Luettelo Forssan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Forssan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Forssan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Forssaan on liitetty Koijärven kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aleksis Kivi[1] Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1934
August Borgströmin reliefi Forssa, Haudankorva 60°N, 23°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1902
A. W. Wahren Forssan kehräämöalue Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Runeberg, WalterWalter Runeberg 1887
Elämän puu Forssa, Talsoila 60°N, 23°E Penttilä, NiiloNiilo Penttilä 2006
Iines Padonvartija[2][3] Koijärven luonnonsuojelualue Koijärvi 60°N, 23°E Mykrä, ErkkiErkki Mykrä 1980
Ihmisen hyväksi Forssa, Kuhala 60°N, 23°E Häiväoja, HeikkiHeikki Häiväoja 1973
Istuva tyttö[1] Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1912
Kalapoika Forssa, Haudankorva 60°N, 23°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1935
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Forssa[4] Forssan hautausmaa Forssa, Ojalanmäki 60°N, 23°E Kangas, MaunoMauno Kangas 1953
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Koijärvi[5] Koijärven hautausmaa Koijärvi 60°N, 23°E 1954
Kehrääjätyttö Ankkalammin puisto Forssa, Keskusta 60.8147°N, 23.6267°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1957 Viljo Savikurki Kehrääjätyttö.JPG
Kiitoskivi[6][7] Koijärvitalo, Koijärventie 377 Koijärvi 60.9356°N, 23°E 2017
Kivimosaiikki Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Salomaa, UrhoUrho Salomaa 1954
Mylläri Forssa, Kuhala 60°N, 23°E Hietanen, UntoUnto Hietanen 1967
Sankarimuistomerkki Kuoleva sotilas, Forssa [4] Forssan hautausmaa, Sankarihaudat Forssa, Ojalanmäki 60.8305°N, 23.6188°E Haapasalo, JohannesJohannes Haapasalo 1950 Forssa 0457.JPG
Sankarimuistomerkki Rauha sankareille, Koijärvi[5] Koijärven hautausmaa, Sankarihaudat Koijärvi 60.9438°N, 23.6539°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1953 Koijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Suunnannäyttäjät Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Saarinen, NikoNiko Saarinen 2000
Vasikkaa juottava[1] Forssa, Haudankorva 60°N, 23°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1934
Verkonkutoja[1] Forssa, Keskusta 60°N, 23°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1910–13
Vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleitten muistomerkki[4][8] Kaikula, Forssan hautausmaa, Tampereentie 10 Forssa, Ojalanmäki 60.8307°N, 23.6156°E 1945 Kaikula vakaumuksensa puolesta 1918 kuolleet.jpeg
Veteraanin muisto Forssa, Kuhala 60°N, 23°E Koivula, HenrikHenrik Koivula

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Eeva Hannula, Nina Keski-Korpela: Forssan taidekokoelma yllättävän laaja; Yle 7.5.2013
  2. Iines padonvartija Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.11.2017.
  3. Kettunen, Anne: IInes jaksaa patoaan vartioida. Kylähullu, 2.6.2012, nro 17, s. 10. Koijärven alueen kylät. Lehden verkkoversio (pdf) Viitattu 27.11.2017.
  4. a b c Forssan hautausmaa Forssan seutakunta. Viitattu 27.11.2017.
  5. a b Koijärven hautausmaa Forssan seurakunta. Viitattu 27.11.2017.
  6. Aaltonen, Ilppo: Sote-keskustelu hallitsi Lounais-Hämeen uutisvuotta 2017. Lounais-Hämeen joulu, 2017, s. 8. Forssa: Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys.
  7. 100-vuotisjuhla Kojon Nuorisoseura Ry. Kojon Nuorisoseura. Viitattu 22.12.2017.
  8. Punaisten muistomerkki Työväenliikkeen 100 itsenäisyyden vuotta. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 27.11.2017.