Luettelo Sodankylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Sodankylän julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Sodankylän kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Sodankylän kunnan alueella sijaitsee yhteensä 46 erilaista muistomerkkiä.[1]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aapo Järvisen muistokivi[2] Polun alkukohta osoitteessa Riestonranta 218 Vuotso 68.1285°N, 27.1702°E 1997 Aapo Järvisen muistomerkki.jpg
Alan talon rauniot[3][4] Kylälaaksontie 2 Kirkonkylä, Kylälaakso 67.4111°N, 26.5933°E 1995 Alan talon rauniot 1944-1945.jpg
Andreas Alarieston muistomerkki[3][5] Moitamaantien varrella Lokka 67.8177°N, 27.7394°E Alajärvi, ErkkiErkki Alajärvi 2000 Alarieston mm by E Alajärvi.JPG
Askan kylän muistomerkki[6] Eljaksen kenttä Aska 67.2924°N, 26.6992°E Korvanen, SakariSakari Korvanen 1996
JR12:n kotiuttamiskivi[7] Ivalontie 1145 Sattanen 67.5154°N, 26.6331°E Salkomaa, MarttiMartti Salkomaa ja Ensio, YrjöYrjö Ensio 1990 JR12-kotiuttaminen-sodankyla-muistomerkki.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki[8] Kirkonkylän vanha hautausmaa, vanhan kirkon lähellä Kirkonkylä 67.4145°N, 26.5968°E 1975 Karjalaan jääneiden mm Sodankylä.JPG
Kenraalimänty[9] Peuraselkä (paikkalinkki erittäin likimääräinen) Seipäjärvi 67.1594°N, 26.0951°E 1962
Korvasen muistomerkki[10] Korvanen Lokan tekojärvi 67.9556°N, 27.7895°E Talosela, LasseLasse Talosela (laatta) 1985
Kurujärven muistomerkki[11] Kurujärvi, Pilliranta Lokan tekojärvi 67.9522°N, 27.4061°E 1989
Lokan kanto[12][13] Lokantien ja Lokka-Mäntypääntien risteyksen lähellä Lokka 67.8197°N, 27.7293°E 1979 Lokan uhrien muistomerkki (vanha) a.jpg
Lokan koulun perinnelaatta[14] Koulun seinässä, Ikosentie 15 Lokka 67.8175°N, 27.7359°E 1982
Lokan tuhon muistomerkki[15][16] Moitamaantien varrella Lokka 67.8209°N, 27.7389°E Talosela, LasseLasse Talosela 1971 Lokan uhrien mk.JPG
Lokan partisaaniuhrit, hautamuistomerkki[17] Sodankylän kirkon sankarihautausmaa, Papintie 1 Kirkonkylä 67.413°N, 26.596°E Sodankylä partisaaniuhrit.JPG
Mataraojan myllynkivet[18] Myllykenttä (paikkalinkki likimääräinen) Petkula 67.6366°N, 26.7954°E 1998
Matti Paavonpoika Riipin muistomerkki[19] Meltauksentie (seututie 952), maamiesseurantaloa vastapäätä Riipi 67.3396°N, 26.044°E 1979
Metsäneuvos Aimo Lifländerin muistokivi[20] Rinteille johtavan tien lähellä (paikkalinkki likimääräinen) Luosto 67.155°N, 26.9122°E 1988
Miinaan kuolleen kullankaivajan muistomerkki[21] Valtatie 4:n varrella, Tankavaarantien eteläisen liittymän itäpuolella Tankavaara 68.1794°N, 27.0949°E Launonen, KaukoKauko Launonen 1995
Mutenian muistomerkki[22] Mutenia, Mutenian kumpu Lokan tekojärvi 68.0268°N, 27.412°E Keskitalo, ReijoReijo Keskitalo (laatta) 1997
Petkulan kylän tuho ja jälleenrakentamin[23] Petkulantie 228 Petkula 67.6778°N, 26.7604°E 1972 Petkulan kylän muistomerkki.jpg
Polvari-Jaakon petäjä, muistolaatta[24] Lokan koulusta 150 metriä lounaaseen, porotarhassa Lokka 67.8161°N, 27.7347°E 1992
Poro ja lappalainen[3][25][26] Jäämerentie 3 Kirkonkylä 67.4148°N, 26.5936°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1970 Poro ja lappalainen by Ensio Seppänen.JPG
