Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa sisältää vuonna 1918 Suomen sisällissodassa kaatuneiden punaisten muistoksi pystytetyt muistomerkit: patsaat, veistokset, muistopaikat ja muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla tai niiden lähellä olevia yleisiä mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia muistomerkkejä.

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä sai surmansa yli 27 000 punaista, joista lähes 20 000 teloitettiin tai sai surmansa vankileireillä. Kaikkien punaisten hautapaikkoja ei ole tiedossa, ja osa ruumiista jäi tuntemattomille teloituspaikoille. Omaiset saivat niistä tietoja vain epävirallisia kanavia myöten. Jotkut hautausmaalle haudatut jäivät vaille papin siunausta, toiset haudattiin hautausmaiden ulkopuolelle.[1]

Taidekriitikko Otso Kantokorpi, jonka toinen isoisä oli valkoisesta suvusta, toinen taisteli punaisten puolella, arvioi, että punaisten muistomerkit ovat yleisesti taiteellisesti korkeatasoisempia kuin valkoisten. Valkoisten muistomerkkejä alettiin pystyttää pian sodan päätyttyä, ja niiden linja on melko samanlainen, herooinen, pönöttävä. Punaisten muistomerkkejä taas alettiin tehdä vasta ajan kuluttua, ja niihin on Kantokorven mukaan vaikuttanut kulunut aika ja ajan kuluessa käydyt pohdinnat. Hän ottaa esimerkiksi Taisto Martiskaisen Crescendon, jonka katsotaan kestäneen aikaa ja olevan ehkä hienoin sisällissodan muistomerkeistä. Sen rinnalle hän nostaa Marja Kanervon Suomenlinnan vankileirin muistomerkin.[2][3]

Sisällissodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuun punaisten haudoille ei saanut kokoontua, viedä kukkia eikä pystyttää hautakiviä.[1] Vuonna 1927 Suomessa oli 300 valkoisten ja 12 punaisten muistomerkkiä.[4]

Hämeenlinnan lähellä olevalle Ahveniston hautausmaalle vainajien omaiset hankkivat hautakiven punaisten muistoksi suurelle joukkohaudalle vuonna 1923 kirkkoneuvoston kielloista huolimatta. Kirkkovaltuusto ryhtyi toimenpiteisiin, ja poliisit hävittivät patsaan. Muistomerkki ilmeisesti räjäytettiin, ja pystyttäjät tuomittiin raastuvanoikeudessa.[5][6] Uusi muistomerkki pystytettiin vasta talvisodan jälkeen vuonna 1940.[5]

Varkaudessa vuonna 1922 Kankurinharjulle pystytetty muistomerkki ehdittiin ennen paljastusta varastaa ja upottaa järveen. Uusi muistomerkki tehtiin alkuperäisen näköiseksi ja paljastettiin vuonna 1946.[5]

Talvisodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvisodan jälkeen muistokiviä sai pystyttää. Hämeenlinnassa paikalliset työväenjärjestöt organisoivat keräyksen muistokiven hankkimiseksi. Keräys oli tuottoisa, ja sillä saatiin hankituksi viisi kiveä, joiden paljastamisjuhla pidettiin syksyllä 1940.[6]

Punaisten muistomerkeistä suurin osa on pystytetty 1940-luvulla tai sen jälkeen poliittisen ilmapiirin muututtua. Eniten niitä pystytettiin vuonna 1946. Työväen keskusmuseon tietopankkiin on kerätty lähes 260 punaisten muistomerkkiä ja joukkohautaa.[7][1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo sisältää muistomerkit nykyisen maakuntajaon mukaisesti, ja myös kuntajako on tehty vuoden 2018 tilanteen mukaan. Lähteenä on käytetty Työväenmuseo Werstaan julkaisemaa Punaisten muistomerkit -tietokantaa, ellei toisin ole viitattu.

Maakunta Kunta Muistomerkki Sijainti Kartalla Suunnittelija Pystyttäjä Paljastettu Kuva Huom. WD
Ahvenanmaa Finström Färjsundetin teloitusten muistomerkki[8] Höga C -näkötornin lähistöllä Godbyn kylässä 60.2372°N, 20.0121°E Ahvenanmaan työväenjärjestöt 1968 Färjsundets minnesten.jpg paikalla infotaulu Färjsundetin tapahtumista
Etelä-Karjala Imatra Punaisten hautamuistomerkki ”Veljesuhri 1918” Tainionkosken hautausmaa 61.1965°N, 28.7479°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava Imatran sos.dem. kunnallisjärjestö 1962 Imatra 1918 muistomerkki 2.jpg paikalle siirretty myös 1942 Harakan sahalle pystytetty muistomerkki
Etelä-Karjala Imatra Punaisten joukkohaudan muistolaatta Stora Enson Tainionkosken tehtaan alueella 61.223°N, 28.7969°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1961 vainajat ja muistomerkki siirrettiin Tainionkosken hautausmaalle 1961
Etelä-Karjala Lappeenranta Jooseppi Muston hautamuistomerkki[9][10] Karjalan radan penkassa Pontuksen kaivannossa 61.0802°N, 28.3121°E Yksityinen 1990–2000-luku Lappeenrannan kommunistiset naiset ympäröivät haudan ketjuilla 1920-luvulla
Etelä-Karjala Lappeenranta Lappeenrannan vankileirin muistomerkki Etelä-Karjalan museon pihamaalla 61.0671°N, 28.1838°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto Lappeenrannan työväenjärjestöt 1980 Lappeenrannan linnoitus 2017 16.jpg reliefi vuodelta 1977
Etelä-Karjala Lappeenranta Punaisten hautamuistomerkki Vanha hautausmaa 61.0511°N, 28.1909°E Lappeenrannan työväenyhdistys 1940
Etelä-Karjala Lappeenranta Punaisten hautamuistomerkki ”Jäähyväiset”[11] Joutsenon vanha hautausmaa 61.1174°N, 28.508°E Räsänen, EinoEino Räsänen Joutsenon kunta ja seurakunta, Joutsenon työväenjärjestöt 1951 Joutseno 1918 muistomerkki 2.jpg
Etelä-Karjala Lappeenranta Rutolan sahan punaleskien muistomerkki Torppakylä, Rutola 61.0349°N, 28.0577°E Vanhat Toverit ja Lappeenrannan sos.dem. kunnallisjärjestö 2003
Etelä-Karjala Luumäki Punaisten hautamuistomerkki[12] Taavetin hautausmaa 60.921°N, 27.5422°E 1954 vainajat siunattiin 1956
Etelä-Karjala Savitaipale Punaisten hautamuistomerkki Savitaipaleen vanha hautausmaa 61.2012°N, 27.6865°E karttalinkki likimääräinen
Etelä-Karjala Taipalsaari Punaisten hautamuistomerkki[13][14] Pulkkaniemi, Merenlahti 61.1117°N, 28.0392°E Lappeenrannan työväenjärjestöt 1921 Punaisten hautamuistomerkki Taipalsaaren Pulkkaniemessä.jpg Pulkkaniemen teloitusten 21 uhrin joukkohauta. Muistomerkissä 6 nimeä.
Etelä-Karjala Taipalsaari Punaisten hautamuistomerkki Ruokoniemi, Pönniälä 61.2687°N, 27.9622°E kahden punakaartilaisen hauta
Etelä-Karjala Taipalsaari Punaisten hautamuistomerkki[15] Taipalsaaren hautausmaa 61.1592°N, 28.0697°E Taipalsaaren kunta ja seurakunta 1960-luku
Etelä-Karjala Taipalsaari Punakaartilaisen hautamuistomerkki Hutvanan saari 61.2958°N, 27.8836°E Yksityinen
Etelä-Pohjanmaa Kurikka Punaisten hautamuistomerkki[16] Kurikan hautausmaa 62.6175°N, 22.4024°E 1949 Kurikka 1918 muistomerkki 2.jpg
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoki Paukanevalla teloitettujen muistomerkki Paukaneva 62.818°N, 22.872°E viimeiset vainajat siirrettiin 1944
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoki Punaisten hautamuistomerkki Nurmon hautausmaa 62.8396°N, 22.9056°E 1940-luku Paukanevan teloitusten uhreja
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoki Punaisten hautamuistomerkki[17] Törnävän hautausmaa 62.7593°N, 22.8522°E
Etelä-Pohjanmaa Teuva Perälän muistokivi[18] Suupohjan radan varrella Perälän kylässä 62.4524°N, 21.5771°E 1965 kolmen teloitetun ähtäriläisen muistomerkki
Etelä-Pohjanmaa Teuva Punaisten hautamuistomerkki Teuvan vanha hautausmaa 62.4797°N, 21.7433°E Teuvan työväenjärjestöt 1965
Etelä-Pohjanmaa Ähtäri Juurikkakankaalla teloitettujen muistomerkki Hauinlahdentien varrella Ähtärin varikon vieressä 62.5617°N, 24.1249°E Roini, AimoAimo Roini ja Sipilä, VeikkoVeikko Sipilä Ähtärin sos.dem. työväenyhdistys 1993 Inha - Ähtäri 1918 Memorial IMG 2793 C.JPG vainajat siirretty Ähtärin hautausmaalle
Etelä-Pohjanmaa Ähtäri Punaisten hautamuistomerkki Ähtärin hautausmaa 62.5597°N, 24.096°E Heinonen, IlmariIlmari Heinonen Ähtärin työväenjärjestöt 1963
Etelä-Savo Hirvensalmi Punaisten hautamuistomerkki Hirvensalmen uusi hautausmaa 61.6588°N, 26.7634°E muistomerkissä 14 nimeä
Etelä-Savo Joroinen Punaisten hautamuistomerkki Kirkonkylän hautausmaa 62.1885°N, 27.8493°E 1946 karttalinkki likimääräinen
Etelä-Savo Joroinen Varkaudessa ammuttujen muistomerkki[19] Kirkonkylän hautausmaa 62.1885°N, 27.8493°E karttalinkki likimääräinen
Etelä-Savo Kangasniemi Muualla surmansa saaneiden muistokivi[20] Kangasniemen vanha hautausmaa 61.9912°N, 26.6472°E 2017
Etelä-Savo Kangasniemi Punaisten hautamuistomerkki[20] Kangasniemen vanha hautausmaa 61.9912°N, 26.6472°E Kangasniemen työväenyhdistys Suurolansaaressa teloitettujen hauta
Etelä-Savo Kangasniemi Teloitettujen punaisten muistomerkki Telkonlahdentien varrella Suurolansaaressa 61.9533°N, 26.68°E Kangasniemen työväenyhdistys ja Suurolan kylätoimikunta 1988 kahden paikalla teloitetun muistomerkki
Etelä-Savo Mikkeli Punaisten hautamuistomerkki Hiekkaniemi, Suomenniemi[21][22] 61.3342°N, 27.4262°E Suomenniemen työväenyhdistys viiden teloitetun hauta, karttalinkki likimääräinen
Etelä-Savo Mikkeli Punaisten hautamuistomerkki Rouhialan hautausmaa 61.701°N, 27.2652°E Työväen Sivistysliiton Mikkelin opintojärjestö 1955 Kalevankankaalla teloitettuja, siirrettiin Rouhialaan 1955
