Luettelo Sysmän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Sysmän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sysmän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Joutsjärven Osuusmeijerin muistokivi[1] Postintie (70) Valittula 61.532°N, 25.8564°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1960
Kaarlo Sarkia -muistolaatta[2] Entisen Sysmän Säästöpankin toimitilan talon ulkoseinässä, Väihkyläntie 1 Sysmän kirkonkylä 61.5055°N, 25.6851°E
Olavi Virran muistomerkki[3] Olavi Virta -puisto, Sysmäntien ja Vellamontien risteyksen eteläpuolella Sysmän kirkonkylä 61.5003°N, 25.6923°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 2015
Olavi Virran muistoreliefi[4][3] Särkilahden nuorisoseurantalon piha, Luhangantie 1058 Särkilahti 61.5833°N, 25.6617°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen ja Nieminen, Antti OjalaAntti Ojala Nieminen 1990
Puusta Osuuspankin talo, Sysmäntie 36 Sysmän kirkonkylä 61.5019°N, 25.687°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 1985
Sankaripatsas, Sysmä[5][2] (Talvi- ja jatkosodan muistomerkki)[6] Pyhän Olavin kirkon sankarihautausmaa, Suopellontie 19 Sysmän kirkonkylä 61.4969°N, 25.6698°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1951 Sysmä sankarimuistomerkki.JPG
Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[7] Otamon hautausmaa, Otamontie 114 (karttalinkki likimääräinen) Otamo 61.4721°N, 25.7087°E 1944
Vapaussodan muistomerkki[2] Pyhän Olavin kirkon hautausmaa, Suopellontie 19 Sysmän kirkonkylä 61.4971°N, 25.6697°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1920 Sysmä 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanipatsas[2][8][9][10] Suurikylän kartanosta vähän kirkonkylälle päin, Riihitien asuntoalueen tuntumassa olevassa pienessä puistossa, Suopellontie 7 Sysmän kirkonkylä 61.5016°N, 25.6743°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1979 Maanpuolustuksen paasi Sysmä.jpg
Yrjö Kokon muistolaatta[2] Kokkolan eli nykyisen leirintäalueen vastaanottorakennuksen seinässä, Huitilantie 3 Sysmän kirkonkylä 61.4973°N, 25.6954°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvanveistäjä Walter Mikkola (1913 - 1987) kolumbus.fi. Viitattu 9.9.2020.
  2. a b c d e Sysma.Fi
  3. a b Suomi Tour: Olavi Virran muistomerkit Sysmässä
  4. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 9 syyskuuta 2020), s. 57 Sysmä (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata
  5. Sysmä, Pyhän Olavin kirkon hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  6. Talvi- ja jatkosodan muistomerkki sysma.fi. Viitattu 12.2.2021.
  7. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  8. Antero Tuomisto: Sotiemme muistomerkit, s. 181. Suomen matkailuliitto, 1990. ISBN 9518380643.
  9. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 318. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  10. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-1-8, viitattu 9 syyskuuta 2020), s. 58 Sysmä (Osa XII: Vanha Mikkelin lääni)View and modify data on Wikidata