Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa sisältää vuonna 1918 Suomen sisällissodassa kaatuneiden punaisten muistoksi pystytetyt muistomerkit: patsaat, veistokset, muistopaikat ja muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla tai niiden lähellä olevia yleisiä, mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia muistomerkkejä.

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä sai surmansa yli 27 000 punaista, joista lähes 20 000 teloitettiin tai sai surmansa vankileireillä. Kaikkien punaisten hautapaikkoja ei ole tiedetty ja osa ruumiista jäi tuntemattomille teloituspaikoille. Omaiset saivat niistä tietoja vain epävirallisia kanavia myöten. Papin siunausta vaille jäivät jotkut hautausmaalle haudatut, toiset haudattiin niiden ulkopuolelle.[1]

Taidekriitikko Otso Kantokorpi, jonka isoisistä toinen oli valkoisesta suvusta ja toinen taisteli punaisten puolella, arvioi, että punaisten muistomerkit ovat yleisesti taiteellisesti korkeatasoisempia kuin valkoisten. Valkoisten muistomerkkejä alettiin pystyttää pian sodan päätyttyä, ja niiden linja on melko samanlainen, herooinen, pönöttävä. Punaisten muistomerkkejä taas alettiin tehdä vastan ajan kuluttua, ja niihin on Kantokorven mukaan vaikuttanut kulunut aika ja ajan kuluessa käydyt pohdinnat. Hän ottaa esimerkiksi Taisto Martiskaisen Crescendon, jonka katsotaan kestäneen aikaa ja olevan ehkä hienoin sisällissodan muistomerkeistä. Sen rinnalle hän nostaa Marja Kanervon Suomenlinnan vankileirin muistomerkin.[2][3]

Sisällissodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa punaisten haudoille ei saanut kokoontua, viedä kukkia tai pystyttää hautakiviä.[1] Vuonna 1927 Suomessa oli 300 valkoisten ja 12 punaisten muistomerkkiä.[4]

Hämeenlinnan lähellä olevalle Ahveniston hautausmaalle vainajien omaiset hankkivat hautakiven punaisten muistoksi suurelle joukkohaudalle vuonna 1923 kirkkoneuvoston kielloista huolimatta. Kirkkovaltuusto ryhtyi toimenpiteisiin ja poliisit hävittivät patsaan. Muistomerkki ilmeisesti räjäytettiin ja pystyttäjät tuomittiin raastuvanoikeudessa.[5][6] Uusi muistomerkki on pystytetty vasta talvisodan jälkeen vuonna 1940.[5]

Varkaudessa vuonna 1922 Kankurinharjulle pystytetty muistomerkki ehdittiin varastaa ennen paljastusta ja upottaa järveen. Uusi muistomerkki tehtiin alkuperäisen näköiseksi ja paljastettiin vuonna 1946.[5]

Talvisodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan jälkeen muistokiviä saatiin pystyttää. Hämeenlinnassa paikalliset työväenjärjestöt organisoivat keräyksen muistokiven hankkimiseksi. Keräys oli tuottava ja sillä saatiin hankittua yhteensä viisi kiveä, joiden paljastamisjuhla pidettiin syksyllä 1940.[6]

Punaisten muistomerkeistä suurin osa on pystytetty 1940-luvulla tai sen jälkeen poliittisen ilmapiirin muututtua. Eniten niitä pystytettiin vuonna 1946. Työväen keskusmuseon tietopankkiin on kerätty lähes 260 punaisten muistomerkkiä ja/tai joukkohautaa.[7][1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa patsaat ja muistomerkit ovat paljastusvuoden mukaisessa järjestyksessä.

