Luettelo Juuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Juuan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Juuan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1939-1944 sodissa kaatuneiden muistoksi reliefit: Vartiosotilas, Vartiossa ja Muistoreliefi[1] Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen
Eino Kettusen patsas[2] Juuan kunnankirjaston aukiolla, Poikolantie 6 f, lähellä Eino Kettusen kotitaloa Juuan kirkonkylä 63.2386°N, 29.2544°E
Kaksi kirjaa 1939–1944 sodissa kaatuneiden muistomerkki[1] Juuan kunnantalo, Poikolantie 1, paikkalinkki suuntaa-antava Juuan kirkonkylä 63.2397°N, 29.2548°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1990
Karjalan jääneiden vainajien muistomerkki, Juuka[3][4] Pyhän profeetta Elian tsasounan pihalla, Laurilantie 9 Juuan kirkonkylä 63.2447°N, 29.2408°E 1961
Katovuosi, 1689-1868 nälkään nääntyneiden muistomerkki[5][6] Juuan hautausmaa, Sairaalantie 23 pysäköintialueen pohjoislaidalla Juuan kirkonkylä 63.2412°N, 29.2179°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1980 tai 1976[6]
Keraaminen valoveistos[7] Juuan kunnantalon ikkuna, Poikolantie 1, paikkalinkki suuntaa-antava Juuan kirkonkylä 63.2397°N, 29.2548°E Häyrynen, SinikkaSinikka Häyrynen
Kirjailijan muistomerkki[1] 63.2382°N, 29.255°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 2013
Kivenpyörittäjäpatsas[8] Juuka-seura ry:n kotiseututalon edusta Juuan kirkonkylä 1994
Kuntakokous (Juuan kunnantalon ovenpielireliefi)[4][7][1][9] Juuan kunnantalo, Poikolantie 1, paikkalinkki suuntaa-antava Juuan kirkonkylä 63.2397°N, 29.2548°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1984
Muistomerkki Pyötikön kalmistossa [10][11] Pyötikön kalmisto Vuokko 63.3484°N, 29.2395°E
Nunnanlahden kaivosonnettomuuden muistomerkki[12] Nunnalahti, Suomen Kivikeskuksen alue Nunnanlahti 1993
Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa 4.10.1959 hukkuneiden viidentoista nuoren muistomerkki (Hädässään he huusivat Herraa)[13] Juuan kirkkomaa, lähellä kellotapulia Juuan kirkonkylä Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1962
Sankarihautojen muistomerkki[14][4] Juuan sankarihautausmaa, Juuan kirkon luoteispuolella, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2456°N, 29.2572°E Helsingin Hautausmaahuolto Oy 1948
Sorveusjärven laskun muistomerkki[15] Juuan kirkon pysäköintialueen kaakkoispuolella, Kirkkotie 15 Juuan kirkonkylä 63.2447°N, 29.2582°E 2006
Sotaan lähteneiden muistomerkki[8] Seurojentalon (ent. suojeluskunnantalo) edusta, Apteekintie 5 Juuan kirkonkylä Gröhn, RaimoRaimo Gröhn 1999
Sotavankien muistomerkki[16] Nunnalahti, opastettu reitti Valtatieltä 6 Nunnanlahti
Sureva leskiäiti (1918 vakaumuksensa puolesta surmansa saaneiden työläisten muistoksi)[1][17] Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 (suuntaa-antava paikkalinkki) Juuan kirkonkylä 63.2452°N, 29.2573°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1976
Surukivi, Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa 1959 hukkuneiden muistomerkki[1][18] Saaren rannalla, venematkan lähtöpaikalla Paalasmaa 63.295°N, 29.4792°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1984 Paalasmaa7 momument.jpg
Vapaussodan muistomerkki/ sankaripatsas (1918 Isänmaan ja Karjalan eestä kaatuneet Juuan sankarit)[19] Kirkkomaa, Juuan kirkon länsipuolella, Kirkkotie 15 (suuntaa-antava paikkalinkki) Juuan kirkonkylä 63.2451°N, 29.2573°E Virkkala, IlmariIlmari Virkkala 1920
Vuokonjärven laskujen muistomerkki[2] Keski-Vuokossa Vuokonjoen sillan lähistöllä (karttalinkki likimääräinen) Vuokko 63.3683°N, 29.152°E 2017
Välitunti[1] Peruskoulu (Koulukeskus, Poikolan koulu, Poikolantie 6 G Paikkalinkki suuntaa-antava, koulukeskukseen) Juuan kirkonkylä 63.2386°N, 29.2517°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1979

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Kortelainen, Kauko: Kauko Kortelainen CV Kauko Kortelainen. Viitattu 14.7.2019.
  2. a b Ellinpäivien ohjelma 2017 Juuka-Seura. Viitattu 30.12.2017.
  3. Pyhän profeetta Elian tsasouna Juuan kunta, juuka.fi. Viitattu 5.8.2019.
  4. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 37 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  5. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 189) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 30.12.2017.
  6. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 31 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  7. a b Juuan palvelut Sinua varten - Käyntikohteet (pdf) Vaarojen Sanomat, No 22, s. 14. 31.5.2012. Viitattu 5.8.2019.
  8. a b Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 36 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  9. https://www.juuka.fi/fi/matkailu/kayntikohteet/karulan-taidepiha---kuvanveistaja-kauko-kortelainen/ Karulan taidepiha - Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen] Sis. kuva vuolukivisestä kunnantalon ovenpielireliefistä
  10. Juuka: Vuokko Pyötikkö Kulttuuriympäristön palveluikkuna, kyppi.fi. Museovirasto. Viitattu 5.8.2019.
  11. Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava (ISBN 951-1-08133-4[à vérifier : ISBN invalide], viitattu 5 elokuuta 2019), s. 320 Juuka (Osa 4: Kaakkois-Suomi ja Pohjois-Karjala), Teoksen kalmistosta kertovassa valokuvassa näkyy muistomerkkikivi metallisine muistolaattoineen View and modify data on Wikidata
  12. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 33 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  13. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 34 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  14. Juuka, Juuan sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.12.2017.
  15. Vaarojen Sanomat 6.6.2006, nro 43, s. 1 ja 3 Artikkelitietokanta Käkönen, kakonen.jns.fi
  16. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 30 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  17. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 29 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  18. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 35 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  19. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 17 syyskuuta 2019), s. 28 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]