[6] Pirttikylän kirkon sankarihautausmaa, Centrumvägen 12 Pirttikylä 62.7117°N, 21.6142°E Pirttikylä sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ylimarkku[7] Ylimarkun kirkon sankarihautausmaa, Korsnäsvägen 1 Ylimarkku 62.6092°N, 21.4648°E Thesleff, ThomThom Thesleff 1952 Ylimarkku sankarimuistomerkki.JPG
Stella Polaris -muistomerkki[8][9] Österfjärdsvägen, Nämpnäs 62.5064°N, 21.2103°E 2001 Stella Polariksen muistomerkki Närpiö.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Närpiö[10] Närpiön kirkon sankarihautausmaa, Kyrkvägen 19 62.465°N, 21.329°E 1921 Närpiö 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ylimarkku [10] Ylimarkun kirkon sankarihautausmaa, Korsnäsvägen 1 Ylimarkku 62.6093°N, 21.4651°E 1921 Ylimarkku 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lundén Cronström, Ingegerd (toim.): Vem och vad? Biografisk handbok 1967, s. 110. Helsingfors: Schildt, 1966. Teoksen verkkoversio (viitattu 11.6.2019). (ruotsiksi)
  2. Bölen nuorisoseura boleuf.com.
  3. Kansanopiston kaatuneet 1918, 1939-44 muistomerkki asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  4. Bladh, Peter Johan hakuteoksessa Uppslagsverket Finland (2012). (ruotsiksi)
  5. Närpiö; Sotasampo.fi
  6. Närpiö, Pörtom; Sotasampo.fi
  7. Närpiö, Övermark; Sotasampo.fi
  8. Närpiö - Närpes; Suomiopas.fi
  9. Stella Polaris; Visitnarpes.fi
  10. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 85,114. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.