Muistomerkki Paikka Alue Kaupunki/kunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Pohjois-Haagan veljeshauta Lassila Helsinki 1919, 1996 Pohjois-Haagan Veljeshauta 1.JPG
Punaisten muistomerkki (Turku),
kaksi muistomerkkiä
Turun hautausmaa Vasaramäki Turku 1921, 1940 HautaTurkuPunaistenMuistomerkki2.JPG
Toverihauta vuodelta 1918[8] Käppärän hautausmaa Pori 1940 (19.5.) Toverihauta Porissa Käppärän hautausmaalla (IMG 2717).jpg
Punaisten joukkohautojen muistokivet[9] mm. Ahvenisto, Idänpää, Vanajan kirkko
Yht. 9 muistokiveä eri puolilla kaupunkia.
Hämeenlinna 1923 (tuhottu ilm. ennen paljastusta)
1940–1969
Punaisten muistomerkki Halikon sairaalan hautausmaa Halikko, Märynummi Salo 60.44°N, 23.0405°E 1940 Punaisten muistomerkki Märynummella.jpg
1918 vakaumuksensa puolesta sortuneiden työläisten muistolle / Punaisten hautamuistomerkki[10] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju Tampere 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1941 Punaisten muistomerkki Kalevankankaalla elokuussa 2009.jpg
Teloitettujen Sammatin punakaartilaisten muistomerkki Nummen Tavolassa[11] Rinteessä metsässä tien itäpuolella Nummi, Tavola Lohja 60.362°N, 23.967°E 1945 Sammatti Red guard memoria 1918 02.jpg
Punaisten muistomerkki (Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki), Lohja[12][13] Pyhän Laurin hautausmaa Lohja 60.2535°N, 24.0686°E Kangas, MaunoMauno Kangas[14], Paavo Kaipainen[13] 1944 (1998) Punaisten mm, Lohja.jpg
Kansalaissodan vuoden 1918 punaisten muistomerkki, Loviisa Loviisan vanha hautausmaa Loviisa 60.4485°N, 26.2311°E 1945 Loviisa 1918 muistomerkki 2.jpg
1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[15] Nokian keskustan vanha hautausmaa Viikinharju Nokia 61.4789°N, 23.5301°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1945 Vakaumuksensa puolesta kuolleiden mm Nokia.JPG
Punaisten muistomerkki[16], Punaisten puolella kaatuneiden muistomerkki[17] Läntinen hautausmaa Kirkonkylä Kangasala 1946
Vuoden 1918 punaisten hautamuistomerkki[18] Kuhmalahden vanha hautausmaa Kuhmalahti Kangasala 1946
Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[19][20] Someron vanha hautausmaa, lähellä siunauskappelia Someron keskustaajama, Kirkonmäki Somero 60.6195°N, 23.513°E 1946 Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki, Somero.JPG
Punaisten muistomerkki[21] Kajaanin vanha hautausmaa Kajaani 64.2341°N, 27.7148°E Jokela, JoukoJouko Jokela 1947
Punaisten muistomerkki Toveriapu[22] Keskuspuisto Karkkila 60.534°N, 24.2095°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1948 Karkkila, Aimo Tukiainen, Punaisten muistomerkki.jpg
Punaisten muistomerkki, Heinola Versowoodin saha-alue Vierumäki Heinola 61.1045°N, 25.9371°E 1949
Santahaminan vankileirin muistomerkki Santahamina Helsinki Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1949
Teloitettujen hautapaikan muistomerkki[23] Hämeenkyrön vanha hautausmaa Kirkonkylä Hämeenkyrö 61.6322°N, 23.1947°E Hynninen, T.T. Hynninen 1949 T. Hynninen Teloitettujen hautapaikan muistomerkki 1949.jpg
Tammisaaren vankileirin muistomerkki[24] Tammisaaren entinen vankileiri, Dragsvik Dragsvik, Tammisaari, Raasepori 59.9885°N, 23.4866°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1951 Uuno F. Inkinen Punavankien muistomerkki 1951.jpg
Punaisten muistomerkki[25] Söderlandintie 105, Västankvarn Inkoo 0°N, 0°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1948/1952 Inkoo 1918 mm.jpg
Suomalaisten punakaartilaisten muistomerkki Viipuri 1961 Братская могила финских красногвардейцев.JPG
Punaisten muistomerkki[26] Sahalahden hautausmaa Sahalahti Kangasala 1967
1918 teloitettujen punaisten muistomerkki[27] Surujen puisto Sahanmäki Hyvinkää 60.3833°N, 24.5042°E Oiva Hurme 1967
Ruokolaisten muistomerkki Savijärvi Lieksa 63.6576°N, 29.8165°E Tauno Nevalainen ja Antero Kalavaara 1968
Vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkki Crescendo Nordenskiöldinkatu/
Pohjoinen Stadiontie
Taka-Töölö Helsinki 60.1912°N, 24.9254°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1970 Crescendo.jpg
Puustellinmetsän joukkohauta, hautakivi[28] Malmin hautausmaa Malmi Helsinki 60.237°N, 25.0296°E 1971 Puustellinmetsässä 1918 teloitettujen hautakivi 2.jpg
Punavankien muistomerkki Fellmaninpuisto Lahti 60.9842°N, 25.6447°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1978 Punavankimuistomerkki Kannosto 3.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[29] Eteläinen hautausmaa Hakumäki Ikaalinen 61.764°N, 23.0734°E 1979 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki.jpg
Lappeenrannan vankileirin muistomerkki Lappeenrannan linnoitus Lappeenranta 65.0196°N, 25.4613°E 1980 Lappeenranta fortress walls 2.JPG
