Luettelo Juuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Juuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Juuan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Eino Kettusen patsas[1][2] Juuan kunnankirjaston aukiolla, lähellä Eino Kettusen kotitaloa; Poikolantie 6 f Juuan kirkonkylä 63.2383°N, 29.2548°E Eino Kettusen patsas - Juuan kunnankirjaston aukio, Poikolantie 6 f - Juuka.jpg
I was Here 2018[3][4] Juuan avovankilan etupiha (pysäköintialueen ja Vepäsjoentien välissä), Vepsänjoentie 2 Juuan kirkonkylä 63.2448°N, 29.2483°E Marja Hautamäki, Kaisa Nurminen ja vangit 2018 Marja Hautamäki, Kaisa Nurminen ja vangit - I was Here 2018 (2018) - Juuan avovankilan pysäköintialueen edessä, Vepsänjoentie 2 - Juuka.jpg
Ilmavalvontalottien muistomerkki[2][5] Piekkalanvaaralla Vuokko 63.3675°N, 29.1606°E 2008
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Juuka[6][7] Pyhän profeetta Elian tsasounan pihalla, Laurilantie 9 Juuan kirkonkylä 63.2447°N, 29.2408°E 1961 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Juuka (1961) - Pyhän profeetta Elian tsasounan piha, Laurilantie 9 - Juuka.jpg
Katovuosi, 1689-1868 nälkään nääntyneiden muistomerkki[8][9] Rostuvin hautausmaa, Sairaalantie 21 Juuan kirkonkylä, Rostuvi 63.2417°N, 29.2225°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1980 tai 1976[9] Kauko Kortelainen - Katovuosi, 1689-1868 nälkään nääntyneiden muistomerkki (1980) - Rostuvin hautausmaa, Sairaalantie 21 - Juuka.jpg
Kirjailijan muistomerkki[10][2] Juuan kunnankirjaston aukiolla, Poikolantie 6 f Juuan kirkonkylä 63.2382°N, 29.2546°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 2013 Kauko Kortelainen - Kirjailijan muistomerkki (2013) - Juuan kunnankirjaston viereinen aukio, Poikolantie 6 f - Juuka.jpg
Kivenpyörittäjäpatsas[11][2] Juuka-seura ry:n kotiseututalon lounaispuolella, Juuantie 9 Juuan kirkonkylä 63.2392°N, 29.2506°E 1994 Kivenpyörittäjäpatsas (1994) - Juuka-seuran kotiseututalon lounaispuolella, Juuantie 9 - Juuka.jpg
Kuntakokous (Juuan kunnantalon ovenpielireliefi)[7][12][10][13] Juuan kunnantalo, Poikolantie 1 Juuan kirkonkylä 63.2397°N, 29.2548°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1984 Kauko Kortelainen - Kuntakokous (1984) - Juuan kunnantalon ulko-ovi, Poikolantie 1 - Juuan kk - Juuka.jpg
Muistomerkki Pyötikön kalmistossa [14][15] Pyötikön kalmisto, Kojonniementie 310 A Etelä-Vuokko 63.3484°N, 29.2395°E
Muualle haudattujen muistomerkki Rostuvin hautausmaa, Sairaalantie 21 (karttalinkki suuntaa-antava) Juuan kirkonkylä, Rostuvi 63.2402°N, 29.2214°E Muualle haudattujen muistomerkki - Rostuvin hautausmaa, Sairaalantie 21 - Juuka.jpg
Nunnanlahden kaivosonnettomuuden muistomerkki[16][2] Suomen Kivikeskuksen sisäpihalla kivimuseon lähellä, Joensuuntie 1226 Nunnanlahti 63.1761°N, 29.4349°E 1993 Nunnanlahden kaivosonnettomuuden muistomerkki - Kaivosmuseon vieressä, Suomen kivikeskus, Joensuuntie 1226, Nunnanlahti - Juuka - 1.jpg
Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa 4.10.1959 hukkuneiden viidentoista nuoren muistomerkki (Hädässään he huusivat Herraa)[17][2] Juuan kirkkomaa, lähellä kellotapulia, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2451°N, 29.2586°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1962 Heikki Konttinen - Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa 1959 hukkuneiden 15 nuoren muistomerkki (1962) - Juuan kirkkomaa, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg
Sankarihautojen muistomerkki[18][7] Juuan sankarihautausmaa, Juuan kirkon luoteispuolella, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2456°N, 29.2572°E 1948 Sankarihautojen muistomerkki (1948) - Juuan sankarihautausmaa, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg Sankariristi (1948) - Juuan sankarihautausmaa, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg 1939-44 Kentälle jääneiden ja muualle haudattujen muistokivi - Juuan sankarihautausmaa, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg
