Luettelo Forssan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Forssan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Forssan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Forssaan on liitetty Koijärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Aleksis Kivi[1] Forssan kehräämöalue, Forssan kirjasto Keskusta 60.8146°N, 23.6218°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1934 Aukusti Veuro Aleksis Kivi.JPG
August Borgströmin reliefi Kutomo Haudankorva 60.8093°N, 23.6311°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1902 Walter Runeberg August Borgströmin reliefi.jpg
A. W. Wahren Forssan kehräämöalue Keskusta 60.8154°N, 23.6212°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1887 Walter Runeberg A. W. Wahren.jpg
Eino Raunion muistomerkki[2] Forssan työväentalon edusta Kuhala 60.8116°N, 23.6228°E 2018 Eino Raunion muistomerkki.JPG
Elämän puu Talsoilan puisto Talsoila 60.8175°N, 23.609°E Penttilä, NiiloNiilo Penttilä 2006 Niilo Penttilä Elämän puu 1986 Talsoilanpuisto Forssa.JPG
Forssan puoluekokouksen 1903 muistolaatta Forssan Alun talo, III Rantakuja 4 60.8111°N, 23.6246°E Forssan puoluekokouksen muistolaatta.jpg
Iines-padonvartija[3][4][5] Koijärven lasku-uoman varsi Koijärvi 60.97°N, 23.7239°E Mykrä, ErkkiErkki Mykrä 1980 Erkki Mykra Iines padonvartija.JPG
Ihmisen hyväksi[6][7] Forssan työväentalo Kuhala 60.8115°N, 23.6227°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1973 Heikki Häiväoja Ihmisen hyväksi.JPG
Istuva tyttö[1] Ankkalammi Keskusta 60.8146°N, 23.6271°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1912 Aukusti Veuro Istuva tyttö.jpg
Isänmaan puolesta 1939-40, 1941-1944 Kutomo Haudankorva 60.8093°N, 23.6313°E Isänmaan puolesta 1939-1940, 1941-1945, Forssa, Kutomo.jpg
Kalapoika Puuvillakatu 4 Haudankorva 60.8088°N, 23.6331°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1935 Viktor Jansson Kalapoika.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Forssa[8][9] Forssan hautausmaa, vanhan siunauskappelin länsipäädyn luona Kaikula 60.8304°N, 23.6193°E Kangas, MaunoMauno Kangas 1953 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Forssa elokuu 2020.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Koijärvi[10] Koijärven hautausmaa Koijärvi 60.9439°N, 23.6551°E 1954 Karjalaan jaaneiden vainajien muistomerkki Koijarvi.JPG
Kehrääjätyttö Ankkalammin puisto Keskusta 60.8147°N, 23.6267°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1957 Viljo Savikurki Kehrääjätyttö.JPG
Kiitoskivi[11][12] Koijärvitalo, Koijärventie 377 Koijärvi 60.9357°N, 23.6497°E 2017 Kiitoskivi Kojon nuorisoseura 1917-2017.JPG
Kivimosaiikki[13] Linikkalan koulu Keskusta 60.8133°N, 23.6289°E Salomaa, UrhoUrho Salomaa 1954 Urho Salomaa Kivimosaiikki Linikkalan koulu Forssa.jpg
Muistokivi lapsensa menettäneille[8][14] Forssan hautausmaa, Tampereentie 10 Kaikula 60.8309°N, 23.6175°E 2010
Muistomerkki[15] Rautatienkadun ja Parmantien kulmassa 60.8087°N, 23.6027°E Muistomerkki Parmantie Forssa.jpg
Muraali[16][17] Esko Aaltosen katu 5 Kuhala 60.81°N, 23.6264°E Hannula, YrjöYrjö Hannula 2018 Muraali Esko Aaltosen katu 5 Forssa.jpg
Museonosturi, Suomen ensimmäinen torninosturi[18][19] Valtatien 2 varsi Talsoila 60.8112°N, 23.6016°E 1997 Museonosturi - muistomerkki - Suomen ensimmainen torninosturi Forssa.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Forssa[8] Forssan hautausmaa Kaikula 60.8298°N, 23.621°E Muualle haudattujen muistolle Forssan Hautausmaa syyskuu 2018.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki, Koijärvi[10] Koijärven hautausmaa Koijärvi 60.9439°N, 23.6545°E Muualle haudattujen muistolle Koijarvi.JPG
Mylläri[20] Koskenniskanpuisto, kallio Turuntien varrella Kuhala 60.8144°N, 23.6193°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1967 Unto Hietanen Mylläri.jpg
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Forssa [8] Forssan hautausmaa, Sankarihaudat Kaikula 60.8305°N, 23.6188°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1950 Forssa 0457.JPG