Etelä-Savo Mikkeli Punaisten hautamuistomerkki Sotisaari, Otava 61.6731°N, 27.0541°E Otavan työväenyhdistys 10 Otavan teloitusten uhria,[23] karttalinkki likimääräinen
Etelä-Savo Mikkeli Punaisten hautamuistomerkki Suomenniemen hautausmaa 61.3225°N, 27.454°E Suomenniemen kunta[24] kahden teloitetun hauta, karttalinkki likimääräinen
Etelä-Savo Mäntyharju Punaisten hautamuistomerkki Mäntyharjun hautausmaa 61.4096°N, 26.8287°E Kuusankosken hautakiviveistämö Mäntyharjun työväenjärjestöt 1946 hautaan koottu 76 vainajaa viidestä eri joukkohaudasta[25]
Etelä-Savo Pieksämäki Punaisten muistomerkki Vesitorninmäki 62.2947°N, 27.134°E Pieksämäen kaupunki ja työväenjärjestöt 1972 Pieksämäen vankileirillä teloitettujen muistomerkki
Etelä-Savo Sulkava Punaisten uhrien muistokivi[26] Sulkavan kirkkopihan hautausmaa 61.7893°N, 28.3732°E 1990-luku Sulkava sankarimuistomerkki.JPG liitetty osaksi 1921 paljastettua Sankarivainajien muistomerkkiä
Kainuu Kajaani Punaisten hautamuistomerkki Kajaanin vanha hautausmaa 64.2341°N, 27.7148°E Jokela, JoukoJouko Jokela Kajaanin työväenjärjestöt 1947 vainajat siunattiin 2008[27]
Kanta-Häme Forssa Punaisten hautamuistomerkki Forssan hautausmaa 60.8307°N, 23.6156°E Forssan työväenjärjestöt 1945 Kaikula vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg haudassa 400–600 vainajaa
Kanta-Häme Hattula Punaisten hautamuistomerkki Hattulan hautausmaa 61.0679°N, 24.3868°E Hattulan työväenjärjestöt 1945 Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Hattula 1945.jpg
Kanta-Häme Hattula Punaisten hautamuistomerkki Tyrvännön hautausmaa 61.0675°N, 24.3875°E Tyrvännön sos.dem. työväenjärjestöt, omaiset ja toverit Tyrväntö 1918 muistomerkki 1.jpg
Kanta-Häme Hausjärvi Punaisten hautamuistomerkki[28] Seututie 290:n varrella Hikiällä 60.7379°N, 24.9443°E Yksityinen Hikiän metsahauta.jpg neljä saksalaisten teloittamaa punaista, avattiin 2017 ja vainajat siirrettiin,[29] karttalinkki likimääräinen
Kanta-Häme Hausjärvi Punaisten hautamuistomerkki[30] Ilonummi, Erkylä 60.7025°N, 24.9162°E Erkylän kartanon isäntä Ernst Fabritius[31] 1988 neljän Erkylän taistelussa kaatuneen hauta, karttalinkki likimääräinen
Kanta-Häme Humppila Punaisten hautamuistomerkki Humppilan hautausmaa 60.9331°N, 23.3642°E 1946 Humppila 1918 muistomerkki 1.jpg 142 surmansa saaneen nimet, karttalinkki likimääräinen
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Ahveniston hautausmaa 60.9905°N, 24.4194°E Hämeenlinnan työväenjärjestöt 1940 1 500–3 000 vainajaa, vieressä toinen joukkohauta, jolla vain yhden vainajan muistokivi
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Ahvenistonjärvelle johtavan tien varrella 60.9901°N, 24.4251°E Etelä-Hämeen työväenjärjestöt 1940 28.5.1918 Tammelassa ammuttuja
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Ahvenistonjärvelle johtavan tien varrella 60.991°N, 24.4233°E Etelä-Hämeen työväenjärjestöt 1940 Punaisten joukkohaudan muistokivi 2.jpg 1.6.1918 ammuttuja
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Ahvenistonjärvelle johtavan tien varrella 60.991°N, 24.4232°E Etelä-Hämeen työväenjärjestöt 1940 3.6.1918 ammuttuja valkeakoskelaisia
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Kanta-Hämeen keskussairaalan viereinen metsikkö, Ahvenisto 60.9886°N, 24.4161°E Helin, LauriLauri Helin, Lehti, OlaviOlavi Lehti Hämeenlinnan sos.dem. kunnallisjärjestö 1962 Punaisten joukkohaudan muistokivi 8.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Tapolan talon pellolla, Väinöläntie 23, Alvettula 61.1994°N, 24.4898°E Punaisten hauta; Alvettula, Hauho.jpg 34 Alvettulan taistelussa kaatunutta
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Hauhontaustantien varrella metsässä Hauhontaan kylässä 61.119°N, 24.541°E Hämeenlinnan punaiset veteraanit, Hämeenlinnan seudun työväenjärjestöt 1940-1950-luku Hauhontaka 1918 punaiset.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Hallakorventie 27, Iso-Evo 61.1711°N, 25.038°E Yksityinen 1970 Iso-Evo vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg kahden teloitetun hauta
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Kalvolan hautausmaa 61.0963°N, 24.1088°E 1949 Kalvola 1918 muistomerkki 2.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Konnarin koulun takana 61.0701°N, 25.0093°E Lammin kunta 1951 mm. Lemetinmäen taistelussa kaatuneita, piispa Juha Pihkala siunasi vainajat 1998
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Linnankasarmin puisto, Poltinaho 61.0071°N, 24.4534°E Etelä-Hämeen työväenjärjestöt Punaisten joukkohaudan muistokivi 4 Hämeelinna.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Tampereentien ja Kärpäntien risteys, Puistonmäki 61.0171°N, 24.4359°E Hämeenlinnan työväenjärjestöt Punaisten joukkohaudan muistokivi 6 Hämeenlinna.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Rengon hautausmaa 60.8939°N, 24.2869°E Rengon työväenjärjestöt 1920-luku Renko 1918 muistomerkki 1.jpg
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Hosiolammintien ja Ojatien risteys, Syrjäntaka 61.1117°N, 24.8091°E 1967 Hauhon kierros 014.JPG 87 Syrjäntaan taistelussa kaatunutta
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki[32] Metsäkulmantie 703, Toramäki, Hauho 61.1116°N, 24.5957°E Yksityinen viiden teloitetun hauta
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Vanajan hautausmaa 60.9785°N, 24.5035°E 1978 Vanaja vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpg hautausmaalla todennäköisesti toinenkin joukkohauta
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten hautamuistomerkki Vihniöntie 13, Vihniö 61.1731°N, 24.5733°E Hauhon työväenjärjestöt ja seurakunta 1947 Vihnion toveripatsas Hauho 1947.jpg yht. 117 vainajaa, paikalla myös 42:n muualta siirretyn muistokivi vuodelta 1982
Kanta-Häme Hämeenlinna Punaisten muistomerkki Viipurintien ja Myllypellontien risteys, Idänpää 61.0031°N, 24.4941°E Sahlberg, OlaviOlavi Sahlberg Hämeenlinnan työväenjärjestöt 1947 Olavi Sahlberg Punaisten joukkohaudan muistokivi Hämeenlinna 1947.jpg vainajat siirretty Vanajan hautausmaalle
Kanta-Häme Hämeenlinna Torppari Vihtori Turhalan hautamuistomerkki Turhalan tilan mailla Nerosjärven rannalla 61.2879°N, 24.9179°E Yksityinen 1918 yksityisalueella, karttalinkki likimääräinen
Kanta-Häme Hämeenlinna Valkeakosken naiskomppanian hautamuistomerkki Siikasentie 22, Mustila 61.2266°N, 24.7178°E Valkeakosken työväenjärjestöt 1968 36 vainajaa
Kanta-Häme Janakkala Punaisten hautamuistomerkki Janakkalan hautausmaa 60.8933°N, 24.5978°E 1941 86 vainajaa
Kanta-Häme Jokioinen Punaisten hautamuistomerkki Jokioisten hautausmaa 60.8132°N, 23.464°E Lounais-Hämeen työväenjärjestöt 1946 Jokioinen 1918 muistomerkki 1.jpg kaksi joukkohautaa, joilla samanlainen muistomerkki, karttalinkki likimääräinen
Kanta-Häme Jokioinen Punaisten hautamuistomerkki Lammintie 447, Lamminkylä 60.8351°N, 23.5412°E Lounais-Hämeen työväenjärjestöt 1946 Kansalaissodan muistomerkki Jokioinen Lamminkylä.jpg
Kanta-Häme Loppi Punaisten hautamuistomerkki Kotokujan varrella Lopen hautausmaan tuntumassa 60.7168°N, 24.4445°E Porkka, Arvo AleksanteriArvo Aleksanteri Porkka Lopen työväenjärjestöt 1948
Kanta-Häme Loppi Punaisten hautamuistomerkki Yhdystie 2824:n varrella Tervalammin lähistöllä 60.7663°N, 24.0642°E Vojakkalan työväenyhdistys 1947 Tervalammi.jpg viisi Tervalammin kahakassa surmansa saanutta
Kanta-Häme Loppi Punavankien muistokivi Hunsalanjoen Vastinkosken rannalla 60.611°N, 24.2657°E 1919 koskenperkaustöissä olleiden punavankien kaiverrus
Kanta-Häme Riihimäki Punaisten hautamuistomerkki Riihimäen hautausmaa 60.73°N, 24.7458°E Riihimäen työväenjärjestöt 1939 V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Hautausmaa 1922.jpg 536 vainajaa, pystytettiin Hirsimäen Mäntymäen joukkohaudalle 1922, josta siirrettiin 165:n vainajan kanssa 1939[30]
Kanta-Häme Riihimäki Punaisten hautamuistomerkki Lepolan puisto, Tienhaara 60.7576°N, 24.7838°E Kekäläinen, EemilEemil Kekäläinen Riihimäen työväenjärjestöt 1950 V. 1918 kaatuneitten punaisten muistomerkki, Juppala 1954.jpg Riihimäen vankileirin hautausmaa, 174 vainajaa[30]
Kanta-Häme Tammela Punaisten hautamuistomerkki[33] Kirkonkylä-Mustiala -maantien länsipuolella hiukan Auran Pirtistä Mustialaan päin noin 50 metriä tiestä 60.8112°N, 23.7641°E Värvinen, JukkaJukka Värvinen (muistolaatta) SDP:n ja SKDL:n kunnallisjärjestöt 1983 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Tammela.JPG 5–7 Mustialan torpparin hauta
Keski-Pohjanmaa Kannus ”Viiden muisto”[34] Mäkiraonmäki 63.904°N, 23.9125°E Leppänen, JarmoJarmo Leppänen Viiden muisto -kansalaistoimikunta[35] 2018 Viiden kannuslaisen tai Kannuksessa surmatun muistoksi. Karttalinkki likimääräinen.
Keski-Pohjanmaa Kokkola Norrmossenin teloitusten muistomerkki[36] Pohjanmaan radan läheisyydessä Norrmossenin suolla 63.7831°N, 23.0805°E Halonen, TaavettiTaavetti Halonen, Hakala, KustaaKustaa Hakala (muistokivi) 1932 46–56 Norrmossenin teloitusten uhria siirrettiin Marian hautausmaalle 1967, muistolaatta vuodelta 1968
Keski-Pohjanmaa Kokkola Nurmossa ammuttujen hautamuistomerkki[37] Marian hautausmaa 63.8295°N, 23.0968°E Paukanevan teloitusten uhreja
Keski-Pohjanmaa Kokkola Punaisten hautamuistomerkki Marian hautausmaa 63.828°N, 23.099°E Kokkolan kaupunki ja suomalainen seurakunta, SDP:n, SKDL:n ja TPSL:n kunnallisjärjestöt 1968 Kokkola 1918 muistomerkki 2.jpg
Keski-Suomi Jyväskylä Punaisten hautamuistomerkki Jyväskylän vanha hautausmaa 62.2509°N, 25.7534°E Lahtinen, ArtturiArtturi Lahtinen Jyväskylän työväenyhdistykset 1947 Jyväskylä 1918 muistomerkki 1.jpg n. 60 Keski-Suomen vankileireillä kuollutta
Keski-Suomi Jyväskylä Punaisten hautamuistomerkki Korpilahden hautausmaa 62.0182°N, 25.5482°E 41 vainajan nimet
Keski-Suomi Jyväskylä Punaisten muistomerkki Vanha Asemantie 109, Vesanka 62.2653°N, 25.5774°E 1959 kahden teloitetun muistomerkki, siirrettiin surmapaikalta 1970-luvulla
Keski-Suomi Jämsä Punaisten hautamuistomerkki Koskenpään hautausmaa 62.0831°N, 25.1443°E Koskenpään työväenyhdistys 1970-luku Koskenpää 1918 muistomerkki 1.jpg
Keski-Suomi Jämsä Punaisten hautamuistomerkki Vanha hautausmaa 61.876°N, 25.1834°E Jämsän kunta 1946 vieressä 2001 pystytetty ”Rauhan ja sovinnon muistomerkki”
Keski-Suomi Jämsä Punaisten muistomerkki Kuoreveden kirkkomaa 61.9332°N, 24.7271°E 1951 Kuorevesi 1918 muistomerkki 1.jpg 42 vainajan nimet, siirretty hautausmaan joukkohaudalta 2008[38] karttalinkki likimääräinen
Keski-Suomi Jämsä Rauhan ja sovinnon muistomerkki Vanha hautausmaa 61.876°N, 25.1834°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja Jämsän ja Jämsänkosken kaupungit, seurakunnat ja suurimmat poliittiset puolueet 2001 152 nimeä, kaksiosaisen muistomerkin toinen osa on sankarihaudalla
Keski-Suomi Keuruu Punaisten hautamuistomerkki Keuruun hautausmaa 62.2441°N, 24.7198°E karttalinkki likimääräinen
Keski-Suomi Keuruu Punaisten muistomerkki Vanha hautausmaa 62.2562°N, 24.7106°E 1970 Keuruu 1918 muistomerkki 2.jpg siirretty uuden hautausmaan joukkohaudalta
Keski-Suomi Kuhmoinen Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki[39] Papinsaaren hautausmaa 61.5555°N, 25.1854°E Kuhmoisten seurakunta 1951 Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki Kuhmoinen.jpg
Keski-Suomi Muurame August Niemisen muistomerkki Vanhan Nelostien ja Rauvanlahdentien risteyksen tuntumassa 62.1532°N, 25.6897°E Yksityinen 2010-luku karttalinkki likimääräinen
Keski-Suomi Pihtipudas Julius Jauhiaisen hautamuistomerkki Pihtiputaan kirkon hautausmaa 63.3693°N, 25.5684°E 1948 karttalinkki likimääräinen
Keski-Suomi Saarijärvi Punaisten muistomerkki Saarijärven kirkon seinustalla 62.7052°N, 25.2655°E Huisman, TaistoTaisto Huisman 1985 siirretty kaupungintalon puistosta 2011,[40]
Keski-Suomi Äänekoski Punaisten muistomerkki[41] Äänekosken kirkkomaa 62.6086°N, 25.7259°E Äänekosken työväenjärjestöt Äänekoski 1918 muistomerkki 2.jpg 14 nimeä, muistolaatta siirrettiin työväentalolta 2000-luvulla
Kymenlaakso Hamina Aleksei Osipovin ja Maija Rasilaisen hautamuistomerkki[42] Majasaari 60.4668°N, 27.223°E Heinonen, SeppoSeppo Heinonen 2012 Ahlströmin työläiset pystyttivät muistoristin 1940-luvulla,[43] karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Hamina Punaisten hautamuistomerkki Husulan hautausmaa 60.5933°N, 27.1706°E Haminan työväenyhdistys ja Haminan kaupunki karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Hamina Punaisten hautamuistomerkki[44] Myllykylän hautausmaa, Myllykyläntie 258 60.6349°N, 27.2267°E Vehkalahden sos.dem. kunnallisjärjestö ja Vehkalahden kunta 1947 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Vehkalahti Myllykylä.JPG
Kymenlaakso Iitti Punaisten hautamuistomerkki I Uusi hautausmaa 60.934°N, 26.4065°E Iitin työväenjärjestöt 1946 mm. Kuusankosken Stöörinkankaalla teloitettuja, karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Iitti Punaisten hautamuistomerkki II Uusi hautausmaa 60.934°N, 26.4065°E kuuden taisteluissa kaatuneen hauta, karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Iitti Punaisten muistomerkki Vuolenkosken paloaseman ja koulun vieressä 61.0839°N, 26.1459°E Yksityinen paikalla teloitettu kolme punaista
Kymenlaakso Kotka Punaisten hautamuistomerkki[42] Helilän hautausmaa 60.5238°N, 26.9313°E Kymin työväenjärjestöt 1941 karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kotka Punaisten hautamuistomerkki[42] Parikan hautausmaa 60.5261°N, 26.8843°E Kotkan työväenjärjestöt 1958 karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kotka Punaisten hautamuistomerkki Tampsankangas, Koivula 60.5205°N, 26.8958°E Rajala, HelgeHelge Rajala Kotkan työväenjärjestöt 1946 Punaisten muistomerkki 1.jpg osa vainajista siirretty Parikan hautausmaalle[42]
Kymenlaakso Kotka Punaisten hautamuistomerkki I[42] Vanha hautausmaa 60.4937°N, 26.8997°E Kotkan työväenjärjestöt 1958
Kymenlaakso Kotka Punaisten hautamuistomerkki II[42] Vanha hautausmaa 60.4935°N, 26.899°E Kotkan työväenjärjestöt 1958 mahdollisesti Kotkassa teloitettujen 16 venäläisen ja baltialaisen hauta, karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki[42] Anjalan hautausmaa 60.6898°N, 26.7918°E 1948 Anjala 1918 muistomerkki 1.jpg
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki Elimäen hautausmaa 60.72°N, 26.4432°E 1945 60 nimeä,[42] karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki Hirvelän hautausmaa 60.763°N, 27.0334°E Sippolan työväenjärjestöt 1945 karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki Jaalan uusi hautausmaa 61.0502°N, 26.492°E joukkohautaan siirretty n. 50 eri puolille Jaalaa haudattua
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki[42] Valkealan hautausmaa 60.9373°N, 26.797°E 1951 mm. Stöörinkankaalla teloitettuja, karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki Vanha hautausmaa 60.8734°N, 26.6749°E Kouvolan työväenjärjestöt 1946 Kouvola 1918 muistomerkki 2.jpg vainajat siirrettiin paikalle 1922 ja siunattiin 2005, karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Kouvola Punaisten hautamuistomerkki Virvaraitti, Voikkaa 60.9433°N, 26.6238°E Voikkaan kylätoimikunta[42] 1989 Voikkaa Virvaraitti 1918 punaiset.jpg 100–200 teloitettua, joista suurin osa siirretty hautausmaalle 1920
Kymenlaakso Kouvola Punaisten muistomerkki[42] Kuusankosken vanha hautausmaa 60.9174°N, 26.6165°E Leo Mäki Kuusankosken sos.-dem. kunnallisjärjestö 1947 joukkohauta sijaitsi nykyisen kappelin paikalla, vainajat siirretty Valkealan ja Iitin hautausmaille
Kymenlaakso Kouvola Punaisten muistomerkki Uimahallintie, Kuusankoski 60.918°N, 26.6131°E Kuusankosken sosialidemokraatit, Kymintehtaalaisten työväenyhdistys, Voikkaan työväenyhdistys 2011 Vapaussodan 1918 punaisten muistomerkki.jpg Stöörinkankaan teloituspaikka, alkuperäinen muistomerkki Naukion yläkoulun kohdalla v. 1950 saakka
Kymenlaakso Kouvola Tuohikotin taistelussa kaatuneiden hautamuistomerkki[45] Kilpapolku, Tuohikotti 61.0916°N, 27.0642°E Kuusankosken ja Voikkaan työväenyhdistykset 1920-luku Vapaussodan Tuohikotti punaistesten hauta.jpg noin 20 Tuohikotin taistelussa kaatunutta, muistomerkin jalusta 1940-luvulta[42]
Kymenlaakso Miehikkälä Punaisten hautamuistomerkki Miehikkälän hautausmaa 60.6748°N, 27.7037°E Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistokivi Miehikkälä.JPG
Kymenlaakso Pyhtää Punaisten hautamuistomerkki[42] Korkeaharjun hautausmaa 60.4951°N, 26.5937°E 1979 karttalinkki likimääräinen
Kymenlaakso Pyhtää Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[42] Pyhtään kirkkomaa 60.4926°N, 26.5424°E Pyhtään kunta ja seurakunta, Pyhtään työväenjärjestöt 1946 Pyhtää 1918 muistomerkki 2.jpg
Kymenlaakso Virolahti Punaisten hautamuistomerkki Virolahden hautausmaa 60.5092°N, 27.6908°E 1945 Vakaumuksensa puolesta kuolleiden mm Virolahti.jpg karttalinkki likimääräinen
Lappi Kemi Punaisten muistomerkki Peurasaaren hautausmaa 65.7269°N, 24.5834°E Kemin kaupunki Kemi 1918 muistomerkki 1.jpg Muistomerkissä 28 nimeä.
Lappi Kemi Selkäsaaressa teloitettujen muistomerkki[46] Selkäsaari 65.726°N, 24.5251°E Kemin Työväenyhdistys 2018 7 paikalla teloitettua siirretty Peurasaareen 1920.
Lappi Kemijärvi Punaisten muistomerkki[47] Kemijärven vanha hautausmaa 66.7153°N, 27.4391°E 1968 9 nimeä lisätty 2018. Karttalinkki likimääräinen.
Lappi Rovaniemi Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki[48] Rovaniemen III hautausmaa 66.4869°N, 25.7057°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1954 Rovaniemi 1918 muistomerkki 2.jpg
Lappi Tervola Punaisten muistomerkki[49] Tervolan hautausmaa 66.082°N, 24.8037°E Tarkiainen, JussiJussi Tarkiainen, Vuolukka, MattiMatti Vuolukka 1967
Pirkanmaa Akaa Punaisten hautamuistomerkki Akaan hautausmaa 61.1635°N, 23.8586°E 1956 mm. Toijalan vankileirillä kuolleita, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Akaa Punaisten hautamuistomerkki Riihiniemi, Toijala 61.157°N, 23.8729°E 1945 Toijala 1918 muistomerkki 3.jpg yli 400 teloitettua
Pirkanmaa Akaa Punaisten muistomerkki[50] Kylmäkosken hautausmaa 61.1619°N, 23.688°E Kylmäkosken työväenyhdistys 2007
Pirkanmaa Hämeenkyrö Punaisten hautamuistomerkki Hämeenkyrön vanha hautausmaa 61.6322°N, 23.1947°E T. Hynninen Hämeenkyrön työväenjärjestöt 1949 T. Hynninen Teloitettujen hautapaikan muistomerkki 1949.jpg 400 vainajan joukkohauta
Pirkanmaa Ikaalinen Punaisten hautamuistomerkki[51][52] Eteläinen hautausmaa 61.764°N, 23.0734°E 1952, 1979 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki.jpg
Pirkanmaa Juupajoki Punaisten hautamuistomerkki Yhdystie 3422:n varrella Lylyssä 61.8882°N, 24.5025°E Entiset punakaartilaiset ry ja Juupajoen kunta 1961 yli 100 kaatuneen tai teloitetun joukkohauta
Pirkanmaa Juupajoki Punaisten muistomerkki Juupajoen hautausmaa 61.7819°N, 24.4599°E Juupajoen seurakunta karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Kangasala Punaisten hautamuistomerkki Läntinen hautausmaa 61.4606°N, 24.0736°E 1946
Pirkanmaa Kangasala Punaisten hautamuistomerkki[53] Kuhmalahden uusi hautausmaa 61.5026°N, 24.5713°E 1946 Punaisten muistomerkki Kangasala.jpg
Pirkanmaa Kangasala Punaisten hautamuistomerkki Sahalahden hautausmaa 61.474°N, 24.3303°E Virsiheimo, EeroEero Virsiheimo Sahalahden kunta ja työväenyhdistykset 1967
Pirkanmaa Kangasala Punaisten hautamuistomerkki[53] Vehkajärven hautausmaa 61.5068°N, 24.8308°E
Pirkanmaa Lempäälä Punaisten hautamuistomerkki Yhdystie 3041:n varrella Ämmänristinmäellä 61.3008°N, 23.7977°E Jalmari Terho Lempäälän työväenyhdistykset 1948 Lempäälä 1918 muistomerkki 1.jpg n. 200 Lempäälän taistelussa kaatuneen ja 400 teloitetun joukkohauta
Pirkanmaa Mänttä-Vilppula Punaisten hautamuistomerkki I Vilppulan hautausmaa 62.0142°N, 24.4836°E Vilppulan ja Mäntän työväenjärjestöt 1946 Punaisten muistomerkki 1946 Vilppulan hautausmaa.jpg lisäosa vuodelta 1994, jolloin piispa Yrjö Sariola siunasi vainajat, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Mänttä-Vilppula Punaisten hautamuistomerkki II Vilppulan hautausmaa 62.0142°N, 24.4836°E Vilppulan ja Mäntän työväenjärjestöt 1946 karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Mänttä-Vilppula Punaisten muistomerkki Koskelantien varrella Vilppulassa 62.0126°N, 24.5002°E 1994 Punaisten muistolle 1994 Vilppula.jpg Vilppulan taisteluiden muistomerkki