Sorveusjärven laskun muistomerkki[19][2] Juuan kirkon pysäköintialueen kaakkoispuolella, lähellä kellotapulia, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2447°N, 29.2582°E 2006 Sorveusjärven laskun muistomerkki - Juuan kirkon pysäköintialueen vieressä, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg
Sotaan lähteneiden muistomerkki[11][2] Seurojentalon (ent. suojeluskunnantalo) edusta, Apteekintie 5 Juuan kirkonkylä 63.2419°N, 29.2475°E Gröhn, RaimoRaimo Gröhn 1999 Raimo Gröhn - Sotaan lähteneiden muistomerkki (1999) - Veteraanipuisto - Seurojentalon (ent. suojeluskunnantalo) edusta, Apteekintie 5 - Juuan kk - Juuka.jpg
Suomen 5. Kuopion tarkka-ampujapataljoonan reservikomppanian (1883-1901) ja Juuan kunnansairaalan (1934-1976) muistomerkki[20] Rostuvin hautausmaan P-alueen vieressä, Sairaalantie 21 Juuan kirkonkylä, Rostuvi 63.2412°N, 29.2179°E Gröhn, RaimoRaimo Gröhn 1995 Raimo Gröhn - Suomen 5. tarkk'ampujapataljoonan 19. reservikomppanian ja Juuan kunnansairaalan muistomerkki (1995) - Rostuvin hautausmaan P-alueen vieressä, Sairaalantie 21 - Juuka.jpg
Suojeluskuntatalon muistolaatta Seurojentalon (ent. suojeluskunnantalo) seinä, Apteekintie 5 Juuan kirkonkylä 63.2419°N, 29.2467°E Suojeluskuntatalon muistolaatta - Seurojentalon (ent. suojeluskunnantalo) seinä, Apteekintie 5 - Juuan kk - Juuka.jpg
Sureva leskiäiti (1918 vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden työläisten muistoksi)[10][21] Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2451°N, 29.2573°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1976 Kauko Kortelainen - Sureva leskiäiti (1918 vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden työläisten muistoksi, 1976) - Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg
Surukivi, Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa 1959 hukkuneiden muistomerkki[10][22] Saaren rannalla, venematkan lähtöpaikalla Paalasmaa 63.295°N, 29.4792°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1984 Paalasmaa7 momument.jpg
Vapaussodan muistomerkki / sankaripatsas (1918 Isänmaan ja Karjalan eestä kaatuneet Juuan sankarit)[23][24] Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2453°N, 29.2573°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1920 Ilmari Wirkkala - Vapaussodan muistomerkki (1920) - Juuan kirkkomaa, Kirkkotie 15 - Juuka.jpg
Venäläisten sotavankien hautamuistomerkki[25][2] Ajetaan Kuusimäentietä 900 m lounaaseen Tiilikan talon länsipuolitse, edelleen länteen metsäautotietä 1,4 km kohti Särkilampea, muistomerkki 30 m tien pohjoispuolella Nunnanlahti 63.1631°N, 29.4159°E Venäläisten sotavankien hautamuistomerkki - 1,4 km metsäautotietä Kuhnustantietä, Nunnanlahti - Juuka - 2.jpgVenäläisten sotavankien hautamuistomerkki - 1,4 km metsäautotietä Kuhnustantietä, Nunnanlahti - Juuka - 1.jpg
Vuokonjärven laskujen muistomerkki[1][2] Keski-Vuokossa Vuokonjoen sillan lähistöllä Vuokko 63.3683°N, 29.1519°E 2017

Poistetut tai siirretyt teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavia teoksia ei tavattu ulkotiloista; ne oli poistettu, oli siirretty tai sijaitsivat sisätiloissa (syyskuussa 2020).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva Selite
Kaksi kirjaa, 1939–1944 sodissa kaatuneiden muistomerkki[10] Juuan kunnantalo, Poikolantie 1, paikkalinkki suuntaa-antava (kunnantalolle) Juuan kirkonkylä 63.2398°N, 29.2548°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1990
Keraaminen valoveistos[12] Juuan kunnantalon ikkuna, Poikolantie 1, paikkalinkki suuntaa-antava Juuan kirkonkylä 63.2396°N, 29.2548°E Häyrynen, SinikkaSinikka Häyrynen Teos ei ollut nähtävissä ulkoa.
