Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo punaisten muistomerkeistä Suomessa sisältää vuonna 1918 Suomen sisällissodassa kaatuneiden punaisten muistoksi pystytetyt muistomerkit: patsaat, veistokset, muistopaikat ja muistolaatat. Luettelossa voi olla myös hautausmailla tai niiden lähellä olevia yleisiä, mutta ei yksittäisillä haudoilla olevia muistomerkkejä.

Suomen sisällissodassa ja sen jälkiselvittelyissä sai surmansa yli 27 000 punaista, joista lähes 20 000 teloitettiin tai sai surmansa vankileireillä. Kaikkien punaisten hautapaikkoja ei ole tiedetty ja osa ruumiista jäi tuntemattomille teloituspaikoille. Omaiset saivat niistä tietoja vain epävirallisia kanavia myöten. Papin siunausta vaille jäivät jotkut hautausmaalle haudatut, toiset haudattiin niiden ulkopuolelle.[1]

Hämeenlinnan lähellä olevalle Ahveniston hautausmaalle yritettiin pystyttää kiveä punaisten muistoksi ensimmäisen kerran vuonna 1923. Muistokivi kuitenkin hävitettiin ja pystyttäjät tuomittiin raastuvanoikeudessa.[2] Alussa punaisten haudoille ei saanut kokoontua, viedä kukkia tai pystyttää hautakiviä.[1]

Talvisodan jälkeen muistokiviä saatiin pystyttää. Hämeenlinnassa paikalliset työväenjärjestöt organisoivat keräyksen muistokiven hankkimiseksi. Keräys oli tuottava ja sillä saatiin hankittua yhteensä viisi kiveä, joiden paljastamisjuhla pidettiin syksyllä 1940.[2]

Punaisten muistomerkeistä suurin osa on pystytetty 1940-luvulla tai sen jälkeen poliittisen ilmapiirin muututtua. Eniten niitä pystytettiin vuonna 1946. Työväen keskusmuseon tietopankkiin on kerätty lähes 260 punaisten muistomerkkiä ja/tai joukkohautaa.[3][1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa patsaat ja muistomerkit ovat paljastusvuoden mukaisessa järjestyksessä.


Muistomerkki Paikka Alue Kaupunki/kunta Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Epilänharjun muistomerkki[4] Epilänharju Epilänharju Tampere 61.5158°N, 23.6525°E 1918 Epilänharjun muistomerkki 1918.jpg
Punaisten joukkohautojen muistokivet[5] mm. Ahvenisto, Idänpää, Vanajan kirkko
Yht. 9 muistokiveä eri puolilla kaupunkia.
Hämeenlinna 1923 (tuhottu ilm. ennen paljastusta)
1940–1969
Punaisten muistomerkki Märynummi Halikko Salo 60.44°N, 23.0405°E 1940 Punaisten muistomerkki Märynummella.jpg
1918 vakaumuksensa puolesta sortuneiden työläisten muistolle / Punaisten hautamuistomerkki[6] Kalevankankaan hautausmaa Kalevanharju Tampere 61.4944°N, 23.7971°E Hietanen, JussiJussi Hietanen 1941 Punaisten muistomerkki Kalevankankaalla elokuussa 2009.jpg
Teloitettujen Sammatin punakaartilaisten muistomerkki Nummen Tavolassa[7] Rinteessä metsässä tien itäpuolella Tavola Lohja 60.362°N, 23.967°E 1945 Sammatti Red guard memoria 1918 02.jpg
Punaisten muistomerkki Keskuspuisto Karkkila 60.534°N, 24.2095°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1948 Karkkila, Aimo Tukiainen, Punaisten muistomerkki.jpg
Punaisten muistomerkki, Heinola Versowoodin saha-alue Vierumäki Heinola 61.1045°N, 25.9371°E 1949
Santahaminan vankileirin muistomerkki Santahamina Helsinki Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1949
Teloitettujen hautapaikan muistomerkki[8] Hämeenkyrön vanha hautausmaa Pappila Hämeenkyrö Hynninen, T.T. Hynninen 1949 T. Hynninen Teloitettujen hautapaikan muistomerkki 1949.jpg
Punavankien muistomerkki Dragsvik Raasepori 59.9885°N, 23.4866°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1951 Uuno F. Inkinen Punavankien muistomerkki 1951.jpg
Tammisaaren vankileirin muistomerkki Tammisaaren entinen vankileiri, Dragsvik Tammisaari Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1951
Ruokolaisten muistomerkki Savijärvi Lieksa 63.6576°N, 29.8165°E Tauno Nevalainen ja Antero Kalavaara 1968
Crescendo / Vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkki Nordenskiöldinkatu/
Pohjoinen Stadiontie
Taka-Töölö Helsinki 60.1912°N, 24.9254°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1970 Crescendo.jpg
Punavankien muistomerkki Fellmaninpuisto Lahti 60.9842°N, 25.6447°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1978 Punavankimuistomerkki Kannosto 3.JPG
Lappeenrannan vankileirin muistomerkki Lappeenrannan linnoitus Lappeenranta 65.0196°N, 25.4613°E 1980 Lappeenranta fortress walls 2.JPG
Punakaartilaismuistomerkki[6] Vesisäiliönmäki, Pispalanharju 33 kohdalla Ylä-Pispala Tampere 61.5024°N, 23.7152°E Vainio, MerjaMerja Vainio 1982 Meja Vainio Punakaartilaismuistomerkki 1982.JPG
Raatin punavankileirin muistomerkki Raatti Oulu 65.0196°N, 25.4613°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1986/1988 Jouko Toiviainen Raatin punavankileirin muistomerkki 1988.jpg
Turun punavankileirin muistomerkki ”535”[9][10] Kurjenkaivonkenttä I kaupunginosa Turku 60.451°N, 22.2881°E Kajander, IsmoIsmo Kajander 1994 Ismo Kajander, Punavankileirin muistomerkki, 1994.jpg
Suomenlinnan vankileirin muistopaikka Ison Mustasaaren pohjoisranta, Kasinopuisto, Suomenlinna Suomenlinna Helsinki 60.1487°N, 24.9899°E Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2004 Marja Kanervo Suomenlinnan vankileirin muistopaikka 2004.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Punaisten muistomerkit -projekti Työväen tutkimus. Viitattu 11.3.2015.
  2. a b Punaisten joukkohautojen muistokivet Hämeenlinnan kaupunki. 27.1.2014. Viitattu 18.8.2017.
  3. Muistomerkit Karkkilan Ruukkimuseo. Viitattu 11.3.2015.
  4. http://www.tkm.fi/punamuisto2.cgi?sij_kunta=%27Tampere%27
  5. Punaisten joukkohautojen muistokivet Hämeenlinnan taidemuseo. Viitattu 11.5.2016.
  6. a b Julkiset veistokset ja monumentit Tampereen kaupunki. Viitattu 26.6.2016.
  7. Työväenmuseo Werstas
  8. Punaisten muistomerkit - Työväenmuseo Werstas
  9. Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535" Turun museokeskus. Viitattu 7.12.2015.
  10. Turun punavankileirin muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 7.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]