Pirkanmaa Nokia Punaisten hautamuistomerkki Suoniemen hautausmaa 61.4407°N, 23.2151°E Suoniemi 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Nokia Punaisten hautamuistomerkki Tottijärven hautausmaa 61.3979°N, 23.3437°E Tottijärven työväenyhdistys 1941 Tottijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Nokia Punaisten hautamuistomerkki Viikinharjun hautausmaa 61.4789°N, 23.5301°E Räsänen, EinoEino Räsänen Nokian työväenjärjestöt 1945 Vakaumuksensa puolesta kuolleiden mm Nokia.JPG karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Orivesi Punaisten muistomerkki Eräjärven hautausmaa 61.5771°N, 24.5648°E Kalle Sirén Eräjärven työväenjärjestöt 1961 Eräjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg omistettu 58 uhrille, mutta paikalle haudattu vain yksi tuntematon vainaja, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Parkano Punaisten muistomerkki Parkanon hautausmaa 62.0125°N, 23.0239°E Parkano 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Pirkanmaa Pirkkala Sisällissodan uhrien muistomerkki Pirkkalan hautausmaa 61.4607°N, 23.5675°E Villu Jaanisoo Työväenyhdistys Taisto ja Työväenyhdistys Toivo 2000 Pirkkala 1918 muistomerkki 1.jpg työväenyhdistysten pystyttämä, mutta omistettu kaikille sisällissodan uhreille
Pirkanmaa Punkalaidun Punaisten hautamuistomerkki Punkalaitumen hautausmaa 61.1152°N, 23.0955°E Punkalaitumen työväenjärjestöt 1942 Punkalaidun 1918 muistomerkki 1.jpg
Pirkanmaa Pälkäne Punaisten hautamuistomerkki Luopioisten hautausmaa 61.3612°N, 24.6568°E Luopioisten kunta ja seurakunta, Työväenyhdistys Taisto 1949 Luopioisten 1918 muistomerkki 2.jpg 13–30 teloitetun joukkohauta
Pirkanmaa Pälkäne Punaisten hautamuistomerkki Pälkäneen uusi hautausmaa (Tommolan hautausmaa) 61.3239°N, 24.2752°E Pälkäneen työväenjärjestöt 1947 Palkaneen vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki 1947.jpg mm. Laitikkalan taistelussa kaatuneita, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Pälkäne Teloituspaikan muistomerkki[54] Seututie 322:n varrella Luopioisten Rankkimäessä 61.3813°N, 24.6678°E Luopioisten Vasemmistoliitto 2018 neljän miehen teloituspaikka, ruumiit siirretty kirkonkylän joukkohautaan
Pirkanmaa Ruovesi Punaisten hautamuistomerkki Ruoveden hautausmaa 61.9855°N, 24.0763°E T. Hynninen Ruoveden työväenjärjestöt 1948 karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Sastamala Nevanmaan muistokivi Putajantien (yhdystie 2492) varrella 61.4263°N, 22.7699°E yksityinen 1920-luku kahden miehen teloituspaikka, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Sastamala Nouse lentoon[55] Tyrvään kirkkomaa 61.3441°N, 22.9052°E Maija-Liisa Tenhunen SDP:n ja Vasemmistoliiton Sastamalan kunnallisjärjestöt 2018 Maija Liisa Tenhunen Nouse lentoon 2018.JPG
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki Karkun hautausmaa 61.417°N, 23.0105°E Karkun seurakunta ja Karkun työväenjärjestöt 1951 Karkku 1918 muistomerkki 2.jpg paikalle siirretty kaatuneiden ja teloitettujen, ns. Simpan metsään haudattujen punakaartilaisten luut vuonna 1945[56]
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki Keikyän hautausmaa 61.2721°N, 22.7011°E Keikyän kunta ja seurakunta 1952 Keikyä 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki Kiikan hautausmaa 61.3211°N, 22.7759°E Kiikan työväenjärjestöt 1947 Kiikka 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Sastamala Toverihauta[57] Mouhijärven vanha hautausmaa 61.5168°N, 22.9517°E Mouhijärven työväenjärjestöt 1941 Mouhijärvi Red Guard Memorial (01).jpg
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki[58] Tyrvään kappelihautausmaa 61.3068°N, 22.9207°E 1940 Tyrvään punaisten muistomerkki (01).jpg
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki Suodenniemen vanha hautausmaa[59] 61.5597°N, 22.7408°E Suodenniemen työväenyhdistys 1975 Suodenniemi Red Guard Memorial (01).jpg paikalle siirretty Hiidenniityssä ja Hyynilänkankaalla olleita vainajia 1975
Pirkanmaa Sastamala Punaisten hautamuistomerkki, Vammala[60] Tyrvään kappelihautausmaa, Virkatie 9 61.3066°N, 22.9215°E Tyrvään työväenjärjestöt 1940 Vammala 1918 muistomerkki 1.jpg
Pirkanmaa Tampere Epilänharjun muistomerkki Epilänharju 61.5158°N, 23.6525°E Yksityinen 2004 Epilänharjun muistomerkki 1918.jpg
Pirkanmaa Tampere Punaisten hautamuistomerkki Kalevankankaan hautausmaa 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen Tampereen kaupunki ja työväenjärjestöt 1941 Punaisten muistomerkki Kalevankankaalla elokuussa 2009.jpg 2 700–4 000 vainajan joukkohauta
Pirkanmaa Tampere Punaisten hautamuistomerkki Messukylän hautausmaa 61.4827°N, 23.8522°E Hietanen, JussiJussi Hietanen Messukylän työväenjärjestöt 1945 124 Messukylän taistelussa kaatunutta
Pirkanmaa Tampere Punaisten hautamuistomerkki Teiskon hautausmaa 61.673°N, 23.8479°E Teiskon kunta ja muistomerkkitoimikunta 1941 Teisko 1918 muistomerkki 1.jpg
Pirkanmaa Tampere Punakaartilaismuistomerkki Vesisäiliönmäki, Ylä-Pispala 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry 1982 Meja Vainio Punakaartilaismuistomerkki 1982.JPG
Pirkanmaa Urjala Punaisten hautamuistomerkki Urjalan hautausmaa 61.0815°N, 23.5447°E 1945 Urjala 1918 muistomerkki 1.jpg yli 60 vainajaa, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Valkeakoski Punaisten hautamuistomerkki Sääksmäen hautausmaa 61.1994°N, 24.0679°E Sääksmäen työväenjärjestöt 1943 karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Valkeakoski Punaisten hautamuistomerkki Jäähyväiset[61] Valkeakosken hautausmaa 61.2613°N, 24.0373°E Eino Räsänen Valkeakosken työväenyhdistys 1946 Valkeakoski 1918 muistomerkki.jpg karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Vesilahti Punaisten hautamuistomerkki Maarianmäki 61.2834°N, 23.5544°E 1943
Pirkanmaa Virrat Punaisten hautamuistomerkki Virtain vanha hautausmaa 62.2376°N, 23.7675°E Virtain SKDL ja Sos. dem. työväenjärjestöt 1974 Virrat 1918 muistomerkki 1.jpg
Pirkanmaa Ylöjärvi Punaisten hautamuistomerkki Tammikankaan hautausmaa, Kuru 61.8644°N, 23.7252°E karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Ylöjärvi Punaisten hautamuistomerkki[62] Viljakkalan hautausmaa 61.7081°N, 23.2749°E Väisänen, PetriPetri Väisänen Viljakkalan vasemmisto 2017 kahdeksan vainajaa, karttalinkki likimääräinen
Pirkanmaa Ylöjärvi Punaisten hautamuistomerkki Ylöjärven hautausmaa 61.557°N, 23.5917°E Ylöjärven sos.dem. kunnallisjärjestö 1943 Ylöjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Pohjanmaa Kristiinankaupunki Punaisten muistomerkki Kristiinankaupungin uusi hautausmaa 62.2736°N, 21.3613°E Muistomerkissä 9 Kristiinankaupungin taistelussa kaatuneen nimet. Karttalinkki likimääräinen.
Pohjanmaa Pietarsaari Pietarsaaren teloitusten muistolaatta[63] Strengbergin tupakkatehtaan Hämeenkadun puoleinen seinä 63.6777°N, 22.7059°E Pietarsaaren kaupunki 2018
Pohjanmaa Pietarsaari Punaisten muistomerkki[64] Koulupuistossa Koulukadun ja Hämeenkadun risteyksessä 63.6774°N, 22.7061°E Pietarsaaren työväenjärjestöt 1968 Pietarsaaren teloitusten muistomerkki.jpg Siirrettiin nykyiselle paikalleen 2018.[65]
Pohjanmaa Vaasa Punaisten muistomerkki Vaasan vanhan hautausmaan viereinen puisto 63.1067°N, 21.6165°E Aalto, VilhoVilho Aalto Muistomerkkitoimikunta 1962 106. Vakaumuksensa puolesta kaatuneet, Malmöntalon takana, kuva 7.12. 2015.jpg Tunnetaan myös nimellä Työläisten ja torppareiden muistomerkki.
Pohjois-Karjala Joensuu Elonpirta Siilainen 62.6132°N, 29.7274°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto Joensuun Työväenyhdistys ja muut työväenjärjestöt 1992 Siilainen muistomerkki.jpg Siilaisessa teloitettujen muistomerkki.
Pohjois-Karjala Joensuu Marttyyri Joensuun työväentalon seinässä, Yläsatamakatu 7 62.6038°N, 29.7648°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto TSL:n Joensuun seudun opintojärjestö 1981 Marttyyri Erkki Kannosto.jpg
Pohjois-Karjala Joensuu Punaisten hautamuistomerkki Siilainen 62.6132°N, 29.7275°E Joensuun piirin työväenjärjestöt 1946 Punaisten hautamuistomerkki Siilainen.jpg Joensuun valtauksen jälkeen teloitettuja.
Pohjois-Karjala Joensuu Punaisten muistomerkki Joensuun evankelis-luterilainen hautausmaa 62.6088°N, 29.7666°E Joensuun Työväenyhdistys 1946 Punaisten mm Jns.JPG
Pohjois-Karjala Joensuu Venäläisten sotilaiden muistomerkki Siilainen 62.6181°N, 29.7285°E Tuomisto, MaunoMauno Tuomisto Joensuun kaupunki 1974 Venäläisten sotilaiden hautapaikka Tuomisto.jpg 99 teloitetun Venäjän armeijan sotilaan muistomerkki. Vainajat siirretty ortodoksiselle hautausmaalle 1960-luvulla.
Pohjois-Karjala Juuka Sureva leskiäiti Juuan kirkkomaa 63.2452°N, 29.2573°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1976 Kauko Kortelainen - Sureva leskiäiti (1918 vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden työläisten muistoksi, 1976) - Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg Muistomerkissä 13 nimeä.
Pohjois-Karjala Lieksa Punaisten hautamuistomerkki Lamminkylän hautausmaa 63.3007°N, 30.0699°E Pielisjärven ja Lieksan työläiset 1945 Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet Lamminkylä.jpg 14 pielisjärveläisen joukkohauta.
Pohjois-Karjala Lieksa Punapakolaisten muistomerkki Änisenvaara, Ruunaa 63.3853°N, 30.3576°E 1949 Änisenvaara, veljessodan uhrien muistomerkki.jpg 7 punapakolaisen surmapaikka. Muistomerkissä 4 nimeä.
Pohjois-Karjala Lieksa Ruokolaisten muistomerkki Tolkeentien varrella Savijärven kylässä 63.6576°N, 29.8165°E Nevalainen, TaunoTauno Nevalainen, Kalavaara, AnteroAntero Kalavaara SKDL:n kunnallisjärjestö 1968
Pohjois-Karjala Outokumpu Punaisten hautamuistomerkki Kuusjärven hautausmaa 62.6994°N, 28.9174°E Paikalliset työväenyhdistykset 1947 60 Outokummmun vankileirillä kuolleen joukkohauta.
Pohjois-Pohjanmaa Kalajoki Punaisten muistomerkki Kalajoen kirkkomaa 64.2542°N, 23.9365°E Kalajoen työväenjärjestöt 2006 Kalajoki 1918 muistomerkki 2.jpg 8 nimeä kaiverrettiin 2018.[66]
Pohjois-Pohjanmaa Oulu Oulun vankileirin muistomerkki Raatintie 7, Raatinsaari 65.0196°N, 25.4613°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen Oulun kaupunki 1988 Jouko Toiviainen Raatin punavankileirin muistomerkki 1988.jpg
Pohjois-Pohjanmaa Oulu Punaisten hautamuistomerkki Intiön hautausmaa 65.0144°N, 25.4966°E Oulun työväenjärjestöt 1941 102 nimeä sisältävä paasi 1967. Oulun taistelussa ja vankileirillä kuolleita. Karttalinkki likimääräinen.
Pohjois-Pohjanmaa Raahe Punaisten hautamuistomerkki Haaralan hautausmaa 64.6799°N, 24.484°E Raahen työväenjärjestöt, Raahen kaupunki ja seurakunta 1951 Raahen vankileirillä kuolleita. Nimipaadet vuonna 2018. Karttalinkki likimääräinen.[67]
Pohjois-Pohjanmaa Raahe Raahen vankileirin muistolaatta[68] Raahen Porvari- ja Kauppakoulu, Merikatu 2 64.6825°N, 24.4717°E Raahen vankileirin muistomerkkitoimikunta 2018
Pohjois-Pohjanmaa Siikajoki Punaisten muistomerkki Paavolan kirkkomaa 64.608°N, 25.2071°E Työväenjärjestöt 1976 19 nimeä. Siirrettiin Ruukin työväentalon pihasta kirkkomaalle 1991. Karttalinnki likimääräinen.