Sankarimuistomerkki Rauha sankareille, Koijärvi[10] Koijärven hautausmaa, Sankarihaudat Koijärvi 60.9438°N, 23.6539°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1953 Koijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Suomen ensimmäinen sähköraitiotien vetovaunu[21] Forssan kehräämöalue, Forssan kirjaston piha Keskusta 60.8146°N, 23.6221°E 1972 O et K electric locomotive (m. 1898) in Forssa.jpg
Suunnannäyttäjät Puutarhakadun ja Pekolanraitin risteys Keskusta 60.8172°N, 23.6249°E Saarinen, NikoNiko Saarinen 2000 Niko Saarinen Suunnannäyttäjät.JPG
Tulevaisuuden kuusi 2017 ja Suomi 75 -muistolaatat Koskenniskanpuisto 60.8147°N, 23.6193°E 2017 ja 1992 Tulevaisuuden kuusi ja Suomi 75 -muistolaatat, Koskenniskanpuisto, Forssa.jpg
Vasikkaa juottava[1] Kuhalan koulu Haudankorva 60.8047°N, 23.6288°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1934 Aukusti Veuro Vasikkaa juottava.jpg
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleitten muistomerkki[8][22] Forssan hautausmaa, Tampereentie 10 Kaikula 60.8307°N, 23.6156°E 1945 Kaikula vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg
Verkonkutoja[1] Yhtiönpuisto Keskusta 60.8166°N, 23.6226°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1910–1913 Aukusti Veuro Verkonkutoja.jpg
Veteraanin muisto[23] Koskenniskanpuisto, paikka, jossa Kuhalanoja laskee Loimijokeen Kuhala 60.8147°N, 23.6187°E Koivula, Aimo HenrikAimo Henrik Koivula 1991 Veteraanin muisto, Forssa.JPG
Yrittäjäpatsas "Yrittäjyyden siluetti"[24][25] liikenneympyrä Kartanonkadun päässä Keskusta 60.8197°N, 23.6321°E Mäkelä, JanicaJanica Mäkelä 2016 Janica Mäkelä Yrittäjyyden siluetti.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Eeva Hannula, Nina Keski-Korpela: Forssan taidekokoelma yllättävän laaja; Yle 7.5.2013
  2. Salin, Elina: Eino Raunion muistomerkki paljastettiin: ”Hän piti tasavertaisina kaikkia henkilöitä” Forssan Lehti. 25.8.2018. Viitattu 25.8.2018.
  3. Iines padonvartija Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.11.2017.
  4. Kettunen, Anne: IInes jaksaa patoaan vartioida. Kylähullu, 2.6.2012, nro 17, s. 10. Koijärven alueen kylät. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 27.11.2017.
  5. Peltovuori 1993:320.
  6. Kuvanumero: 1190 Piipun juurella. Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot. Viitattu 25.12.2018.
  7. Peltovuori 1993: 493.
  8. a b c d e Forssan hautausmaa Forssan seutakunta. Viitattu 26.8.2020.
  9. Peltovuori 1993: 425.
  10. a b c Koijärven hautausmaa Forssan seurakunta. Viitattu 27.11.2017.
  11. Aaltonen, Ilppo: Sote-keskustelu hallitsi Lounais-Hämeen uutisvuotta 2017. Lounais-Hämeen joulu, 2017, s. 8. Forssa: Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys.
  12. 100-vuotisjuhla Kojon Nuorisoseura Ry. Kojon Nuorisoseura. Viitattu 22.12.2017.
  13. Peltovuori 1993: 433.
  14. Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat Simpukka. Viitattu 27.8.2020.
  15. Muistomerkki Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 27.8.2020.
  16. Vaani, Aki: Taideteos valmistui viikonvaihteessa – Muraali muistuttaa vanhasta Vorssasta Forssan Lehti. 13.5.2018. Viitattu 24.12.2018.
  17. Aaltonen, Ilppo: Helteinen kesä piti otteessaan lounaishämäläisiäkin. Lounais-Hämeen joulu, 2018, s. 5.
  18. Leinoinen, Jaakko: Suomen ensimmäinen torninosturi siirtyy Parmalta Forssan kaupungin omistukseen Forssan Lehti. 9.10.2017. Viitattu 26.8.2020.
  19. Muistomerkki Karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 29.8.2020.
  20. Peltovuori 1993: 282.
  21. Lahjakirja vitriinissä vaunun yhteydessä.
  22. Punaisten muistomerkki Työväenliikkeen 100 itsenäisyyden vuotta. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 27.11.2017.
  23. Forssan Lehti 19.4.1991, Forssan Lehti 5.6.1991
  24. Langenoja, Marianna: Yrittäjäpatsas on silhuetti Forssan katukuvasta Forssan Lehti. 27.11.2016. Viitattu 17.9.2018.
  25. Kirjoitus teoksessa.