Raivaajapatsas[27] Suhlunharju, kylän keskellä Torvinen 67.1995°N, 26.6418°E Talosela, LasseLasse Talosela 1968
Rieston muistomerkki[28] Riesto, Rieston kumpu Lokan tekojärvi 67.9086°N, 27.6118°E 1989
Santeri Ivalon muistomerkki[29] Papintie, entisen pappilan paikalla (paikkalinkki likimääräinen) Kirkonkylä 67.4097°N, 26.5964°E 1966, jalusta lisätty 1999
Seipäjoen metsätyömaan muistolaatta[30] Auvojärven kämpästä noin 70 metriä itään Seipäjärvi 67.0726°N, 26.1584°E 1973
Siika-aitta, muistolaatta[31] Mäkärä Vuotso 68.2255°N, 26.8254°E 1998
Sodankylän Sankaripatsas[32][33] Sodankylän kirkon sankarihautausmaa, Papintie 1 Kirkonkylä 67.4127°N, 26.5961°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1956 Sodankylä sankarimuistomerkki.JPG
Sodankylän Suojeluskunta ja Lotta Svärd -perinnelaatta[34] Ojennustie 11 seinällä Kirkonkylä 67.4168°N, 26.5907°E Mannermaa, KaukoKauko Mannermaa ja Perinnekilta 1996
Sodankylän valtauksen muistomerkki[35] Jäämerentie 3, Sodankylä-talon puisto, Kirkonkylä 67.4151°N, 26.5941°E Korvanen, SakariSakari Korvanen 1974 Sodankylän valtauksen mm.JPG
Sodankylästä talvisotaan lähteneiden muistomerkki[3][36] Kunnantalon edusta, Jäämerentie 1 Kirkonkylä 67.414°N, 26.5932°E Talosela, LasseLasse Talosela 1990 Sodankylästä talvisotaan lähteneiden mm.JPG
Syväjärven myllyn rauniot, muistomerkki[37] Niskakoski, Välijoki Syväjärvi 67.2689°N, 25.9178°E 1999
Tähtiherrojen muistomerkki[3][38] Entisen Suomen Tiedeakatemian mittausaseman paikalla, Papintie 5 kohdalla Kirkonkylä, Kylälaakso 67.4105°N, 26.5949°E Suomen Tiedeseura 1983 Tähtiherrojen muistomerkki.JPG
Valtatie 4:n päällystystyön muistomerkki[39] Valtatie 4:n varrella, noin 700 metriä ennen lomakylää ja Kiilopääntien (yhdystie 9695) risteystä Kakslauttanen 68.3295°N, 27.3295°E 1978
Vapaussodan patsas[40][41] Kirkonkylän vanha hautausmaa, Papintie 1 Kirkonkylä 67.4134°N, 26.5955°E 1924 Sodankylä 1918 muistomerkki 1.jpg
Vaskaajapatsas[3][42] Kultamuseon piha Tankavaara 68.1788°N, 27.1027°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1993
Venäläisten sotilaiden hautamuistomerkki[43] Lehtovaaran hautausmaa Vuojärvi 67.1336°N, 26.6485°E Kuivila, MattiMatti Kuivila 1977
Venäläisten sotilaiden hautamuistomerkki[44] Myllyvaaran hautausmaa Seipäjärvi 67.1239°N, 26.2695°E Kuivila, MattiMatti Kuivila 1978
Venäläisten sotilaiden hautamuistomerkki[45] Saarijärven hautausmaa Seipäjärvi 67.0531°N, 26.3661°E Kuivila, MattiMatti Kuivila 1978
Vuoden kylä -muistomerkki[46] Kelupirtin pihassa Kelujärvi 67.4657°N, 27.037°E 1987
Vuotson kanavan rakentamisen muistomerkki[47] Sarvikotamaantien (yhdystie 9672) varrella, noin 150 metriä valtatie 4:stä Vuotso 68.1032°N, 27.128°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Vuotson – Tankavaaran taistelujen muistomerkki[48] Valtatie 4:n varrella, Tankavaarantien pohjoisen liittymän viereisellä levähdysalueella Tankavaara 68.1832°N, 27.0934°E Launonen, KaukoKauko Launonen ja Alahonko, SeppoSeppo Alahonko 1994

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kitunen, Jorma: Muistomerkit Sodankylässä. Sodankylän Rintamaveteraanit ry, 2000. ISBN 9529127413.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muistomerkit Sodankylässä Sodankylän kunta. Viitattu 12.7.2018.