Pohjois-Pohjanmaa Ylivieska Punaisten muistomerkki Ylivieskan kirkon hautausmaa 64.0747°N, 24.5307°E Ylivieskan sosialidemokraattinen yhdistys 1951 17 nimeä. Pystytetty Leonard Knuutilan haudalle. Karttalinkki likimääräinen.
Pohjois-Savo Iisalmi Punaisten muistomerkki Iisalmen vanha hautausmaa 63.5798°N, 27.1722°E 1945 Iisalmi 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Pohjois-Savo Kiuruvesi Punaisten muistomerkki Kiuruveden hautausmaa 63.6513°N, 26.6278°E Kiuruveden työväenjärjestöt 1979 Kiuruvesi 1918 muistomerkki 1.jpg 3 nimeä.
Pohjois-Savo Kuopio Punaisten hautamuistomerkki Iso hautausmaa 62.8994°N, 27.6714°E Kuopion työväenjärjestöt 1946 Muistomerkki 1918 vakaumuksen miehille - 1946 - Iso hautausmaa- Kuopio.jpg
Pohjois-Savo Leppävirta Punaisten muistomerkki Kirkonkylän hautausmaan Rinnetien puoleisen sisäänkäynnin tuntumassa 62.493°N, 27.7781°E Kervinen, PenttiPentti Kervinen SDP:n ja SKDL:n kunnallisjärjestöt 1971 Pentti Kervinen - Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki - 1971 - Kirkonkylän (Hännilän) hautausmaan edusta, Rinnetie - Leppävirran kk - Leppävirta.jpg
Pohjois-Savo Suonenjoki Punaisten muistomerkki Lepomäen hautausmaa 62.6171°N, 27.1211°E Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki - Lepomäen hautausmaa, alue 5, Herralantie 118 - Suonenjoki.jpg
Pohjois-Savo Varkaus Punaisten hautamuistomerkki[69] Ylä-Kankun hautausmaa 62.3399°N, 27.8617°E Tuure, IlmariIlmari Tuure, Tuure, OttoOtto Tuure Varkauden työväenjärjestöt 1946 Ilmari Tuure - Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki (Toverien muistolle jotka ammuttiin Varkaudessa - noin 350-400) - 1945 (1922).jpg 350–400 Varkauden taistelun jälkeen teloitettua.
Päijät-Häme Asikkala Punaisten hautamuistomerkki[70] Asikkalan hautausmaa 61.2191°N, 25.489°E Asikkalan demokraattiset järjestöt 1947 Punaisten puolella kaatuneitten hautamuistomerkki Asikkala.JPG Vuonna 1946 perustettu joukkohauta, jonne siirretty yli 70 vainajaa.
Päijät-Häme Heinola Punaisten muistomerkki Heinolan hautausmaa 61.2046°N, 26.0405°E Kaikuvuo, YrjöYrjö Kaikuvuo Yrjö Kaikuvuo 1950-luku Yrjö Kaikuvuo Punaisten muistomerkki (1950-luku), Heinolan hautausmaa, Heinola.jpg Muistomerkkiä vastapäätä on myöhemmin siirretty joukkohauta, jonka vainajien lukumäärästä ei ole tietoa.
Päijät-Häme Heinola Punaisten hautamuistomerkki Kiialankangas, Lusi 61.3102°N, 26.1247°E 1940-luku Lusin punaisten mm.JPG n. 60 Lusin taistelussa kuollutta.
Päijät-Häme Heinola Punaisten hautamuistomerkki[71] Versowoodin saha, Vierumäki 61.1045°N, 25.9371°E 1949 Punaisten muistomerkki Heinola Vierumäki.JPG Vierumäen taistelusa kaatuneita. Hauta avattu 2020.[72]
Päijät-Häme Hollola Punaisten hautamuistomerkki Hollolan hautausmaa 61.0516°N, 25.4309°E Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Hollola.JPG Karttalinkki likimääräinen.
Päijät-Häme Hollola Punaisten hautamuistomerkki Parinpelto 61.0569°N, 25.4236°E Saartio, RafaelRafael Saartio Hollolan työväenjärjestöt 1948 Rafael Saartio Punaisten muistomerkki 1948.JPG n. 500 Hollolan teloitusten uhria
Päijät-Häme Hollola Punaisten hautamuistomerkki Valkjärven hautausmaa, Hämeenkoski 61.0245°N, 25.1602°E Kosken H.L. kunta ja seurakunta 1951 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Hämeenkoski.JPG Haudattuna lähes 100 punaista.
Päijät-Häme Kärkölä Punaisten hautamuistomerkki Kärkölän vanha hautausmaa 60.9137°N, 25.252°E Kärkölän työväenjärjestöt 1940-luku Kärkölä 1918 muistomerkki 1.jpg Eri puolilla pitäjää surmattuja. Karttalinkki likimääräinen.
Päijät-Häme Lahti Punaisten hautamuistomerkki Helsingintie, Hennala 60.9702°N, 25.6319°E Jokela, JoukoJouko Jokela, Ahponen, VihtoriVihtori Ahponen Lahden kaupunki 1949 Punaisten muistomerkki Hennala.jpg Hennalan vankileirillä kuolleita.
Päijät-Häme Lahti Punaisten muistomerkki Mustankallion hautausmaa, Mustankallionmäki 60.9856°N, 25.6801°E Työväenjärjestöt 1946 Punaisten muistomerkki Mustankallionmäki Lahti.jpg Muistomerkki pystytetty 1929 salaa. 1946 muistomerkki ja vainajia eri puolilta kaupunkia siirrettiin hautausmaalle.
Päijät-Häme Lahti Punaisten hautamuistomerkki[73] Nastolan hautausmaa 60.9463°N, 25.9332°E Nastolan työväenjärjestöt ja kunta Punaisten muistokivi 1918 Nastola.jpg
Päijät-Häme Lahti Punavankien muistomerkki Fellmaninpuisto 60.9842°N, 25.6447°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto Lahden työväenjärjestöt 1978 Punavankimuistomerkki Kannosto 3.JPG
Päijät-Häme Orimattila Punaisten hautamuistomerkki Artjärven uusi hautausmaa 60.746°N, 26.0745°E 1969 Vuoden 1918 muistomerkki (Punaisten muistomerkki) - Artjärven uusi hautausmaa, Kirkkotie 23 - Artjärvi - Orimattila.jpg
Päijät-Häme Orimattila Punaisten hautamuistomerkki[74] Orimattilan hautausmaa 60.8091°N, 25.7312°E Tuominen, EinoEino Tuominen 1951 Eino Tuominen - Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki (1951) - Orimattilan hautausmaa, Kirkkopuisto - Orimattila.jpg Haudattuna 181 vainajaa.
Päijät-Häme Orimattila Punaisten hautamuistomerkki Kuivannontie 523, Kuivanto 60.8814°N, 25.9999°E Orimattilan Työväenyhdistys Neljän saksalaisten teloittaman hauta.
Päijät-Häme Padasjoki Punaisten hautamuistomerkki Padasjoen hautausmaa 61.3588°N, 25.2802°E Padasjoen Työväenyhdistys 1946 Punaisten 1918 kaatuneiden muistomerkki Padasjoki 1946.jpg Liekolanmäellä teloitettuja.
Päijät-Häme Sysmä Punaisten muistomerkki Otamon hautausmaa 61.4721°N, 25.7087°E Sysmän työväenjärjestöt 1944 Karttalinkki likimääräinen.
Satakunta Eura Punaisten hautamuistomerkki Hinnerjoen kirkonviereinen hautausmaa 60.9929°N, 21.9904°E Hinnerjoen kunta ja työväenjärjestöt 1947 Toverihauta Hinnerjoki.jpg 20 nimeä, karttalinkki likimääräinen
Satakunta Eura Punaisten hautamuistomerkki Kiukaisten uusi hautausmaa 61.2104°N, 22.089°E Kiukaisten sos.dem. kunnallisjärjestö Kiukainen Red memorial (003).jpg 128 nimeä
Satakunta Eura Punaisten hautamuistomerkki Lauhianmäen hautausmaa 61.14°N, 22.1309°E Euran työväenjärjestöt 1941 Punaisten muistomerkki Lauhianmaki Eura.jpg 16 nimeä
Satakunta Eura Teloituspaikan muistomerkki Maijalankallio, Panelia[75] 61.2331°N, 21.9751°E kolmen miehen teloituspaikka, karttalinkki likimääräinen
Satakunta Eurajoki Juho Vihtori Lounan hautamuistomerkki Irjanteen hautausmaa 61.2488°N, 21.7591°E Juho Louna memorial (01).jpg
Satakunta Eurajoki Punaisten hautamuistomerkki Irjanteen hautausmaa 61.2484°N, 21.7601°E Irjanne Red Guard Memorial (01).jpg Kainun suolla ja hautausmaalla teloitettuja
Satakunta Eurajoki Teloituspaikan muistomerkki Irjanteen hautausmaa 61.2482°N, 21.7584°E 1928 Irjanne 1918 memorial (01).jpg
Satakunta Harjavalta Punaisten hautamuistomerkki Harjavallan hautausmaa 61.3173°N, 22.1485°E Harjavallan työväenjärjestöt 1947 Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Harjavalta.jpg 63 nimeä kaiverrettu 1998.[76]
Satakunta Huittinen Punaisten hautamuistomerkki Huittisten hautausmaa 61.1805°N, 22.6937°E Leppänen, LauriLauri Leppänen Huittisten kunta ja seurakunta 1950 Huittinen 1918 muistomerkki 2.jpg muistomerkin juurella 1940 paljastettu muistokivi, 2008 paljastetuissa nimitauluissa 241 nimeä[77]
Satakunta Jämijärvi Punaisten hautamuistomerkki[78] Lauttakankaan hautausmaa 61.813°N, 22.7936°E P. Ruokonen Entisten Punakaartilaisten Keskusjärjestö 1963 Jämijärvi Red Guard Memorial (01).jpg 8 teloitetun hauta, nimilaatta 2018
Satakunta Kankaanpää Punaisten hautamuistomerkki Vanha hautausmaa 61.8058°N, 22.3903°E Kauko Räike Kankaanpään sosiaalidemokraatit (nimilaatta) 1953 Kankaanpään punaisten muistomerkki.jpg 1996 lisätyssä laatassa 38 nimeä
Satakunta Kokemäki Punaisten hautamuistomerkki Kauvatsan hautausmaa 61.337°N, 22.5037°E Kauvatsan työväenjärjestöt 1946 Kauvatsa Red memorial (001).jpg 2000-luvun alussa kiinnitetyissä laatoissa 80 nimeä, mutta paikalle haudattu vain 5
Satakunta Kokemäki Punaisten hautamuistomerkki Koomankankaan hautausmaa 61.2294°N, 22.2634°E Kokemäen työväenjärjestöt 1945 Kokemäki Red memorial (005).jpg 180 nimeä, mutta paikalle haudattu alle 100
Satakunta Merikarvia Punaisten hautamuistomerkki[79] Merikarvian hautausmaa 61.8588°N, 21.5056°E Merikarvian työväenjärjestöt 1946 Merikarvia 1918 muistomerkki 1.jpg Pirttijärven taistelussa kaatuneita, jotka siirrettiin Kortesnevan metsähaudoista 1946,[80]
Satakunta Merikarvia Teloituspaikan muistomerkki Mankaneva 61.9584°N, 21.5475°E yksityinen mahdollisesti myös hautapaikka, karttalinkki likimääräinen
Satakunta Nakkila Punaisten hautamuistomerkki Nakkilan hautausmaa 61.3678°N, 22.0051°E Nakkilan kunta ja seurakunta, Nakkilan työväenjärjestöt 1947 Nakkila Red memorial (001).jpg
Satakunta Pomarkku Punaisten hautamuistomerkki Pomarkun hautausmaa 61.6931°N, 22.0099°E Pomarkun kunta ja työväenjärjestöt 1947 Pomarkku Red Memorial (01).jpg
Satakunta Pori Juho Rainion hautamuistomerkki Käppärän hautausmaa 61.4868°N, 21.7562°E Osuusliike Kansa, Kehitys Oy, Porin sos.dem. kunnallisjärjestö, Satakunnan sos.dem. piirijärjestö Jussi Rainio Memorial.JPG
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki[81] Ahlaisten uusi hautausmaa 61.6786°N, 21.6167°E Ahlaisten seurakunta ja työväenjärjestöt 1940-luku Ahlaisten punaisten muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki Käppärän hautausmaa 61.4871°N, 21.7596°E Porin työväenjärjestöt 1940 Red Guard grave Pori (1).jpg vainajat siunattiin 2018[82]
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki[83] Lattomeren hautausmaa 61.4063°N, 21.7797°E Nakkilan ja Ulvilan kunnat, seurakunnat ja työväenjärjestöt 1959 Lattomeri 1918 muistomerkki 1.jpg karttalinkki likimääräinen
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki Lavian hautausmaa 61.5994°N, 22.594°E 1953 Punaisten 1918 mm Lavia.JPG Wikidata-logo.svg
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki Noormarkun hautausmaa 61.5983°N, 21.8672°E Noormarkun työväenjärjestöt 1946 Noormarkun punaisten mm.JPG
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki Reposaaren hautausmaa 61.6074°N, 21.4539°E Porin kaupunki ja Reposaaren työväenjärjestöt 1949 Reposaari Red Guard Memorial (01).jpg
Satakunta Pori Punaisten hautamuistomerkki Viinamoisionmäki, Lavia 61.6644°N, 22.5408°E 1949 Lavia Red Guard mass grave (10).jpg 39 Sampakosken taistelussa kaatunutta
Satakunta Pori Punaisten uhrien muistomerkki[82] Keski-Porin kirkon puisto 61.4892°N, 21.7997°E Mollu Heino Porin työväenjärjestöt 2018 Punaisten uhrien muistomerkki.jpg
Satakunta Pori Punakaartilaisen hauta[84] Pervontieltä haarautuvan metsätien varrella Lavian Riihon kylässä 61.64°N, 22.5322°E yksityinen 1970–1980-luku Paikalla myös puuhun 1918 kaiverrettu risti.