Punakaartilaismuistomerkki[10] Vesisäiliönmäki, Pispalanharju 33 kohdalla Ylä-Pispala Tampere 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio 1982 Meja Vainio Punakaartilaismuistomerkki 1982.JPG
Raatin punavankileirin muistomerkki Raatti Oulu 65.0196°N, 25.4613°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1986/1988 Jouko Toiviainen Raatin punavankileirin muistomerkki 1988.jpg
Turun punavankileirin muistomerkki ”535”[30][31] Kurjenkaivonkenttä I kaupunginosa Turku 60.451°N, 22.2881°E Kajander, IsmoIsmo Kajander 1994 Ismo Kajander, Punavankileirin muistomerkki, 1994.jpg
Suomenlinnan vankileirin muistopaikka Ison Mustasaaren pohjoisranta, Kasinopuisto, Suomenlinna Suomenlinna Helsinki 60.1487°N, 24.9899°E Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2004 Marja Kanervo Suomenlinnan vankileirin muistopaikka 2004.jpg
Puustellinmetsän joukkohauta, muistokivi[28] Puustellinmetsä Suutarila Helsinki 60.2747°N, 25.0153°E 2012 Puustellinmetsän muistokivi 2.JPG
Epilänharjun muistomerkki[32] Epilänharju Epilänharju Tampere 61.5158°N, 23.6525°E tuntematon Epilänharjun muistomerkki 1918.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Karjaa Pyhän Olavin hautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa Raasepori 60.0724°N, 23.68°E Punaisten mm., Karjaa.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Punaisten muistomerkit -projekti Työväen tutkimus. Viitattu 11.3.2015.
  2. Otso Kantokorpi: Sodan pysyvimmät muistot. Voima/ Ilta-häiriköt -liite, Maaliskuu, nro 2/2018, s. 12. Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.5.2018. (Issuu.com)
  3. Kantokorpi, Otso: Muisti, trauman kesto ja taide Kansan Uutiset 18.1.2015. Viitattu 22.6.2018.
  4. Majander, Antti: ”Sudenjahdissa kelpaa maalitauluksi juuri naarassusi”, julisti Ilmari Kianto huhtikuussa 1918 – Katso, miten Suomen kulttuurin jättiläiset jakaantuivat sisällissodan eri puolille Helsingin Sanomat. 28.1.2018. Sanoma Oy. Viitattu 31.1.2018.
  5. a b c Punaisten haudat, teloituspaikat ja muistomerkit löytyvät nyt netistä – Työväenmuseon kartoituksessa myös mysteereitä Yle Uutiset. 4.9.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 31.1.2018.
  6. a b Punaisten joukkohautojen muistokivet Hämeenlinnan kaupunki. 27.1.2014. Viitattu 18.8.2017.
  7. Muistomerkit Karkkilan Ruukkimuseo. Viitattu 11.3.2015.
  8. Taistelujen tie, Porin Työväenyhdistys 1887 - 1947, s. 221-222. Porin Työväenyhdistys ry., 1947.
  9. Punaisten joukkohautojen muistokivet Hämeenlinnan taidemuseo. Viitattu 11.5.2016.
  10. a b Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  11. Punaisten muistomerkki, Nummi, Tavola, Työväenmuseo Werstas
  12. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.1.2018.
  13. a b Kategoria: Paikkoja, otsikko: Lohjan Punaisten muistomerkki Lohja 1918. 7.5.2018. Viitattu 16.6.2018.
  14. Kangas, Mauno: Kiveen veistetyt kuvat. (Toimittajan kirjoittama johdanto artikkeliin) Someron joulu, 1982, s. 15-16. Somero: Somero-Seura. Lehden verkkoversio Someron kulttuuri ry:n sivuilla (pdf) Viitattu 27.11.2017. (sivut epäjärjestyksessä)
  15. 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  16. Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  17. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 1; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  18. Sotamuistomerkit Pirkanmaalla, Kangasala / 2; Pirkanmaan Reserviläispiiri ry
  19. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 25.11.2017.
  20. Tuomisto 1998: 151-152.
  21. Punaisten muistomerkki; Työväenmuseo Werstas
  22. Riitta Kormano: Sotamuistomerkki Suomessa – Voiton ja tappion modaalista sovittelua (s. 385–) utupub.fi. 2014. Viitattu 16.6.2018.
  23. Hämeenkyrö, Punaisten muistomerkit - Työväenmuseo Werstas
  24. Tammmisaaren vankileirin muistomerkki. Punaisten muistomerkit, Työväenmuseo Werstas. Viitattu 9.6.2018
  25. Riitta Kormano: Sotamuistomerkki Suomessa – Voiton ja tappion modaalista sovittelua (s. 393) utupub.fi. 2014. Viitattu 16.6.2018.
  26. Punaisten uhrien muistomerkki, Sahalahti
  27. Hyvinkään kaupunki: 1918 teloitettujen punaisten muistomerkki hyvinkaa.fi. 2018. Viitattu 18.6.2018.
  28. a b Teloitetuille muistokivi Helsingin Puustellinmetsään Kansan Uutiset. 22.10.2012. Viitattu 12.5.2015.
  29. Pirkanmaan sotamuistomerkit
  30. Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535" Turun museokeskus. Viitattu 7.12.2015.
  31. Turun punavankileirin muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2015.
  32. Epilänharjun muistomerkki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]