  2. Kitunen, 2000, s. 30–32, 239
  3. a b c d e f Poropatsas & muut muistomerkit Sodankylässä Sodankylän kunta. Viitattu 28.10.2018.
  4. Kitunen, 2000, s. 83, 242
  5. Kitunen, 2000, s. 49–50, 240
  6. Kitunen, 2000, s. 90–91, 243
  7. Kitunen, 2000, s. 60–62, 241
  8. Kitunen, 2000, s. 73–74, 242
  9. Kitunen, 2000, s. 95, 243
  10. Kitunen, 2000, s. 40, 240
  11. Kitunen, 2000, s. 41, 240
  12. Sodankylän Lokka 14.7.1944; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  13. Kitunen, 2000, s. 47–48, 240
  14. Kitunen, 2000, s. 53, 240
  15. Sodankylän Lokka 14.7.1944; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  16. Kitunen, 2000, s. 43–46, 240
  17. Sampo Ahto: Muistoja jatkosodasta, s. 115. Sotasokeat ry, 1984. ISBN 9519502009.
  18. Kitunen, 2000, s. 57–58, 241
  19. Kitunen, 2000, s. 88–89, 242
  20. Kitunen, 2000, s. 96, 246
  21. Kitunen, 2000, s. 25–27, 239
  22. Kitunen, 2000, s. 38–39, 240
  23. Kitunen, 2000, s. 55–56, 241
  24. Kitunen, 2000, s. 54, 241
  25. Poro ja lappalainen -patsas Sodankylän kunta. Viitattu 12.7.2018.
  26. Kitunen, 2000, s. 72, 240
  27. Kitunen, 2000, s. 93–94, 243
  28. Kitunen, 2000, s. 42, 240
  29. Kitunen, 2000, s. 86–87, 242
  30. Kitunen, 2000, s. 101–102, 243
  31. Kitunen, 2000, s. 20–22, 239
  32. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 290. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  33. Kitunen, 2000, s.79–80, 242
  34. Kitunen, 2000, s. 69, 241
  35. Kitunen, 2000, s. 70–71, 241
  36. Kitunen, 2000, s.75–76, 242
  37. Kitunen, 2000, s. 92, 243
  38. Kitunen, 2000, s. 84–85, 242
  39. Kitunen, 2000, s. 18-19, 239
  40. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 159. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  41. Kitunen, 2000, s. 77–78, 242
  42. Kitunen, 2000, s. 28–29, 239
  43. Kitunen, 2000, s. 97–98, 243
  44. Kitunen, 2000, s. 99–100, 243
  45. Kitunen, 2000, s. 103, 243
  46. Kitunen, 2000, s. 63, 241
  47. Kitunen, 2000, s. 34-35, 240
  48. Kitunen, 2000, s. 23–24, 239

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]