Satakunta Rauma Punaisten hautamuistomerkki Rauman vanha hautausmaa 61.126°N, 21.522°E Rauman työväenjärjestöt 1946 Rauma Red Guard Memorial (03).jpg noin 100 vainajaa, nimet sisältävä lisäosa 1972
Satakunta Rauma Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[85] Lapin hautausmaa 61.1041°N, 21.8271°E 1947 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Lappi 1947.JPG 34 nimeä
Satakunta Siikainen Punaisten muistomerkki Siikaisten vanha hautausmaa 61.8724°N, 21.8216°E Siikaisten työväenjärjestöt Siikainen 1918 muistomerkki 1.jpg
Satakunta Säkylä Punaisten hautamuistomerkki[86] Köyliön hautausmaa 61.1189°N, 22.3495°E Köyliön työväenyhdistys 1948 Köyliö Red Guard Memorial (01).jpg
Satakunta Säkylä Punaisten hautamuistomerkki[87] Säkylän kirkkomaa 61.0478°N, 22.3377°E Säkylän työväenjärjestöt Säkylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Satakunta Ulvila Punaisten hautamuistomerkki Kullaan hautausmaa 61.4722°N, 22.1535°E Kullaan työväenjärjestöt 1945 Kullaa Red memorial (002).jpg
Satakunta Ulvila Punaisten hautamuistomerkki Ulvilan uusi hautausmaa 61.4246°N, 21.8992°E 1945 Ulvila Red memorial (001).jpg 7 nimeä.
Uusimaa Hanko Punaisten muistomerkki Hangon uusi hautausmaa 59.8358°N, 23.0062°E Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Helsinki Pohjois-Haagan veljeshauta Lassila 60.2281°N, 24.8822°E Helsingin kivimiesten ammattiosasto, Helsingin kaupunki 1919 Pohjois-Haagan Veljeshauta 1.JPG 28 saksalaisten teloittamaa. Muistolaatta 1996, infotaulu 2015.
Uusimaa Helsinki Punaisten hautamuistomerkki Malmin hautausmaa 60.237°N, 25.0296°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen Helsingin ja ympäristökuntien työväki 1940-luku Sodassa 1918 teloitettujen muistomerkki Malmilla.JPG
Uusimaa Helsinki Punaisten hautamuistomerkki Santahamina 60.147°N, 25.0454°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen Entiset punakaartilaiset ry. 1949 n. 1 300 Helsingin vankileirillä kuollutta.[88]
Uusimaa Helsinki Punaisten muistomerkki Isosaari 60.1005°N, 25.0479°E 1955 Isosaari red guards memorial002.jpg
Uusimaa Helsinki Puustellinmetsän joukkohaudan muistomerkki[89] Puustellinmetsä, Suutarila 60.2747°N, 25.0153°E Työväenjärjestöt 2012 Puustellinmetsän muistokivi 2.JPG
Uusimaa Helsinki Puustellinmetsässä teloitettujen hautamuistomerkki Malmin hautausmaa 60.237°N, 25.0296°E Helsingin kaupunki, Entiset punakaartilaiset ry. 1971 Puustellinmetsässä 1918 teloitettujen hautakivi 2.jpg
Uusimaa Helsinki Suomenlinnan vankileirin muistomerkki Kasinopuisto, Iso Mustasaari 60.1487°N, 24.9899°E Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2004 Marja Kanervo Suomenlinnan vankileirin muistopaikka 2004.jpg
Uusimaa Helsinki Vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkki Nordenskiöldinkadun ja Pohjoisen Stadionintien risteys, Eläintarha 60.1912°N, 24.9254°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen Suomen valtio ja työväenliike 1970 Crescendo.jpg Punaisten uhrien valtakunnallinen muistomerkki Crescendo.
Uusimaa Hyvinkää Punaisten hautamuistomerkki Puolimatkan hautausmaa 60.3833°N, 24.5042°E 1939 Kansalaissodassa 1918 kaatuneiden muistomerkki 1939.JPG Vainajat siirrettiin paikalle 1939.
Uusimaa Hyvinkää Teloituspaikan muistomerkki Surujen puisto, Sahanmäki 60.3833°N, 24.5042°E Hurme, OivaOiva Hurme Osuusliike Ahjo 1967 1918 teloitettujen punaisten mm.JPG Hyvinkään taistelun jälkeinen teloituspaikka.
Uusimaa Inkoo Punaisten hautamuistomerkki[90][91] Gutsåkerin hautausmaa, Degerby 60.0803°N, 24.1606°E Gutsåkerin risti.JPG
Uusimaa Inkoo Punaisten hautamuistomerkki Västankvarn 60.071°N, 23.857°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Inkoo 1918 mm.jpg Västankvarnin teloitusten uhreja.
Uusimaa Karkkila Punaisten muistomerkki Toveriapu Keskuspuisto 60.534°N, 24.2095°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen Karkkilan ja Pyhäjärven työväenjärjestöt 1948 Karkkila, Aimo Tukiainen, Punaisten muistomerkki.jpg
Uusimaa Kerava 1918 – vapaus, tasa-arvo, ihmisyys[92] Aurinkomäki 60.4034°N, 25.104°E Pitkänen, PekkaPekka Pitkänen Keravan kaupunki, sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto 2018 Pitkanen Vapaus Kerava.jpg
Uusimaa Kirkkonummi Punaisten hautamuistomerkki Tinanpellontie, Masala 60.1618°N, 24.5288°E Neljän punaisen hauta. Muistolaatta mahdollisesti 1970-luvulta.
Uusimaa Lohja Punaisten hautamuistomerkki Nummen hautausmaa 60.395°N, 23.8809°E Punaisten mm. Nummi.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Lohja Punaisten hautamuistomerkki Pyhän Laurin hautausmaa 60.2535°N, 24.0686°E Kangas, MaunoMauno Kangas Lohjan työväenyhdistys 1944 Punaisten mm, Lohja.jpg Nimilaatta 1998.
Uusimaa Lohja Punaisten hautamuistomerkki Tavola, Nummi 60.362°N, 23.967°E 1945 Sammatti Red guard memoria 1918 02.jpg
Uusimaa Lohja Punaisten hautamuistomerkki Sammatin hautausmaa 60.3196°N, 23.822°E 1945 Sammatti 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Lohja Punaisten muistomerkki Karjalohjan hautausmaa 60.2425°N, 23.7208°E Kangas, MaunoMauno Kangas[93] 1947 Karjalohja 1918 muistomerkki 1.jpg
Uusimaa Lohja Punaisten muistomerkki Pusulan hautausmaa 60.4734°N, 23.9839°E Pusulan työväenjärjestöt 1946 Pusula 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Loviisa Punaisten hautamuistomerkki[94] Ahvenkosken hautausmaa, Ruotsinpyhtää 60.5028°N, 26.4598°E Strömforsin työväenyhdistys ja Ruotsinpyhtään kunta 1946 Punaisten mm Ahvenkoski.JPG Ahvenkosken taisteluissa kaatuneita ja teloitettuja.
Uusimaa Loviisa Punaisten hautamuistomerkki Loviisan vanha hautausmaa 60.4485°N, 26.2311°E 1945 Punaisten muistomerkki Loviisa vanha hautausmaa.JPG
Uusimaa Myrskylä Punaisten muistomerkki Myrskylän vanha hautausmaa 60.667°N, 25.8517°E 1946 Statue- of those who fell for their conviction in Myrskyla of Finland.jpg
Uusimaa Mäntsälä Punaisten muistomerkki Mäntsälän hautausmaa 60.6325°N, 25.3249°E Mäntsälät työväenjärjestöt 1946 Mäntsälän 1918 muistomerkki 1.jpg
Uusimaa Nurmijärvi Punaisten hautamuistomerkki[95][96] Lopentie 38 60.4506°N, 24.6883°E 1946 Punaisten hautamuistomerkki 1946 Lopentie Nurmijarvi.jpg
Uusimaa Nurmijärvi Punaisten muistomerkki Nurmijärven hautausmaa 60.4585°N, 24.8165°E 6 nimeä. Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Nurmijärvi Punaisten muistomerkki Rajamäen hautausmaa 60.5355°N, 24.7288°E 6 nimeä. Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Nurmijärvi Teloitettujen punaisten muistomerkki[95][96] Ketunnummi, Kuusihaantien päässä 60.4548°N, 24.6933°E 1955 Teloitettujen punaisten muistomerkki 1955 Ketunnummi Nurmijarvi.jpg Perttulan teloitusten uhreja.
Uusimaa Pornainen Punaisten muistomerkki[97] Pornaisten hautausmaa 60.474°N, 25.3739°E Halkian ja Laukkosken työväenyhdistykset, Mäntsälän vasemmiston Pornaisten toimintaryhmä 2018
Uusimaa Pornainen Punaisten vanha muistomerkki Pornaisten hautausmaa 60.4738°N, 25.3761°E Muistomerkistä jäljellä kivipaasi, jossa kuvattuna soihtu. Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Porvoo Punaisten muistomerkki Näsinmäen hautausmaa 60.3912°N, 25.646°E Borgå Arbetarförening 1945
Uusimaa Pukkila Punaisten muistomerkki[98] Pukkilan hautausmaa 60.6473°N, 25.5852°E Pukkilan työväenyhdistys ja Pukkilan seurakunta 2014 1918 - Vakaumuksensa puolesta taistelleiden muistomerkki - Pukkilan hautausmaa, Keskustie 27 - Pukkila.jpg Paikalle haudattu 5 punaista.
Uusimaa Raasepori Punaisten hautamuistomerkki Pyhän Olavin hautausmaa, Karjaa 60.0724°N, 23.68°E Karjaan kauppala, seurakunta ja maaseurakunta, Karjaan työväenjärjestöt 1949 Punaisten mm., Karjaa.jpg
Uusimaa Raasepori Punaisten muistomerkki Bromarvin hautausmaa 59.9883°N, 23.0322°E Bromarv 1918.jpg
Varsinais-Suomi Raasepori Punaisten muistomerkki[99] Tenholan hautausmaa 60.0581°N, 23.2964°E Karttalinkki likimääräinen.
Uusimaa Raasepori Tammisaaren vankileirin hautamuistomerkki Dragsvik, Dragsvikintie 59.9885°N, 23.4866°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen Entiset punakaartilaiset ry., Tie Tammisaareen -kansalaistoimikunta (lisäosa) 1951 Uuno F. Inkinen Punavankien muistomerkki 1951.jpg Aimo Kaipaisen suunnittelema lisäosa 1988.
Uusimaa Tuusula Punaisten hautamuistomerkki Paijalan hautausmaa, Hyrylä 60.4084°N, 25.0102°E Tuusula 1918 muistomerkki 1.jpg
Uusimaa Vantaa Hiekkaharjun punaisten muistomerkki Punaisten puisto, Urheilutien ja Kauratien kulma, Jokiniemi 60.3005°N, 25.0525°E Helsingin pitäjän seurakunta 1949 Aatteensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Vantaa Hiekkaharju.jpg Tikkurilan taistelussa kaatuneita.