Välitunti[10] Peruskoulu (Koulukeskus, Poikolan koulu, Poikolantie 6 G Paikkalinkki suuntaa-antava, koulukeskukseen) Juuan kirkonkylä 63.2386°N, 29.2517°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1979 Teosta ei havaittu paikan päällä. Puuteos, mahdollisesti koulun sisätuloissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ellinpäivien ohjelma 2017 Juuka-Seura. Viitattu 30.12.2017.
  2. a b c d e f g h i j Juuka InfoGIS paikkatietopalvelu (Nähtävyydet ja käyntikohteet -valikosta valitaan Julkiset taideteokset, Sotahistoria ja Muistomerkit, jolloin haluttuja nimikkeitä esitetään kartalla) Juuan kunta via infogis.fi. Viitattu 24.6.2020.
  3. Ulla Korkatsu: Mieluummin taidetta kuin voiveitsiä - Symbolinen tilataideteos I was here 2018 koristaa nyt Juuan vankilan pihaa (kokoartikkeli tilaajien luettavissa) Karjalainen, karjalainen.fi. 10.9.2018. Viitattu 24.6.2020.
  4. Juuan vankila RISE, rikosseuraamus.fi. Viitattu 24.6.2020.
  5. Etelä-Vuokon kyläyhdistys ry - Käyntikohteita juukalainen.fi. Viitattu 24.6.2020.
  6. Pyhän profeetta Elian tsasouna Juuan kunta, juuka.fi. Viitattu 5.8.2019.
  7. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 37 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  8. Andrew G. Newby: 19. Juuka Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report. Helsingin yliopisto.
  9. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 14 lokakuuta 2020), s. 36 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  10. a b c d e f Kortelainen, Kauko: Kauko Kortelainen CV Kauko Kortelainen. Viitattu 14.7.2019.
  11. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 36 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  12. a b Juuan palvelut Sinua varten - Käyntikohteet (pdf) Vaarojen Sanomat, No 22, s. 14. 31.5.2012. Viitattu 5.8.2019.
  13. https://www.juuka.fi/fi/matkailu/kayntikohteet/karulan-taidepiha---kuvanveistaja-kauko-kortelainen/ Karulan taidepiha - Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen] Sis. kuva vuolukivisestä kunnantalon ovenpielireliefistä
  14. Juuka: Vuokko Pyötikkö Kulttuuriympäristön palveluikkuna, kyppi.fi. Museovirasto. Viitattu 5.8.2019.
  15. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, (ISBN 951-1-08133-4[à vérifier : ISBN invalide], viitattu 5 elokuuta 2019), Teoksen kalmistosta kertovassa valokuvassa näkyy muistomerkkikivi metallisine muistolaattoineen , s. 320 Juuka (Osa 4: Kaakkois-Suomi ja Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  16. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 33 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  17. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 34 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  18. Juuka, Juuan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  19. Vaarojen Sanomat 6.6.2006, nro 43, s. 1 ja 3 Artikkelitietokanta Käkönen, kakonen.jns.fi
  20. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 14 lokakuuta 2020), s. 30 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  21. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 29 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  22. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 35 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  23. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 28 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  24. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 177. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  25. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 30 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata