Luettelo Kemijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kemijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemijärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kemijärveen on liitetty Kemijärven maalaiskunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aallotar[1] Vapaudenkatu 11 Keskusta 66.7146°N, 27.4348°E Kontio, PekkaPekka Kontio 1973 Aallottaret by Pekka Kontio 1973.jpg
Asetelma[2] Puustellin alue Engblom, TomTom Engblom 1993
Avautuva napapiiri[3] Kulttuurikeskuksen edessä, Hietaniemenkatu 5 66.7159°N, 27.4235°E Arend, Lucien denLucien den Arend Socha Otevírání polárního kruhu.jpg
Citius, altius, fortius[1] Vapaudenkatu 2 Keskusta 66.7137°N, 27.4291°E Kärri, UrpoUrpo Kärri 2010
Hannes Gebhardin muistomerkki[4] Kemijärven kotiseutumuseon lähellä, Gebhardin syntymäkodin paikalla; Sepänkatu Särkikangas 66.7198°N, 27.4036°E
Isonvihan 1713-1721 piilopaikan muistomerkki[5] Mäntyvaaran Karkuharjussa Kemijärvi-Kuusamo VT 5:n varrella 650m etelään VT5 polkua pitkin Karkuharju 66.6877°N, 27.8558°E 1988
Isonvihan 1713-1721 kostamolaisten piilopirtin muistomerkki[6][7] Sortoselkä, Potaskantie 362 66.7947°N, 27.5564°E 1971 Isonvihan Kostamolaisten piilopirtin muistomerkki.jpg
Leena-sarvikuono[1] Kirkkokatu 16 66.7152°N, 27.4372°E Gaudreau, RogerRoger Gaudreau 2010 Leena-sarvikuono.jpg
Maisema[2] Puustellin alue Wolf-Wubben, FredyFredy Wolf-Wubben 1989
Mäntyvaaran taistelun muistomerkki[8][9] Sallantie 2137 66.6946°N, 27.8662°E Aalto, VilhoVilho Aalto 1960
Paavo Halosen muistomerkki[10] Halosenniementie 38 Halosenranta 66.677°N, 27.5003°E 1971
Portti[2] Puustellin alue Harbitz, GunnGunn Harbitz 1993
Salaisuuksien soppi[1] tuhoutunut Jaquet-Girbal, FrancoiseFrancoise Jaquet-Girbal 1993
Sankarihautojen muistomerkki Lähtö[11] Kemijärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 13 66.7156°N, 27.4393°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1956 Kemijärvi sankarimuistomerkki.JPG
SOS[2] Puustellin alue Schostak, KonschaKonscha Schostak 1992
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[12] Hautausmaa 66.7157°N, 27.4381°E
Vapausankkuri[4][13][1] Leirintäalueen vieressä 66.7171°N, 27.4187°E Kärri, UrpoUrpo Kärri Kemijärvi.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Kemijärvi [14] Kemijärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkokatu 13 66.7153°N, 27.4394°E Wikström, EmilEmil Wikström 1925 Kemijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanipuiston ranskalainen haupitsi (155 C Mle 1915 St. Chamond)[15] Taiteilijanniemi, Taiteilijankatu 1 66.7183°N, 27.4323°E 1992 Veteraanipuisto ranskalainen haupitsi.jpg

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Elo, Tiina ja Seppälä, Sirkka-Liisa: Vesistöjä ja vaaramaisemia, Kemijärven kulttuuriympäristöohjelma (pdf) Suomen ympäristö 22 2011. 2011. Ympäristöministeriö. Viitattu 10.2.2020.
  2. a b c d Ulkotilaveistokset Kemijärvellä; Kemijärven kuvanveistoviikot
  3. Kulttuurikeskus; Kemijarvi.fi
  4. a b Kemijärvi; Turisti-info.fi
  5. [1]lähde tarkemmin?
  6. Isonvihan muistomerkki sites.google.com.
  7. Isonvihan kostamolaisten muistomerkki asiointi.maanmittauslaitos.fi.
  8. Mäntyvaaran taistelu 20.12.1939 sotamuistomerkit.fi. Viitattu 3.6.2019.
  9. Mäntyvaaran taistelualue visitkemijarvi.fi. Viitattu 3.6.2019.
  10. Halosenranta Kemijärven kaupunki. Viitattu 5.2.2020.
  11. Kemijärvi, Kirkkopuiston Sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  12. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  13. Kiista Kemijärven taideteoksesta: Avoin kilpailu; Yle 23.1.2017
  14. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 129. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. Veteraanipuisto ita-lapinsotanahtavyydet.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]