Uusimaa Vihti Punaisten muistomerkki Lapikkaannummi, Hevoshaantie 60.4393°N, 24.3047°E 1998, 2000 Lapikkaannummi, Vihti, 1918 muistomerkki.jpg
Uusimaa Vihti Punaisten muistomerkki Vihdin hautausmaa, Irjala 60.4197°N, 24.2689°E 1946 Punaisten muistomerkki 1918 Vihdin hautausmaa.jpg
Varsinais-Suomi Kaarina Punaisten muistomerkki Piikkiön hautausmaa 60.4262°N, 22.5195°E 1950 Piikkiö 1918 muistomerkki 1.jpg
Varsinais-Suomi Kemiönsaari Punaisten muistomerkki[100] Dragsfjärdin hautausmaa 60.0728°N, 22.4718°E P. Ruokonen Dragsfjärd 1918 muistomerkki 1.jpg
Varsinais-Suomi Kemiönsaari Punaisten muistomerkki[101][102] Kemiön hautausmaa 60.1687°N, 22.7454°E Entiset punakaartilaiset ry.
Varsinais-Suomi Koski Tl Punaisten muistomerkki Kosken hautausmaa 60.6593°N, 23.1485°E Vakaumuksensa puolesta punakaartissa henkensä menettäneiden muistoksi.jpg
Varsinais-Suomi Lieto Punaisten muistomerkki[103] Liedon kirkon hautausmaa 60.5079°N, 22.4498°E Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki, Lieto.jpg 71 nimeä.
Varsinais-Suomi Loimaa Punaisten hautamuistomerkki Alastaron hautausmaa 60.9554°N, 22.8607°E 1958 Kahden naisen hauta. Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Loimaa Punaisten muistomerkki[104] Kanta-Loimaan hautausmaa, Hirvikoski 60.8765°N, 22.9752°E Punaisten mm Kantaloimaa 1.jpg
Varsinais-Suomi Loimaa Punaisten muistomerkki[105][106] Loimaan vanha hautausmaa 60.8642°N, 22.9634°E 1951 Kansalaissodan muistomerkki, Loimaan Vanhakirkko.JPG
Varsinais-Suomi Naantali Aika ja Muisto Ailostenniemi, Naantalin kirkon tuntumassa 60.4717°N, 22.0138°E Vikainen, JuhaniJuhani Vikainen Muistomerkkitoimikunta 2004 Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Nousiainen Ahti Jalosen muistomerkki Kurjenrahkan kansallispuisto 60.7355°N, 22.4092°E Turun työväen eläkeläisten perjantaikerho, Mäkiäisten työväenyhdistys ja SN-seuran Tortinmäen osasto 1989 Ahti Jalonen Memorial (04).jpg Jalosen ruumiin löytöpaikka.
Varsinais-Suomi Oripää Punaisten muistomerkki Oripään hautausmaa 60.8598°N, 22.6869°E 1990 Oripää red guard memorial 1918 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Paimio Punaisten hautamuistomerkki Paimion hautausmaa 60.4543°N, 22.694°E Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Parainen Punaisten muistomerkki Korppoon hautausmaa 60.1628°N, 21.5627°E Entisten Punakaartilaisten Keskusjärjestö 1962 Korppoo 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Parainen Punaisten muistomerkki Nauvon hautausmaa 60.1937°N, 21.9093°E Nauvo 1918 muistomerkki 1.jpg
Varsinais-Suomi Parainen Punaisten muistomerkki Paraisten hautausmaa 60.3015°N, 22.306°E Paraisten kirkko punaisten kivi.png Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Parainen Ängsön vankileirin muistomerkki[107] Ängsö, Nauvo 60.1044°N, 21.7242°E 1990-luku Minnessten Ängsö fångläger 1918 01.jpg
Varsinais-Suomi Pöytyä Punaisten muistomerkki Pöytyän hautausmaa 60.7606°N, 22.6441°E 1947 Pöytyä red guard memorial 1918 1.jpg
Varsinais-Suomi Pöytyä Punaisten muistomerkki Yläneen hautausmaa 60.8821°N, 22.4075°E 2001 Yläne red guard memorial 1918.jpg
Varsinais-Suomi Raisio Teodor Gustafssonin hautamuistomerkki Raision hautausmaa 60.4843°N, 22.1756°E Raision kansandemokraattiset yhdistykset 1940-luku
Varsinais-Suomi Salo Märynummen teloitusten muistomerkki Halikon sairaalan hautausmaa 60.4403°N, 23.0397°E 1940 Halikko 1918-03.jpg 50–100 teloitetun hauta.
Varsinais-Suomi Salo Punaisten muistomerkki Kiikalan hautausmaa 60.4619°N, 23.5542°E Kiikala 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Salo Punaisten muistomerkki Kiskon hautausmaa 60.2465°N, 23.4771°E Kiskon työväenjärjestöt 1946 Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Salo Punaisten muistomerkki Suomusjärven hautausmaa 60.3579°N, 23.6464°E Lehtonen, YrjöYrjö Lehtonen 1946 Suomusjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Somero Punaisten hautamuistomerkki Someron vanha hautausmaa 60.6195°N, 23.513°E 1946 Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki, Somero.JPG
Varsinais-Suomi Turku Punaisten hautamuistomerkki Turun hautausmaa 60.4361°N, 22.3101°E 1945 Turku Red Guard memorial IIc.jpg ”Punavankien joukkohautojen yhteismuistomerkki”
Varsinais-Suomi Turku Punakaartilaisten hautamuistomerkki Turun hautausmaa 60.4351°N, 22.3088°E Turkulaiset kivityömiehet 1921 HautaTurkuPunaistenMuistomerkki2.JPG ”Työväenluokan veljeshauta 1918”, laatat vuodelta 1941.
Varsinais-Suomi Turku Turun punavankileirin muistomerkki ”535” Kurjenkaivonkenttä, Sirkkalan kasarmi 60.451°N, 22.2881°E Kajander, IsmoIsmo Kajander Nils Robert af Ursinin rahasto 1994 Ismo Kajander, Punavankileirin muistomerkki, 1994.jpg
Varsinais-Suomi Uusikaupunki Punaisten muistomerkki Uudenkaupungin hautausmaa 60.8043°N, 21.4471°E 1954 Punaisten mm Uki.JPG Karttalinkki likimääräinen.
Varsinais-Suomi Vehmaa Punaisten muistomerkki Vehmaan hautausmaa 60.6822°N, 21.6661°E Emil Henriksson 1940/1950-luku Karttalinkki likimääräinen.

Luovutetut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikkakunta Muistomerkki Sijainti Kartalla Suunnittelija Pystyttäjä Paljastettu Kuva Huom.
Rautu Raudun taistelun muistolaatta[108] Raudun rautatieasema 60.5489°N, 30.2161°E 1968 Памятная табличка на вокзале ст. Сосново.JPG
Viipuri Punaisten muistomerkki Pietarin maantien varrella ”Koirahaudalla” 60.6889°N, 28.8104°E 1921 Ainoastaan jalusta ehdittiin rakentamaan viranomaisten kiellettyä muistomerkin pystyttämisen. Jalusta on edelleen ”Koirahaudalla”, mutta muistomerkki katosi talvisodan aikana.[109]
Viipuri Suomalaisten punakaartilaisten hautamuistomerkki[110] Pietarin maantien varrella ”Koirahaudalla” 60.6889°N, 28.8104°E Schwer, AleksandrAleksandr Schwer, Tšebotarev, ViktorViktor Tšebotarev Neuvostoliiton valtio 1961 Братская могила финских красногвардейцев.JPG

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Punaisten muistomerkit -projekti Työväen tutkimus. Viitattu 11.3.2015.
  2. Kantokorpi, Otso: Sodan pysyvimmät muistot. Voima, 2018, nro 2, s. 12. Ilta-häiriköt-liite. Issuu.com Viitattu 10.5.2018.
  3. Kantokorpi, Otso: Muisti, trauman kesto ja taide Kansan Uutiset. 18.1.2015. Viitattu 22.6.2018.
  4. Majander, Antti: ”Sudenjahdissa kelpaa maalitauluksi juuri naarassusi”, julisti Ilmari Kianto huhtikuussa 1918 Helsingin Sanomat. 28.1.2018. Viitattu 31.1.2018.
  5. a b c Mansikka, Heli: Punaisten haudat, teloituspaikat ja muistomerkit löytyvät nyt netistä Yle Uutiset. 4.9.2017. Yleisradio Oy. Viitattu 31.1.2018.
  6. a b Punaisten joukkohautojen muistokivet 27.1.2014. Hämeenlinnan kaupunki. Viitattu 18.8.2017.
  7. Muistomerkit Karkkilan Ruukkimuseo. Viitattu 11.3.2015.
  8. Karlsson, Ann-Chistine: Färjsundet 1918 – En vandring om ett kollektivt minne 10.1.2018. Ålands Radio. Viitattu 29.8.2018. (ruotsiksi)
  9. Suikki-Hiltunen, Katriina: Laihian kylän Pontuksen punavankisurmat 1918. Museoviesti, 2009, s. 28–33. Lappeenranta: Etelä-Karjalan museo. Issuu.com Viitattu 29.8.2018.
  10. Jooseppi Muston haudalla järjestetään 100-vuotismuistotilaisuus 26.4.2018. Lappeenrannan Uutiset. Viitattu 29.8.2018.
  11. Kinnunen, Mauri: Vakaumuksensa puolesta kuolleiden punaisten muistomerkki Joutsenossa Makkerin blogi. 14.9.2015. Blogspot.com. Viitattu 29.8.2018.
  12. Kinnunen, Mauri: Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleiden muistomerkki Luumäen Taavetin hautausmaalla Makkerin blogi. 19.9.2017. Blogspot.com. Viitattu 29.8.2018.
  13. Perttilä, Tommi: Pulkkaniemi Sekalaista propagandaa. 6.9.2013. Blogspot.com. Viitattu 29.8.2018.
  14. Kinnunen, Mauri: Taipalsaaren Pulkkaniemi 29.4.1918 Makkerin blogi. 1.9.2017. Blogspot.com. Viitattu 29.8.2018.
  15. 1918 sodan punaisten muistomerkki Taipalsaaren seurakunta. Viitattu 29.8.2018.
  16. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit. Viitattu 29.8.2018.
  17. Seinäjoki : Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit. Viitattu 29.8.2018.
  18. Teuva : 1918 ammuttujen muistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit. Viitattu 29.8.2018.
  19. Nähtävyydet Joroisten kunta. Viitattu 29.8.2018.
  20. a b Vanha hautausmaa Kangasniemen seurakunta. Viitattu 29.8.2018.
  21. Lankia, Kaija: Antti Nikusen tarina 15.5.2018. Lemin Kirjava. Viitattu 30.8.2018.
  22. Haudat ja muistomerkki kukitettiin Suomenniemellä 15.7.2018. Länsi-Saimaan Sanomat. Viitattu 30.8.2018.
  23. Laitakari, Timo: Arkistosta: Kymmenen miestä Sotsaaressa — Puulan jäällä Otavassa tapahtui sata vuotta sitten hirveitä (julkaistu ensimmäisen kerran 4.12.2005) 23.3.2018. Länsi-Savo. Viitattu 29.8.2018.
  24. Mannerheimin ”ammutaan paikalla” -julistus löytyi Veijon ulkovarastosta – julma määräys sinetöi kahden nuorukaisen kohtalon 28.10.2017. Ilta-Sanomat. Viitattu 30.8.2018.
  25. Vironen, Petri: Syrjäinen paikkakunta joutui sisällissodassa taistelutantereeksi 3.2.2018. Yle Uutiset. Viitattu 29.8.2018.
  26. Nähtävyydet Sulkavan kunta. Viitattu 29.8.2018.
  27. Haapea, Kirsi: Vuosi 1918 hiertää yhä 20.4.2008. Kaleva. Viitattu 29.8.2018.
  28. Leinonen, Liisa: Hausjärveltä löytyi metsähauta – KRP kaipaa tietoa mahdollisesti sisällissodassa kuolleista 27.6.2017. Yle Uutiset. Viitattu 3.9.2018.
  29. Rautavuori, Lauri: Hausjärven vanhan metsähaudan mysteeristä uutta tietoa: Kaksi vainajaa tunnistettu, nuorukaiset teloitettiin ampumalla 29.3.2018. Yle Uutiset. Viitattu 3.9.2018.
  30. a b c Auvinen, Pentti: Riihimäen vuoden 1918 tapahtumien muistomerkit (PDF) 1.4.2013. Työväenperinteen Tutkimus ry. Viitattu 31.8.2018.
  31. Muistomerkit ja patsaat 2015. Hausjärven kunta. Viitattu 31.8.2018.
  32. Hauhon 1918 kulttuuripolku 18.11.2011. Häme-Wiki. Viitattu 29.8.2018.
  33. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Tammela; Punaisten muistomerkit
  34. Suomala, Kaisa: ”Sovinto on mahdollinen” – Viiden muisto -muistolaatan julkistamistilaisuudessa Kannuksessa menneisyys kohtasi tulevaisuuden 12.8.2018. Keskipohjanmaa. Viitattu 27.10.2020.
  35. Mattila, Marja-Leena: Viiden muisto -monumentin aineisto kotiseutuarkistoon 24.1.2019. Lestijoki. Viitattu 27.10.2020.
  36. Åström, Bernhard; Frilund, Christina: Kaarlelan pitäjän historia 3, s. 570–571. Suomentanut Hannes Virrankoski. Kokkola: Kokkolan kaupunki, 2002. ISBN 951-98461-7-4.
  37. Kokkola : Nurmossa ammuttujen hautamuistomerkki Etelä-Pohjanmaan sotamuistomerkit. Viitattu 29.8.2018.
  38. Kuoreveden kirkon hautausmaat Jämsän seurakunta. Viitattu 6.9.2018.
  39. Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  40. Kotilainen, Kari: Saarijärven veistokset ja muistomerkit (PDF) (s. 17) 2014. Saarijärven kunta. Viitattu 6.9.2018.
  41. Kansalaissodan uhreille ruusuja vapun alkajaisiksi 1.5.2013. Äänekosken Kaupunkisanomat. Viitattu 6.9.2018.
  42. a b c d e f g h i j k l m n Perttilä, Tommi: Punaisten muistomerkit Kymenlaaksossa Sekalaista propagandaa. 17.6.2013. Blogspot.com. Viitattu 29.8.2018.
  43. Partanen Kirsi: Arvostettu sotapäällikkö ja hänen rakastettunsa lepäävät saaressa Suomenlahdella – tekivät itsemurhan 23.5.2015. Yle Uutiset. Viitattu 7.9.2018.
  44. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. Viitattu 7.8.2020.
  45. Tuohikotin taistelu – Punaisten hauta Storia – Kouvolan seudun sotilashistoriaa ja kyläkulttuuria. 2014. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. Viitattu 24.11.2018.
  46. Kemissä paljastettiin teloitettujen punaisten muistomerkki 9.10.2018. Kansan Uutiset. Viitattu 19.11.2020.
  47. Kemijärven työväenjärjestöt ry:n avustusanomus (PDF) 20.5.2018. Kemijärven kaupunki. Viitattu 19.11.2020.
  48. Rovaniemen julkiset taideteokset Rovaniemen taidemuseo. Viitattu 29.8.2018.
  49. Muistomerkit Tervolan InfoGIS paikkatietopalvelu. Viitattu 19.11.2020.
  50. Kosonen, Juha: Sisällissota heitti pitkän varjon Akaan seudulle (vain tilaajille) 20.2.2018. Akaan Seutu. Viitattu 29.8.2018.
  51. Punaisten muistomerkki, Ikaalinen tyovaenliike.fi. Viitattu 4.6.2019.
  52. Pirkanmaan sotamuistomerkit, Ikaalinen Pirkanmaan Reserviläispiiri ry. Viitattu 4.6.2019.
  53. a b Laakso, Jorma: Kangasala Sotamuistomerkit Pirkanmaalla. Pirkanmaan Reserviläispiiri. Viitattu 11.6.2019.
  54. Rankkimäessä paljastetaan muistomerkki 20.5.2018. Sydän-Hämeen Lehti. Viitattu 18.12.2018.
  55. Koskinen, Sirpa: Nouse lentoon, rauhankyyhky – Maija-Liisa Tenhunen suunnitteli muistomerkin sisallissodan punaisille uhreille 1.9.2018. Kansan Uutiset. Viitattu 26.11.2018.
  56. Yrjö Luojola: K. E. Rinne, paimen ja ystävä, s. 115–117. Helsinki: Kirjaneliö, 1983. ISBN 951-600-601-9.
  57. Toverihauta Punaisten muistomerkit. Werstas. Viitattu 3.9.2019.
  58. Starkman, Virpi: Vuoden 1918 sodassa kuolleiden punaisten nimet kaiverretaan muistomerkkeihin 26.1.2018. Tyrvään Sanomat. Viitattu 26.11.2018.
  59. Vestola, Kari: Suodenniemen vanha hautausmaa 2001. Suomen Sukututkimusseura. Viitattu 26.11.2018.
  60. Punaisten muistomerkki, Vammala Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2017.
  61. Valli, Juhani; Kukila, Antti: Patsaskaupunki Valkeakoski, s. 29. Akaa: tekijä, 2017. ISBN 978-952-93907-7-9.
  62. Niinenmaa, Jussi: Punaisten muistomerkki paljastettiin Viljakkalassa 30.10.2017. Vasen Kaista. Viitattu 30.11.2020.
  63. Löv-Aldén, Mikaela: Minnesplattan över inbördeskrigets offer avtäcktes i Jakobstad 2.3.2018. Yle Nyheter. Viitattu 29.8.2018. (ruotsiksi)
  64. Vikman, Kjell: Efter 100 år uppmärksammas arkebuseringarna i Jakobstad 11.1.2018. Yle Nyheter. Viitattu 24.11.2020. (ruotsiksi)
  65. Vikman, Kjell: Arkebuseringarna i Jakobstad 1918: Offren får en minnesplatta på Strengbergs fabriksvägg 2.3.2018. Yle Nyheter. Viitattu 24.11.2020. (ruotsiksi)
  66. Sillanpää, Tapani: Menehtyneiden Kalajoen punaisten nimet muistopaateen 7.12.2018. Kansan Tahto. Viitattu 26.11.2020.
  67. Peltokangas, Niko: ”Ei koston vaan rauhan vuoksi” 2.5.2018. Kansan Tahto. Viitattu 26.11.2020.
  68. Jaatinen, Sari: Lassen isoisä kuoli Raahen van­ki­lei­ril­lä – huo­men­na hänet muis­to­siu­na­taan 30.4.2018. Raahen Seutu. Viitattu 26.11.2020.
  69. Vakaumuksensa puolesta vuonna 1918 kaatuneiden muistomerkki, 1922/1945 Taidetta Varkaudessa. Varkauden museot. Viitattu 6.5.2019.
  70. Käyntikohteet ja nähtävyydet Asikkalan kunta. Viitattu 17.8.2020.
  71. Enlund, Tapio: Sadat vainajat halutaan kaivaa ylös Heinolassa – sisällissodan uhrit lepäävät keskellä vilkasta teollisuusaluetta 22.1.2018. Yle Uutiset. Viitattu 29.8.2018.
  72. Pesonen, Mikko: Tutkimus: Vierumäen joukkohaudassa selvästi luultua vähemmän punakaartilaisia – arkeologiset kaivaukset jumissa 8.7.2020. Yle Uutiset. Viitattu 27.11.2020.
  73. Nastolan hautausmaa (PDF) (s. 7-8) 2014. Nastola-seura. Viitattu 9.6.2019.
  74. Henrika Suna: Orimattilan keskustan patsaat ja muistomerkit (PDF) Orimattilan kaupunki kulttuuripalvelut. 2015. Viitattu 8.3.2019.
  75. Jokinen, Jami: Panelian pieni paratiisi 19.5.2015. Länsi-Suomi. Viitattu 20.12.2018.
  76. Vaajala, Hannu: Kirkkomaan muistokiven arvoitus. Sydän-Satakunta, 19.11.2020, s. 6. Viitattu 24.11.2020.
  77. Kansalaissodan 1918 muistomerkit Huittisten seudun työväenperinneyhdistys. Viitattu 20.12.2018.
  78. Muistomerkit Jämijärven kunta. Viitattu 20.12.2018.
  79. Fager, Meri: Historia 9.6.2011. Merikarvian seurakunta. Viitattu 20.12.2018.
  80. Roslund, Johanna: Kortesneva ja Österlundin torppa Viisarimäessä Satakunnan tiestö 100 vuotta sitten. 2017. Satakuntaliitto. Viitattu 20.12.2018.
  81. Punaisten muistomerkki, Ahlainen; Punaisten muistomerkit
  82. a b Laakso, Antti: Porissa siunattiin vihdoin vuoden 1918 punaisia ja paljastettiin muistomerkki 18.7.2018. Yle Uutiset. Viitattu 29.8.2018.
  83. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 9.7.2020.
  84. Kangasmaa, Annika: Rautainen risti merkkaa sisällissodassa kuolleen punakaartilaisen ”leposijaa” (arkistoitu sivu) 19.3.2015. Porilaine. Viitattu 29.8.2018.
  85. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  86. Punaisten muistomerkki, Köyliö; Punaisten muistomerkit
  87. Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 24.11.2020.
  88. Koskela, Hannu: Santahaminan vaiettu joukkohauta: maassa lepää 1300 nälkään, tauteihin tai teloitettuna kuollutta suomalaista 14.7.2018. Apu. Viitattu 28.11.2020.
  89. Teloitetuille muistokivi Helsingin Puustellinmetsään 22.10.2012. Kansan Uutiset. Viitattu 29.8.2018.
  90. Haapamäki, Sakari: Inkoon Degerbyssä voi tehdä aikamatkan Porkkalan vuokra-aikaan: Igor-museo ja Gutsåkerin hautausmaa 12.4.2019. Retkipaikka.
  91. Punaisten muistomerkki Degerbyn vanhalla hautausmaalla Arjenhistoria. Kansan Arkisto. Viitattu 28.11.2020.
  92. Keravalla paljastetaan tiistaina uusi 1918-muistomerkki 26.1.2018. Kansan Uutiset. Viitattu 28.11.2020.
  93. Kangas, Mauno: Kiveen veistetyt kuvat. (Toimittajan kirjoittama johdanto artikkeliin) Someron joulu, 1982, s. 15-16. Somero: Somero-Seura. Lehden verkkoversio Someron kulttuuri ry:n sivuilla (pdf) Viitattu 27.11.2017.
  94. Perttula, Tommi: Punaisten muistomerkit Kymenlaaksossa Sekalaista propangandaa. 17.6.2013. Blogspot.com. Viitattu 28.11.2020.
  95. a b Nurmijärven muut muistomerkit; Nurmijarvi.fi
  96. a b Lista punaisten muistomerkeistä; Punaisten muistomerkit; Työväenmuseo Werstas
  97. Vapaus, tasa-arvo ja ihmisyys – Pornaisissa paljastettiin muistomerkki 17.10.2018. Mäntsälän Uutiset. Viitattu 27.11.2020.
  98. Näveri, Vesa: Laura Räty puhuu punaisten hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa 26.8.2014. Ilta-Sanomat. Viitattu 28.11.2020.
  99. Tenala i olika tider Tenala byarådsförening. Viitattu 29.11.2020. (ruotsiksi)
  100. Dragsfjärds begravningsplats Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 29.11.2020. (ruotsiksi)
  101. Muistomerkkejä Kemiön hautausmaalla Kemiönsaaren seurakunta. Viitattu 26.6.2019.
  102. Kemiönsaari Kemiön kirkko 1918 sod punakaartilaisten mm (JPG) 1.8.2012. Rastipukki. Viitattu 26.6.2019.
  103. Liedon kirkko ja kirkkomaa Luonto- ja kulttuuriympäristökohteita. Liedon museo. Viitattu 14.5.2019.
  104. Punakaartilaisten muistomerkki Arjenhistoria.fi. Kansan Arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  105. Punakaartilaisten muistomerkki Loimaan vanhankirkon hautausmaalla Arjenhistoria.fi. Kansan Arkisto. Viitattu 10.12.2017.
  106. Loimaan vanhankirkon hirsiaita Loimaa-Seura. Viitattu 10.12.2017.
  107. Prost, Pia: Staten sålde fånglägermarken. Skärgård, 2011, nro 1, s. 15. Åbo: Skärgårdsinstitutet. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 29.11.2020. (ruotsiksi)
  108. Smolitš, Aleksandra: Битва в Рауту 27 февраля – 5 апреля 1918 года. Долина смерти (Kuolemanlaakso) 11.5.2014. Livejournal. Viitattu 30.11.2020. (venäjäksi)
  109. Novoselova, Zinaida: Выборг в период революции и гражданской войны в Финляндии 2012. Гражданская война в Финляндии. Выборг 1918 год. Viitattu 17.8.2019. (venäjäksi)
  110. Памятник на месте выборгской резни 1918 года 23.7.2018. PUTI-shestvuy. Viitattu 29.8.2018. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]